Mødedato: 25.08.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlægsbevilling til udbygning af Christianshavns Skole og fritidstilbud

Se alle bilag
Der skal tages stilling til udmøntning af anlægsbevilling til udbygningen af Christianshavns Skole med 1 spor samt implementering af Fremtidens Fritidstilbud i en 1:1 konstruktion.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der gives en anlægsbevilling på 144,5 mio. kr. i årene 2016 - 2021 til udbygning af Christianshavns Skole med ét spor samt implementering af Fremtidens Fritidstilbud,
  2. at besparelsen i forbindelse med kapacitetsanalysen for udvidelsen af Christianshavns Skole på 8,7 mio. kr. tilbageføres til kommunekassen,
  3. at skolegården ikke kan bruges som parkeringsplads for motorkøretøjer, men at skolelederen dog i særlige tilfælde kan give sin tilladelse til parkering.

Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme jf. økonomiafsnittet. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 1.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

I Budget 2014 blev det besluttet at udbygge Christianshavns Skole med ét spor fra en 3-sporet til en 4-sporet skole. I budget 2014 blev der ikke afsat midler til nye fritidstilbudspladser til det ekstra spor, da fritidshjempladserne er indeholdt i projektet på Prinsessegade 74-80, kaldet Børnebyen (Budget 2012). I budget 2015 blev Fremtidens Fritidstilbud ved Christianshavns Skole besluttet således, at 1:1 løsningen organiseres som en fritidsinstitution i kommunal klynge beliggende på hhv. skolen og i Børnebyen, jf. de vedtagne principper for organisering af fritidspladser, hvorefter fritidspladser i forbindelse med udvidelser organiseres som de hidtidige pladser (BUU 24.2.16).

I budget 2014 blev der også afsat midler til helhedsrenovering af Christianshavns Skole, så renovering og udbygning kan koordineres. 

Behovsprognosen fra juni 2015 (BUU 10.06.2015) viser, at der efter denne udbygning fortsat vil være et behov for yderligere spor i Indre By/Østerbro i de kommende 10 år. Forvaltningen forventer på denne baggrund at søge om en planlægningsbevilling til en skoleudbygning i Indre By/Østerbro i budget 2017.

Indstilling om projekteringsbevilling blev behandlet af BR 17.6.15 og forvaltningen fremlægger nu forslag om anlægsbevilling til udbygningen. 

Løsning

Projektbeskrivelse
Christianshavns Skole består af to matrikler hhv. Hovedskolen og Filialen. Hovedskolen og Filialen er beliggende med ca. 200 meters afstand og adskilt af Prinsessegade.

Udbygningen og Fremtidens Fritidstilbud består af både om- og tilbygninger til Christianshavns Skoles nuværende bygninger, samt en ny bygning ved Filialen, jf. bilag 5.

Det betyder, at indskoling og mellemtrin (0.-6. årgang) samt fritidsbase bliver samlet på Hovedskolen, mens udskolingen (7.-9. årgang) samles på Filialen.

På Hovedskolens matrikel tilbygges faglokaler til håndværk & design samt musik, fritidsbase med 192 pladser og basislokaler til 0. og 1. årgang. Derudover etableres nye faglokaler til billedkunst og natur/teknologi samt EAT bod til indskoling og mellemtrin.

På Filialen opføres en ny bygning med basislokaler, 2 faglokaler til fysik/kemi/biologi samt tilhørende auditorium og EAT bod til udskolingen.

Projektet er udarbejdet i henhold til 'Funktionsprogram for skoler og KKFO/fh' (BR 18.9.2014) med mindre tilpasninger, se også under økonomiafsnittet. De nuværende skolebygninger opgraderes med bl.a. flere grupperum/arealer og et aktivitetsrum, men følger ikke funktionsprogrammets arealparadigme fuldt ud. Tilpasninger og prioriteringer er sket efter aftale med byggeudvalget.

I forbindelse med udbygningen udvides idrætskapaciteten ikke med en 3. sal, da det i budget 2014 er forudsat, at skolen kan anvende Hal C på Holmen til idrætsundervisning.

Desuden ombygges skolens udeareal, da indskolingen har en ny placering, ligesom der sker en opgradering i forbindelse med helhedsrenoveringen.

Brugerinddragelse
I arbejdet med udformningen af udbygningen og helhedsrenoveringen har der været afholdt en række byggeudvalgs- og temagruppemøder i perioden juni 2015 - februar 2016.

Skolebestyrelsen er glade for at Christianshavns Skole bliver udbygget og ser frem til udbygningen står færdig, jfr. bilag 2.

De bemærker dog, at de ville have foretrukket en løsning på Holmen fremfor i en bygning i en baggård. Skolebestyrelsen er  bekymrede for udearealets størrelse og den offentlige adgang til skolens 6 parkeringspladser. Derudover er skolebestyrelsen bekymrede i forhold til antallet af samtale- og møderum, garderobens indretning mm. Dertil kommer, at skolebestyrelsen ønsker, at skolen i forbindelse med genhusningsløsningen ved Børnebyen får tildelt ekstra midler til lærere og en bus.

