Mødedato: 25.08.2005, kl. 17:30

Årsberetning for 2004 om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Se alle bilag

Årsberetning for 2004 om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 25. august 2005

 

 

BR 416/05

Årsberetning for 2004 om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Årsberetning for 2004 om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

 

 

Indstilling om, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens årsberetning for 2004 om anvendelse af magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten efter serviceloven i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tages til efterretning.

                                                                 (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

 

 

 

 

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens årsberetning for 2004 om anvendelse af magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten efter serviceloven i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tages til efterretning.

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 22. juni 2005

Udvalget tog årsberetningen til efterretning med den bemærkning, at udvalget ønsker en analyse af årsagerne til stigningen i  magtanvendelser efterfulgt af en plan for hvordan man kan nedbringe magtanvendelser.

 

 

 

RESUME

 

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte på sit møde d. 31. oktober 2001 forvaltningens indstilling angående udmøntning af reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten overfor voksne personer. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkendte i den forbindelse følgende forslag til rapportering:

 

·        Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget  modtager inden udgangen af 1. kvartal hvert år en årsberetning på området, der herefter forelægges Borgerrepræsentationen.

·        Årsberetningen sendes derefter til orientering hos brugerorganisationerne og de faglige organisationer, hvis medlemmer er berørt af nærværende regler.

 

Det er på denne baggrund, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen hermed fremsætter ovennævnte indstilling.

 

Der har i 2004 været i alt 415 tilfælde af magtanvendelse, fordelt på 30 bo- og dagtilbud for voksne med nedsat psykisk funktionsevne. Der er tale om psykisk udviklingshæmmede og psykisk syge. Antallet af magtanvendelser er vist i nedenstående to særskilte skemaer for henholdsvis udviklingshæmmede og for psykisk syge. 

 

Dette er en stigning i forhold til 2003, hvor der var 362 tilfælde af magtanvendelse.

 

Begge år har langt de fleste magtanvendelser været indgreb efter servicelovens § 109 b om fastholdelse. I 2004 var 405 tilfælde ud af 415 og i 2003 var det 351 tilfælde ud af 362. Antallet af magtanvendelser efter de øvrige bestemmelser i serviceloven er dermed uændret i forhold til 2003.

 

Det største antal af disse indgreb, 252 i 2004 (216 vedr. udviklingshæmmede og 36 vedr. psykisk syge) og 273 i 203 (252 vedr. udviklingshæmmede og 21 vedr. psykisk syge) har været begrundet i brugerens udadrettede adfærd, hvor der er risiko for væsentlig personskade på andre personer og det er også her, at stigningen er størst i forhold til 2003. Fastholdelsen bruges til at beskytte de andre personer.

 

Den store forskel i antallet på de 2 områder skyldes, at der gør sig nogle særlige forhold gældende for de psykisk udviklingshæmmede. Et antal er meget kontaktsvage og nogle har en voldsom udadrettet adfærd.

 

I alle de indberettede tilfælde af fastholdelse efter servicelovens § 109 b har forvaltningen vurderet, at bestemmelsens betingelser for at udøve fastholdelse har været til stede, og at indgrebene således har været lovlige.

 

I 10 tilfælde har forvaltningen modtaget ansøgning om anvendelse af beskyttelsesmidler efter § 109 d til personer, som ikke har været i stand til at give samtykke, men dog forholdt sig passivt. Forvaltningen har her givet tilladelsen..

 

SAGSBESKRIVELSE

 

 

 

1. Indledning 

Reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten findes i kapitel 21 i lov om social service (serviceloven). Målgruppen for reglerne er voksne personer med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne.

 

Magtanvendelse kan defineres som et fysisk indgreb i den personlige frihed. Der er således tale om en undtagelse fra princippet om den personlige friheds ukrænkelighed.

 

For Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vedkommende er der som udgangspunkt tale om borgere med enten psykiske lidelser eller psykisk udviklingshæmning, der modtager et bo- og/eller dagtilbud i forvaltningen.

 

Der er tale om følgende indgreb:

                      A. Alarmer og pejlesystemer (§ 109 a).

B. Fas tholdelse (§ 109 b).

C. Tilbageholdelse (109 c).

D. Beskyttelsesmidler (§ 109 d).

E. Flytning uden samtykke (§ 109 e).

 

For alle disse indgreb er det et krav, at der skal være en risiko for alvorlig personskade for den pågældende selv eller andre.

 

Magtanvendelse udover de nævnte indgreb er som udgangspunkt ulovligt. Et indgreb kan dog helt ekstraordinært være lovligt, hvis det er begået efter betingelserne om nødværge/nødret i straffeloven. Overordnet skal der være tale om en forsvarshandling for at modstå eller afværge et påbegyndt eller overhængende angreb.

