Mødedato: 25.03.2004, kl. 17:30

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 341 "Det Centrale Valby"

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 341 "Det Centrale Valby"

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 25. marts 2004

 

 

BR 126/04

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 341 "Det Centrale Valby"

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 341 "Det Centrale Valby"

 

 

Indstilling om, at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 341 "Det centrale Valby" vedtages med henblik på offentliggørelse, at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder, samt at den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, af en udstilling i lokalområdet, et borgermøde i form af et debatmøde samt offentliggørelse i områdets lokalaviser, vedtages.

                                                                                       (Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

 

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 341 "Det centrale Valby" vedtages med henblik på offentliggørelse,

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder,

at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, af en udstilling i lokalområdet, et borgermøde i form af et debatmøde samt offentliggørelse i områdets lokalaviser,

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at  denne indstilling med bilag og beslutning fremsendes til Uddannelses- og Ungdomsudvalget som svar på udvalgets udtalelse af  4. december 2003 om forslaget til lokalplantillæg.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 29. januar 2004

Anbefalet henholdsvis godkendt.

 

Mikkel Warming (Ø) afgav følgende bemærkning: "Enhedslisten mener at det foreslåede nybyggeri er for stort, og vil skygge for den nye Valby Skole. Enhedslisten mener at byggeriet burde holde sig inden for den oprindelige bebyggelsesprocent på 110. Selvom byggeriet er flyttet længere væk fra den nye skole, er der stadig gener, og som minimum burde Valby Lokaludvalgs forslag om at skabe åbninger i facaden følges."

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende forslag søges gennemført"

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. marts 2004

Anbefalet.

Ø videreførte sin bemærkning fra Bygge- og Teknikudvalgets møde den 29. januar 2004.

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 4. oktober 2001 indstilling om realisering af et helhedsorienteret projekt for omdannelse og fornyelse af et område i det centrale Valby - kaldet Eksempelprojektet for det centrale Valby. I indstillingen indgik blandt andet, at kommunen skulle udnytte en option på erhvervelse af et areal på ca. 11.665 m² beliggende Valby Langgade 95. Det blev også besluttet at erhverve "Ovnhallen" og at flytte Valby Skole hertil. Samtidig vedtog Borgerrepræsentationen lokalplan nr. 341 "Det centrale Valby" med kommuneplantillæg, der er det planmæssige grundlag for eksempelprojektet. Lokalplan nr. 341 fastlægger optionsarealet som et selvstændigt underområde IIIA, og bestemmer, at ny bebyggelse i underområdet forudsætter supplerende lokalplan.

Den 5. december 2002 tiltrådte Borgerrepræsentationen en indstilling om afholdelse af en arkitektkonkurrence for optionsarealet med henblik på opførelse af en ca. 12.800 m² stor bebyggelse indeholdende plejeboliger, ældrefaciliteter, daginstitution og familieboliger samt om videresalg af grunden med pligt til at opføre vinderprojektet.

En enig dommerkomité bestående af Overborgmesteren, borgmestrene for Bygge- og Teknikudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Sundhedsudvalget, formanden for Valby Lokaludvalg og 3 fagdommere udpegede i september 2003 vinderprojektet.

Formålet med lokalplanforslaget er at muliggøre opførelse af vinderprojektet, og arealet vil blive udbudt til salg i 1. halvår af 2004 med pligt til, at køber gennemfører projektet.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har i en udtalelse af 4. december 2003 om lokalplanforslaget tilkendegivet, at vinderprojektet bør forkastes, fordi bebyggelsen vil betyde en uacceptabel forringelse af friarealerne og lysforholdene for Valby Skole i Ovnhallen.

På denne baggrund har Bygge- og Teknikforvaltningen, Økonomiforvaltningen og  Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen efterfølgende drøftet muligheden for, at vinderprojektet flyttes fra en afstand af 12 m til en afstand af 19,3 m fra Ovnhallens facade. Der er arbejdet videre med sagen på dette grundlag, idet afklaringen af spørgsmålet om byggeriets omfang og placering vil ske i forbindelse med sagens behandling i Borgerrepræsentationen.

