Mødedato: 25.05.2000, kl. 17:30

Redegørelse for fremtidig byfornyelsesstrategi

Redegørelse for fremtidig byfornyelsesstrategi

Borgerrepræsentationen

Borgerrepræsentationen

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra Ordinært møde torsdag den 25. maj 2000

Nr. 24 BR 169/2000. Redegørelse for fremtidig byfornyelsesstrategi

Indstilling om, at notat af 13. august 1998, revideret marts 1999, (bilag A) med den ændring, at teksten "og mindre lejligheder uden bad og tidssvarende opvarmning kombineret med svagt ejerskab" tilføjes på notatets side 10 i nederste linie foran teksten "og etablering af gårdanlæg", danner baggrund for en høring af parterne i byfornyelsen, herunder beboerne, med henblik på at få tilstrækkeligt grundlag for at fastlægge kommunens byfornyelsesstrategi i fremtiden, at de i bilag B nævnte parter, herunder beboergruppens beboerorganisationer mv., de tre direkte berørte karréråd på Ydre Vesterbro omfattende Tøndergade, Amerikavej og Sundevedsgade samt andre interesserede, får udsendt strategioplægget til høring, at Bygge- og Teknikforvaltningen, efter indhentelse af høringssvar, inden sommerferien år 2000 udarbejder en endelig indstilling ti l Borgerrepræsentationen med henblik på fastlæggelsen af fremtidens byfornyelsesstrategi, samt at der, såfremt By- og Boligministeriet atter måtte opprioritere byfornyelsesindsatsen ved tilførelse af væsentligt forøgede bevillingsrammer, på ny foretages en revidering af strategien med en fornyet høring af berørte parter, herunder beboere og beboerorganisationer mv.

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

 

Indstillingen blev godkendt.

 

Borgmester Søren Pind (V) ønskede i henhold til Forretningsordenens § 14, stk. 2, tilført beslutningsprotokollen, at der i 3. indstillingspunkt (høringsproceduren) var sket en redaktionel fejl. Høringsfristen skal rettelig være den 1. oktober 2000, og endelig indstilling til Borgerrepræsentationen med henblik på fastlæggelsen af den fremtidige byfornyelsesstrategi vil formodentlig fremkomme i efteråret 2000.

 

Mikkel Warming (Ø) og Jens Kjær Christensen (Ø) ønskede i henhold til Forretningsordenens § 14, stk. 2, følgende bemærkning tilført beslutningsprotokollen samt medsendt i høringen:

"Enhedslisten er glade for, at tankerne om en ny byfornyelsesstrategi lægges ud til offentlig debat, inden en endelig vedtagelse.

Enhedslisten er derimod meget skeptisk overfor det foreliggende strategiforslag. Grundlæggende betyder den "nye" strategi, at det offentlige kun vil tage ansvaret for at smide folk ud af deres hjem. Det offentlige skal kun tage ansvar for nedrivning og lejlighedssammenlægning, mens al hvad der handler om at forbedre forholdene for de nuværende beboere skal være frivilligt, og afhængig af ansøgning.

Enhedslisten ser det som en fælles opgave – et samfundsansvar at rette op på mange års spekulation og laden stå til. Enhedslisten ser det som en menneskeret at have en sund og god bolig. Samfundet kan gennem byfornyelse bidrage til at denne ret opfyldes.

Enhedslisten ønsker en byfornyelse, hvor folk er engagerede og medvirkende - fordi de er med til at skabe bedre og sundere boliger til sig selv og deres omgivelser. Udgangspunktet er byfornyelse for de mennesker der bor i de dårlige lejligheder - altså byfornyelse på beboernes præmisser.

Byfornyelsen bør foregå karrevis, for at sikre en sammenhæng og helhed i arbejdet, primært for beboerne, der hermed får muligheden for skabe netværk ud over deres egen ejendom, og se karreen i sin helhed.

Byfornyelsen skal være et tilbud for de mennesker der bor i de dårligste ejendomme.

Alle karreer - ejendomme der udpeges til byfornyelse, skal derfor løftes op til et anstændigt niveau - udvendigt! Tag og facader skal istandsættes, der skal isoleres og lægges fjernvarme ind.

Indvendige forbedringer i form af nyt køkken, bad og evt. sammenlægninger af små lejligheder skal være et tilbud der gives til beboerne i den enkelte ejendom, og som man derfor i første omgang skal tage stilling i forbindelse med planlægningen af byfornyelsen i den enkelte ejendom. Et tilbud, der udstrækkes til at handle om aftalt boligforbedring i tiden derefter.

Byfornyelsens bagatelgrænse - altså det minimum hvor det offentlige går ind, bør hæves, blandt andet for at strække sparsomme midler længere.

Enhedslisten ønsker en mere tilbundsgående registrering af karrer der udpeges til byfornyelse, for at sikre, at alle er klar over omfanget af skader, svamp m.m., inden der træffes beslutning om byfornyelse, således at vedtagne budgetter kan holdes.

I byggeprocessen skal beboerne inddrages. Erfaringerne fra karre 4 - Eskildsgadekkarreen hvor der i dag er forsøg med beboerinddragelse under byggeprocessen, skal bruges.