 

Ifølge serviceloven skal enhver form for magtanvendelse eller andre indgreb i selvbestemmelsesretten overfor disse personer registreres og indberettes til kommunen.

 

2. Magtanvendelse i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2004

 

2.1. Bo- og dagtilbud for personer med psykisk udviklingshæmning

 

Skema over magtanvendelser på bo- og dagtilbud for psykisk udviklingshæmmede voksne

 

 

Botilbud/dagtilbud (antal af beboere eller brugere)

 

 

§ 109 b

 

Fastholdelse

 

 

 

 

I alt

 

Omsorg

 

 

Selvskadende adfærd

 

 

Udadrettet adfærd - fare for personskade på andre

 

§ 109 d

 

Anvendelse af beskyttelsesmidler f.eks. stofseler

Bostedet Amagerbrogade (18)

3

 

  ;

3

 

Aflastning:

Tomatvej 7 (7)

Kjærstrupvej (8)

3

 

 

1

1

 

1

 

 

Bostedet Lindbo (24)

1

 

 

 

 

1

 

Daghjemmet Lærkevej (24)

1

 

 

1

 

Bostedet Havdrupvej (4)

4

 

 

4

 

Bostedet Jens Warmingsvej (24)

2

2

 

 

 

Bostedet Kernehusene (22)

17

 

14

3

 

Bostedet Musvågevej (50)

5

4

 

1

 

Lions Kollegiet (71)

 

24

6

 

18

 

Dagtilbud Kælderen Hans Knudsens Plads (34)

2

 

 

2

 

Bostedet Møllehuset  og Kigkurren (19)

5

2

 

2

3

2

 

Bostedet Røde Mellemvej, Bolig 10     

Persillevej 12  (10)

BostedetTomatvej 5 (9)

 

 

25

4

92

 

 

 

 

 

 

10

 

 

17

2

22

 

 

8

2

60

 

Bostedet Sjælør (18)

 

97

4

12

81

 

Bostedet Sam-Bo (26)

4

3

 

1

 

Bostedet Solstriben (27)

20

19

 

1

 

Bostedet Vinklen (49)

2

 

 

2

 

Bo-aflastning Virkefeltet

15

1

11

3

 

Bofællesskaberne Lærkevej

1

 

 

1

 

Bostedet Verahus (39)

Ukendt antal

Ukendt antal

 

 

 

Daghjemmet Øresund (16)

1

 

 

1

 

Bostedet Ringertoften

9

9

 

 

 

Strandparkcentret (71)

28

1

10

17

 

I alt

367

60

91

216

10

I alt magtanvendelser i 2004

377

 

 

Generelle bemærkninger til skemaet

Skemaet indeholder det samlede antal magtanvendelser på botilbud, bofællesskaber og dagtilbud for psykisk udviklingshæmmede voksne.

 

Det skal nævnes, at der under såvel bosteder som dagtilbud henhører tilbud, hvor der ikke er indberettet magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten, de er derfor ikke anført i skemaet.

 

Udviklingen i antallet af magtanvendelser kan illustreres ved følgende tabel.

 

År

§ 109 b

Fastholdelse

§ 109 a

Alarm og pejlesystemer

§ 109 d

Beskyttelses-

midler

I alt

2001

604

0

0

604

2002

291

0

7

298

2003

327

5

5

337

2004

367

0

10

377

 

 

Fastholdelse

Som det ses af skemaet, er der for en overvejende del af tilbuddene udelukkende tale om indgreb efter § 109 b, som også er det indgreb som er mest anvendt. Reglen omhandler anvendelse af fysisk magt i form af at fastholde en person eller føre denne til et andet opholdsrum, når der er nærliggende risiko for, at personen udsætter sig selv eller andre for væsentlig personskade og forholdene i hver enkelt situation gør det absolut påkrævet.

 

Det største antal fastholdelser i 2004 - i alt 216 er sket med følgende begrundelse:

·        Når borgeren er udadrettet og begår fysisk vold mod andre beboere eller mod personalet. Eller hvis borgeren kaster rundt med inventar og på anden måde i sin adfærd skaber risiko for væsentlig fysisk personskade.

 

I alle de nævnte tilfælde må anvendelsen af magt vurderes som lovlig efter kapitel 21 i Lov om social service.

 

Dernæst er et antal fastholdelser – 91 - sket fordi:

·        Borgeren er selvskadende og anvendelse af § 109 b skal forhindre, at borgeren påfører sig selv væsentlig personskade.

 

Der er tale om lovlig magtanvendelse i alle tilfælde. Indberetningerne fordeler sig på få institutioner og det drejer sig om relativt få personer.

 

Dertil kommer 60 fastholdelser, som er foretaget for at hindre personskade og yde omsorg overfor borgeren. Der er tale om meget forskellige situationer, hvoraf kan nævnes:

·        tilbageholdelse for at hindre en borger i at gå ud på en befærdet gade, hvis borgeren ikke er klar over risikoen derved.

