Mødedato: 25.01.2001, kl. 17:30

Lokalplan "Rødkilde Skole"

Lokalplan "Rødkilde Skole"

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 25. januar 2001

 

BR 18/01

Lokalplan "Rødkilde Skole"

Lokalplan "Rødkilde Skole"

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til lokalplan for et område på Bellahøj ved Rødkilde Skole samt et tilliggende vejareal vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at offentliggørelse annonceres i områdets lokalaviser

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2000

Anbefalet

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

RESUME

I Bygge- og Teknikudvalgets møde den 25. oktober 2000 blev forvaltningens indstilling (BTU 473/2000) om udarbejdelse af lokalplan og eventuelt kommuneplantillæg for udvidelse af Rødkilde Skole med tilhørende fritidsordning drøftet.

Det foreliggende lokalplanforslag er udarbejdet efter de af Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte retningslinier, idet bemærkes, at på baggrund af forhandlinger mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Vej & Park vedrørende parkeringsforhold nedlægges en del af den lukkede strækning af Godthåbsvej ud for skolen, og arealet tillægges skolens grund. Hermed vil den fremtidige bebyggelsesprocent for skolen være mindre end 60, som er den maksimale bebyggelsesprocent for området ifølge rammerne for lokalplanlægning i henhold til Kommuneplan 1997. Herefter er lokalplanforslaget i overensstemmelse med kommuneplanen.

Lokalplanforslaget har til formål at fastlægge den væsentligste del af den eksisterende skolebebyggelse som bevaringsværdig og i øvrigt muliggøre en udbygning af skolen med tilhørende pasningsordning i henhold til en helhedsplan, som efter Uddannelses- og Ungdomsudvalgets indstilling er taget til efterretning af Borgerrepræsentationen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen har i mødet den 14. juni 2000 efter Uddannelses- og Ungdomsudvalgets indstilling taget en helhedsplan vedrørende udvidelse af Rødkilde Skole til efterretning. Helhedsplanen er udarbejdet af Arkitektgruppen København A/S og omfatter en udvidelse af skolen fra to til fire spor integreret med fritidshjemmet Rødkilden. En ny bebyggelse i den forbindelse skal rumme pædagogisk betingede skolefunktioner, basislokaler, pædagogisk servicecenter, skoletorv, naturteknik og fysiklokale samt en ny fritidsordning indholdende fem grupper med plads til 110 børn og etablering af morgenåbning på skolen for i alt 60-70 børn.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har i forlængelse heraf på grundlag af et af Arkitektgruppen København A/S udarbejdet skitseprojekt anmodet om udarbejdelse af lokalplan. Skitseprojektet angiver hovedtrækkene i den planlagte udbygning og er med hensyn til det mere detaljerede udtryk under fortsat bearbejdning. Skoleudvidelsen planlægges ibrugtaget i løbet af 2002.

Udvidelsen omfatter et nyt etageareal på ca. 3.300 m2 svarende til en forøgelse af det samlede etageareal på ca. 43%. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har forhandlet en løsningsmodel vedrørende parkeringsbehovet med Vej & Park, hvorved en del af den lukkede strækning af Godthåbsvej ud for skolen efter nedlæggelse tillægges skolens grund. Ved arealtillæggelsen vil tillige den fremtidige bebyggelsesprocent for skolen være mindre end 60.

Ifølge Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er det foreliggende projekt godkendt af såvel de daglige ledelser som forældrebestyrelserne for henholdsvis skolen og fritidshjemmet, der har nedsat et udvalg til at følge byggeriet.

Forslag til lokalplan

Lokalplanområdet er ifølge rammerne for lokalplanlægning i Kommuneplan 1997 udlagt til offentlig formål og kan anvendes til bl.a. institutioner og andre sociale formål, skoler og andre uddannelsesformål, sportsanlæg og kulturelle formål (O2-område). Bebyggelse inden for området kan maksimalt opføres i 4 etager ekskl. tagetage og med en maksimal bebyggelsesprocent på 60. Friareal- og parkeringsforhold fastsættes efter rammerne i fornødent omfang i lokalplan.

