Organisering af fritidstilbud ved Tingbjerg og Nørre Fælled skoler
Indstilling
Indstilling om,
- at fritidstilbuddene ved Nørre Fælled og Tingbjerg Skoler for de 6-23-årige søges fortsat organiseret med skolelederen som øverste leder,
- at skoletilknytningskravet for fritidstilbuddene ved Tingbjerg Skole ophæves.
(Børne- og Ungdomsudvalget)
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget besluttede d. 20.5.2015, at fritidstilbuddene ved Tingbjerg Skole og Nørre Fælled Skole skal fastholdes som integreret del af skolerne. Med budget 2016 besluttede Borgerrepræsentationen et effektiviseringsforslag, der indebar en ”normalisering” af de tidligere heldagsskoler, således at skolerne ikke længere er heldagsskoler. Der er behov for, at disse beslutninger udmøntes i forhold til den fremtidige organisering. Forvaltningen fremlægger derfor forslag hertil.
Løsning
Forvaltningen foreslår, at fritidstilbuddene fremadrettet organiseres som KKFO for 0.-9. klasse på begge skoler og ligeledes med skolelederen som øverste leder for klubtilbuddet for de 16-23-årige i Tingbjerg. Det vurderes, at de politiske beslutninger bedst imødekommes med en organisering, der ligger så tæt som muligt på den nuværende, og som dermed sikrer mest tryghed og kontinuitet for de børn og unge, der går i tilbuddene.
Forvaltningen har inddraget borgere og brugere gennem indhentning af bemærkninger fra bestyrelserne på de to skoler samt de relevante dag- og fritidstilbud, lokal-MED og TRIO. Forvaltningen har desuden drøftet sagen med LFS, der organiserer personalet i fritidstilbuddene. Svarene peger primært mod to forskellige modeller:
Model 1: Skolelederen som øverste leder: I dag sker der et vigtigt tværfagligt udviklingsarbejde med områdets børn og unge i et tæt samarbejde mellem skole og fritidstilbud med skolelederen som overordnet leder, hvilket giver en naturlig sammenhæng i børnene og de unges hverdag. I en organisering, hvor skolelederen fortsat er øverste leder, vil det arbejde i vidt omfang kunne fortsætte som i dag. For Tingbjerg Skole vil fritidstilbuddene med denne model være åbne for børn og unge i området i alderen 6-23 år, og for Nørre Fælled vil det omfatte alle skolens børn og unge.
Model 2: Klyngeorganisering: Nogle af svarene peger mod en alternativ model, hvor fritidstilbuddene i Tingbjerg er organiseret som en del af den kommunale klynge i området, der i givet fald vil komme til at omfatte børn og unge fra 0-23 år. De vurderer, at en organisering under klyngen vil styrke den fritidspædagogiske tilgang, hvor den pædagogfaglige tilgang til arbejdet højnes med en pædagogisk uddannet leder, at det pædagogiske arbejde vil blive mere ligeværdigt i forhold til skolen, og at det giver et mere sammenhængende billede på barnets liv i et 0-23 års perspektiv. Fritidstilbud som del af en klynge vil samtidig svare til den løsning, der i vidt omfang er brugt i andre dele af byen, jf. beslutning i BUU 20.5.15 om fremtidens fritidstilbud.
Fordele og ulemper for modellerne er kort opridset nedenfor:
Organisering |
Fordele |
Ulemper |
KKFO - eller for de 16-23-årige i Tingbjerg en anden organisering med skolelederen som øverste leder |
Modellen ligger tættest op ad de tidligere politiske beslutninger med en organisering så tæt som muligt på den nuværende. Den sikrer dermed mest tryghed og kontinuitet for de børn, der bruger tilbuddene.
Nørre Fælled skolebestyrelse og lokal-MED, bestyrelse og lokal-MED for FC Ydre Nørrebro, bestyrelsen for FC Brønshøj-Husum, skolebestyrelsen og dele af lokal-MED på Tingbjerg Skole samt forældrerepræsentanterne i Klynge BV A peger på denne model. |
Dele af lokal-MED på Tingbjerg Skole, lokal-MED og bestyrelse ved Fritidscenter Brønshøj-Husum samt LFS peger på det problematiske i, at fritidstilbud er organiseret under en skoleledelse i stedet for en pædagogisk ledelse, som vil give en bedre ramme for det pædagogfaglige arbejde og et samlet blik på barnets liv. |
Klynge i Tingbjerg |
Lederne af fritidstilbuddene og dele af lokal-MED ved Tingbjerg Skole samt LFS peger på, at denne model bedst vil understøtte den fritidspædagogiske tilgang og et samlet blik på barnets liv 0-23 år.
