Tillæg til politisk aftale om I/S Amager Ressourcecenter
Indstilling
Indstilling om,
-
at aftale om genopretning af økonomi og CO2-fortrængning mellem interessentkommunerne i I/S Amager Ressourcecenter, jf. bilag 1 (fortroligt), godkendes,
-
at Københavns Kommunes bestyrelsesmedlemmer i I/S Amager Ressourcecenter instrueres i at stemme for at gennemføre de dele af aftalen mellem interessentkommunerne, der pålægger selskabet forpligtelser.
(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)
Problemstilling
Forvaltningerne orienterede den 16. juni 2015 om ARCs økonomiske situation i et fortroligt notat med bilag til Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget. Af materialet fremgik bl.a., at ændrede elpriser og affaldsmængder m.m. havde påvirket ARCs økonomi kraftigt i negativ retning.
På den baggrund igangsatte Københavns Kommune sammen med de fire øvrige interessentkommuner et analysearbejde. Kommunerne har efter afslutningen heraf forhandlet om forskellige løsningstiltag, som kan afhjælpe den negative udvikling i ARCs økonomi. Aftalen vil samtidig mindske CO2-udledningen, og parterne skal i 2018 vedtage en plan for yderligere CO2-kompenserende tiltag med henblik på ibrugtagning af anlæg i 2020 som en forudsætning for affaldsimport efter 2020.
Resultatet af forhandlingerne foreligger nu i form af en aftale, jf. bilag 1 (fortroligt), som de fem ejerkommuner drøftede på et møde den 13. juni 2016 i en politisk styregruppe, med deltagelse af kommunernes borgmestre. Aftalen forelægges nu for ejerkommunernes kommunalbestyrelser/Borgerrepræsentationen.
Indstillingens bilag 1-5 indeholder fortrolige oplysninger om bl.a. ARCs økonomi. Derfor er bilagene fortrolige.
Løsning
Baggrunden for analysearbejdets igangsætning var en redegørelse om ARCs økonomiske udfordringer fra den 4. juni 2015. Redegørelsen viste en negativ økonomi og likviditet for det nye forbrændingsanlæg, som skyldes faldende affaldsmængder og elpriser m.v.
En af de gennemførte analyser er en advokatundersøgelse, jf. bilag 2 (fortroligt). Undersøgelsen forholder sig dels til ansvaret for, hvorfor den oprindelige business case ikke er blevet realiseret som forudsat, dels til ansvaret fremadrettet, hvis der ikke handles ud fra de foreliggende oplysninger. Analysen konkluderer, at der ikke kan gøres ansvar gældende i forhold til, at den oprindelige business case ikke er blevet realiseret som forudsat. Vedrørende det fremadrettede ansvar påhviler der ejerne, herunder de enkelte kommunalbestyrelsesmedlemmer, en forpligtelse til at skabe grundlag for, at selskabet kan genoprette økonomien.
Ligeledes er der gennemført en analyse, jf. bilag 3 (fortroligt), af konsekvenserne ved en eventuel fusion mellem Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S (CTR), Hovedstadens Forsyningsselskab (HOFOR) og ARC. Analysen har vist potentielle synergigevinster.
Endelig er der gennemført en analyse, jf. bilag 4 (fortroligt), vedrørende ændringer af den politiske aftale, der viser, at der i henhold til livscyklusbetragtninger opnås en positiv effekt for klimaet ved import af affald. Det skyldes, at forbrænding af importeret affald kan tilrettelægges, så det ved forbrænding i vinterperioden fortrænger de nuværende fossile brændsler i hovedstadens varmesystem.
Analyserne viser, at der – på baggrund af de opstillede forudsætninger - kan opnås en positiv likviditet.
Efter forhandlinger i en politisk styregruppe, jf. bilag 5 (fortroligt), på tværs af de fem ejerkommuner bag ARC blev der den 13. juni 2016 opnået enighed om, at en aftale om genopretning af økonomi og CO2-fortrængning forelægges til behandling i de respektive kommunalbestyrelser/Borgerrepræsentationen i august. Aftalen er et tillæg til den nuværende aftale fra 31. august 2012.
Hovedpunkterne i aftalen er følgende:
-
Tilladelse til CO2-fortrængende import af affald og biomasse
-
Plan for genanvendelse og CO2-reduktion
-
Strukturel tilpasning
-
Selskabets implementering af aftalen
I henhold til aftalen får ARC mulighed for at importere affald til forbrænding, hvis det fortrænger mere CO2-belastende brændsler i hovedstadens varmesystem.
