Mødedato: 25.03.2021, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Medlemsforslag om lynladestationer

Medlemsforslag

Det foreslås, 

  1. at teknik- og miljøborgmesteren og overborgmesteren på vegne af Københavns Borgerrepræsentation retter henvendelse til regeringen med en opfordring til at få ændret lovgivningen i forhold til kommunernes ladeinfrastruktur snarest muligt, så Københavns Kommune fremadrettet får lovhjemmel til at etablere ladestandere herunder også lynladestandere på offentlige arealer til offentligt brug,
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at undersøge, hvor det kan være muligt at etablere lynladestationer i Københavns Kommune på sigt,
  3. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen at undersøge mulighederne for etablering af ladestandere på offentligt areal til offentligt brug i Københavns Kommune indenfor gældende lovgivning med inspiration fra andre kommuner.

(Stillet af Venstre og Dansk Folkeparti) 

 

Motivering

Med den nuværende lovgivning er det ikke muligt for Københavns Kommune at opsætte el-ladestandere, medmindre de er til kommunalt brug. Partierne ønsker lovgivningen ændret, så vi fra kommunal side i højere grad kan bidrage til at fremtidssikre ladeinfrastrukturen, og gøre borgernes valg af den grønne bil lettere.  

Netværket af lynladestationer breder sig lige nu over hele landet, og flere er opsat langs eller i nærheden af motorvejene. I København, hvor store dele af boligmassen er etageejendomme, kan et fåtal af indbyggerne parkere på egen grund med mulighed for at installere hjemmeopladning. En opsætning af lynladestationer på nøje udvalgte steder i byen vil bidrage til, at elbiler for alvor kan blive attraktive, uden at vi skal grave alle fortove op for at anlægge ladestationer. Det er nemlig praktikken omkring opladning af elbilen, der udgør en markant barriere for mange i overvejelsen om at udskifte deres benzinbil med en elbil. 

Den nye og kommende generation af elbiler er udstyret med større, hurtigladende og længere rækkende batterier. Det betyder, at elbilerne markant mere effektivt kan lade op på kortere tid på en lynladestation, der udbyder en højere kW end de nuværende ladestationer i byen. På en lynladestation kan elbiler lade med op til 300 kW, og min. 8 biler kan lade samtidigt på hver placering. En lynlader kan i dag lade med 150-300 kW og give 200 km på 10-20 minutter, mens en bylader kan lade med 11-22 kW og give 200 km på 2,5-5 timer.  

Allerede nu bør kommunen undersøge, hvor det kan være muligt at placere lynladestationer. Så er en del af forarbejdet udført, når lovgivningen på sigt forhåbentlig ændres. Placeringen af lynladestationer bør være i nærheden af døgnåbne tankstationer, supermarkeder eller lignende, så der kan handles ind samtidig med, at man fylder strøm på. Der bør være parkeringsbegrænsning på 30 min.

I slutningen af forrige år åbnede den første offentlige lynladestation i Aarhus. I løbet af sommeren 2021 forventes den første lynladestation at åbne i Hovedstaden ved Frederiksberg Rådhus.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 25. marts 2021

Medlemsforslaget blev vedtaget med 50 stemmer imod 0. 4 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, V, Å, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti, Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen, Løsgænger Kåre Traberg Smidt og Løsgænger Peter Dits Christensen.

Imod stemte: Ingen.

Undlod at stemme: C.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi ønsker at fremme elbiler og ladeinfrastruktur. Vi ønsker ikke at kommunen skal overtage denne velfungerende kommercielle opgave. Vi er bekymrende for, at det kan være konkurrenceforvridende.”

Til top