Mødedato: 25.08.2005, kl. 17:30

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed

Se alle bilag

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 25. august 2005

 

 

BR 453/05

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed

 

 

Indstilling om, at Borgerrepræsentationen godkender vedlagte udkast til svarbrev til Kulturministeriet i anledning af det af ministeriet fremsendte forslag til lov om ændring af radio- og fjernsynsloven med det af Kultur- og Fritidsudvalget vedtagne ændringsforslag.

                                                                 (Kultur- og Fritidsudvalget)

 

 

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler,

at Borgerrepræsentationen godkender vedlagte udkast til svarbrev til Kulturministeriet i anledning af det af ministeriet fremsendte forslag til lov om ændring af radio- og fjernsynsloven.

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2005

Martin Geertsen stillede ændringsforslag om 3 opblødninger i høringssvaret: a) Københavns Kommune skal ikke tilkendegive sin uenighed med hensyn til nedlæggelse af de lokale radio- og fjernsynsnævn (høringssvarets 3. afsnit), b) Københavns Kommune skal alene udtrykke at være opmærksom på det retssikkerhedsmæssige aspekt (5. afsnit) og c) Københavns Kommune skal alene udtrykke at være opmærksom på konsekvenserne ved programtilladelse til ikke-kommercielt lokal-tv til "vinduer" (7. afsnit).

 

Jens Kjær Christensen stillede tilsvarende ændringsforslag om stramninger de pågældende steder i høringssvaret således at Københavns Kommune entydigt og klart tager afstand fra a) nedlæggelse af de lokale radio- og fjernsynsnævn, b) at der ikke længere vil være en rekursinstans og c) at der fremover kun kan udstedes programtilladelse til ikke-kommercielt lokal-tv til "vinduer".

 

Der blev stemt om det af Martin Geertsen stillede ændringsforslag.

Et flertal (Martin Geertsen, Leslie Arentoft, Helle Sjelle og Karin Storgaard) stemte for ændringsforslaget.

Et mindretal (Bjarne Fey, Klaus Hansen og Jens Kjær Christensen) stemte imod.

Dermed blev det af Martin Geertsen stillede ændringsforslag tiltrådt, hvorved det af Jens Kjær Christensen stillede ændringsforslag bortfaldt.

 

Indstillingen blev herefter tiltrådt, med henblik på sagens afgørelse i Borgerrepræsentationen.

 

 

 

 

 

RESUME

Kulturministeriet har den 14. juni 2005 sendt forslag til lov om ændring af radio- og fjernsynsloven til høring med anmodning om svar senest den 8. august 2005. Med lovforslaget indføres en ny struktur på lokalradio- og lokal-tv-området, der blandt andet indebærer en nedlæggelse af de lokale radio- og fjernsynsnævn, en ny lokal-tv-ordning og en ny tilskudsordning.

Loven træder i kraft den 1. januar 2006.

Det indstilles, at Borgerrepræsentationen sender det som bilag 2 vedlagte udkast til svarbrev til Kulturministeriet.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Kulturministeriet har den 14. juni 2005 sendt forslag til lov om ændring af radio- og fjernsynsloven til høring med anmodning om svar senest den 8. august 2005. Forvaltningen har i brev af 8. juli 2005 meddelt Kulturministeriet, at Københavns Kommunes foreløbige høringssvar vil blive fremsendt umiddelbart efter Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 11. august 2005, dog med forbehold for Borgerrepræsentationens behandling af sagen den 25. august 2005.

Lovforslaget implementerer tillægsaftale nr. 3 af 17. juni 2004 til medieaftalen for 2002-2006, der indebærer en ny struktur på lokalradio- og tv-området, en ny lokal-tv-ordning og en ny tilskudsordning.

Loven træder i kraft den 1. januar 2006.

De væsentligste ændringer i lovforslaget er, at

·      De lokale radio- og fjernsynsnævn nedlægges og opgaverne skal fremover varetages af Radio- og tv-nævnet.

