Forbedring af stoppestedsforhold som følge af servicebussernes nedlæggelse
Indstilling
Indstilling om,
- at der i 2011 omplaceres et rådighedsbeløb på 1,0 mio. kr. (2011 p/l). fra Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk Forvaltning, anlæg, 2.28.23.3 til Teknik- og Miljøudvalget bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3. Teknik- og Miljøudvalget gives således en tillægsbevilling på ovenstående bevilling og funktion med modpost på Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk Forvaltning, anlæg, funktion 2.28.23.3,
- at der i 2011 frigives en anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. (2011 p/l) til afholdelse af udgifter til forbedring af stoppesteder for gangbesværede på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3, samt
- at anlægsopgaven for så vidt angår mindre kantstensændringer, skiltning og afstribning kan overdrages til kommunens egen driftsorganisation (Jf. BR 30/8 2007).
(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)
Problemstilling
Som følge af Borgerrepræsentationens beslutning om at nedlægge servicebusserne i Københavns Kommune pr. 1. oktober 2011 blev der afsat 1 mio. kr. til forbedring af en række udvalgte stoppesteder til fordel for gangbesværede passagerer.Udvælgelsen af de konkrete stoppesteder skal ske i dialog med Ældrerådene, Handicaprådet og Dansk Blindesamfund. Der er ikke krav om, at forbedringerne skal ske på de eksisterende servicebussers ruter, så de adspurgte råd og organisationer vil principielt kunne foreslå udvælgelse af stoppesteder på alle byens busruter.
Løsning
Indsatserne kan eksempelvis bestå af:
- etablering af busperron mellem vejbane og cykelsti med henblik på at mindske konflikten mellem buspassagerer og cyklister
- bedre venteforhold fx bænke, læskærme eller overdækning
- bedre tilgængelighed for blinde og svagtseende i form af taktile belægninger og ledelinjer
- bedre tilgængelighed for gangbesværede i form af ramper eller dykkede kantsten ved niveauforskelle mellem fortov, cykelsti, busperron m.v.
- tydeligere trafikinformation
Dialogprocessen vil bidrage til afklaring af hvilken konkret indsats, der bør iværksættes på hvert stoppested.
De stoppesteder, som ligger på de nuværende servicebussers ruter, og som inden nedlæggelsen har flest passagerer dagligt, indgår i overvejelserne med særlig vægt. Det gælder eksempelvis for stoppesteder på følgende strækninger:
- Vigerslev Allé mellem Vigerslevvej og Toftegårds Plads (betjenes efter oktober af 1A, 132 og 133)
- Backersvej mellem Lergravsparken station og Wibrandtsvej (betjenes efter oktober af linje 12)
- Ved Peder Lykkes Centret (betjenes efter oktober af 33, 35 samt 77 og 78. Dette er dog under forudsætning af, at en række rutejusteringer vedtages politisk. Sagen forelægges Økonomiudvalget i sommeren 2011))
Forvaltningerne afventer udfaldet af dialogprocessen, før der endeligt tages stilling til, om stoppesteder på de nævnte strækninger udvælges.
Økonomi
De forskellige typer af forbedringer prisfastsættes meget forskelligt. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer, at ca. 10 stoppesteder kan få foretaget forbedringer indenfor budgetrammen på 1 mio. kr. Afledte driftsudgifter til løbende vedligeholdelse afholdes inden for Teknik- og Miljøforvaltningens ramme.De forskellige typer af forbedringer prisfastsættes meget forskelligt. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer at ca. 10 stoppesteder kan få foretaget forbedringer indenfor budgetrammen på 1 mio. kr.
Forbedringerne finansieres ved at, der i 2011 omplaceres et rådighedsbeløb på 1,0 mio. kr. (2011 p/l). fra Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk Forvaltning, anlæg, 2.28.23.3 til Teknik- og Miljøudvalget bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3.
Teknik- og Miljøudvalget gives således en tillægsbevilling på ovenstående bevilling og funktion med modpost på Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk Forvaltning, anlæg, funktion 2.28.23.3
Derudover i 2011 frigives en anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. (2011 p/l) til afholdelse af udgifter til forbedring af stoppesteder for gangbesværede på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3
De mindre kantstensændringer, skiltning og afstribning overdrages til kommunens egen driftsorganisation (Jf. BR 30/8 2007)
Afledte driftsudgifter til løbende vedligeholdelse afholdes inden for Teknik- og Miljø Forvaltningens ramme.
Videre proces
Tiltrædelsen af denne indstilling er en forudsætning for, at Teknik- og Miljøforvaltningen kan udføre forbedringerne i 2011. Dialogprocessen med Ældrerådene, Handicaprådet og Dansk Blindesamfund er sat i gang og afsluttes i august 2011 med en endelig afklaring på, hvor og hvordan stoppestederne konkret skal forbedres.
I Den Nye Driftsstrategi (BR 30/8 2007) er det en forudsætning, at kommunens egen driftsorganisation kan overdrages opgaver for at sikre både den fornødne beskæftigelse, anlægsfleksibilitet og sammenligning med den private sektor. Derfor foreslås det, at anlægsopgaven for så vidt angår mindre kantstensændringer skiltning og afstribning kan overdrages til kommunens egen driftsorganisation.
Hjalte Aaberg Claus Juhl
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler
- at der i 2011 omplaceres et rådighedsbeløb på 1,0 mio. kr. (2011 p/l). fra Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk Forvaltning, anlæg, 2.28.23.3 til Teknik- og Miljøudvalget bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3. Teknik- og Miljøudvalget gives således en tillægsbevilling på ovenstående bevilling og funktion med modpost på Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk Forvaltning, anlæg, funktion 2.28.23.3
- at der i 2011 frigives en anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. (2011 p/l) til afholdelse af udgifter til forbedring af stoppesteder for gangbesværede på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3
- at anlægsopgaven for så vidt angår mindre kantstensændringer, skiltning og afstribning kan overdrages til kommunens egen driftsorganisation (Jf. BR 30/8 2007)
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2011
Indstillingen blev anbefalet.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2011
Indstillingen blev anbefalet.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.