Valby Lokaludvalg har ligeledes udtalt sig om sagen. Udvalget opfordrer til, at der arbejdes videre på det foreliggende projekt, og foreslår, at der indarbejdes åbninger i vinderprojektets østfacade af hensyn til skolens lysforhold ved at udelade et par boliger. Forvaltningen finder, at sådanne åbninger vil være et uhensigtsmæssigt indgreb i vinderprojektets arkitektoniske hovedidé. Med en afstand på 19,3 m vurderes der opnået gode lysforhold for skolen, og den sollysmæssige effekt af disse åbninger vurderes at være meget begrænset.

Af lokalplanforslagets bestemmelser skal fremhæves, at forslaget justerer afgrænsningen af underområderne I og IIIA i lokalplan nr. 341 således, at grænsen følger det kommende skel mellem skole og ny bebyggelse mod syd og øst, mens det mod vest følger Hoffmanns Mindes østfacade.

Bebyggelsesprocenten for område IIIA, hvor den ny bebyggelse placeres, foreslås hævet fra 110 til 120. Behovet for at hæve bebyggelsesprocenten skyldes, at vinderprojektet er lidt større (ca. 13.300 m²) end indstillingen om arkitektkonkurrencen forudsatte (ca. 12.800 m²), samtidig med, at det justerede område IIIA er lidt mindre (ca. 550 m²) end oprindeligt forudsat i lokalplan nr. 341.

Lokalplanforslaget reducerer kravene til parkering i forhold til lokalplan nr. 341, fordi parkeringsbehovene for plejeboligbebyggelser og institutioner erfaringsmæssigt er mindre end ved almindelige boligbebyggelser.

I lokalplanområdet ligger en tidligere administrationsbygning, der i lokalplan nr. 341 er fastlagt som bevaringsværdig. Bestemmelsen om bygningens særlige bevaringsværdi ophæves ved lokalplanforslaget, idet hverken vinderprojektet eller de 4 andre konkurrenceprojekter formåede at integrere bygningen i bebyggelsesplanen. Allerede i indstillingen om arkitektkonkurrencen skønnede forvaltningerne, at en funktionel bebyggelsesplan ville kræve bygningen nedrevet.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns Kommune ejer et areal beliggende Valby Langgade 95, som kommunen har erhvervet af Royal Scandinavia A/S. I sommeren 2003 blev der afholdt en arkitektkonkurrence for arealet med henblik på opførelse af en bebyggelse med daginstitution, familieboliger, plejeboliger og ældrecenter.

Formålet med lokalplantillægget er at muliggøre opførelse af vinderprojektet, hvorefter arealet vil blive udbudt til salg i 1. halvår af 2004 med pligt til, at køber opfører projektet

 

Forhistorie

Eksempelprojekt. Omdannelsen af det tidligere industriområde ved Valby Station og udformningen af Valby Tingsted var debatteret i en årrække, også inden der ved Miljø- og Energiministeriets medvirken i 1998 blev iværksat udarbejdelsen af et forslag til planlægningsgrundlag for omdannelse og fornyelse af området med henblik på at genskabe liv og integrere det som en del af det centrale Valby. Planlægningsgrundlaget blev offentliggjort i september 2000.

På denne baggrund tiltrådte Borgerrepræsentationen  i mødet den 4. oktober 2001 en indstilling (BR 394/01) vedrørende realisering af et helhedsorienteret projekt for omdannelse og fornyelse af det centrale Valby – kaldet "Eksempelprojekt for det centrale Valby".

Indstillingen om eksempelprojektet var udarbejdet i fællesskab af Økonomiforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

I indstillingen indgik blandt andet tiltrædelse af en rammeaftale mellem kommunen, grundejere og investorer, herunder at kommunen skulle udnytte en af Royal Scandinavia meddelt option til at erhverve et areal (optionsarealet) på ca. 11.665 m² af den tidligere porcelænsfabrik Valby Langgade 95. Det blev besluttet, at erhvervelsen skete for at udbyde arealet til salg med henblik på opførelse af plejeboliger og ældrefaciliteter, en ny daginstitution og familieboliger. Det blev også besluttet, at Valby Skole skulle udvides og flyttes til "Ovnhallen", som kommunen ligeledes skulle erhverve.