De endelige løsninger for udbygningen af skolen er fremkommet på baggrund af drøftelserne i byggeudvalg og temagrupperne, og de efterlever kommunens generelle funktionsprogram for skoler og KKFO/fh med de afvigelser, der kan være, når udgangspunktet er eksisterende bygninger. Det fremtidige antal af møderum og mindre samtalerum for skolens medarbejdere og ressourcepersoner efterlever kravet i funktionsprogrammet.

Den fælles garderobe i indskolingen og fritidshjemmet har været et stort ønske fra særligt fritidshjemmets side. Ledelsen ser det som en god mulighed for at skabe en bevidst kultur omkring skofri skole og fritidshjem. I indretningen af garderobeområdet vil der blive taget hensyn til elever med særlige behov.

Generelt er der stort fokus på sikkerhedsforhold på skolens udearealer og herunder en sikker adskillelse af tilkørsel til de parkeringspladser, som der stilles krav om fra kommunens side, og selve opholdsarealerne. Det er forvaltningens og skoleledelsens vurdering, at sikkerheden kan opretholdes med de adgangsforhold der er til skolens matrikel i dag. Udearealets størrelse på begge matrikler efter udvidelsen efterlever kommunens krav. Som supplement til Hovedskolens udeareal har skolen gennem en lang årrække haft aftale om en del af nabomatriklen som udeareal til børnene. Der er indgået aftale med ny ejer af nabomatriklen om fortsat brug af dette udeareal, indtil byggeriet af skolen er færdig og muligvis længere.

Udtalelsen fra fritidsinstitutionen ved Christianshavns Skole, jfr. bilag 3 giver ikke anledning til bemærkninger. 

Genhusning

Under bygningsarbejderne til udvidelse og helhedsrenovering af skolens bygninger vil der være behov for at genhuse en del af skolens klasser og personale i 1½ år fra august 2017 til januar 2019. En overordnet plan for genhusning er udarbejdet i samarbejde med skole- og fritidshjemsledelse og indeholder dobbeltanvendelse af Børnebyens nyetablerede fritidshjems- og fritidsklublokaler, så de i dagtimerne vil blive brugt til undervisning og i eftermiddagstimerne til fritid. Der arbejdes fortsat med dobbeltanvendelsen, herunder evt. ekstra medarbejdertimer i perioden under genhusningen. Hvis genhusningsløsningen ved Børnebyen ikke bliver mulig, vil genhusning på en anden skole i området være en alternativ løsning.

Tidsplan
Byggearbejderne for udbygningen til 4 spor og Fremtidens Fritidstilbud samt helhedsrenoveringen forventes igangsat i sommeren 2017 efter udbuddet af udbygningen igangsættes i efteråret 2016. Udvidelsen forventes ibrugtaget til skolestart 2018, mens der i ca. ½ år herefter fortsat vil være byggearbejder på en del af skolen som følge af helhedsrenoveringen.

Udtalelse fra Byggeri København
Byggeri København bemærker, at det er en forudsætning for økonomien, at genhusningsløsningen kan gennemføres som planlagt, jfr. bilag 4. Dette giver ikke anledning til bemærkninger.


Praktikpladser
Det forventes, at der ved udførelsen af projektet kan stilles krav om, at den private leverandør skal beskæftige erhvervsuddannelsespraktikanter. På nuværende tidspunkt skønnes det, at opgaven vil medføre praktikantpladser svarende til 7,5 årsværk. Antal årsværk er opgjort på baggrund af lønudgifternes andel af den samlede entreprisesum.

Økonomi

I Budget 2014 blev der afsat 146,6 mio. kr. (2016 p/l) til udbygning af Christianshavns Skole med 1 spor. Kapacitetsanalysen i 2014 på skoleområdet mundede ud i et revideret funktionsprogram (BR 18/9 2014).

Besparelsen i forbindelse med kapacitetsanalysen for udvidelsen af Christianshavns Skole udgør 8,7 mio. kr. Dette beløb tilbageføres til kommunekassen.

I budget 2015 blev der afsat 180,1 mio. kr. til implementering af Fremtidens Fritidstilbud på minimum 8 skoler, herunder 9,2 mio. kr. til Christianshavns Skole på baggrund af en nøgletalsberegning. Implementeringen vurderes at koste ca. 16,8 mio. kr. Merudgiften på 7,6 mio. kr. finansieres indenfor den samlede pulje.

I forbindelse med Fremtidens Fritidstilbud indgår evt. mindreforbrug til finansiering af merforbrug, hvis der, når sagerne er afsluttet, er overskydende midler vil dette tilføres kommunekassen.

Den samlede anlægsramme til udvidelsen af skolen og implementering af Fremtidens Fritidstilbud bliver således på 154,7 mio. kr.

