Mødedato: 25.08.2005, kl. 17:30

Høringssvar over Visionsudvalgets rapport vedrørende fremtidens politi

Se alle bilag

Høringssvar over Visionsudvalgets rapport vedrørende fremtidens politi

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 25. august 2005

 

 

BR 452/05

Høringssvar over Visionsudvalgets rapport vedrørende fremtidens politi

Høringssvar over Visionsudvalgets rapport vedrørende fremtidens politi

 

 

Indstilling om, at Borgerrepræsentationen godkender vedlagte udkast til svarbrev til Justitsministeriet i anledning af den af ministeriet fremsendte rapport vedrørende fremtidens politi.

                                                                                       (Kultur- og Fritidsudvalget)

 

 

 

 

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler,

at Borgerrepræsentationen godkender vedlagte udkast til svarbrev til Justitsministeriet i anledning af den af ministeriet fremsendte rapport vedrørende fremtidens politi.

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2005

Indstillingen blev tiltrådt.

 

 

 

 

RESUME

Justitsministeriet har den 18. maj 2005 sendt Visionsudvalgets rapport vedrørende fremtidens politi til høring med anmodning om svar senest den 8. august 2005.

Rapporten indeholder blandt andet en række forslag til områder, der med fordel kan overgå fra politiet til kommunerne.

Det indstilles, at Borgerrepræsentationen sender det som bilag 1 vedlagte udkast til svarbrev til Justitsministeriet.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Justitsministeriet har den 18. maj 2005 sendt Visionsudvalgets rapport vedrørende fremtidens politi til høring med anmodning om svar senest den 8. august 2005. Forvaltningen har i brev af 8. juni 2005 meddelt Justitsministeriet, at Københavns Kommunes foreløbige høringssvar vil blive fremsendt umiddelbart efter Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 11. august 2005 med forbehold Borgerrepræsentationens behandling af sagen den 25. august 2005.

Visionsudvalget blev nedsat i sommeren 2003 med den opgave at udarbejde en overordnet vision for fremtidens politi. Med udgangspunkt i de krav, som borgerne med rette bør kunne stille til politiet i et moderne retssamfund, skulle udvalget overveje, hvordan samfundsudviklingen kan forventes at påvirke politiets arbejde i de kommende årtier. Rapporten skulle indeholde principielle overvejelser om, hvordan politiet bør ledes og indrettes for at kunne opfylde en række mål, der er beskrevet i kommissoriet for udvalget.

Efter Politiloven er politiets grundlæggende formål at sikre tryghed, sikkerhed, fred og orden i samfundet. Formålet skal blandt andet udmøntes ved varetagelse af politiets kerneopgaver. Med udgangspunkt heri har udvalget derfor også sat fokus på, hvilke (kerne) opgaver politiets ressourcer bør løse og hvilke opgaver, der savner politimæssig relevans og dermed med fordel kan løses af andre myndigheder m.v.

Politiet har fået karakter af en slags "opsamlingsmyndighed" ikke mindst som følge af tilgængeligheden døgnet rundt. Politiet forventes derfor at håndtere mange forskellige opgaver og situationer, som har mere social og psykologisk end egentlig politimæssig karakter. Samtidig har politiet en række opgaver i forhold til f.eks. forskellige tilladelsesordninger, som det vil være nærliggende at overlade til andre myndigheder eller outsource til private virksomheder.

Visionsudvalget foreslår derfor, at en række opgaver overføres fra politiet til andre myndigheder, hvoraf følgende har interesse for Københavns Kommune:

·      Udstedelse af pas og kørekort. I forbindelse med kommunalreformen er det vedtaget, at overføre denne opgave til kommunerne, men myndighedsopgaven fastholdes hos politiet.

·      Hittegods. Der indleveres årligt 145.000 effekter til politiet, som udleverer ca. 63.000 effekter til rette ejermand. Det foreslås, at opgaven flyttes til kommunernes "borgerservicebutikker", hvilket vil være i tråd med princippet om én indgang til det offentlige og vil indebære forbedring af serviceringen af borgerne, blandt andet gennem længere åbningstider.

·      Udsat bohave. Politiet bistår fogeden med udsættelsesforretninger. På grundlag af langvarig og fast praksis anses det som politiet pligt at fjerne og opbevare sædvanlig bohave i forbindelse med udsættelse fra lejet bolig. Udvalget mener, at det bør overvejes at udlægge ansvaret med at administrere udsat bohave til private aktører - eventuelt med det overordnede myndighedsansvar hos kommunerne.

·      Restaurationsområdet. Udstedelse af alkoholbevillinger er efter restaurationsloven henlagt til kommunerne. I Københavns Kommune varetages opgaven af Kultur- og Fritidsforvaltningen. Ansøgninger indgives til politiet, der sender sagen til kommunen med en indstilling. Denne sagsbehandling bør overgå til kommunerne. Politiet kan bistå med oplysninger fra Kriminalregistret m.v. som skal foreligge i sagerne.

Udstedelse af næringsbrev som restauratør og hotelvært (til alle serveringssteder) udstedes generelt af politimesteren, men i København har denne opgave altid været henlagt til kommunen.

Udstedelse af lejlighedstilladelser til servering ved møder, fester m.v., tilladelse til optræden i restaurationer m.v. efter restaurationsloven bør ligeledes overføres til kommunerne.

·      Udstedelse af næringsbreve som auktionsholder og vekselerer udstedes af politimesteren, men også her har København altid haft denne opgave.