I "Bydelsatlas Vanløse", der er udarbejdet af Miljø- og Energiministeriet og Københavns Kommune i 1995, er den eksisterende Rødkilde Skole på ejendommen matr.nr. 1337 Utterslev, København, (dvs. ekskl. fritidshjemmet Rødkilden) klassificeret med "høj bevaringsværdi", tillagt skalatrin 2 på en skala, der går fra 9 og op til 1. Under hensyn hertil fastlægges i lokalplanen den eksisterende bebyggelse som bevaringsværdig med undtagelse af den eksisterende 1-etages tværbygning, der forbinder de eksisterende 2-etages længebygninger. Denne undtagelse hænger sammen med oplysninger fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om, at tværbygningen - der indeholder gårdtoiletter, depoter og forbindelsesgang - er i meget dårlig stand, samt med ønsket om ifølge projektet at erstatte den med en ny tværbygning i 1 etage, der udformes, så der bliver visuel konta kt mellem skolegårdsarealerne på den ene side og de grønne friarealer på den anden.

Lokalplanen, der omfatter matr.nr. 1337 og 1378 Utterslev samt umatrikuleret gadeareal Utterslev og Brønshøj (del af Godthåbsvej), muliggør en udbygning af Rødkilde Skole med tilhørende fritidsordning og har bl.a. til formål at sikre, at dette sker med arkitektonisk kvalitet efter intentionerne i den oprindelige bebyggesesstruktur og med hensyntagen til den eksisterende skole, den omgivende bebyggelse – hvoraf bebyggelsen "Bakkehusene" ved Rødkildevej er fredet – og den fredede Rødkilde Park.

Lokalplanens bestemmelser om de ubebyggede arealer skal sikre, at de fremtræder med en sådan karakter, at de danner en harmonisk overgang til det grønne parkområde. Parkeringsdækningen er fastsat til 1 plads pr. 100 m² etageareal, og der stilles krav om etablering af cykelparkering i fornødent omfang.

I øvrigt indeholder lokalplanen bestemmelse om ophævelse af deklaration om bebyggelsesregulering, lyst den 3. februar 1955, på ejendommen matr.nr. 1378 Utterslev, København.

Lokalplanen er udformet i overensstemmelse med Kommuneplan 1997.

Høring

I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget har Plandirektoratet foretaget høring af Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Miljøkontrollen, Københavns Energi og Københavns Vand under Miljø- og Forsyningsforvaltningen samt Byggedirektoratet og Vej & Park under Bygge- og Teknikforvaltningen.

Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Byggedirektoratet har ingen bemærkninger til lokalplanforslaget.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ingen direkte bemærkninger. Forvaltningen oplyser dog, at den som ejer af ejendommene matr.nr. 87, 102 og 713 Brønshøj, Godthåbsvej 249-253 (Frederikshøj Skolehjem), har taget kontakt til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med henblik på løsning af vejadgangsforholdene for de tre nævnte ejendomme i relation til den påtænkte nedlæggelse af en strækning af Godthåbsvej ud for Rødkilde Skole.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fremsætter en række redaktionelle forslag til lokalplanforslaget. Endvidere fastslås det, at der primært ønskes en løsning vedrørende parkeringsforholdene, der inddrager en del af den lukkede strækning af Godthåbsvej ud for skolen i dennes grundareal. Som alternativ peges der på etablering af fornødne parkeringspladser på skolens nuværende grundareal med indkørsel fra Rødkildevej grænsende op mod Rødkilde Park.

