Anlæg af cykelstiforbedringer på Indre Ringrute
For at cykelstien Indre Ringrute kan forbedres til en supercykelsti, skal der tages stilling til projektforslag og frigivelse af anlægsmidler.
Indstilling
Indstilling om,
- at der frigives en anlægsbevilling på 20,23 mio. kr. (p/l 2016) til anlæg af cykelstiforbedringer på Indre Ringrute. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 10,44 mio. kr. i 2016 og 9,79 mio. kr. i 2017, jf. Økonomiafsnittet,
- at der nedlægges to p-pladser i blå zone og 30 p-pladser uden for betalingszonerne, jf. bilag 6.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
I Budget 2014 (BR 3. oktober 2013) (Cykelpakke VIII) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 23,5 mio. kr. (p/l 2014) til Indre Ringrutes projekter om Krydsning af Artillerivej og Omlægning af lokal vej ved forventet bro over Artillerivej.
Derudover støtter den statslige cykelpulje Indre Ringrute med 20,23 mio. kr. (p/l 2016) til cykelstiforbedringer. En indtægtsbevilling herfor blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 23. januar 2014.
Forvaltningen har udarbejdet et forslag til projekt for cykelstiforbedringerne på Indre Ringrute, så midlerne fra den statslige pulje kan frigives til detailprojektering og anlæg.
Løsning
I overensstemmelse med beslutningen om Budget 2014 har forvaltningen udarbejdet et forslag til cykelstiforbedringer på Indre Ringrute, som skal sikre et langt sammenhængende forløb af supercykelsti og bedre tryghed, sikkerhed og fremkommelighed.
Indre Ringrute løber langs Vejlands Allé, Sjællandsbroen, Sydhavnsgade, Enghavevej, Kingosgade, via Frederiksberg Kommune, ad Nørrebroruten, Jagtvej, Strandboulevarden og Vordingborggade, jf. bilag 1.
Forvaltningens forslag fremgår af bilag 3 og er beskrevet i bilag 4. Ruten for Indre Ringrute er i dag cykelsti på størstedelen af strækningen. Projektforslaget består af en række større og mindre tiltag til forbedringer, der skal opgradere ruten til supercykelsti. Forslaget indeholder bl.a. lokale udvidelser af cykelstien, opstribning og cykelsymboler, fremførte cykelstier ved lyskryds, gennemførte cykelstier ved mindre sideveje og overkørsler, cykelsignaler og etablering af busperroner, jf. bilag 4.
Når cykelstitiltagene er anlagt vil der være en sammenhængende cykelsti, der føles tryg og sikker, og som sikrer god fremkommelighed for cyklister på hele strækningen. Projektforslaget medfører ikke negative konsekvenser for fremkommeligheden for busser og biler.
Projektforslaget har været ca. et år længere undervejs end planlagt. Det skyldes, at projektet har grænseflader til en række andre anlægsprojekter på ruten, bl.a. Sikre skoleveje på Teglholmen, Fremkommelighed på Jagtvej og Byggeriet Nørre Campus. Projektet projekteres og udføres i samarbejde med de disse andre projekter.
Høring
Københavns Politi har givet samtykke til projektforslaget.
Lokaludvalgene for Amager Vest, Kgs. Enghave, Vesterbro, Nørrebro og Østerbro bifalder overordnet projektet. Lokaludvalgene har foreslået ændringer, som forvaltningen har inddraget sine vurderinger.
Forvaltningen arbejder ikke videre med et ønske fra Amager Vest Lokaludvalg om en cykelsti på den smalle del af Vejlands Allé, da forslaget forudsætter ekspropriation af forhaver, hvilket ligger ud over projektets økonomiske ramme. Det er heller ikke muligt at fjerne alle parkeringspladserne på strækningen, da forvaltningen ikke kan opnå politiets samtykke.
En række forslag er der ikke arbejdet videre med, fordi de ligger uden for projektets formål om at forbedre forholdene for cyklister eller projektets geografi, eller fordi politiet ikke har kunnet give sit samtykke. For oversigt over alle forslag og forvaltningens håndtering heraf, jf. bilag 5.