 

Høringssvar

Generelt kan Kultur- og Fritidsforvaltningen anføre, at man kan følge visionsudvalgets principper om, at en række opgaver overføres fra politiet til andre myndigheder, herunder kommunerne, således at politiet i højere grad end nu kan fokusere på de egentlige, politimæssige opgaver. I denne sammenhæng må nævnes, at baggrunden for at en række af opgaverne uden for Politiets egentlige kerneområde aktuelt er placeret hos politiet ofte har historiske årsager. Også henset til den forestående kommunalreform kan Kultur- og Fritidsforvaltningen derfor tilslutte sig, at der sker en gennemgang af politiets opgaver med henblik på at en række af de nuværende (ikke egentligt politimæssige) opgaver kan placeres i bl.a. kommunerne.

 

Visionsudvalgets rapport har været sendt i høring hos kommunens øvrige forvaltninger, og i det følgende refereres de mere konkrete bemærkninger til rapporten. De øvrige forvaltningers høringssvar vedlægges indstillingen.

Økonomiforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ikke bemærkninger til rapporten.

Kultur- og Fritidsforvaltningen kan anbefale, at al sagsbehandling vedrørende restaurationsloven henlægges til kommunerne, hvilket vil være med til at sikre en hurtig og korrekt sagsbehandling inden forelæggelse for Bevillingsnævnet.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anbefaler, at man i forbindelse med en opgavereform ikke kun ser på hvor og på hvilket niveau opgaverne løses, men også ser på hvilke opgaver politiet i fremtiden skal løse, herunder om visse af politiets opgaver kunne/burde løses af andre myndigheder eller instanser.

I forhold til den fremtidige politimæssige struktur antager forvaltningen, at der fortsat vil kunne opretholdes et tæt samarbejde med politiet i nærområdet, eksempelvis via SSP-samarbejdet.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anser det som et godt udgangspunkt, når det fremhæves, at politireformen efter udvalgets opfattelse vil medføre en markant styrkelse af samspillet mellem politiet og kommunerne. Forvaltningen har på en række områder et tæt og konstruktivt samarbejde med politiet - dels underretninger fra politiet dels bistand i konkrete sager samt beskyttelse af personale i forbindelse med gennemførelse af myndighedsopgaver. Det er derfor yderst relevant, når Visionsudvalget peger på, at disse opgaver fortsat bør henhøre under politiets kerneopgaver. Politiets aktive indsats over for kriminelle eller kriminalitetstruede unge og børnefamilier ses gerne fortsat og at det opsøgende arbejde hermed foretages i tæt samspil med de sociale myndigheder.

Forvaltningens medarbejdere medvirker fast ved uddannelsen på Politiskolen. Det sociale aspekt bør med fordel indgå i efteruddannelsen af politipersonalet.

Forvaltningen finder det stærkt problematisk, når det i rapporten fremhæves, at politiets bistand til en anden myndighed kan nedprioriteres ved mere presserende (kerne)-opgaver for politiet. Der henvises i den forbindelse til regeringens FAIR PLAY kampagne og den deraf vedtagne lovgivning. Ved en efterlevelse heraf er politiets deltagelse i kontrolaktioner af afgørende betydning. (Kontrolaktioner i forbindelse med sort arbejde, snyd med afgifter, sociale ydelser, arbejdsløshedsdagpenge, illegal arbejdskraft m.v.) Derfor bør denne opgave indgå som en af politiets kerneopgaver.

Bygge- og Teknikforvaltningen oplyser, at Vej & Park har to væsentlige kontaktflader med politiet - forebyggelse af ulykker i trafikken samt vejsager og tilladelser. Man er meget tilfreds med det daglige konstruktive samarbejde, men peger på trafikområdet som et af de områder, hvor der er mulighed for at forbedre og styrke samarbejdet med politiet. Ved forebyggelse af trafikulykker vil der være behov for at forbedre trafiksikkerheden for cyklister og fodgængere. Forvaltningen  opfordrer derfor Visionsudvalget til at overveje anvendelse af bedre, hurtigere og mere sikre systemer til stedfæstelse af trafikulykker, f.eks. GPS-baserede systemer. Støj og partikelforurening fra køretøjer er skadelig og forvaltningen forudser en øget opgave fremover for både vejmyndighed og politi med håndhævelse af gældende og eventuelt skærpede regler, kontrolmålinger m.v.

Ved større arrangementer og vejarbejde ønskes samarbejdet styrket ved blandt andet at udvikle og effektivisere IT-redskaberne, herunder at politiet får adgang til kommunens GIS-data.

Københavns Brandvæsen ser frem til, at blandt andet de gode erfaringer med politiets indsatsledere udbredes til den øvrige del af landet. På grund af den faldende autoritetstro over for myndigheder støttes det, at der sættes fokus på mere massive indsatser, når det er nødvendigt, men der bør dog arbejdes mere forebyggende på at udvikle tillid til indsatsredskabets arbejde generelt, men først og fremmest i bestemte belastede miljøer.

 

***

 

Det indstilles, at Borgerrepræsentationen sender det som bilag 1 vedlagte udkast til svarbrev til Justitsministeriet.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Rapporten har ikke økonomiske konsekvenser.

 

HØRING

Der er foretaget høringer af samtlige forvaltninger.

 

BILAG

Visionsudvalgets rapport vedrørende politiets fremtid vil være fremlagt på mødet og kan læses på internetadressen www.fremtidenspoliti.dk

1.      Udkast til svarbrev til Justitsministeriet

2.      Høringssvar fra forvaltningerne

 

 

&nbs p;

Carsten Haurum

/ Birgitte Rasmussen

 

 

Til top