Samtidig vedtog Borgerrepræsentationen lokalplan nr. 341 "Det centrale Valby" med tilhørende kommuneplantillæg (BR 395/01), der er det planmæssige grundlag for gennemførelse af eksempelprojektet. Lokalplanen forudsætter udarbejdelse af supplerende lokalplan for optionsarealet (underområde IIIA).

I budgetaftalen for 2002 indgik, at der skulle etableres 100 plejeboliger på grunden ved Valby Langgade 95. Dette ville betyde, at der ikke ville være mulighed for også at opføre almindelige boliger. For at sikre en god balance mellem kommunale servicetilbud og familieboliger blev antallet af plejeboliger i budgetaftalen for 2003 nedsat til 60, idet de resterende plejeboliger i stedet opføres i Kongens Enghave bydel.

Den 5. december 2002 tiltrådte Borgerrepræsentationen en indstilling (BR 633/02) udarbejdet af Økonomiforvaltningen, Sundhedsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen om afholdelse af en arkitektkonkurrence om forslag til opførelse ovennævnte bebyggelse med plejeboliger m.v. og om videresalg af grunden med pligt til at opføre vinderprojektet.

En enig dommerkomité bestående af Overborgmesteren, borgmestrene for Bygge- og Teknikudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Sundhedsudvalget, formanden for Valby Lokaludvalg og 3 fagdommere udpegede i september 2003 vinderprojektet.

Forslag til lokalplantillæg

Opførelse af projektet kræver som ovenfor nævnt et tillæg til lokalplan nr. 341 "Det centrale Valby". Af lokalplanforslagets bestemmelser fremhæves følgende:

1) Lokalplanforslaget justerer afgrænsningen af område I og IIIA i lokalplan nr. 341:

Eksempelprojektets optionsareal blev fastlagt som underområde IIIA i lokalplan nr. 341, hvor det samtidig bestemmes, at bebyggelse i område IIIA kræver supplerende lokalplan.

Optionsarealets og dermed område IIIA´s østgrænse lå ca. 4 m fra den kommende skole i Ovnhallen. Af hensyn til skolens begrænsede friarealer og for at få en bedre forbindelse mellem skolens nordlige og sydlige areal forudsætter indstillingen om arkitekt konkurrence og salg en ændret skelgrænse mellem optionsarealet og skolen. Efter aftale med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen blev der overført netto 500 m² fra optionsarealet og dermed fra område IIIA til område I. Afstanden mellem skole og optionsarealets østgrænse blev herved fra ca. 7 m til ca. 12 m.

Det reducerede optionsareal blev herefter fastlagt som konkurrenceområde for arkitektkonkurrencen. Det vindende projekts østfacade var placeret ca. 12 m fra skolens vestfacade.

Som følge af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets udtalelse, jf. nedenfor, fastlægger lokalplanforslaget den kommende bebyggelses østfacade til en placering i en afstand af 19,3 m fra Ovnhallens vestfacade.

Mod øst bliver afstanden til Hoffmanns Minde-bebyggelsen herefter 18 m, hvilket er minimum, hvis der skal være plads til Gåsebæksstien, en trærække, parkering og adgangsvej.

Omkring den kommende bebyggelses øst- og sydfacade føres en 2,8 m bred sti, der samtidig anvendes som brandvej. Det kommende skel mellem skolen og bebyggelsen vil følge yderkanten af denne sti. Afstanden mellem det kommende skel og skolen bliver herved ca. 12 m på hele optionsarealets østside og skolen får hermed et bredere friareal på den anførte strækning.

På denne baggrund justerer lokalplanforslaget områdegrænserne således, at grænsen mellem område I og IIIA følger det kommende skel mellem skole og bebyggelse mod øst og syd. Mod vest kommer grænsen mellem område I og IIIA til at følge Hoffmanns Mindes østfacade, således at den kommende vej med parkering m.m til den nye bebyggelse bliver placeret inden for område IIIA.