Bemærkninger

De redaktionelle forslag er indarbejdet i lokalplanforslaget i mulig udstrækning. Lokalplanen indeholder Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens primære ønske vedrørende parkeringsforhold omfattende inddragelse af en del af Godthåbsvej i skolegrunden, hvilket Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen også tidligere i processen har tilkendegivet. Det alternative forslag vil forudsætte udarbejdelse af kommuneplantillæg, da den kommuneplanmæssige fastlagte maksimale bebyggelsesprocent på 60 ikke vil blive overholdt i forhold til det foreliggende skitseprojekt, hvis vejarealet ikke tillægges skolens grund.

Miljøkontrollen anbefaler, med henvisning til Borgerrepræsentationens tiltrædelse af forslaget til "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" i mødet den 3. december 1998, at der i lokalplanens formålsparagraf indgår et afsnit om økologiske tiltag og beskyttelse af beboere og brugere mod forurening og andre ulemper.

Miljøkontrollen oplyser vedrørende trafikstøj, at Bellahøjvej er en bydelsgade, hvor det ækvivalente støjniveau på denne strækning i 1999 er beregnet 65,2 dB(A), og at trafikstøjniveauet i lokalgaderne Godthåbsvej og Rødkildevej skønnes under 60 dB(A). Derudover skønner Miljøkontrollen, at der ikke findes virksomheder i og omkring lokalplanområdet, der vil indebære miljømæssige gener for brugere af området.

Det oplyses, at Miljøkontrollen ikke er i besiddelse af konkret viden om aktiviteter i området, som kan have medført forurening af jorden eller grundvandet. Opmærksomheden henledes på, at der mange steder i København findes forurening i fyldjord og i overfladejord.

Endelig oplyses det, at lokalplanområdet ligger i et område med drikkevandsinteresser. Det nævnes, at de planmæssige rammer tillader, i henhold til aftale mellem Byggedirektoratet, Københavns Vand og Miljøkontrollen indgået i august 2000, nedsivning af opsamlet regnvand fra tagflader, belægninger og lignende, forudsat at der ikke er konstateret forurening i jordbund eller grundvand.

Der fremsættes på den baggrund forslag om optagelse af en række konkrete lokalplanbestemmelser vedrørende foranstaltninger mod forureningsgener.

Bemærkninger

I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse den 3. december 1998 af de miljømæssige retningslinier for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" blev det tiltrådt, at de vedtagne minimumskrav optages som bestemmelser i lokalplanerne i det omfang, planloven giver hjemmel hertil (jf. den i samme møde forelagte indstilling vedrørende "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri"). En arbejdsgruppe under styregruppen for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" overvejer for tiden, hvorledes disse krav kan indpasses i kommende lokalplaner. I den her omhandlede lokalplan indføjes i formålsparagraffen efter sædvanlig praksis i en fodnote en henvisning til Borgerrepræsentationens vedtagelse. Miljøkontrollens ønsker er endvidere tilgodeset i det omfang, planloven giver mulighed herfor gennem optagelse af bestemmelser i lokalplanforslaget, herunder bl.a. at trafikstøjniveauet på udend&osl ash;rs primære opholdsarealer, offentlige rekreative arealer og lignende ikke må overstige 60 dB(A).

Københavns Energi gør opmærksom på retningslinierne for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri", specielt det igangværende revisionsarbejde, hvor der bl.a. arbejdes på at medtage et krav om gas til nybyggeri. Det nævnes, at der i forhold til anvendelse af el i køkkener, kantiner m.v. er energimæssige fordele ved at anvende bygas, og at CO2-belastningen og dermed bidrag til drivhuseffekten er under halvdelen sammenlignet med el. Derudover er der ofte fordele ved at anvende bygas. Det påpeges, at i det påtænkte skolebyggeri kan bygas anvendes til madlavningsformål i et eventuelt kantinekøkken, i fysiklokalet og til tørretumblere m.v. i et eventuelt vaskeri.