Budgettet er sammensat således:

Tabel 1 Budget
Budget Afsat til 1.000 kr. (2016 p/l)
Budget 2014 Udbygning af Christianshavns Skole med 1 spor 146.559
Budget 2014 Reduktion af budget som følge af reduceret funktionsprogram -8.700
Budget 2015 Fremtidens Fritidstilbud 16.796
I alt 154.655

Budgettet fordeles på følgende bevillinger:

Tabel 2 Bevillinger
Bevillinger 1.000 kr. (2016 p/l)
Projekteringsbevilling (BR 17/6 2015) 10.160
Anlægsbevilling (denne indstilling) 144.495
I alt 154.655

Detaljerede oplysninger om budget og finansiering samt bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af bilag 1.

Benchmark anlægsøkonomi

Udbygningen af Christianshavn Skole fra 3 til 4 spor inkl. Fremtidens Fritidstilbud koster i alt 154,7 mio. kr. (2016 p/l). Fratrækkes udgifterne til Fremtidens Fritidstilbud, koster udbygningen 137,9 mio. kr.

Prisen for at udbygge Christianshavns Skole ligger væsentligt over gennemsnittet på 100,9 mio. kr. pr. spor, jfr. bilag 1.

Den højere byggepris skyldes, da der i forbindelse med udbygningen samtidig er sker en større ombygning af de eksisterende bygninger. Dette sker for at sikre, at skolen fremstår nutidig. Dertil kommer at byggeriet skal foregå på en kompakt matrikel samt er på to matrikler.

Besparelser i anlægsprojekter vedtaget før budget 2016

Da principperne for håndtering af besparelser i anlægsprojekter vedtaget før budget 2016 blev besluttet, var de afgørende beslutninger med økonomiske konsekvenser i projektet allerede truffet, så besparelser i projektet var ikke muligt.

Driftsøkonomi

De årlige driftsudgifter for det nye spor på Christianshavns Skole forventes at være 21.097.920 kr. Det svarer til 95.900 kr. pr. elev, hvilket er 37 % højere end de gennemsnitlige årlige driftsudgifter  pr. elev i Københavns Kommune, som er 69.984 kr. De relativt høje driftsudgifter til det nye spor skyldes alene en høj basishusleje til Københavns Ejendomme som følge af den høje anlægspris, der er fastsat efter huslejemodellen. Børne- og Ungdomsforvaltningen får fuld kompensation i huslejemodellen. Den gennemsnitlige driftsudgift til hele Christianshavns Skole pr. elev efter udbygning forventes at være 69.602 kr., hvilket er på niveau med gennemsnittet for hele byen. 

Videre proces

Efter behandling i Børne- og Ungdomsudvalget fremlægges sagen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

         Tobias Børner Stax                /Sti Andreas Garde

 

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

     1. at der gives en anlægsbevilling på 144,5 mio. kr. i årene 2016 - 2021 til udbygning af Christianshavns Skole med ét spor samt implementering af Fremtidens Fritidstilbud

    2. at besparelsen i forbindelse med kapacitetsanalysen for udvidelsen af Christianshavns Skole på 8,7 mio. kr. tilbageføres til kommunekassen.

Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme jf. økonomiafsnittet. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 1.

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 8. juni 2016

Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:

"at skolegården ikke kan bruges som parkeringsplads for motorkøretøjer, men at skolelederen dog i særlige tilfælde kan give sin tilladelse til parkering".

Ændringsforslaget blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 8 medlemmer: A, B, F, O og Ø.

Imod stemte 1 medlem: V.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev herefter i sin helhed - med ovenstående ændring - godkendt uden afstemning, idet udvalget ønsker en redegørelse vedr. parkeringspladsernes placering, adgangsforholdene, afskærmning, relevante bestemmelser og beslutninger mv. senest i forbindelse med sagens behandling i BR.

Socialistisk Folkeparti ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten tilsluttede sig: "Vi mener fortsat, at ombygningen af Christianshavn Skole er en kortsigtet løsning i forhold til fremtidens børnetal, når udbygningen af boliger på Margreteholmen og andre arealer tæt på Christianshavn tages i betragtning".

 

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og ungdomsudvalgets budgetramme.

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Byggeri Københavns ejendomsfaglige udtalelse, der er vedlagt som bilag.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

SF, Socialdemokratiet, Venstre og Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra Børne- og ungdomsudvalgets møde den 6. juni 2016:

"Vi mener fortsat, at ombygningen af Christianshavn Skole er en kortsigtet løsning i forhold til fremtidens børnetal, når udbygningen af boliger på Margreteholmen og andre arealer tæt på Christianshavn tages i betragtning".

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 25. august 2016

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Venstre, SF, og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning udvalgsbehandlingen, som Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance tilsluttede sig:

 

"Vi mener fortsat, at ombygningen af Christianshavn Skole er en kortsigtet løsning i forhold til fremtidens børnetal, når udbygningen af boliger på Margreteholmen og andre arealer tæt på Christianshavn tages i betragtning".

Til top