2) Bebyggelsesprocent:

Forslaget til lokalplan nr. 341 fastlagde bebyggelsesprocenten til 130 i hele lokalplanområdet. I forbindelse med indstilling om endelig vedtagelse af lokalplanen blev der i Bygge- og Teknikudvalget stillet ændringsforslag om, at bebyggelsesprocenten for underområde IIIA skulle nedsættes til 110. Ændringsforslaget blev tiltrådt.

I nærværende forslag til lokalplantillæg fastsættes bebyggelsesprocenten i det justerede område IIIA til 120.

Ifølge indstillingen om arkitektkonkurrencen skulle den samlede bebyggelse rumme ca. 12.800 m² etageareal.

Vinderprojektet som det fastlægges i lokalplanforslaget er imidlertid på ca. 13.300 m² svarende til en bebyggelsesprocent på ca. 120 ud fra grundarealet på ca. 11.100 m² i det fastlagte nye område IIIA. I forhold til det oprindelige optionsareal på ca. 11.665 m² svarer det til en bebyggelsesprocent på ca. 115.

Som det fremgår af dommerkomiteens betænkning, er vinderprojektet et smukt fremstillet projekt, der på fornem måde formår at løse opgavens meget komplekse udfordringer. Projektet har med stor sikkerhed formået at aflæse stedet og har gennem en indlevet fortolkning af det sammensatte rumprogram udviklet et arkitektonisk udsagn med store kvaliteter for beboere, brugere og naboer.

Friarealløsningen inddrager taget på bebyggelsens nedre bygning til tagterrasser, hvortil kommer den nedre bebyggelses gårdrum. Dette betyder meget store friarealer i forhold til friarealkravene i lokalplan nr. 341. Der kræves således kun ca. 5.100 m² friareal for at opfylde kravene i lokalplan nr. 341, men bebyggelsen indeholder ca. 8.500 m² friareal.

Den nye bebyggelses store friarealer betyder, at bebyggelsens behov for adgang til skolens sydlige friarealer efter skoletid er mindre end tidligere forudsat, hvilket giver skolen mulighed for en friere udformning af disse arealer.

Bebyggelsen er opdelt i et øvre og et nedre "hus" – begge i 2 etager. Det nedre "hus" rummer i stueplanet de udadvendte ældrefaciliteter, daginstitutionen og 10 aflastningsboliger og den øverste etage rummer de øvrige 40 plejeboliger og 10 aflastningsboliger samt servicearealer. I det øvre "hus" indpasses familieboligerne. Der henvises i øvrigt til den nærmere beskrivelse af bebyggelsens udformning i redegørelsen til lokalplanforslaget.

I rumprogrammerne til arkitektkonkurrencen har Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen opstillet meget specifikke krav til funktioner, funktionernes størrelse i m², antallet af boliger og boligernes udformning.

Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er meget tilfredse med vinderprojektets løsninger på disse krav, og projektet har i forhold til disse forvaltninger kun skulle korrigeres af hensyn til daginstitutionens størrelse.

Hvis bebyggelsesprocenten på 110 skal fastholdes, vil der skulle ske en reduktion af etagearealet med ca. 1.100 m² og dermed en gennemgribende omprojektering af bebyggelsen. En omprojektering vil især give store problemer i forhold til det nedre "hus". Uanset om denne bygning formindskes på den ene eller anden led, vil det betyde enten færre og/eller mindre funktioner og/eller plejeboliger og dermed en kvalitetsforringelse. En så gennemgribende bearbejdning og reduktion må reelt anses for at være ensbetydende med en forkastelse af projektet, jf. nedenfor.

På denne baggrund og under henvisning til de store friarealer anbefaler forvaltningen, at bebyggelsesprocenten fastsættes til 120.

