Mødedato: 25.08.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Udmøntning af midler til trafikledelsesmodel

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af midler til udviklingen af en trafikmodel for København samt en udvidelse af det eksisterende sensornetværk til brug for trafikmodel, trafikledelse og trafikinformation.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 13,00 mio. kr. til udvikling af en trafikmodel og frigives en anlægsbevilling på 8,28 mio. kr. til et sensornetværk. De 13,00 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 1,45 mio. kr. i 2016, 4,75 mio. kr. i 2017, 3,85 mio. kr. i 2018 og 2,95 mio. kr. i 2019, og de 8,28 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 0,20 mio. kr. i 2016, 4,00 mio. kr. i 2017, 3,00 mio. kr. i 2018 og 1,08 mio. kr. i 2019

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der i regi af ITS-programmet afsat 21,28 mio. kr. til ”Smartere trafikløsninger - data og værktøjer til trafikledelse og bedre trafikinformation”. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår med denne indstilling, at der frigives midler til indkøb og udvikling af et trafiksimuleringsværktøj i form af en bydækkende trafikmodel, som skal anvendes til at udregne prognoser for trafikken, konsekvenser af nye trafikale indgreb og projekter m.m. med henblik på bedre trafikinformation til borgere og trafikanter. 

Forvaltningen foreslår derudover, at der frigives midler til en udvidelse af det eksisterende sensornetværk, da det er et afgørende værktøj for at kunne give trafikanterne pålidelig realtidsinformation. Trafikdata indhentet via sensornetværket er en forudsætning for at kvalificere trafikmodellen og dermed sikre mere præcise prognoser og simuleringer.

Løsning

Trafikmodel

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at bevillingen afsat i budget 2016 frigives til at indkøbe og udvikle en trafikmodel for Københavns Kommune.

Det overordnede formål med trafikmodellen er at forbedre beslutningsgrundlaget for operationel drift samt planlægning og investeringer på trafikområdet. Den vil give forvaltningen mulighed for at vurdere konsekvenser af fx lukning af gader, afspærringer, større vejarbejder, events og arrangementer. Det angår både transportomfanget, samt overflytninger mellem de forskellige transportformer (inkl. bil, cykel og kollektiv trafik), kapaciteten på vejnettet og trængslen i hele eller dele af byen.  

Den nye trafikmodel vil modsat eksisterende modeller (landstrafikmodellen og hovedstadstrafikmodellen) have fokus på såkaldte dynamiske netværkseffekter, eksempelvis overbelastning, uheld, m.m. Der findes i dag ingen andre storbyer, der har bygget modeller for bytrafik, som håndterer balancen mellem prioritering af fodgængere, cyklister, busser og biler. Der er en risiko i at være first mover på et innovativt initiativ, men forvaltningen vurderer risikoen mindre end andre innovative projekter eftersom, der er solid viden om opbygning af trafikmodeller, og den forventes at blive opbygget og udviklet i programmer, som allerede i dag findes på markedet. 

Det betyder, at en trafikmodel for Københavns Kommune mere præcist kan simulere trængsel og forudsige overbelastning m.m. for alle trafikanttyper. Modellen vil gøre forvaltningen i stand til at estimere effekterne af nye trafikale tiltag på tre forskellige niveauer; lokalt niveau (et signalkryds), områdeniveauet (flere korridorer), og by-niveau, og belyse både direkte og indirekte konsekvenser for trafikken til et mere oplyst politisk og administrativt beslutningsgrundlag. 

Københavns Kommune vil desuden, på grund af mere nøjagtige prognoser for fremkommelighed, kunne arbejde mere aktivt og dynamisk med trafikledelse, hvor trafikafviklingen ændres efter behovet, fx vejrpåvirkning, vejarbejde, arrangementer mm. Bevillingen til trafikmodellen vil gavne borgere og trafikanter, idet forvaltningen i god tid kan informere trafikanterne om alternative ruter eller foreslå valg til mest pålidelige vej og transportmiddel gennem byen, fx ved events eller vejarbejder. Borgerne vil opleve bedre fremkommelighed ved fx vejarbejder, da trafikken planlægges ud fra prognoser, som skal påvirke trafikken mindst muligt. 

