Renovering af den selvejende institution Thomas P. Hejle
Indstilling
Indstilling om,- at der gives en bemyndigelse til den selvejende institution Thomas P. Hejle om optagelse af lån på 10 mio. kr. med sikkerhed i ejendommen matr. nr. 89 Nørrevold Kvarter, Nørre Voldgade 23 med henblik på finansiering af genopretnings- og vedligeholdsarbejder på ejendommen samt
- at der anvises dækning for deponeringsforpligtelsen på 6.158.650 kr. på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsbudget i 2011 på funktion 5.25.14.3, jfr. sagsbeskrivelsen nedenfor. Beløbet overføres til deponering på Økonomiudvalgets bevilling finansposter, funktion 8.32.27.5.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne og Ungdomsudvalgets budgetramme
(Børne- og Ungdomsudvalget)
Problemstilling
Thomas P. Hejles Ungdomshus er en selvejende institution, der har eksisteret i 60 år. I 1956 erhvervede institutionen ejendommen matr. nr. 89 Nørrevold Kvarter, Nørre Voldgade 23. Ejendommen er fra 1874. Den strækker sig via side- og baghuse fra Nørre Voldgade gennem karreen til adressen Linnesgade 24. Institutionen, der har driftsoverenskomst med Københavns Kommune, rummer et fritidshjem med 135 pladser og en fritids- og ungdomsklub med 385 pladser.Institutionen ønsker at gennemføre et renoveringsprojekt, som vurderes at koste ca. 10 mio. kr. . Der er et udtalt behov for at udføre arbejderne, som må karakteriseres som en blanding af forbedringer, vedligehold og genopretning.
Projektet påtænkes finansieret ved optagelse af et realkreditlån. Låneoptagelsen skal modsvares af en tilsvarende deponering anvist på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme.
Løsning
Thomas P. Hejles Ungdomshus er en selvejende institution, der har eksisteret i 60 år. I bestyrelsen var oprindeligt borgmestre og BR politikere. Kommunen udpeger fortsat medlemmer til bestyrelsen.I 1956 erhvervede institutionen ejendommen matr. nr. 89 Nørrevold Kvarter, Nørre Voldgade 23. Ejendommen er fra 1874. Den strækker sig via side- og baghuse fra Nørre Voldgade gennem karreen til adressen Linnesgade 24. Ejendommen er pr. 1. oktober 2010 vurderet til 43 mio. kr. og efter det oplyste pt. belånt med 1,8 mio. kr. Kun en del, men en væsentlig del, af ejendommen benyttes til fritidshjem samt fritids- og ungdomsklub. Ejendommen rummer tillige nogle erhvervslejemål samt et antal boliglejemål. Institutionens arealandel er i henhold til det i Bygnings- og Boligregistret oplyste af forvaltningen opgjort til 61,58 %.
Projektet påtænkes finansieret ved optagelse af et realkreditlån. Det lægges til grund, at institutionen med de midler, der er til rådighed i den løbende drift, er ude af stand til successivt at gennemføre nødvendige vedligeholds- og genopretningsarbejder, jfr. bilag 1 vedrørende vedligeholdsproblemstillingen i selvejende institutioners ejendomme.
Børne- og Ungdomsforvaltningen finder det velbegrundet, at de pågældende arbejder gennemføres og har i den sammenhæng forespurgt Økonomiforvaltningen om, hvilke konsekvenser en låneoptagelse har for kommunen og i dette tilfælde Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsbudget.
Økonomiforvaltningen har oplyst, at låneoptagelsen betinger kommunens tiltræden, idet et lån som udgangspunkt vil trække på kommunens låneramme. Borgerrepræsentationen vil herefter beslutte, hvorvidt låneoptagelsen skal belaste kommunens låneramme. Alternativt vil låneoptagelsen skulle modsvares af en tilsvarende deponering anvist på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme. Som udgangspunkt skal lånets forholdsmæssige andel opgjort som den selvejende institutions arealmæssige andel af ejendommen indgå i fastlæggelsen af beløbet. I dette tilfælde 61,58 % x 10 mio. kr. svarende til 6.158.650 kr., jfr. beregningen vedlagt som bilag 2.