3) Parkering:

Lokalplan nr. 341 fastsætter parkeringsdækningen til 1 plads pr. 100 m² etageareal. Parkeringsbehovene for plejeboligbebyggelser og daginstitutioner er imidlertid erfaringsmæssigt væsentligt mindre end ved almindelige boligbebyggelser. Det antages desuden, at brugerne af ældrefaciliteterne primært vil komme med offentlige transportmidler/taxi. Lokalplanforslaget fastsætter derfor følgende reducerede parkeringskrav: 1 plads pr. 100 m² boligetageareal, dog kun 1 plads for hver 5 ældreboliger, inklusive serviceareal, og 1 plads pr. pr. 200 m² etageareal til ældrefaciliteterne og daginstitutionen.

4) Bevaringsværdig bygning:

Den i henhold til lokalplan nr. 341 bevaringsværdige administrationsbygning ligger i området for lokalplantillægget. Allerede i indstillingen til Borgerrepræsentationen om afholdelse af arkitektkonkurrencen skønnede forvaltningerne, at en funktionel bebyggelsesplan ville kræve, at bygningen blev nedrevet, og det forudsattes, at det af konkurrencebetingelserne til arkitektkonkurrencen skulle fremgå, at der ville kunne ventes nedrivningstilladelse, hvis en gennemførelse af vinderprojektet krævede det. Hverken vinderprojektet eller de øvrige 4 projekter kunne integrere bygningen i bebyggelsesplanerne. Bestemmelsen om denne bygnings særlige bevaringsværdi ophæves ved forslaget til lokalplantillæg.

 

Høring

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Valby Lokaludvalg, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen og Københavns Bymuseum er anmodet om bemærkninger.

 

1) Uddannelses- og Ungdomsudvalget har efter indstilling fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen på udvalgsmøde den 3. december 2003 besluttet at fremsende det som bilag 2 vedlagte brev, dateret den 4. december 2003, med udvalgets bemærkninger til forslaget til lokalplantillæg.

Af brevet fremgår, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i forbindelse med arbejdet med den nye skole i Ovnhallen har brugt store ressourcer på at skabe et fælles aftalegrundlag med bl.a. Plan & Arkitektur, Vej & Park, Valby Lokaludvalg, TK Development A/S m.fl. vedrørende landskabstræk, byrum, bebyggelseskarakter, friarealer, trafiklinier m.m. for det samlede Eksempelprojekt.

Ifølge brevet indgik det såkaldte aftalegrundlag i skitseprojektet for den nye skole, der blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 5. september 2002 (BR 443/02). Brevet citerer fra skitseprojektet: " Imod vest naturens byrum (Optionsarealet) med institutioner og boliger, udført som solitære bygninger placeret i åbne arealer med skolens idrætsfaciliteter og skolehaver og børneinstitutionernes, ældrecenterets og boligernes lege- og opholdsarealer."

På denne baggrund anføres, at Valby Skole og de berørte institutioner har haft en berettiget forventning om, at der på Optionsarealet ville komme en åben forholdsvis grøn bebyggelse, og vinderprojektets karré i 4 etager med et delvist, bebygget indre opfattes som værende i strid med det såkaldte aftalegrundlag.

Det vurderes, at en 4 etages bygning i en afstand af 16 m fra skolens vestfacade og ud for friarealerne for indskolingen og fritidsordningen vil medføre uacceptable forringelser af skolens uden- og indendørs dagslysforhold og give en anden oplevelse af friarealet, end der var lagt op til ved den glidende overgang mod Optionsarealets byggeri. Udvalget er desuden bekymret for forholdene i byggeperioden.

Udvalget tilkendegiver derfor, at vinderprojektet skal forkastes, selvom det er en mindre forbedring, at vinderprojektet er rykket 4 m mod vest.

Endelig peger udvalget på, at cykel- og gangstien, der placeres umiddelbart op ad børneinstitutionen Hoffmanns Minde, af hensyn til børnene og trafiksikkerheden skal anlægges som et egentligt fortov adskilt fra cykelstien med en kantsten.

