Mødedato: 25.05.2000, kl. 17:30

Etablering af depot til forurenet jord på Kalvebod Miljøcenter m. v.

Etablering af depot til forurenet jord på Kalvebod Miljøcenter m. v.

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 25. maj 2000

 

 

 

 

 

BR 199/2000

Etablering af depot til forurenet jord på Kalvebod Miljøcenter m. v.

Kapitalbevilling til etablering af klasse 4 depot for forurenet jord på Kalvebod Miljøcenter, forhøjelse af driftsbevilling samt godkendelse af takster. (Miljø- og Forsyningsudvalget)

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at der gives kapitalbevilling på 6,0 mio. kr. til projektering og indretning af et klasse 4-depot på Kalvebod Miljøcenter,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at der gives en merbevilling til driftsudgifter på 0,6 mio. kr. og en merbevilling til indtægter på ligeledes 0,6 mio. kr. i år 2000,

at takstblad for deponering af klasse 2, 3 og 4-jord tiltrædes, og

at sagen videresendes til Økonomiudvalget til høring og til Borgerrepræsentationen til godkendelse.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 3. april 2000

Tiltrådt med forbehold for Bygge- og Teknikudvalgets behandling af dispensationsansøgningen fra lokalplan 238 om etablering af depotet.

ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form."

Økonomiudvalgets beslutning den 2. maj 2000

Anbefales.

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget tiltrådte den 22. februar 1999, at der skulle placeres et depot for forurenet klasse 4-jord på Kalvebod Miljøcenter (KMC). Etableringen har været udskudt på grund af en verserende klagesag ved Naturklagenævnet, som imidlertid er afgjort i kommunens favør.

Der søges derfor nu om en kapitalbevilling på 6,0 mio. kr. til projektering og etablering af depotet.

Der anmodes samtidig om forhøjelse af driftsbevillingen til KMC på 0,6 mio. kr. i 2000 til oprettelse af en miljøtekniker- og en maskinførerstilling til driften af klasse 4-depotet og en forhøjelse af indtægtsbevillingen på ligeledes 0,6 mio. kr.

Endelig anmodes om godkendelse af det vedlagte takstblad for modtagelse af forurenet jord til deponering på KMC.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Kalvebod Miljøcenter (KMC) ejes af Københavns Kommune og administreres af Miljøkontrollen. På centeret drives bl.a. miljøgodkendte depoter for klasse 2-3-forurenet jord. Der er ligeledes et generelt behov for deponering af ikke rensnings-egnet klasse 4-jord.

Miljø- og Forsyningsudvalget har d. 22. februar 1999 tiltrådt en indstilling (M 10/99) om miljøgodkendelse og placering af et depot for forurenet klasse 4-jord på Kalvebod Miljøcenter. Jorden skal komme fra Københavns og Frederiksberg kommuner. Kommuner i Københavns Amt kan i begrænset omfang efter aftale med Miljøkontrollen, Kalvebod Miljøcenter opnå aftale om anvisning af jord.

Etableringen af depotet har været udskudt, fordi Greenpeace i forbindelse med den offentlige annoncering af miljøgodkendelsen påklagede godkendelsen til Naturklagenævnet med påstand om, at etableringen forudsatte en VVM-redegørelse. Naturklagenævnet har i brev af 18. januar 2000 givet Københavns Kommune medhold i, at en VVM-redegørelse ikke er nødvendig i denne sag, da der ikke deponeres farligt affald.

Etableringen af depotet kan derfor påbegyndes, men forudsætter tiltrædelse af en kapitalbevilling på 6 mio. kr. til etableringen. Depotet vil kunne være driftsklart i efteråret 2000.

 

Uddybning af indstilling

Klasse 4-depotet

Miljø- og Forsyningsudvalget har den 22. februar 1999 tiltrådt indstilling om godkendelse og placering af et begrænset klasse 4-depot for forurenet jord på Kalvebod Miljøcenter (KMC). Udvalget tiltrådte endvidere en dispensationsansøgning fra lokalplan 238 om etablering af depotet. Dispensationsansøgningen er nu afsendt til Bygge- og Teknikforvaltningen, som har givet forhåndstilsagn om dispensation.

