Baseline for Hotspot Indre og Ydre Nørrebro
Handlingsplaner og baseline for Hotspot Indre og Ydre Nørrebro
Indstilling
Indstilling om,
1. at handlingsplaner og Baseline for hotspot Indre Nørrebro og Hotspot Ydre Nørrebro tages til efterretning.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.
(Beskæftigelses- og Integrationsudvalget)
Problemstilling
Borgerrepræsentationen har den 16. juni 2010 (BR 16.06.10, punkt 43) vedtaget, at der skal etableres Hotspot i distrikt 8 – Indre Nørrebro, vest for Nørrebrogade og distrikt 12 og rode 157– Ydre Nørrebro, nordøst for Tagensvej på baggrund af Tryghedsindekset 2010. Borgerrepræsentationen skal en gang årligt forelægges medio i året, status for progressionen.
Rammeprogram for Hotspot blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen 10. februar 2011(BR 10.02.11 punkt 17). Borgerrepræsentationen forelægges hermed baseline for Hotspotindsatserne på Indre og Ydre Nørrebro.
Hotspot på Nørrebro er en midlertidig områdebaseret indsats, som skal skabe varige effekter. Denne indstilling danner på baggrund af Tryghedsindekset 2011 baseline for at måle effekterne af den fireårige indsats. Begge Hotspotområder har ifølge Tryghedsindekset 2011 et markant behov for indsats, og målet er, at begge områder ved Hotspot-periodens udløb skal have et ordinært behov for indsats ifølge Tryghedsindekset.
Baseline er udarbejdet med udgangspunkt i Tryghedsindekset 2011, som udgives af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i samarbejde med Københavns Politi. Effektmålene for Hotspot er udarbejdet i samarbejde med Programgruppen for Hotspot Indre og Ydre Nørrebro.
Løsning
Distrikt 8, som er genstand for Hotspot Indre Nørrebro, har i de foregående målinger af Tryghedsindekset haft behov for en markant tryghedsskabende indsats. Spørgeskemaundersøgelsen viser, at beboerne i distrikt 8 har været udsat for kriminalitet og vurderer nabolagets problemer med kriminalitet i et omfang, der giver anledning til markant indsats for vold og trusler om vold, tyveri og hærværk. For indbrud, narkotika og chikane er der behov for en intensiveret indsats. Antallet af anmeldelser til politiet, der ligger til grund for Tryghedsindekset 2011, er faldet i det forløbne år, omend det stadig giver anledning til et markant behov for indsats. Spørgeskemaundersøgelsen peger på, at der generelt er mere kriminalitet der ikke bliver anmeldt til politiet sammenlignet med gennemsnittet for København. Det såkaldte mørketal er steget for alle typer kriminalitet, bortset fra chikane.
Distrikt 12 og rode 157, som er genstand for Hotspot Ydre Nørrebro, er siden sidste år ændret således, at distriktet nu indeholder det tidligere distrikt 12 samt rode 157, hvor bl.a. Hothers Plads og Mjølnerparken ligger. De to områder lå tidligere i distrikt 11. Spørgeskemaundersøgelsen viser, at beboerne i distrikt 12 har været udsat for kriminalitet og vurderer nabolagets problemer med kriminalitet i et omfang, der giver anledning til markant indsats for vold og trusler om vold, indbrud og tyveri. For hærværk og chikane er der behov for en intensiveret indsats, og for narkotika er der behov for en ordinær indsats. Antallet af anmeldelser til politiet giver anledning til et markant behov for indsats. Mørketallet ligger nogenlunde på niveau med gennemsnittet for København i distrikt 12. Dog er der flere i distriktet, der anmelder vold til politiet når man sammenligner med gennemsnittet for København.
Den politiske styregruppe for Hotspot, har bemyndigelse til at godkende de årlige handleplaner for Hotspot på Ydre og Indre Nørrebro.
Hotspots programgruppe består af relevante ledere fra Social-, Børne- og Ungdoms- og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og repræsentanter fra politiet. Programgruppen for Hotspot har gennemført en stor arbejdsindsats med at udarbejde handlingsplaner for de to Hotspotområder, som er godkendt af Den politiske styregruppe for Hotspot, bestående af borgmesterne fra Beskræftigelses- og Integrationsfovaltningen, Børne og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen.
Omdrejningspunkterne for Hotspotrammeprogrammet er følgende tre indsatsområder:
1. Styrket samordning af den kriminalpræventive indsats
2. Børn og unge med uroskabende adfærd
3. Inklusion og sammenhængskraft i lokalområdet
Handlingsplanen for 2011 afspejler indsatser rettet mod alle tre indsatsområder, ligesom den afspejler, at alle aktører, der er involveret i Hotspot-indsatsen, arbejder områdebaseret med det fælles mål at nedbringe kriminaliteten og øge trygheden på Ydre og Indre Nørrebro. Indsatserne fra indsatsområdet 1 og 3 er i handlingsplanen for 2011 primært forankret i Hotspot-sekretariatet, mens indsatserne fra indsatsområdet 2 primært er forankret i henholdsvis Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og i Københavns Politi.
Baseline for indikatorne i handlingsplanen for Hotspot er forsat i proces og vises i bilag 4. Der gives halvårligt en status til Beskræftigelses- og Integrationsudvalget på fremdriften med arbejdet i handlingsplanerne.
De fastlagte effektmål tager udgangspunkt i, og understøtter Sikker By programmet (BR 10.02.2011 punkt 1).
Økonomi
Der er disponeret 28 mio. kr. til indsatsen i perioden 2011 – 2014, hvoraf 17,5 mio. kr. afholdes af Københavns Kommune jf. Borgerrepræsentationens beslutning den 7. oktober 2010 (BR 07.10.10, punkt 6) og 10,5 mio. kr. er bevilget af Integrationsministeriet.
Videre proces
Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget får indstillingen til orientering på deres møder den 8. juni. Herefter forelægges indstillingen for Borgerrepræsentationen.
Baseline Nørrebro sendes til Nørrebro Lokaludvalg, Københavns Politi, SSP og LBR første kreds til orientering.
Oversigt over politisk behandling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen tager handlingsplaner og Baseline for hotspot Indre Nørrebro og Hotspot Ydre Nørrebro til efterretning.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 6. juni 2011
Indstillingen blev taget til efterretning.
Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2011
Indstillingen blev anbefalet.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.