Bemærkninger

Med hensyn til det omtalte aftalegrundlag kan det oplyses, at der som led i planlægningsarbejdet vedrørende skolen i Ovnhallen på initiativ af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen blev afholdt en række møder med deltagelse af Valby Lokaludvalg, TK Development, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Vej & Park, Plan & Arkitektur og Økonomiforvaltningen. På møderne blev Porcelænstorvet øst for Ovnhallen og dets relationer til skolen samt et forslag til allébeplantning mellem Ovnhallen og Optionsarealet drøftet.

Derimod har hverken Bygge- og Teknikforvaltningen eller Økonomiforvaltningen kendskab til, at der i den forbindelse blev formuleret et fælles aftalegrundlag mellem ovennævnte parter om, at den fremtidige bebyggelse på Optionsarealet skulle udformes som "… solitære bygninger placeret i åbne arealer ...", som det fremgår af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets brev.

I forbindelse med arbejdet med heromhandlede forslag til lokalplantillæg udtrykte Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen store betænkeligheder ved den skyggevirkning, som vinderprojektet, der på daværende tidspunkt var placeret 12 m fra Ovnhallen, ville medføre for skolen og dennes friarealer.

Efter forhandlinger med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen blev bebyggelsen rykket 4 m mod vest til en afstand af 16 m fra Ovnhallens facade, og på dette grundlag blev sagen den 3. december 2003 forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget, der alligevel ønsker vinderprojektet forkastet.

På et møde den 17. december 2003 drøftede de administrerende direktører for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen muligheden af, at vinderprojektet skulle flyttes til en afstand af 19,3 m fra Ovnhallens facade, hvilket indebærer en reduktion af etagearealet i vinderprojektet fra arkitektkonkurrencen med ca. 90 m². Der er arbejdet videre med sagen på dette grundlag, idet det er aftalt, at spørgsmålets afklaring herefter skulle ske i forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af sagen.

Forslaget til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 341 er rettet til i overensstemmelse med ovennævnte, så afstanden er 19,3 m.

Affødt af mødet udarbejdede Økonomiforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen det som bilag 4 vedlagte fællesnotat af 19. december 2003, der redegør for relationerne mellem optionsarealet og Ovnhallen. Notatet har været forelagt Valby Lokaludvalg og redegør indgående for forholdet mellem optionsarealet og Ovnhallen og belyser hermed de forventninger Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen kan have haft omkring den fremtidige bebyggelse på optionsarealet. Der henvises til notatet, herunder Stadsarkitektens vurdering af arkitektkonkurrencen.

En forøgelse af afstanden mellem Ovnhallen og nybyggeriet ud over 19,3 m vil kræve en så gennemgribende bearbejdning og reduktion i nybyggeriet, at det må anses for at umuligt og være ensbetydende med en forkastelse af vinderprojektet.

Der er givet en bevilling på 1,1 mio. kr. ekskl. moms til arkitektkonkurrencen. Der er p.t. afholdt udgifter på ca. 841.000 kr. ekskl. moms, og der imødeses fortsat udgifter til arkitekthonorar for arbejdet med projektet i perioden 30. september 2003 til nu. Økonomiforvaltningen har p.t. modtaget fakturaer på ca. 235.000 kr. ekskl. moms. Vinderen har desuden krav på et tillæg på 120.000 kr. ekskl. moms, hvis vinderen ikke får kontrakt på opgaven indenfor 2 år efter konkurrencens afslutning.

Ovennævnte beløb vil være tabt, hvis vinderprojektet opgives, og udgifterne til en evt. ny konkurrence må forventes at blive af samme størrelsesorden som den afholdte konkurrence. Dertil må det forventes, at nybyggeriet vil blive forsinket mellem 9 og 12 måneder.

Sundhedsforvaltningen, der er en væsentlig bygherre på optionsarealet, har på forespørgsel fra Økonomiforvaltningen tilkendegivet, at en eventuel forkastelse af vinderprojektet og udskrivning af en ny arkitektkonkurrence vurderes at være uacceptabel.