I øvrigt gøres der opmærksom på i relation til nedlæggelse af vejarealer, at gasledninger, der kommer til at ligge på privat grund, skal sikres ved tinglyst deklaration, ligesom eksisterende ledningsnet til elforsyning skal sikres alternativt flyttes for ejendommens ejers regning af Københavns Energi.

Bemærkninger

Der er i lokalplanen optaget standardbestemmelse om tinglysning af fornødne deklarationer vedrørende sikring m.v. af ledninger.

Der er i planloven ikke hjemmel til at stille krav om, at bebyggelse skal aftage bygas. Der henvises i øvrigt til det ovenfor under Miljøkontrollen med tilhørende afsnit Bemærkninger om lokalplanens udformning og optagelse af byøkologiske bestemmelser.

Københavns Vand oplyser i relation til nedlægning af en strækning af Godthåbsvej, at der vedrørende 2 hovedvandledninger og 2 hovedkloakledninger skal tinglyses deklarationer for de pågældende ledningsplaceringer, såfremt arealet ændres fra offentlig til privat grund.

Bemærkninger

Som også nævnt ovenfor i afsnittet Bemærkninger under Københavns Energi er der i lokalplanen optaget standardbestemmelse om tinglysning af fornødne deklarationer vedrørende sikring m.v. af ledninger.

Vej & Park henviser til møde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om mulighederne for nedlæggelse af den blinde del af Godthåbsvej ud for Rødkilde Skole af hensyn til løsning af parkeringsforholdene ved skolens udbygning. Det oplyses, at Godthåbsvej på den pågældende strækning ikke har trafikal betydning udover for cyklister og forgængere og vil efter Vej & Parks opfattelse kunne nedlægges for så vidt angår kørebane med parkeringsarealer samt fortov og cykelsti nærmest skolegrunden. Nedlæggelse og henlæggelse af arealet til skolens grund kan ske, når forholdene herfor er til stede. En betingelse for nedlæggelsen er blandt andet, at arealet ikke bebygges og alene anvendes til parkeringsformål og cykel- og fodgængertrafik. Det nedlagte areals tilslutning til Bellahøjvej skal ændres fra den i dag anlagte vej-indmunding til en almindelig overk&o slash;rsel efter Vej & Parks nærmere anvisning. Udover nedlæggelse af den blinde del af Godthåbsvej vil dele af det meget brede fortov i Bellahøjvej i tilslutning til det nedlagte vejareal kunne nedlægges og sælges til de tilstødende grundejere, herunder Rødkilde Skole. Omkostningerne til arealets nedlæggelse som vej, ændringer i vejanlægget ved Bellahøjvej og arealets erhvervelse afholdes af Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

Bemærkninger

Lokalplanen fastlægger dels den væsentligste del af den eksisterende bebyggelse som bevaringsværdig, dels at ny bebyggelse skal opføres i nærmere angivne byggefelter, hvorved der i den forbindelse ikke vil kunne bygges på den omhandlede del af Godthåbsvej, heller ikke efter tillæggelse af arealet til skolens grund. Herudover muliggør lokalplanen opførelse af enkelte mindre skure og lignende i 1 etage, dog kun på skolens eksisterende grundareal, nuværende matr.nr. 1337 og 1378 Utterslev. I øvrigt indeholder lokalplanen en bestemmelse om, at det omhandlede vejareal i relation til ubebyggede arealer kun må anvendes til parkeringsformål samt cykel- og fodgængertrafik.

BILAG VEDLAGT

  1. Redegørelse for lokalplanforslaget og luftfoto af området
  2. Lokalplanforslag "Rødkilde Skole"

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Høringssvar af 15. november 2000 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
  2. Høringssvar af 15. november 2000 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen
  3. Høringssvar af 13. november 2000 fra Miljøkontrollen
  4. Høringssvar af 13. november 2000 fra Københavns Energi
  5. Høringssvar af 14. november 2000 fra Københavns Vand
  6. Høringssvar af 22. november 2000 fra Vej & Park

 

 

Jens Ole Nielsen

Til top