Forslag til lokalplan Lindgreens Alle, Amager Øst
Indstilling
Indstilling om,
- at forslag til lokalplan ”Lindgreens Allé” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Tre grundejere er gået sammen om at udvikle et område syd og nord for Lindgreens Allé. Grundejerne ønsker et plangrundlag, der muliggør nybyggeri til hovedsageligt boliger og i begrænset omfang serviceerhverv, herunder publikumsorienterede serviceerhverv i stueetagerne. Herudover har Børne- og Ungdomsforvaltningen ønsket udpeget et areal til en dagsinstitution.
Lokalplanområdet er ca. 46.300 m2 og indeholder 20 ejendomme med 15 grundejere. Der er afgivet fuldmagter fra tre grundejere til de tre grundejere, der er gået sammen. Disse har desuden oplyst, at der er indgået aftaler med fire øvrige grundejere om, at der må ageres på deres vegne i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget. De øvrige fem grundejere har ikke i forbindelse med planarbejdet ytret særlige ønsker til udviklingen af området.
Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 11. april 2016 startredegørelsen for lokalplanforslaget. Udvikling af området fra erhverv til blandet bolig og erhverv kræver en ny lokalplan.
Løsning
I Kommuneplan 2015 er området syd og nord for Lindgreens Allé udlagt til et blandet bolig- og erhvervsområde (C2-område). Det er forvaltningens vurdering, at dette tidligere erhvervsområde på Nordøstamager, der er under hastig udvikling, bør have et samlet planmæssigt grundlag for at udvikle området i en sammenhæng til et blandet bykvarter med primært boliger, herunder også almene boliger, en institution samt erhverv og butikker, cafeer og restauranter.
Området er i dag præget af små og store industri- og erhvervsbygninger, som indeholder blandet erhverv, samt enkelte boliger. Tre bygninger er allerede udpeget som bevaringsværdige, og to andre udpeges i dette lokalplanforslag som bevaringsværdige for bl.a. at fastholde historiske spor i området.
Grundejerne har fået udarbejdet et projekt, som tager udgangspunkt i det sammensatte område med små byrum og passager, der giver området en særlig karakter. Den overordnede idé i projektet er en karréstruktur, som følger gadeforløbet, men trækker sig tilbage omkring de bevaringsværdige bygninger og på udvalgte steder, så der skabes pladser og stiforløb. I gårdene bevares eller tilføjes lavere byggerier, som bl.a. kan anvendes til små erhverv. Betonsøjler og bjælker fra en tidligere lagerhal vil indgå i gårdmiljøet og derved fungere som et historisk spor.
Planen er udarbejdet så robust, at hver matrikel kan udvikles individuelt. Derved er det muligt at igangsætte de ønskede projekter samtidig med, at andre grundejere fastholder eller udvikler deres matrikler over årene.
Området udgør ca. 40.000 m² eksklusiv vejareal, og med en bebyggelsesprocent på 150 vil det fremtidige samlede etageareal udgøre ca. 60.000 m². Friarealet udgør 40 % for boliger og 10 % for erhverv. Bebyggelseshøjden bliver maksimalt 24 m. Boligareal vil udgøre 60-75 % af det samlede etageareal, hvilket svarer til ca. 36.500-45.000 m2.
Der henvises i øvrigt til bilag 2 Faktaark.
Byliv
Både mod Strandlodsvej og langs Lindgreens Allé udpeges stueetager til at være publikumsorienterede med mulighed for restauranter og caféer. I det bevaringsværdige hangarlignende pakhus på hjørnet af Strandlodsvej og Lindgreens Allé er der ifølge grundejerne indgået aftale om at etablere en restaurant. Herudover skabes en offentlig lokal plads midt på Lindgreens Allé med mulighed for etablering af caféer og restauranter i stueetagerne. En sti forbinder boligområdet syd for Lindgreens Allé med Holmbladsgade forbi den lokale plads og sikrer derved sammenhæng i området. Bag det bevaringsværdige pakhus på Lindgreens Allé skabes endnu et lokalt offentligt byrum med betonsøjler og bjælker, som stammer fra det tidligere lager på stedet.