·      Der sker en forenkling af reglerne om tilskud til ikke-kommerciel lokalradio- og tv-produktion, så der fremover kun ydes én slags tilskud.

·      Tilladelse til ikke-kommercielt lokal-tv udstedes af Radio- og tv-nævnet til "vinduer" på de ovennævnte sendemuligheder.

·      Alle lokal-tv-sendemuligheder udbydes samlet af Radio- og tv-nævnet med krav om regionale nyhedsudsendelser og evt. andre programmæssige krav, som måtte blive fastlagt.

·      De gældende "must carry"-forpligtelser for lokal-tv afskaffes.

 

Nedlæggelse af nævnene

Efter lovforslaget nedlægges de lokale radio- og fjernsynsnævn og opgaverne med udstedelse af programtilladelser og tilsyn med sendevirksomheden skal fremover varetages af Radio- og tv-nævnet.

Lokalradionævnet i København består af 13 medlemmer, hvoraf 6 medlemmer er udpeget af Borgerrepræsentationen og 7 medlemmer er udpeget blandt lokale foreninger og organisationer. Fjernsynsnævnet for Københavnsområdet, der omfatter Københavns og Frederiksberg kommuner samt kommunerne i Københavns Amt, består af 19 medlemmer, hvoraf 9 medlemmer er udpeget af henholdsvis Borgerrepræsentationen, Frederiksberg Kommunalbestyrelse og FKKA (Foreningen af kommuner i Københavns Amt) og 10 medlemmer er udpeget blandt lokale foreninger og organisationer. Sammensætningen af de lokale nævn med deltagelse af repræsentanter fra de lokale foreninger og organisationer har sikret den lokal e forankring i nævnene.

Nedlæggelse af nævnene er begrundet i et ønske om at professionalisere forvaltningen af radio- og tv-området, da den nuværende decentrale ordning har medført uens-artethed i praksis i forvaltningen af området, hvilket blandt andet har medført, at de lokale stationernes forhold behandles forskelligt alt efter hvor i landet, stationen har opnået programtilladelse. Dette skulle stille især de kommercielle, lokale stationer i uens konkurrencesituationer, ligesom networkingsamarbejde vanskeliggøres.

Nedlæggelsen er samtidig begrundet i, at udviklingen i lokalradio- og lokal-tv-branchen i stort omfang har medført en professionalisering, der er meget svær for især de små radio- og fjernsynsnævn at håndtere.

Københavns Kommune råder over 6 frekvenser og der er udstedt 37 programtilladelser til lokal radiovirksomhed.

I københavnsområdet er der to frekvenser til lokal-tv, hvoraf den ene er forbeholdt networking. Der udstedt 43 programtilladelser til lokal tv-virksomhed på Kanal 23 og en networkingtilladelse til TV-Danmark.

Radio- og tv-området kan være meget komplekst og Kultur- og Fritidsforvaltningen deler opfattelsen af, at især de små nævn af denne grund kan have vanskeligt ved at administrere ordningen tilstrækkeligt kompetent. Det er imidlertid samtidig forvaltningens opfattelse, at Københavns Kommune er i besiddelse af den fornødne faglige kompetence, der er påkrævet for at administrere lokalradio- og lokal-tv-området forsvarligt. Ud over kommunens størrelse må dette ses i sammenhæng med at antallet af stationer, hvilket betyder, at erfaringsgrundlaget er meget stort ligesom kommunen har varetaget fagområdet siden 1987. Tilsvarende overvejelser gør sig også gældende for landets øvrige store kommuner.

De lokale nævns afgørelser om programtilladelser kan nu påklages til Radio- og tv-nævnet. Da det fremover vil være Radio- og tv-nævnet, der træffer afgørelser om f.eks. programtilladelser, vil der ikke længere være en rekursinstans. Radio- og tv-nævnet er allerede nu eneste instans på f.eks. kabel- og satellitområdet, og Kulturministeriet finder ikke, at dette har givet anledning til større vanskeligheder for de berørte aktører.