Sensornetværket

Udvidelsen af sensornetværket skal supplere det eksisterende sensornetværk, så der kan indhentes mere detaljeret data om trafikken i en stor del af Københavns Kommune. Det vil give forvaltningen mulighed for at monitorere status for de forskellige trafikformer på vejnettet, og samtidig samle data til forskellige prognoser samt kvalificering af trafikmodellen. Projektet indeholder fire konkrete opgaver:

  • At udvikle en trafikmodel som kan integrere forskellige eksisterende trafikmodeller, bl.a. landstrafikmodellen og hovedstadstrafikmodellen samt eksisterende trafikdata, og tilpasse modellen til brug for forskellige scenarier, bl.a. arrangementer, uheld, infrastruktur m.m. Trafikmodellen skal tilpasses og målrettes Københavns behov i både daglig operativ drift og langtidsplanlægning.
  • At udvikle et dataanalyseværktøj, som kan kobles med trafikmodellen, til at forudsige og mere præcist vurdere effekterne af nye trafikale tiltag om spredning af overbelastning på vejnettet – og videresende den information til trafikmodellen.
  • At implementere trafikmodel og dataanalyseværktøj i kommunens trafikledelsessystem, samt udvikle driftskapacitet til at anvende modellen løbende for at sikre effektiv håndtering af trængsel på vejnettet, herunder trafikinformation til borgere og trafikanter.
  • At udbygge og udvide et sensornetværk, der kan samle nødvendige trafikdata fra vejnettet som supplerer både trafikmodellen og dataanalyseværktøjet. GPS data kan ligeledes anvendes som datakilde til trafikmodellen. 

Teknik- og Miljøforvaltningen har stort fokus på beskyttelse af personfølsomme oplysninger og privacy. Data fra sensorer, GPS el.lign. aggregeres, og data kan ikke kobles til enkeltpersoner. Data fra app’s el.lign. krypteres og slettes straks efter data er blevet aggregeret.

Opgaven skal i udbud, og forvaltningen vil her stille krav om hurtigt at få implementeret de første dele af trafikmodellen, med henblik på at bruge modellen i konkrete simuleringer. Bydækkende trafikprognoser vil først være mulige sidst i projektperioden.

Økonomi

I Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 21,28 mio. kr. (2016 p/l) til ”Smartere trafikløsninger – data og værktøjer til trafikledelse og bedre trafikinformation”. Med denne indstilling skal de i alt 21,28 mio. kr. frigives jf. tabel 1 og 2 nedenfor.

De forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg på begge projekter fremgår af nedenstående tabel:

 

Videre proces

Projektet forventes gennemført i perioden juli 2016 til juli 2019. Efter Borgerrepræsentationens godkendelse igangsættes udarbejdelse af udbudsmateriale, og udbuddet offentliggøres ultimo 2016. Trafikmodellen forventes udviklet og implementeret i flere etaper fra medio 2017 til primo 2019.

Midler fra udvikling og indkøb af trafikmodellen kan anvendes som medfinansiering til eksternt finansierede projekter med henblik på yderligere udvikling af dataanalyseværktøjet. Forvaltningen er i dialog med Danmarks Tekniske Universitet dette. En sådan medfinansiering forudsætter Borgerrepræsentationens godkendelse af projektet og indtægtsbevilling.

Pernille Andersen

                                                              /Anne-Sofie Degn

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 13,00 mio. kr. til udvikling af en trafikmodel og frigives en anlægsbevilling på 8,28 mio. kr. til et sensornetværk. De 13,00 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 1,45 mio. kr. i 2016, 4,75 mio. kr. i 2017, 3,85 mio. kr. i 2018 og 2,95 mio. kr. i 2019, og de 8,28 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 0,20 mio. kr. i 2016, 4,00 mio. kr. i 2017, 3,00 mio. kr. i 2018 og 1,08 mio. kr. i 2019

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. juni 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 25. august 2016

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top