Parkering
Ved Budget 2014 blev det besluttet, at der i forbindelse med projektet kan nedlægges fem p-pladser uden for zonen på Vejlands Allé.
Under projekteringen har det imidlertid vist sig, at det er nødvendigt at nedlægge i alt 32 p-pladser – to pladser i blå zone og 30 pladser uden for betalingszone, jf. bilag 6.
På Jagtvej i blå zone nedlægges seks p-pladser for at give plads til krydsningsmuligheder for bløde trafikanter. Fire af disse pladser vil blive reetableret. De fire erstatningspladser etableres på Jagtvej, tre inden for 400 m og en indenfor 800 m, jf. bilag 6. Der er ikke inden for 800 m mulighed for at etablere de sidste to erstatningspladser, da de ligger på kanten af blå zone og i et område, der allerede er optimeret af skråparkeringsprojektet.
Såfremt de to pladser ikke ønskes nedlagt, vil delprojektet om krydsningen over for Stadens Vænge, jf. bilag 3Ch, skulle udgå af projektet. Oversigtsforholdene ved krydsningen af Jagtvej ved Stadens Vænge vil derved ikke blive forbedret. Det er forvaltningens vurdering, at det er nødvendigt for tryghed og sikkerhed at forbedre oversigtsforholdene ved krydsningspunktet.
Der findes i øjeblikket 685 p-pladser i en gåafstand af 400 m fra krydset Universitetsparken, Jagtvej og Lersø Parkalle. Belægnings-procenten i dette område var hen over døgnet i efteråret 2015 følgende: Kl. 12: 71%, kl. 17: 42% og kl. 22: 39%.
På Vejlands Alle uden for betalingszonen nedlægges 30 pladser for at kunne etablere 40 km zone med fartdæmpende foranstaltninger. De ekstra nedlæggelser skyldes, at der i det oprindelige estimat ikke blev taget højde for, at det er nødvendigt at nedlægge parkering før og efter de fartdæmpende foranstaltninger. Det er nødvendigt at nedlægge p-pladserne for at skabe tryghed og plads til cyklisterne, som skal passere foranstaltningerne, jf. bilag 3 Aa – 3Ad.
Såfremt de 30 pladser ikke nedlægges, vil delprojektet med en hastighedsnedsættelse ikke kunne gennemføres. Forholdene i dag opleves af cyklisterne som utrygge, da der er meget gennemkørende og tung trafik.
Træer
For at gennemføre projektet forventes det, at der skal fældes og genplantes syv træer på Jagtvej. Ingen af dem er registreret som særligt værdifulde eller fredede træer Tre af træerne (Robinie plantet i 2000) står ved Fogedmarken, hvor midterhellen skal indsnævres for at give plads til busperroner, jf. bilag 3Cd. Der vil blive genplantet Robinie-træer.
Fire træer (Lind to plantet i 1900 og to i 1973) på Vennemindevej står, hvor midterhellen skal indsnævres for at give plads til fremførte cykelstier. Det er ikke muligt at ændre på midterhellens placering. Da de fire træer står tæt på den nye kantsten, kan det derfor blive nødvendigt at fælde træerne. Forvaltningen vil i forbindelse med gravearbejderne endeligt tage stilling til, om træerne kan bevares, eller om de skal fældes og erstattes af andre lindetræer, jf. bilag 3Ck.
Økonomi
I Budget 2014 (Æ183, Cykelpakke VIII) blev der afsat 23,5 mio. kr. (2014 p/l) til supercykelsti Indre Ringrutes projekter; Bro over Artillerivej og Omlægning af lokal vej ved forventet bro over Artellerivej.
Den statslige cykelpulje støtter projektet med 19,66 mio. kr. (2014 p/l) jf. Borgerrepræsentationens møde den 23. januar 2014 (punkt 8). Der er således i alt afsat 43,16 mio. kr. (2014 p/l) projekterne i Indre Ringrute (cykelstiforbedringer, krydsning af Artillerivej og vejomlægning). De 43,16 mio. kr. svarer til 44,42 mio. kr. i 2016 p/l.