Med hensyn til Gåsebæksstiens profil vurderer Vej & Park, at den mest hensigtsmæssige udformning i den givne situation set ud fra et rekreativt og sikkerhedsmæssigt synspunkt er 2+2 m sti i samme niveau adskilt af en række bro- eller chaussésten. Belægningen bør være den samme på begge sider af adskillelsen og bør være af en parkmæssig karakter som f.eks. fast grus (dog ikke løst grus). Hvis det ønskes at understrege forskellen på cykel- og gåområde, kan der anvendes forskellig farve, men ikke kantsten, der vil skabe farlige situationer, når profilet ikke er bredere end 4 m.

Det foreslås, at indstillingen med bilag og beslutningsprotokol fremsendes t il Uddannelses- og Ungdomsudvalget som svar på udvalgets udtalelse.

 

2) Valby Lokaludvalg har ved det som bilag 3 vedlagte brev af 15. januar 2004 udtalt sig om lokalplanforslaget (efter reduktion og flytning af nybyggeriet til en afstand af 19,3 m fra Ovnhallen) samt om udtalelsen fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

Det er Valby Lokaludvalgs oplevelse, at projektet omkring den ny skole i Ovnhallen og projektet på optionsarealet ikke har været tilstrækkeligt koordineret med det resultat, at man har planlagt anvendelse af det samme areal til 2 forskellige projekter. Lokaludvalget undrer sig også over, at der kan være så forskellige opfattelser eftersom Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen  har været repræsenteret i den arbejdsgruppe, der udarbejdede grundlaget for arkitektkonkurrencen, og mener, at dette til dels kunne være undgået, hvis Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen havde været repræsenteret i dommerkomiteen.

Valby Lokaludvalg stiller sig desuden undrende overfor, at Bygge- og Teknikforvaltningen ikke havde tænkt sig at sende lokalplanforslaget i høring hos lokaludvalget, idet Lokaludvalget er høringsberettiget vedrørende den fysiske planlægning i Valby.

Lokaludvalget opfordrer til, at man arbejder videre på grundlag af det foreliggende projekt. Lokaludvalget opfordrer desuden til at indarbejde åbninger i nybyggeriets 2 øverste etager mod skolen, for eksempel ved at udelade et par boliger. Dette vil ifølge Lokaludvalget give bedre eftermiddags- og aftensol til skolens lokaler og friarealer og vil forøge nybyggeriets indre kvaliteter ved at skabe transparens og større udsyn til byen og morgensol i de indre gårde.

Lokaludvalget forudsætter, at skolen og øvrige institutioner inddrages i udnyttelsen af udearealerne.

Endelig konstateres, at Lokaludvalget har haft et andet beslutningsgrundlag end Uddannelses- og Ungdomsudvalget, idet afstanden mellem skole og nybyggeri er øget fra 16 m til 19,3 m, hvilket for Lokaludvalget er en væsentlig positiv forskel.

Bemærkninger

Med hensyn til Lokaludvalgets bemærkninger om koordineringen mellem skoleprojektet og optionsarealet bemærkes, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen var med til at udarbejde ovennævnte indstilling om eksempelprojektet, som Borgerrepræsentationen vedtog den 4. oktober 2001, og som sammen med lokalplan nr. 341 fastlagde grænsen mellem skoleareal og optionsareal. Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltrådte indstillingen.

I forbindelse med udarbejdelsen af indstilling om afholdelse af en arkitektkonkurrence, som Borgerrepræsentationen tiltrådte 5. december 2002, blev grænsen mellem de 2 områder på foranledning af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen reguleret således, at skolen fik tilført netto 500 m² af optionsarealet.  I forbindelse med dette arbejde drøftede Økonomiforvaltningen indstillingen med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med henblik på, om indstillingen om arkitektkonkurrencen skulle forelægges Uddannelses- og Ungdomsudvalget, hvilket Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ikke fandt nødvendigt.

I forbindelse med udarbejdelse af forslag til lokalplaner høres som udgangspunkt alle forvaltninger samt Valby Lokaludvalg, hvis forslaget vedrører Valby Bydel.

