Mødedato: 25.08.2005, kl. 17:30

Københavns Kommunes ligestillingsredegørelse 2005

Se alle bilag

Københavns Kommunes ligestillingsredegørelse 2005

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 25. august 2005

 

 

BR 432/05

Københavns Kommunes ligestillingsredegørelse 2005

Københavns Kommunes ligestillingsredegørelse 2005

 

 

Indstilling om, at forslag til Københavns Kommunes redegørelse for situationen med hensyn til ligestilling blandt kvinder og mænd blandt de kommunalt ansatte godkendes.

(Økonomiudvalget)

 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

·        at Økonomiudvalget godkender og anbefaler Borgerrepræsentationen at vedtage vedlagte forslag til Københavns Kommunes redegørelse for situationen med hensyn til ligestilling blandt kvinder og mænd blandt de kommunalt ansatte, og

·        at Økonomiudvalget overfor forvaltningerne indskærper, at de skal arbejde for at indføre Ligestillingslovens krav om at indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. august 2005

Winnie Berndtson (A) stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 2. at:

"At forvaltningerne pålægges at dokumentere, at de arbejder for at indføre Ligestillingslovens krav om at indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning."

 

1.      at blev anbefalet uden afstemning.

Ændringsforslaget til indstillingens 2. at blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RESUME

Ifølge ligestillingslovens § 5a skal kommuner og amter hvert andet år overfor borgerne redegøre for situationen med hensyn til den kønsmæssige ligestilling blandt de ansatte. Redegørelsen skal vedtages af kommunalbestyrelsen i et møde. Den næste redegørelse skal være sendt til ligestillingsministeren senest den 1. september 2005.

Københavns Kommunes redegørelse 2005 (bilag 2) gøres tilgængelig for borgerne på www.kk.dk. Redegørelsen indeholder blandt andet beskrivelser af ligestillingsarbejdets forankring i kommunen, statistikker over kønsfordelingen blandt de ansatte samt eksempler på ligestillingstiltag overfor medarbejderne og borgerne.

Det fremgår af besvarelsen, at Københavns Kommune endnu ikke arbejder systematisk med at indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning. Det er derfor nødvendigt at understrege kravets efterlevelse overfor forvaltningerne.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Ifølge ligestillingslovens § 5a skal kommunalbestyrelsen overfor kommunens borgere mindst hvert andet år redegøre for situationen med hensyn til ligestillingen mellem kvinder og mænd blandt de ansatte i kommunen. Redegørelsen skal vedtages af kommunalbestyrelsen.

I 2005 skal Københavns Kommunes redegørelse senest være indberettet til ligestillingsministeren den 1. september.

Redegørelsen kan indberettes elektronisk gennem besvarelse af et elektronisk spørgeskema, der opfylder lovens krav om indsendelse af redegørelsen til ligestillingsministeren. Ud fra indberetningerne fra alle landets kommuner offentliggøres en række nøgletal og oplysninger på hjemmesiden www.ligestillingsidanmark.dk. På hjemmesiden kan man sammenligne indsatsen i de forskellige kommuner og søge inspiration til ligestillingsarbejdet.

Københavns Kommune har siden 1997 udarbejdet en skriftlig publikation som kommunens redegørelse. Fra i år indberettes redegørelsen udelukkende elektronisk. Københavns Kommune gør redegørelsen tilgængelig for borgerne på www.kk.dk, når den er indsendt til ligestillingsministeren. Forslaget til Københavns Kommunes redegørelse for 2005 vedlægges som bilag 2. En læsevejledning vedlægges som bilag 1.

Redegørelsen skal blandt andet indeholde svar på, hvordan ligestillingsarbejdet er organiseret i kommunen, opgive forskellige statistikker over kønsfordelingen blandt politisk valgte og medarbejdere samt give eksempler på, hvordan kommunen arbejder med at fremme ligestilling overfor medarbejderne og borgerne.

Statistikker

Redegørelsen skal indeholde statistikker over kønsfordelingen blandt medarbejderne og lederne.

Københavns Kommune benytter ikke de samme stillingskategorier som KMD, som det elektroniske værktøj er opbygget i overensstemmelse med. Det er derfor aftalt med ministeriet, at Københavns Kommune vedlægger sine egne statistikker, som ministeriet efterfølgende kan tilpasse til sit system.

Statistikkerne i spørgeskemaets afsnit 2 spørgsmål 14 er derfor ikke udfyldt. De statistikker, kommunen har udarbejdet, vedlægges som bilag 3.

Statistikken over kønsfordelingen blandt Københavns Kommunes ledere er endnu ikke udarbejdet (skemaets spørgsmål 15). Forsinkelsen skyldes, at udtrækket fra lønsystemet ikke giver et retvisende billede på grund af mangelfuld indberetning. Det har derfor været nødvendigt at bede forvaltningerne om at indberette kønsfordelingen blandt deres ledere. Statistikken er færdig medio august og vil blive vedlagt indstillingen til Borgerrepræsentationen.

Ligestilling i planlægning og forvaltning

Af lov om ligestilling af kvinder og mænd § 4 fremgår: "Offentlige myndigheder skal inden for deres område arbejde for ligestilling og indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning". Det betyder, at ligestilling også skal indarbejdes i aktiviteter og initiativer rettet mod borgerne og ikke kun i forhold til medarbejderne.

Det fremgår af besvarelsen, at Københavns Kommune endnu ikke arbejder systematisk med at indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning (se besvarelsen af del 3, spørgsmål 26-29). Københavns Kommune har gennemført nogle initiativer i forlængelse af loven. Blandt andet er der afholdt flere møder og seminarer med det formål at sætte fokus på emnet og give kommunens medarbejdere redskaber til at indarbejde ligestilling i deres opgavevaretagelse. Der er desuden erfaringer med at indarbejde ligestilling i opgaveløsningen fra flere arbejdspladser i kommunen. Der arbejdes dog endnu ikke systematisk med at indarbejde ligestilling i al planlægning og for valtning.

I forlængelse af offentliggørelsen af ligestillingsredegørelsen igangsætter Økonomiforvaltningen derfor en kampagne for at sætte fokus på, hvordan ligestilling kan indarbejdes i planlægning og forvaltning, samt hvilke resultater der kan opnås som følge heraf.

Derudover anbefaler Økonomiforvaltningen, at Økonomiudvalget overfor forvaltningerne indskærper, at de skal arbejde for at indføre ligestillingslovens krav om at indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning.

 

ØKONOMI

Udgifterne i forbindelse med udarbejdelse af ligestillingsredegørelsen afholdes indenfor Økonomiforvaltningens eksisterende budget.

 

MILJØVURDERING

Det vurderes ikke, at der er miljømæssige konsekvenser af redegørelsen.

 

ANDRE KONSEKVENSER

 

HØRING

Forvaltningernes repræsentanter i Det Centrale Ligestillingsudvalg har bidraget med indberetning af forvaltningernes ligestillingsarbejde ved udarbejdelsen af ligestillingsredegørelsen.

 

BILAG

1. Vejledning til læsning af udkast til ligestillingsredegørelsen.

2. Udkast til Københavns Kommunes ligestillingsredegørelse 2005.

3. Statistikker vedrørende kønsfordelingen blandt de ansatte 2005.

 

 

Erik Jacobsen

/ Hans Simmelkjær

 

 

Til top