Af de 23,5 mio. kr. blev 4,7 mio. kr. stjernemarkeret og frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 12. december 2013. De 4,7 mio. kr. er anvendt til projektudvikling af alle tre projekter.
Med denne indstilling skal der frigives en anlægsbevilling på 20,23 mio. kr. (2016 p/l) til cykelstitiltagene, se også bilag 7
Nedlæggelsen af de to parkeringspladser i blå zone svarer til et indtægtstab på 0,01 mio. kr.
Videre proces
Anlægsarbejdet forventes opstartet i oktober 2016 og afsluttet juni 2017.
Pernille Andersen
/Anders Møller
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at projektforslaget danner grundlag for detailprojektering og anlæg af cykelstiforbedringer på Indre Ringrute, jf. bilag 3 og 4.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, - at der frigives en anlægsbevilling på 20,23 mio. kr. (p/l 2016) til anlæg af cykelstiforbedringer på Indre Ringrute. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 10,44 mio. kr. i 2016 og 9,79 mio. kr. i 2017, jf. Økonomiafsnittet.
- at der nedlægges to p-pladser i blå zone og 30 p-pladser uden for betalingszonerne, jf. bilag 6.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 6. juni 2016
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse af et supplerende at-punkt:
”at busstoppestederne på Vejlands Alle og Jagtvej ikke lægges ud i kørebanen, så de danner prop for den bagvedkørende trafik.”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke godkendt med to stemmer mod seks. Ingen medlemmer undlod at stemme
For stemte: C og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) om tilføjelse af et supplerende at-punkt:
”At der ikke indføres en hastighedsgrænse på 40 km/timen på Vejlands Alle”.
Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke godkendt med to stemmer mod seks. Ingen medlemmer undlod at stemme
For stemte: C og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF3) om tilføjelse af et supplerende at-punkt:
”At alle parkeringspladserne reetableres i nærområdet og inden for projektets økonomi”
Ændringsforslaget (ÆF3) blev ikke godkendt med to stemmer mod seks. Ingen medlemmer undlod at stemme
For stemte: C og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
1. at-punkt blev godkendt med seks stemmer mod to. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C og V.
2. og 3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med seks stemmer mod to. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C og V.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ønsker ikke at lægge busstoppestederne på Vejlands Alle og Jagtvej ud i kørebanen, så de danner prop for den bagvedkørende trafik. Vi vil ikke lave en hastighedsgrænse på 40 km/timen på Vejlands Alle og mener endvidere, at parkeringspladserne skal reetableres.”
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 6 stemmer mod 3.
For stemte: A, Ø og F.
Imod stemte: V, C og I.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 6. juni 2016:
”Vi ønsker ikke at lægge busstoppestederne på Vejlands Alle og Jagtvej ud i kørebanen, så de danner prop for den bagvedkørende trafik. Vi vil ikke lave en hastighedsgrænse på 40 km/timen på Vejlands Alle og mener endvidere, at parkeringspladserne skal reetableres.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 25. august 2016
Det Konservative Folkeparti genfremsatte deres ændringsforslag fra udvalgsbehandlingen:
ÆF1
”at busstoppestederne på Vejlands Alle og Jagtvej ikke lægges ud i kørebanen, så de danner prop for den bagvedkørende trafik.”
ÆF2
”At der ikke indføres en hastighedsgrænse på 40 km/timen på Vejlands Alle”.
ÆF3
”At alle parkeringspladserne reetableres i nærområdet og inden for projektets økonomi.”
Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 43 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, I, O og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 39 stemmer imod 13. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, I, O og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev forkastet med 39 stemmer imod 14. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, I, O og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Selve indstillingen blev herefter godkendt med 44 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O og Ø.
Imod stemte: C, I og V.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Vi ønsker ikke at lægge busstoppestederne på Vejlands Alle og Jagtvej ud i kørebanen, så de danner prop for den bagvedkørende trafik. Vi vil ikke lave en hastighedsgrænse på 40 km/timen på Vejlands Alle og mener endvidere, at parkeringspladserne skal reetableres.”