·        tilfælde hvor borgerens funktionsniveau er så svagt at hun/han ikke er i stand til at tage vare på sine fysiske behov. F.eks. har meget lange negle er urenlig og kradser sig til blods.

·        tilfælde hvor borgeren får føde gennem en sonde og i en urolig periode ikke får føde, men hele tiden river sonden ud.

 

I den forbindelse skal bemærkes at der under Bostedet Verahus under "Fastholdelse i forbindelse med omsorg" er påført – ukendt antal. Efter hospitalsophold blev en borger i svækket tilstand visiteret til Verahus. Borgeren var meget urolig med aggressive udfald mod personalet relateret til håndtering af ernæring gennem Peg-sonde. Bostedet havde ikke erfaring med disse problemstillinger, derfor er der i perioden fra den 28. august til den 21. september 2004 foretaget et ukendt antal fastholdelser. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har, da vi blev bekendt med problemstillingerne, ydet vejledning og sørget for sagkyndig bistand og der følges op på forløbet. 

 

Også her er der tale om lovlig magtanvendelse efter servicelovens regler.

 

Beskyttelsesmidler

Hvad angår beskyttelsesmidler, herunder brug af stofseler har forvaltningen modtaget indberetninger på 34 personer alle boende på Lions Kollegiet. De 34 personer har alle givet samtykke til anvendelsen, og der er derfor heller ikke her tale om magtanvendelse.

 

Endelig har forvaltningen fra 3 bosteder modtaget ansøgninger om anvendelse af beskyttelsesmidler for 10 personer, som ikke er i stand til at give samtykke. Det drejer sig om brug af stofseler for at forhindre fald og brug af hjelm med rem for at forhindre at personen ved stærk uro og voldsom selvdestruktiv adfærd kan skade sig selv alvorligt.

De 10 personer forholder sig dog alle passivt til anvendelsen, således at godkendelse kun skal ske i forvaltningen. Godkendelserne er givet, idet anvendelsen opfylder betingelserne i § 109 d.

 

Alarmer og pejlesystemer

Der tale om 2 ansøgninger om anvendelse af alarm og pejlesystemer, hvor de pågældende borgere forholder sig passivt til anvendelsen. Det fremgår af § 109 a, at det er en betingelse for anvendelse af personlige alarmer, at der er risiko for, at personen ved at forlade botilbuddet udsætter sig selv eller andre for at lide personskade. Da det af de 2 ansøgninger fremgik, at der blev søgt om kontinuerlig overvågning og om overvågning indenfor boenhedens rammer, har forvaltningen ikke imødekommet ansøgningerne.

 

Det kan hermed konkluderes, at for langt hovedparten af de indberettede tilfælde af magtanvendelse på handicapområdet har betingelserne for at anvende magt været opfyldt, og magtanvendelsen har derfor været lovlig. 

 

Konkrete bemærkninger til skemaet

Som det var tilfældet i årsberetningen for 2001, 2002 og 2003 er der også i 2004 tilbud på handicapområdet, hvor der gøres mere brug af magt end på andre. For 2004 er der tale om Bostedet Røde Mellemvej (121) og Bostedet Sjælør (97).

 

Bostedet Røde Mellemvej fik i 2003 afdelingen Tomatvej 5 ind under deres ledelse. Beboersammensætningen er karakteriseret ved nogle beboere, der er udviklingshæmmede, og som derudover har en række psykiske lidelser, der gør, at disse mennesker har været vanskelige at indpasse i Københavns Kommunes andre bosteder. Deres diagnoser er vidt forskellige og spænder fra autisme, skizofreni til grænsepsykotisk og infantil psykose. Fælles for dem alle er et ofte voldsomt selvdestruktivt og udadrettet aggressivt udtryk. Der er igangsat et større pædagogisk udredningsarbejde. Alle beboere er generelt meget strukturkrævende og har brug for megen kontakt og opmærksomhed. Målsætningen er at give beboerne et så normalt liv som muligt og så vidt muligt minimere uhensigtsmæssig adfærd. Der er et tæt samarbejde med en psykiater, som er særligt vidende om mennesker med autisme.

 

Bostedet Sjælør har fået ny forstander, og der er siden sidste år taget skridt til en løbende dialog og drøftelse i de enkelte huse. Der er udarbejdet informationsmateriale om vold, og hvordan vold undgås. Af hensyn til bostedets øvrige beboere har man sammensat en særlig gruppe beboere i et af husene. Disse beboere kræver struktur og forudsigelighed, og der arbejdes her målrettet omkring kommunikation. Det vurderes at beboerne profiterer af omstruktureringen. Bostedet benytter ikke vikarer, hvor der bor beboere, der har en voldsom adfærd og er udadreagerende, men alene uddannet personale.