Der søges nu om kapitalbevilling til indretning af det begrænsede klasse 4 depot på KMC. Når der tales om et begrænset klasse 4-depot, er grænseværdierne for den modtagne jord fastsat, så der ikke modtages jord, der klassificeres som farligt affald. Depotet indrettes på en del af de arealer, der allerede er miljøgodkendt til modtagelse af jord i klasse 2 og 3.

Etableringen af depotet ændrer ikke på mulighederne for efterfølgende at anvende området til rekreative aktiviteter som foreskrevet i lokalplanen.

Driften af klasse 4-depotet nødvendiggør en personaleudvidelse i form af en miljøtekniker og en maskinfører.

 

Økonomi

Anlæg af depotet

Detailprojektering, udbud og anlæg af depotet forventes at kunne udføres på ca. 3 måneder. Danwaste Consult A/S har beregnet anlægsomkostningerne til ca. 6 mio. kr. fordelt på følgende poster:

Detailprojektering, udbud og tilsyn kr. 0,9 mio.

Udgravning af depot og omlægning af hoveddræn m.m. kr. 0,9 mio.

Etablering af lermembran m.m. kr. 1,3 mio.

Etablering af nyt dræn- og pumpesystem kr. 2,1 mio.

Øvrige anlæg kr. 0,8 mio.

I alt kr. 6,0 mio.

Beløbet var afsat på budgettet for 1999 under konto 00.45.63.3.01. På grund af klagesagen blev projektet imidlertid ikke gennemført som planlagt.

Mindreforbruget på Miljøkontrollens investeringsplan i 1999 vil blive søgt overført til 2000 og udgør således den kassemæssige dækning. Borgerrepræsentationen har på mødet den 9. december 1999 givet tilsagn om overførslen af de uforbrugte midler. Overførslen vil blive forelagt udvalget og Borgerrepræsentationen i en særskilt indstilling.

Til varetagelse af driften anmodes om en forhøjelse af driftsbevillingen med 0,6 mio. kr. til oprettelse af en miljøtekniker- og en maskinførerstilling. Forhøjelsen af driftsbevillingen finansieres via merindtægter på depotet, jf. vedlagte takstblad.

Drift af depotet

En del af de nødvendige investeringer i maskineri m.m. er afsat på KMC´s driftsbudget år 2000, og resten vil, sammen med lønmidler til en miljøtekniker og en maskinfører, blive indarbejdet i budgettet for 2001. Driften af klasse 4-depotet kræver dog besættelse af stillingerne nu. De forøgede løn- og driftsudgifter i forbindelse med etableringen af depotet dækkes fuldt ud ved indtægterne fra driften af depotet.

Takster

Der anmodes om godkendelse af vedlagte takstblad for modtagelse af forurenet jord til deponering på KMC.

Taksterne er omkostningsbestemte og ligger på markedsniveau for jord, der er forurenet i klasse 2 og 3.

Taksterne for klasse 4-jord er ligeledes omkostningsbestemt, men for denne kategori findes der ingen direkte sammenlignelig markedspris. Den foreslåede takst på 500 kr./ton dækker de faktiske omkostninger fuldt ud, samt efterbehandling af arealet efter opfyldning. Eventuelle fremtidige afledte omkostninger som følge af krav om efterbehandling af klasse 4-jorden er ligeledes indregnet.

På takstbladet er der anført en gradueret rabatordning for storkunder, idet de administrative omkostninger er relativt mindre ved store leverancer.

 

Høring

Miljøkontrollen har i forbindelse med miljøansøgningen anmodet Plandirektoratet om en forhåndstilkendegivelse. Plandirektoratet finder, at etablering af et begrænset klasse 4-depot forudsætter en dispensation fra lokalplanens bestemmelser om deponering af lettere forurenet jord. Samtidig finder Plandirektoratet, at depotet er foreneligt med intentionerne i lokalplanen, hvorfor man er indstillet på at meddele en dispensation efter konkret ansøgning. Der er nu indgivet dispensationsansøgning.

 

BILAG VEDLAGT

  • Takstblad for modtagelse af forurenet jord på Kalvebod Miljøcenter.
  • Naturklagenævnets afgørelse af 18. januar 2000.

 

 

 

Niels Juul Jensen

/ Jens Balslev

 

Til top