Borgerrepræsentationen har den 11. oktober 2007 besluttet at reservere en del af lånerammen til deponeringssager, hvor der er en effektiviseringsgevinst eller en besparelse. Som eksempel kan dette kan være en situation, hvor en forvaltning ønsker at flytte to kontorer sammen på én adresse, da der kan spares administrative ressourcer og samtidigt opnås besparelser på ejendomsdrift. Borgerrepræsentationen har senere besluttet, at fritagelse for deponering med alternativt træk på lånerammen, kun kan opnås, når der anvises en effektiviseringsgevinst. Der vil i denne sag ikke kunne peges på en driftseffektivisering set i forhold til de arbejder, der påtænkes gennemført.
For så vidt (andelen af) det optagne låns ydelser udmøntes i en varig forhøjelse af de ejendomsudgifter (lejeforhøjelse), som finansieres via Børne- og Ungdomsudvalgets driftstilskud, vil der ikke skulle deponeres. Der henvises her til det forhold, at der kan forekomme situationer, hvor en institutions lån, lejeaftale eller lignende henregnes til kommunens låntagning efter flere forskellige bestemmelser i § 3, stk. 1. i Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier,jfr. bilag 3, hvor der redegøres for træk på lånerammen/deponering. Under henvisning til princippet om, at et lån aldrig skal belaste kommunens låneramme mere end én gang, er det dog klart, at det samme lån eller den samme lejeaftale ikke skal henregnes til kommunens låntagning flere gange, selvom der kan ske henregning efter forskellige bestemmelser i lånebekendtgørelsen. I dette tilfælde er der ikke tale om, at driftstilskuddet forhøjes, og derfor kan der ikke fritages for deponering.
Forvaltningen anbefaler, at Børne- og Ungdomsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at det tillades den selvejende institution Thomas P. Hejle at optage et realkreditlån på 10 mio. kr. til finansiering af et renoveringsprojekt på ejendommen matr. Nr. 89, Nørrevold Kvarter, Nørre Voldgade 23, og at der anvises dækning for deponeringsforpligtelsen på 6.158.650 kr. på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsbudget.
Økonomi
Der er ikke i Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme afsat midler til renovering af Thomas P. Hejles ejendom. Bevillingen på 6.158.650 kr. skal derfor finansieres indenfor den eksisterende anlægsramme. Det indstilles, at der anvises dækning for bevillingen indenfor de anlægsmidler, der er afsat til genhusning af lukningstruede institutioner. Disse midler, som de senere år har været en årlig tilbagevendende bevilling, er netop afsat for at give udvalget mulighed for at agere i forhold til situationer, blandt andet hvor et lokaleproblem på den ene eller anden måde kan risikere at føre til tab af pladser. Pt. er der genhusningsmidler på 21,8 mio. kr., der ikke er disponeret i 2011. Der har oprindeligt været 45 mio. kr. afsat til formålet i 2011 - inkl. overførsel af uforbrugte midler fra 2010. Såfremt denne indstilling vedtages vil der herefter restere 15,6 mio. kr. til genhusningsmidler. Det skal bemærkes, at forvaltningen ikke pt. har kendskab til situationer, der må forventes at fordre et akut indgreb, hvorfor risikoen for ikke at have tilstrækkeligt med anlægsmidler til at kunne håndtere eventuelle andre genhusningsproblemer i 2011 må anses for at være beskeden.Videre proces
-.Else Sommer
/ Knud Langberg
Oversigt over politisk behandling
- at der gives en bemyndigelse til den selvejende institution Thomas P. Hejle om optagelse af lån på 10 mio. kr. med sikkerhed i ejendommen matr. nr. 89 Nørrevold Kvarter, Nørre Voldgade 23 med henblik på finansiering af genopretnings- og vedligeholdsarbejder på ejendommen.
- at der anvises dækning for deponeringsforpligtelsen på 6.158.650 kr. på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsbudget i 2011 på funktion 5.25.14.3, jfr. sagsbeskrivelsen nedenfor. Beløbet overføres til deponering på Økonomiudvalgets bevilling finansposter, funktion 8.32.27.5.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 22. juni 2011:
Indstillingen blev godkendt.
Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne og Ungdomsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2011
Indstillingen blev anbefalet.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.