Dele af lokal-MED på Tingbjerg Skole, lederne af fritidstilbuddene i Tingbjerg samt LFS peger på denne model. |
Lokal-MED og forældrebestyrelsen i klynge BV A peger på, at opgaven med en særlig indsats for både de 0-6-årige og de 6-23-årige i Tingbjerg er så stor, at der ikke vil kunne være tilstrækkeligt fokus på begge aldersgrupper i én samlet klynge.
|
Fritidscenter på Nørrebro |
LFS foreslår, at klubtilbuddet på Nørre Fælled Skole organiseres som del af et fritidscenter under pædagogisk ledelse, jf. fordelene herved beskrevet ovenfor. |
Ulemper er ikke direkte nævnt i svarene, i stedet er beskrevet fordele ved en organisering under skolelederen, jf. ovenfor. |
Oversigt over svarene fremgår af bilag 1. Alle svarene fra inddragelsen fremgår af bilag 2.
Hvis klubtilbuddet for de 16-23-årige skal organiseres under skoleledelsen, kan det ske under folkeskole- (KKFO eller fælles skole- og dagtilbudsledelse) eller dagtilbudsloven. Det vil kræve en dispensation fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, da det omfatter ikke-skolesøgende børn.
Såfremt det besluttes, at fritidstilbuddene for 0.-9. klasse organiseres som KKFO træder den nye organisering i kraft ved forslagets endelige godkendelse. Lederne af fritidstilbuddene bliver fremover i stedet KKFO-ledere. Organiseringen af klubtilbuddet for de 16-23-årige med skolelederen som øverste leder vil i givet fald træde i kraft, når det er afklaret, om der kan opnås dispensation hertil.
Såfremt der besluttes en organisering som del af klyngen i Tingbjerg eller fritidscenteret på Nørrebro for hele eller en del af børne- og ungegruppen, træder den nye organisering i kraft pr. 1. august 2017, så der er tid til at forberede den nye struktur lokalt.
Ophævelse af skoletilknytningskravet på Tingbjerg Skole ved organisering som KKFO
På Tingbjerg Skole går der børn i fritidstilbuddene, som ikke er indskrevet på Tingbjerg Skole. Det er ikke tilfældet ved Nørre Fælled Skole. Forvaltningen foreslår, at det fortsætter som hidtil, og at fritidstilbuddene ved Tingbjerg Skole derfor i givet fald undtages for skoletilknytningskravet i styrelsesvedtægtens bilag 7 om KKFO´er.
Økonomi
Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser, idet fritidstilbuddene fortsat tildeles den samme økonomi. Skoler og fritidstilbud vil således fortsat have mulighed for det udvidede samarbejde, hvor pædagogerne i fritidstilbuddene kan indgå i skoletiden.
Med budget 2016 besluttede Borgerrepræsentationen en "normalisering" af heldagsskolerne. Som en del heraf bortfalder det gratis fritidstilbud på Nørre Fælled Skole, mens det opretholdes på Tingbjerg Skole. Indførelse af forældrebetaling afventer udmøntning af den fremtidige organisering af fritidstilbuddene, og det er meldt ud til forældrene, at forældrebetalingen indføres pr. 1.8.2017. Der er tale om en samlet forudsat besparelse ved "normaliseringen" på 0,8 mio. kr. for skoleåret 2016/17, som dog ikke indhentes i løbet af 2016 som forudsat i budget 2016. I 2016 udgør beløbet 0,3 mio. kr., som i stedet finansieres af den samlede dagtilbudsramme. For januar - juli 2017 udgør beløbet 0,5 mio. kr. Forslag til håndtering heraf indgår i udmøntningssagen for budget 2017, som også behandles på dette møde.
Videre proces
Når udvalget har behandlet indstillingen, videresendes den til Borgerrepræsentationen. Såfremt det besluttes at søge at organisere klubtilbuddet for de 16-23-årige med skolelederen som øverste leder, fremsender forvaltningen dispensationsansøgning til ministeriet. Udvalget vil blive orienteret om resultatet heraf. Styrelsesvedtægtens bilag vil blive tilpasset i overensstemmelse med beslutningerne.
Tobias Børner Stax /Mette Seneca Kløve
Oversigt over politisk behandling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler overfor Borgerrepræsentationen,
- at fritidstilbuddene ved Nørre Fælled og Tingbjerg Skoler for de 6-23-årige søges fortsat organiseret med skolelederen som øverste leder
- at skoletilknytningskravet for fritidstilbuddene ved Tingbjerg Skole ophæves.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 9. november 2016
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt, idet udvalget understregede behovet for fortsat at have fokus på den ældste gruppe af unge i alderen 16-23 år.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. november 2016
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.