Ud fra et retssikkerhedsmæssigt aspekt er Kultur- og Fritidsforvaltningen meget betænkelig ved at nedlægge de lokale nævn og dermed fjerne rekursinstansen, hvilket også må ses i sammenhæng med, at antallet af lokale radio- og tv-stationer er større end antallet af kabel- og satellitstationer og at dette formentlig vil medføre vanskeligheder for de kommende aktører.

 

Forenkling af reglerne om tilskud

Lovforslaget indeholder en forenkling af reglerne om tilskud til ikke-kommerciel lokalradio- og lokal-tv-produktion, så der fremover kun ydes én slags tilskud. Der har hidtil kunnet ydes driftstilskud, programtilskud, tilskud til uddannelsesaktiviteter og tilskud til medieskolevirksomhed.

Kultur- og Fritidsforvaltningen ser derfor en forenkling af tilskudsreglerne som et positivt tiltag.

Tilskud kan fremover kun ske efter indstilling fra den kommune, hvor stationen er hjemmehørende (forretningsadresse), ligesom det fortsat er kommunen, der skal indhente ansøgninger om tilskud og behandle disse. Tilskud kan alene ydes til stationer, der har bred kontakt til lokalsamfundet.

Ved nedlæggelse af de lokale nævn reduceres også lokalkendskabet til de enkelte stationer. Samtidig har administrationen af tilskudsordningen i de senere år har udgjort den væsentligste arbejdsmængde for forvaltningen, idet der har været en del tilbageholdenhed på området efter indgåelse af medieforliget og især tillægsaftalen til medieforliget. Derfor finder forvaltningen, at tilskudsordningen alene bør behandles af Radio- og tv-nævnet.

 

Øvrige bemærkninger

Fremover kan der kun udstedes programtilladelse til ikke-kommercielt lokal-tv til "vinduer", hvilket vil sige i tidsrummet fra kl. 9.00-12.00. Af de 43 lokale tv-stationer i københavnsområdet, der nu deler en hel frekvens, er flertallet ikke-kommercielle stationer og lovændringen vil uvægerligt betyde en stor reduktion i antallet heraf.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har ikke bemærkninger til hvordan lokal-tv-sendemulighederne fremover skal udbydes af Radio- og tv-nævnet eller til, at "must carry"-forpligtelsen for lokal-tv afskaffes.

Det bemærkes, at Lokalradionævnet i Købehavn og Det Fælles Fjernsynsnævn for Københavnsområdet har afgivet selvstændige høringssvar.

 

Økonomiske konsekvenser af lovforslaget

Nedlæggelse af de lokale radio- og fjernsynsnævn medfører efter ministeriets beregning, at kommunerne samlet vil blive lettet for en byrde på skønsmæssigt 2,3 mio. kr., hvilket svarer til 230.000 kr. for Københavns Kommune. Forvaltningen er ikke enig i denne beregning, da der dels ikke bruges mere end ½ årsværk på administration af området og dels fordi der efter lovforslaget fortsat skal bruges ressourcer på sagsbehandling af selve tilskudsordningen, hvilket er meddelt Økonomiforvaltningen.

 

***

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler, at Borgerrepræsentationen godkender det som bilag 2 vedlagte udkast til svarbrev til Kulturministeriet.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Nærværende indstilling indebærer ikke sig selv økonomiske konsekvenser.

En vedtagelse af loven i den foreliggende form med deraf følgende nedlæggelse af de lokale radio- og fjernsynsnævn medfører efter ministeriets beregning, at kommunerne vil blive lettet for en byrde på skønsmæssigt 2,3 mio. kr.

 

HØRING

Der er ikke foretaget høringer.

 

BILAG

1.      Forslag til l ov om ændring af lov om radio og fjernsynsvirksomhed

2.      Udkast til svarbrev til Kulturministeriet

 

 

Carsten Haurum

/ Birgitte Rasmussen

 

 

Til top