Miljø og Bynatur
For et undgå risiko for oversvømmelser fra havet og stigende grundvand vil terrænet så vidt muligt blive hævet. Det hævede terræn vil blive brugt til at skabe variation i landskabet, og langs sydskellet mod nabobebyggelsen vil der blive arbejdet med en grøft til håndtering af regnvand (LAR). Der vil herudover blive stillet krav om grønne tage.
Omkring alle bygninger arbejdes med kantzoner med bl.a. private terrasser med direkte adgang til gårdene, og der etableres offentligt tilgængelige byrum, hvilket skaber byliv og tryghed i området.
Almene boliger
Lokalplanområdet ligger i Lergravsparkens skoledistrikt, hvor den almene boligandel udgør under 20 %. Det betyder, at det i henhold til kommuneplanens retningslinjer er et område, hvor den almene boligandel med fordel kan øges. Det er i lokalplanen angivet, hvor og hvor meget etageareal, der skal anvendes til almene boliger. Kravet er minimum 25 % af minimumskravet til etageareal til boliger svarende til ca. 8.600 m² alment. Mængden og placeringen er udpeget allerede nu, da flere af matriklerne er så små, at de i sig selv ikke ville kunne medføre almene boliger i et omfang, der kan give en rentabel almen boligforening. Samtidig sikres en spredning af de almene boliger i hele lokalplanområdet og på tværs af de 20 matrikler. Til og med år 2018 finansieres 10 % (herefter 14 %) af den samlede anskaffelsessum for de almene boliger af kommunal grundkapitallån. Lånet ydes af den eksisterende bevilling til grundkapital afsat i kommunens budget. Dette afhænger af, hvornår der fremsættes et konkret byggeønske indenfor lokalplanområdet, da kommunal grundkapital pt. udmøntes løbende på baggrund af byggeønsker fra almene boligorganisationer. Afhængig af realiseringstakten- og formen for de almene boliger i lokalplanområdet, kan støtte til etablering forudsætte yderligere finansiering.
Parkering
Antallet af parkeringspladser til biler er som følge af kommuneplanen 1 pr. 150 m² svarende til ca. 400 p-pladser, hvoraf maksimalt 5 % kan placeres på terræn til bl.a. handicapparkering, afsætningspladser til institutionen og korttidsparkering. Parkeringskravet for en institution fastsættes efter konkret vurdering, hvilket er i overensstemmelse med kommuneplanen. Parkeringskravet vurderes at være 12 p-pladser og 5 afsætningspladser for en institution på 1.800 m².
Cykelparkeringsdækningen følger normen i kommuneplanen og er 4 pr. 100 m² svarende til ca. 2.400 cykel p-pladser, der anlægges tilgængeligt for brugerne i umiddelbar nærhed af deres boliger. For institutionen vurderes et behov på ca. 80 cykel p-pladser og 16 ladcykler.
Intern høring
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget. Amager Øst Lokaludvalg havde ingen bemærkninger. Københavns Museum bemærker, at det er glædeligt, at der bevares enkelte bygninger, den kulturhistoriske matrikelstruktur samt kvarterets nuværende egenart. Herudover finder de også, at det er glædeligt, at kvarteret er besigtiget og undersøgt for konkrete karakterbærende elementer. Museet mener dog, at man bør genoverveje karrestrukturen, som ikke findes blandt det eksisterende byggeri.
Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen har taget museets bemærkning til efterretning, men vurderer, at en karrestruktur kan anvendes, da den tilpasser sig de eksisterende bebyggelser, samtidig med at området skifter anvendelse fra industri til primært boligformål, hvilket arkitekturen afspejler.
Miljøvurdering
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt lokalplanforslaget sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget (og miljørapport) i høring i 8 uger.
Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen medio 2017.
Pernille Andersen
/ Jakob Møller Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende forslag til lokalplan ”Lindgreens Allé” (bilag 1) med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 31. oktober 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. november 2016
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 7 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: V, O, C og I.
Imod stemte: A, Ø og B.
Indstillingen blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 31. oktober 2016.
”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”
Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance tilsluttede sig protokolbemærkningen.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. november 2016
Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen:
”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig. ”
Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 14 stemmer imod 35. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: V, O, C, I og Løsgænger Kasper Heumann Kristensen.
Imod stemte: A, Ø, B og F.
Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
” Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig. ”