Derudover skal løfterne til (ydre) Vesterbro holdes. Det vil sige at kvarteret som minimum skal have byfornyelse på det her beskrevne niveau".

 

Jens Johansen (F) ønskede i henhold til Forretningsordenens § 14, stk. 2, følgende bemærkning tilført beslutningsprotokollen samt medsendt i høringen:

" SF ønsker en byfornyelse for de nuværende københavnere – dvs. på beboernes præmisser. SF ønsker at forbedre de dårlige boliger i kommunen, ikke at udskifte beboerne i dem.

SF ønsker en byfornyelse, som beboerne er engagerede i og stærkt medbestemmende om. Det skal være en byfornyelse, der sikrer bedre og sundere boliger og omgivelser for nuværende og kommende beboere i det pågældende kvarter.

SF ønsker en byfornyelse, der bidrager til en mere varieret sammensætning af boligstørrelser og beboergrupper i de enkelte karréer.

Udgangspunktet for strategien de næste 4-5 år er:

-der er færre penge til rådighed fra staten end tidligere

-beboerne skal inddrages mere og bedre i beslutningsprocessen

-byfornyelsesmidlerne skal fordeles efter behov, så de mest trængende ejendomme/karréer fornyes først

-byfornyelsen kan foregå trinvist og gerne med mere medfinansiering

-mulighederne for at "råde over" ejendomme er blevet kraftigt indskræn- ket med den seneste lovændring

-der er problemer med at finde lejligheder til genhusning, især til den midlertidige

-de tidligere afgivne løfter til beboerne om byfornyelse af "handlingsplan karréerne" på Ydre Vesterbro skal indfries, men det må desværre ske langsommere end ønskeligt og planlagt.

På den baggrund vil SF foreslå følgende strategi for de nærmest-kommende år:

-registrering af de fysiske forhold og planlægning af den samlede indsats skal foregå karrévis

-beslutning og gennemførelse af "fag og tag"-istandsættelse, indlægning af fjernvarme og afhjælpning af ulovligheder/farlige forhold skal foregå karrévis

-beslutninger om sammenlægninger kan evt. foregå karrévis for derved at sikre mulighed for at skabe mulighed for lokal permanent genhusning i andre ejendomme i karréen for beboere fra ejendomme med sammenlagte lejligheder

-indvendig fornyelse i øvrigt skal besluttes og gennemføres ejendomsvis; kun derved kan det sikres at beboerne opfatter den indvendige fornyelse som et positivt tilvalg fra deres side og ikke som et "tilbud" ovenfra, de kun kan forhindre gennem et veto (helt eller delvist og kollektivt eller individuelt)

-det skal overvejes at differentiere forbedringen i forhold til de forskellige grupper af fremtidige beboere; vi kunne f.eks. tænke os at man i den enkelte karré drøftede om en eller flere af følgende modeller skulle anvendes i den konkrete karré:

-enkelte opgange reserveres til unge (studerende), så der laves fællesbad og samlingsrum i kælder

-enkelte opgange reserveres til ældre, så der etableres elevator og ny bagtrappe imod gården

-enkelte opgange reserveres til familier med børn, så der gennemføres sammenlægning på alle etager

-man differentierer udnyttelsen på de forskellige etager, så der indrettes ældreegnede boliger i stueetagen, familieboliger på 1. og 2. sal og ungdomsboliger fra 3. sal og opefter med fællesbad og samlingsrum for de unge på loftet

-kommunen skal "råde over" ejendomme, der er misligholdt af ejer, hvis de skal byfornyes; ejers hidtidige misligholdelse skal således anses for at være tilstrækkelig grund til at ville råde over ejendommen i henhold til § 15, stk. 2 i lov om byfornyelse

-bagatelgrænsen skal hæves til 1.000 kr/kvadratmeter

-erhvervsejendomme bør ikke kunne modtage byfornyelsesstøttes, men i blandede ejendomme kan der blive tale om at støtte byfornyelse på de øvre etager, der så samtidig reserveres til boligformål under forudsætning af at ejer samtidig gennemfører byfornyelse af erhvervseta-gerne. Er der derimod tale om at hele ejendommen, dvs. også de hidtidige erhvervsetager tilbageføres til boligformål bør der være mulighed for byfornyelse – normalt må det dog her være en betingelse at kommunen kommer til "råde over ejendommen" eller i hvert fald de hidtidige erhvervslejemål."

 

Lars Rimfalk Jensen (B) og A. Benhaddou (D) ønskede i henhold til Forretningsordenens § 14, stk. 2, følgende bemærkning tilført beslutningsprotokollen: "Det Radikale Venstre og Centrum Demokraterne undlader at stemme, men meddeler, at: Det Radikale Venstre og Centrum Demokraterne støtter generelt den fremtidige byfornyelsesstrategi, men kan ikke støtte den af Socialdemokratiet fremsatte tilføjelse vedrørende svagt ejerskab, idet vi finder den uklar, og frygter den giver mulighed for alt for bred fortolkning."

 

 

 

 

=============================================================

 

Til top