Mødedato: 25.05.2000, kl. 17:30

Ozonnedbrydende kølemidler m. m. bliver omfattet af "Regulativ for erhvervsaffald "

Ozonnedbrydende kølemidler m. m. bliver omfattet af "Regulativ for erhvervsaffald "

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 25. maj 2000

 

 

 

 

 

BR 209/2000

Ozonnedbrydende kølemidler m. m. bliver omfattet af "Regulativ for erhvervsaffald "

Forslag om, at bestemmelser for ozonnedbrydende og visse andre syntetiske kølemidler bliver omfattet af "Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune"

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder,

1. "Regulativ for CFC- og HCFC-kølemiddelaffald m.v. fra større industrielle anlæg i Københavns Kommune" ophæves den 1. juli 2000, ved tilføjelse af en ny § 50 stk. 4 i "Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune"

2. "Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune" udvides til også at omfatte ozonnedbrydende og visse andre syntetiske kølemidler,

3. indstillingens punkt 1-2 videresendes til høring i Økonomiudvalget og til godkendelse i Borgerrepræsentationen, og

4. "Særlige bestemmelser om håndtering af farligt affald fra erhvervsvirksomheder" med udvidelsen til også at omfatte ozonnedbrydende og visse andre syntetiske kølemidler, træder i kraft den 1. juli 2000.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 17. april 2000

Tiltrådt.

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

RESUME

Københavns Kommune etablerede i 1991 en indsamlingsordning for CFC- og HCFC-kølemiddelaffald. Ozonnedbrydende og visse andre syntetiske kølemidler er optaget i affaldsbekendtgørelsens liste over farligt affald, og Miljø- og Forsyningsforvaltningen anbefaler derfor, at "Regulativ for CFC- og HCFC-kølemiddelaffald m.v. fra større industrielle anlæg i Københavns Kommune" ophæves og indarbejdes i de "Særlige bestemmelser om håndtering af farligt affald fra erhvervsvirksomheder i henhold til "Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune"".

Det gældende erhvervsaffaldsregulativ med tilhørende særlige bestemmelser om farligt affald indeholder i hovedtræk de samme bestemmelser, som findes i CFC-regulativet. Det har derfor kun været nødvendigt, at foretage mindre justeringer i de særlige bestemmelser om farligt affald, i forbindelse med indarbejdelsen af CFC-regulativets bestemmelser omkring håndtering af kølemiddelaffald. CFC-regulativet ophæves således i § 50, stk. 4 i erhvervsaffaldsregulativet, og Oversigtsblad F revideres. Regulativet ophæves den 1. juli 2000. Reguleringen af CFC- og HCFC-kølemidler sker herefter med udgangspunkt i "Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune" og disse reglers særlige bestemmelser.

Beslutninger vedrørende regulativer behandles i Borgerrepræsentationen, mens særlige bestemmelser udstukket i henhold til kommunens affaldsregulativer alene behandles i Miljø- og Forsyningsudvalget.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog den 2. maj 1991 "Regulativ for CFC- og HCFC-kølemiddelaffald m.v. fra større industrielle anlæg i Københavns Kommune"(BR 128/91). Baggrunden var et ønske om at reducere udledninger af ozonnedbrydende stoffer til atmosfæren i forbindelse med håndteringen af kølemiddelaffald. Regulativet beskriver de nærmere regler omkring håndteringen, anmeldelse, indgåelse af aftaler med transportører og modtageanlæg. Derudover indeholder regulativet bestemmelser om, at erhvervsvirksomhederne skal føre et register over mængden og arten af CFC- og HCFC-kølemiddelaffald. Der er med indførelsen af disse regler sikret, at kølemiddelaffaldet opsamles og bortskaffes forsvarligt.

I 1992 iværksatte kølebranchen en miljøordning, Kølebranchens Miljøordning (KMO), vedrørende CFC og HCFC-holdige kølemidler. Ordningen administreres af branchen og autoriserede kølemontører godkendes til aftapning og påfyldning af kølemidler. Denne ordning er landsdækkende, og der er derved skabt et bedre overblik over mængden af aftappet og påfyldt kølemiddel i Danmark. Transportører skal, for at indgå aftale med Københavns Kommune om transport af kølemiddelaffald, blandt andet være godkendt af KMO. Dette indgår som en del af aftalegrundlaget.