Mens den nuværende aftale begrænser afbrænding på ARC til ca. 400.000 ton pr. år, får selskabet med den nye aftale som udgangspunkt mulighed for at brænde op til 440.000 ton affald om året svarende til anlæggets nuværende forbrændingstilladelse. Aftalen forholder sig til de nuværende rammebetingelser, men ved ændringer heraf eller ved faldende mængder fra oplandet er ejerkommunerne indstillet på at genforhandle aftalen. Desuden gives mulighed for afbrænding af biomasse.
Som et væsentligt element i aftalen skal udarbejdes en plan for øget genanvendelse og CO2-reduktion. Planen omfatter etablering af anlæg og skal forelægges inklusiv finansieringsforslag og vurdering af rentabilitet, så der kan træffes beslutning om planen i både kommuner og ARC senest den 1. marts 2018 med henblik på ibrugtagning af anlæg i 2020.
Idet analyserne har påvist synergigevinster ved strukturel tilpasning skal der i henhold til aftalen gennemføres en strukturel tilpasning og hjemtages effektiviseringsgevinster. Under forudsætning af aftalens godkendelse undersøges forskellige muligheder i samarbejde med de berørte selskaber og øvrige ejere med henblik på beslutning senest den 1. marts 2017.
Endelig rummer aftalen bestemmelser over for ARC vedrørende omlægning af lån og krav til effektiviseringer, samt at interessenterne er enige om at gøre status på aftalen senest den 1. juli 2018, herunder i forhold til økonomi, CO2-målsætninger m.m.
Under forudsætning af aftalens godkendelse i de enkelte kommunalbestyrelser træder den i kraft den 1. oktober 2016.
Med en godkendelse af den politiske aftale forpligter interessenterne sig gennem interessenternes kommunalbestyrelser og ved instruktion af respektive bestyrelsesmedlemmer i selskabet at gennemføre de nærmere angivne beslutninger, jf. bilag 1 (fortroligt).
Økonomi
Sagen vedrører ARCs økonomi og har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. Interessentkommunerne hæfter solidarisk for ARCs forpligtelser og herunder eventuelle gæld.
Videre proces
Aftalen skal være færdigbehandlet i kommunalbestyrelserne/Borgerrepræsentationen i de fem interessentkommuner i august 2016. Aftalen træder i kraft den 1. oktober 2016.
Inden 15. januar 2017 skal ARC have gennemført beslutninger om tilpasning af forbrændingsmængder m.m. i henhold til aftalen.
Mikkel Hemmingsen Pernille Andersen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
-
at aftale om genopretning af økonomi og CO2-fortrængning mellem interessentkommunerne i I/S Amager Ressourcecenter, jf. bilag 1 (fortroligt), godkendes
-
at Københavns Kommunes bestyrelsesmedlemmer i I/S Amager Ressourcecenter instrueres i at stemme for at gennemføre de dele af aftalen mellem interessentkommunerne, der pålægger selskabet forpligtelser.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 15. august 2016
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag om tilføjelse til indstillingens 1. at-punkt:
”i det der arbejdes på, at ARC dog får lov at udnytte større andel af anlæggets kapacitet, så ARCs nye og rene anlæg anvendes til fordel for mere forurenende anlæg.”
Ændringsforslaget blev ikke anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B og Ø.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi finder, at det nye anlæg skal bruges fuldt ud. Hvis anlægget som et af Europas reneste kan fortrænge afbrænding fra andre anlæg, vil det være en gevinst for miljøet. Det vil samtidig betyde lavere fjernvarmepriser for københavnerne.”
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 15. august 2016:
”Vi finder, at det nye anlæg skal bruges fuldt ud. Hvis anlægget som et af Europas reneste kan fortrænge afbrænding fra andre anlæg, vil det være en gevinst for miljøet. Det vil samtidig betyde lavere fjernvarmepriser for københavnerne.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 25. august 2016
Det Konservative Folkeparti genfremsatte deres ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen om at følgende tilføjes til indstillingens 1. at-punkt:
”i det der arbejdes på, at ARC dog får lov at udnytte større andel af anlæggets kapacitet, så ARCs nye og rene anlæg anvendes til fordel for mere forurenende anlæg.”
Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 43 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F, O og Ø.
Selve indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.
Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Vi finder, at det nye anlæg skal bruges fuldt ud. Hvis anlægget som et af Europas reneste kan fortrænge afbrænding fra andre anlæg, vil det være en gevinst for miljøet. Det vil samtidig betyde lavere fjernvarmepriser for københavnerne.”