Drøftelse af opfølgningen på elreformen
Drøftelse af opfølgningen på elreformen
Borgerrepræsentationen
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra Ordinært møde torsdag den 25. maj 2000
Nr. 7 BR 234/2000. Drøftelse af opfølgningen på elreformen
Baggrunden for fusionsforhandlingerne mellem Københavns Kommune/Københavns Energi og Sjællandske Kraftværker har været, at et samlet sjællandsk produktionsselskab vil stå bedre rustet end de to adskilte selskaber i den konkurrence, der er indført som følge af såvel EU´s elliberaliseringsdirektiv som den nye Lov om elforsyning.
I modsætning til de store udenlandske selskaber, som de danske produktionsselskaber i fremtiden skal konkurrere med, er de danske selskaber kendetegnet ved en næsten total mangel på kapital som følge af hvile-i-sig-selv reguleringen. dette ville give de danske selskaber en meget svag og tvivlsom udgangsposition i det frie marked. I erkendelse af dette blev der den 17. november 1999 indgået et bredt politisk forlig blandt forligspartierne bag elreformen i Folketinget, der ville tilføre produktionsselskaberne i henholdsvis Jylland/Fyn og på Sjælland et meget stort milliardbeløb under forudsætning af, at kraftværkerne fusionerede på hver side af Storebælt.
Beløbet, som over en fire-årig periode ville blive tilført et fusioneret selskab på Sjælland, udgør 4,8 mia. kr. og består i en bedre afregning for miljøvenlig el, et styrket kapitalgrundlag og højere kapacitetsbetalinger fra transmissions- og systemselskabet.
Den 4. maj 2000 indgik Sjællanske kraftværker og Københavns Enewrgi en aftale om at sammenlægge Sjællanbdske Kraftværker og kraftværkerne under Københavns Energi til et fælles produktionsselskab. Den indgåede fusionsaftale vil have fuld gyldighed, når den er godkendt af ejernes kompetente forsamlinger, herunder Borgerrepræsentationen. Selskabet etableres med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2000. Københavns Kommune får en ejerandel i selskabet på 34%. Det fusionerede selskabs aktiekapital vil være på 1 milliard kr., egenkapitalen vil blive på 5,7 milliarder kr. Den forventede omsætning ved salg af el og varme vil være 3,2 milliarder kr. om året. Selskabet, der kommer til at råde over 17 produktionsanlæg med en samlet kapacitet på 3906 MW el og 2908 MJ/s varme, vil beskæftige 1200 medarbejdere.
Parterne har som led i aftalen udarbejdet et idégrundlag for det fusionerede selskab. Idégrundlaget fastslår, at selskabet skal være et førende dansk produktions- og energihandelsselskab, der leverer markedsefterspurgte og miljømæssigt attraktive el- og varmeydelser.
Det er endelig en konsekvens af elreformen af Københavns Enerig skal opdeles i forskellige selskaber, jf. indstillingen om selskabsdannelse og den regnskabsmæssige udskillelse af Københavns Energi
Opfølgningen på elreformen blev drøftet.
=============================================================