1. juli 1999 trådte "Forskrift for drift af større køleanlæg, som anvender ozonnedbrydende og visse andre syntetiske kølemidler i Københavns Kommune" i kraft. Den blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 4. marts 1999 (BR 74/99). Forskriften beskriver, hvorledes virksomheder skal lade et autoriseret kølefirma foretage kontrol af anlægget 2 til 4 gange årligt, således at det sikres, at anlægget fungerer optimalt, og at der er mindst mulig risiko for udslip af ozonnedbrydende og visse andre syntetiske kølemidler til omgivelserne. Virksomhederne skal føre en tilsynsbog over hvert anlæg, hvori eftersyn, tæthedskontrol, reparation og driftsuheld noteres.

De særlige bestemmelser om håndteringen af farligt affald blev vedtaget af Miljø- og Forsyningsudvalget den 25. januar 1999 (M 45/98). Bestemmelserne er udstedt i henhold til "Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune", og trådte i kraft 1. maj 1999. De nærmere regler omkring håndtering af farligt affald, herunder opbevaring, emballage, anmeldelse og deklaration er beskrevet i bestemmelserne.

Da ozonnedbrydende og visse andre syntetiske kølemidler er markeret som farligt affald i affaldsbekendtgørelsens bilag 2, vil det derfor være naturligt, at "Særlige bestemmelser om farligt affald" også omfatter disse stoffer. Der er stor overensstemmelse mellem indsamlingsordningerne for kølemiddelaffald og for farligt affald.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Udgangspunktet for at ophæve CFC-regulativet er, at erhvervsaffaldsregulativet med de tilhørende særlige bestemmelser om farligt affald, i hovedtræk indeholder de samme bestemmelser, som findes i CFC-regulativet. De resterende bestemmelser, der ikke er afspejlet i erhvervsaffaldsregulativet, er derfor blevet indarbejdet i de særlige bestemmelser om farligt affald, jævnfør bilag 1, hvor ændringerne er markeret med gråt. Det har kun været nødvendigt at foretage enkelte justeringer i de særlige bestemmelser om farligt affald.

Bestemmelsen omkring anvendelsen af en transportør, som kommunen har indgået aftale med, ved opsamling af ozonlagsnedbrydende og visse andre syntetiske kølemidler i forbindelse med reparation, vedligeholdelse, demontering eller kassering af anlægget, er med de foreslåede ændringer indføjet i de særlige bestemmelser om farligt affald, jævnfør ny § 6, stk.2.

Derudover blev CFC-regulativets § 3, stk. 6 ophævet i forbindelse med vedtagelsen af "Forskrift for drift af større køleanlæg, som anvender ozonlagsnedbrydende og visse andre syntetiske kølemidler i Københavns Kommune".

Der er ikke behov for at opretholde et særskilt regulativ på dette område, idet der er tale om en formel ændring af regelsættene, der gør kommunens regulering på affaldsområdet mere hensigtsmæssig.

Den formelle ophævelse foregår ved, at erhvervsaffaldsregulativet i en ny § 50, stk. 4 ophæver CFC-regulativet. Dette sker pr. 1. juli 2000. Reguleringen af CFC- og HCFC-kølemidler sker herefter med udgangspunkt i "Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune" og disse reglers særlige bestemmelser. Oversigtsblad F i erhvervsaffaldsregulativet, jævnfør §1, stk. 5, er derfor blevet revideret, således at CFC-regulativet ikke længere fremgår af oversigtsbladet.

Beslutninger vedrørende regulativer behandles i Borgerrepræsentationen, mens særlige bestemmelser udstukket i henhold til kommunens affaldsregulativer alene behandles i Miljø- og Forsyningsudvalget.

 

Økonomi

Der vil ikke være økonomiske konsekvenser, da indsamlingsordningen allerede er etableret.

 

BILAG VEDLAGT

1: Særlige bestemmelser om håndtering af farligt affald fra erhvervsvirksomheder i henhold til "Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune" (indsamlingsordning), (kun fremsendt til Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 17. april 2000).

2: § 50 i "Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune"

3: Oversigtsblad F: Affald, der er reguleret af særskilte regulativer. Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune.

Niels Juul Jensen

/Jens Purup

 

Til top