I denne sag undlod man at høre Valby Lokaludvalg samt Økonomiforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, idet lokalplantillægget kun har til formål at virkeliggøre vinderprojektet, som både lokaludvalget og de nævnte forvaltninger var bekendt med via deltagelsen i arbejdet med arkitektkonkurrencen og dommerkomiteen for arkitektkonkurrencen. På grund af udtalelsen fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget, der nævner Valby Lokaludvalg, og efter ønske fra Lokaludvalgets formand blev sagen efterfølgende sendt til udvalget med henblik på en udtalelse.

Med hensyn til forslaget om at indarbejde åbninger i nybyggeriets to øverste etager ud for skolen for at skabe bedre lysforhold til skolens lokaler og friarealer er forvaltningen af den opfattelse, at det vil være en uhensigtsmæssig indgriben i vinderforslagets arkitektoniske hovedidé. Karréformens stramhed og den store åbenhed i de fire hjørner af bebyggelsens to underste etager vil blive udvisket, hvis der "udhules" i de to øverste etager. Samtidig vil nybyggeriets indre rum miste den ro, som er skabt med den lukkede karré.

Med en afstand til skolen på 19,3 m er der opnået gode lysforhold både for skolens lokaler og friarealer også sidst på eftermiddagen, og effekten af en åbning som foreslået vurderes som meget begrænset.

Skolen og de øvrige institutioner er allerede inddraget i udformningen af skolens friarealer. Bygge- og Teknikforvaltningen vil i forbindelse med udformningen af den nye bebyggelses ydre friarealer inddrage Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i arbejdet.

 

3) Kultur- og Fritidsforvaltningen har ingen bemærkninger til forslaget.

4) Miljøkontrollens oplysninger om miljøforhold er indarbejdet i bilag A, afsnittet om "Baggrund for lokalplanen".

5) Københavns Bymuseum beklager, at det ikke har været muligt at indarbejde det tidligere stuehus og senere administrationsbygning, der er et af de få tilbageværende bygninger fra Valbys tid som landsby, i vinderprojektet.

 

Miljøvurdering

Der henvises til bilag 1, afsnittene i "Baggrund for lokalplanen" vedrørende påvirkning af miljøet, trafikstøj, forurening af undergrunden, nedsivning af regnvand og miljørigtigt byggeri, hvor Miljøkontrollens bemærkninger er indarbejdet.

 

Forslag til dialogstrategi

På baggrund af den hidtidige praksis i forbindelse med lokalplanlægning foreslås følgende initiativer til at opnå dialog med borgerne i offentlighedsperioden:

-         Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel.

-         Gennemførelse af en udstilling i lokalplanområdet.

-         Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet. Mødet foreslås tilrettelagt   som et debatmøde med deltagelse af repræsentanter fra Borgerrepræsentationens partier og medlemmerne af Valby Lokaludvalg.

-         Offentliggørelse ved annoncering i området lokalaviser.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1. Forslag til tillæg 1 til lokalplan nr. 341 "Det centrale Valby" opdelt i baggrund og selve forslaget til lokalplantillæg, et optryk af lokalplan nr. 341 samt forhold til øvrig planlægning og lovgivning.

Bilag 2. Brev af 4. december 2003 fra borgmester Per Bregengaard

Bilag 3. Brev af 15. januar 2004 fra Valby Lokaludvalg

Bilag 4. Fællesnotat af 19. december 2003 fra Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om relationer mellem optionsarealet og ny skole i Ovnhallen inklusive skyggediagrammer

Bilag 5. Brev af 13. januar 2004 fra borgmester Søren Pind, brev af 15. januar 2004 fra henholdsvis borgmester Per Bregengaard og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, samt brev af 23. januar 2004 fra Bygge- og Teknikforvaltningen

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag A. Brev af 24. oktober 2003 fra Københavns Bymuseum

Bilag B. E-mail af 30. oktober fra Kultur- og Fritidsforvaltningen

Bilag C. E-mail af 14. november 2003 fra Miljøkontrollen

 

 

Jens Ole Nielsen

 


Til top