Forespørgsel til beskæftigelses- og integrationsborgmesteren om beskæftigelsesindsatsen for langtidsledige
FORESPØRGSEL
Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren bedes redegøre for:
-
Hvad er Københavns Kommunes vigtigste indsatser for at få langtidsledige i job?
-
Hvor mange beskæftigelsesprojekter målrettet langtidsledige støtter København Kommune i dag? Der ønskes et svar, som gælder for hele kommunen.
-
I hvilke brancher ser borgmesteren det største potentiale i at få langtidsledige i job?
-
Hvad gøres der konkret for at samarbejde med virksomhederne indenfor Horesta-området?
(Stillet af Venstre)
MOTIVERING
Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at i alt 9.796 danskere i 2015 havde været på kontanthjælp i en sammenhængende periode på mere end 10 år. De samme tal viser, at 3.295 af dem bor i København. Dette blot et eksempel på, at vi i Københavns Kommune har en stor udfordring, når det kommer til at få personer, der længe har været udenfor arbejdsmarkedet, i ordinær beskæftigelse.
Langtidsledighed[i] er et stort problem, både for den enkelte og for samfundet som helhed. Københavns Kommune støtter, og har i dag en lang række indsatser, der har til formål at mindske langtidsledigheden. Der er tale om en bred vifte, som blandt andet rummer lokalt forankrede beskæftigelsesindsatser, virksomhedspraktikker og løntilskud. Vi ønsker en redegørelse for antallet og fordelingen af disse projekter.
De senere år har danske hoteller og restauranter skabt mange nye jobs, ikke mindst i hovedstaden. Men det betyder samtidig, at der allerede i dag mangler hænder. Hotel- og restaurationsbranchens interesseorganisation Horesta, melder i disse måneder om stor efterspørgsel efter arbejdskraft, og udtrykker bekymring for, at deres medlemsvirksomheder har svært ved at finde arbejdskraft. Netop hotel- og restaurationsbranchen er traditionelt en branche, der ansætter mange ufaglærte.
Københavns Kommune anvender hvert år rigtigt store beløb på beskæftigelsesprojekter, som har til formål at rykke folk fra den nærmest ”permanente kontanthjælpsmodtagelse” som København desværre har rekord i. At der samtidigt er en stigende bekymring for, og reel mangel på, ufaglært arbejdskraft kan i det lys virke paradoksalt.
På den baggrund ønsker Venstre en redegørelse fra borgmesteren vedr. kommunens indsats for langtidsledige Københavnere, herunder en redegørelse for hvordan kommunens beskæftigelsesprojekter, målrettet langtidsledige med kort eller ingen uddannelse, har potentiale for at sikre reelt selvforsørgelse for folk, der står lagt fra det almindelige arbejdsmarked.
[i] Iflg. Danmarks Statistik er man langtidsledighed, hvis man har været ledig i mindst 80% af de seneste 12 måneder.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. november 2016
Forespørgslen blev besvaret.