 

2.2. Bo- og dagtilbud for psykisk syge

Nedenfor er i skemaform vist antallet af indberettede tilfælde af magtanvendelse i form af fastholdelse efter servicelovens § 109 b på det socialpsykiatriske område i 2004. Disse er fordelt på de forskellige situationer, som har givet anledning til magtanvendelsen.

 

Skema over magtanvendelser i form af fastholdelse i 2004.

 

 

 

Botilbud/dagtilbud (antal af beboere eller brugere)

 

 

Fastholdelse

§ 109 b

I alt

 

Heraf

fastholdelse

udadrettet adfærd -

Fare for personskade på andre

 

Heraf

fastholdelse

selvskadende

adfærd

 

Heraf fastholdelse i forbindelse med omsorg

 

 

 

 

 

 

Hedelund (170)

7

7

 

 

Ringbo (157)

7

6

 

1

Lindegården (170)

10

9

 

1

Sundbygård (180)

5

5

 

 

Thorupgården (110)

4

4

 

 

Stubberupgård (43)

1

1

 

 

Sundbyhus (19)

4

4

 

 

 

38

36

 

2

 

Andre former for magtanvendelse på psykisk syge området i 2004..

 

Der har over i 2004 været ét tilfælde, hvor en borger er optaget i botilbud uden samtykke efter servicelovens § 109 e. Beslutningen herom er truffet af Det Sociale Nævn i henhold til de strenge betingelser, som gælder efter servicelovens § 109 e. Vedkommende bor nu i et bocenter og har fundet sig godt til rette.

 

Endvidere har der i 2004 været ét tilfælde af hvor forvaltningen har godkendt anvendelse af beskyttelsesmidler i form af stofsele om natten for at undgå at beboeren faldt ud af sengen. Beboeren var indforstået med indgrebet. .

 

Udviklingen i antallet af magtanvendelser.

I nedenstående skema er vist udviklingen i antallet af magtanvendelser i bocentre,  bofællesskaber og dagtilbud for psykiske syge i perioden fra 2001 – 2004.

 

År

§ 109 b

Fastholdelse

§ 109 a

Alarm og

pejle-

systemer

§ 109 d

Beskyttelses- midler

Optagelse

i  botilbud u. samtykke

§ 109 e

Magtan-

vendelser

i alt

2001

18

0

0

 

18

2002

43

0

0

 

43

2003

24

0

1

 

25

2004

38

0

1

1

40

 

Som det fremgår er der betydelige udsving i antallet af magtanvendelser  fra år til år. Der er flere forklaringer. Tallene er så små, at de rent statistisk er undergivet udsving.  Endvidere er antallet af indberetninger for flere af årene præget af enkelte beboere med flere indberettede tilfælde af magtanvendelse. Det gælder både 2002 og 2004. Endelig er bocentret Thorupgården nu fuldt udbygget som socialpsykiatrisk bocenter og dette har påvirket tallet for magtanvendelser i 2004 i opadgående retning.    

 

Fastholdelse

De indberettede tilfælde af fastholdelse efter servicelovens § 109 b i 2004 har alle været lovlige, undtagen i ét tilfælde. Det drejede sig om en situation på et bocenter, hvor den pågældende beboer havde lagt sig på gulvet i et fælleslokale, og nægtede at rejse sig op. Efter flere gange at have opfordret beboeren til at rejse sig greb personalet til at rejse vedkommende op med magt. Betingelserne for fastholdelse efter servicelovens § 109 b var ikke opfyldt, fordi der ikke var nærliggende risiko for væsentlig personskade, og fordi indgrebet ikke var absolut påkrævet.

 

2.3. Opfølgning.

Ved indberetning om magtanvendelse får det pågældende bo- eller dagtilbud et brev fra forvaltningen, hvor der, hvis det skønnes nødvendigt, bedes om yderligere oplysninger. I forbindelse hermed vil forvaltningen altid fremhæve, at tilbuddet har pligt til at udarbejde handleplaner for alle personer, der udsættes for magtanvendelse med det formål at hindre yderligere magtanvendelser eller minimere risikoen for magtanvendelser. Hermed igangsættes automatisk et pædagogisk udviklingsarbejde, da tilbuddene gennem refleksion over de foretagne magtanvendelser og mulighederne for at begrænse dem må finde alternative veje. Forvaltningen kan dog også selv foreslå andre pædagogiske handlemuligheder. Hvor der er tale om sundhedsbehandling, vil forvaltningen tillige bede om en udtalelse fra det autoriserede sundhedspersonale, som har tilsyn med borgeren, med henblik på at få situationen belyst bedst muligt.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Ingen konsekvenser

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

·        Information om retningslinier for magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Carsten Stæhr Nielsen

 

 

 

Bilag

Til top