Mødedato: 24.08.2023, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Sigynsgade og Krakas Plads – trygt, grønt og aktivt byrum, Nørrebro

Se alle bilag

Der skal etableres et forbedret byrum på Sigynsgade og Krakas Plads på Nørrebro, som er en del af Områdefornyelsen ved Skjolds Plads. Projektet indgår desuden i ’Forandringsplan i Aldersrogade’. Byrummet er i dag domineret af parkerede biler samt hurtigkørende trafik og skal ændres til en tryg, oplevelsesrig og grøn cykelvenlig gade med byrumnedslag. Forvaltningen har arbejdet med to mulige scenarier til et forbedret byrum. Det ene er en lukket gade uden biltrafik og det andet er en åben gade med biltrafik hen over Krakas Plads. På baggrund af omverdensinddragelse og anbefaling fra politiet, foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen scenariet ’Lukket gade’.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 20,3 mio. kr. til anlæg af trygt, grønt og aktivt byrum i Sigynsgade og på Krakas Plads på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

(Teknik- og Miljøudvalget) 

Problemstilling

I Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, B, F, O, V, Ø, Å, Frie Grønne og (løsgænger) Kåre Traberg Smidt) blev der afsat 22,5 mio. kr. til forbedret byrum på Sigynsgade og Krakas Plads på Nørrebro. Det sker som del af Områdefornyelsen ved Skjolds Plads. Projektområdet indgår i Forandringsplanen for Aldersrogade, der blev godkendt af Borgerrepræsentationen d. 26. juni 2021. Forandringsplanen er udarbejdet sammen med to almene boligorganisationer, hvor den ene boligorganisation ejer ca. 1/3 af Krakas Plads. Anlæg på denne del af pladsen er jævnfør budgetnotatet (bilag 8) afhængigt af, at der kan indgås aftale med ejeren.

Forvaltningen har arbejdet med to scenarier – en lukket gade uden biltrafik og en åben gade med biltrafik hen over Krakas Plads. Tidligere trafiksimuleringer har vist, at der ikke var én trafikløsning, som var bedst, og derfor har de lokale interessenters ønske vægtet højt i forhold til den anbefalede løsning. Forvaltningen anbefaler scenariet med en lukket gade, da det har størst lokal opbakning. Politiet anbefaler også en lukket gade. I forandringsplanen er udgangspunktet en åbning af biltrafik hen over Krakas Plads, hvilket fortsat ønskes af boligorganisationen, der ejer ca. 1/3 del af Krakas Plads. Af den grund har boligorganisationen valgt at trække deres matrikel ud af projektet, og derfor indgår den ikke i forvaltningens dispositionsforslag.  

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens løsningsforslag for Sigynsgade og Krakas Plads, og Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af midler.

Løsning

På nuværende tidspunkt udgør projektområdet en vejstrækning, som er en blind vej med bilparkering på begge sidder med en vendeplads lige vest for Krakas Plads. Den er nedslidt, og arealet bliver til tider brugt på en måde, der skaber utryghed. Se eksisterende forhold i bilag 3. Projektområdet indeholder kun offentligt areal, da det ikke var muligt at indgå en aftale med boligorganisationen, der ejer ca. 1/3 af Krakas Plads.

Løsningsforslag

Projektets målsætninger er, at der skal ske tre overordnede ændringer: 1) Området skal gå fra bilgade til cykelvenlig gade, 2) der skal være mere bynatur i stedet for asfalt, og 3) området skal gå fra parkering til aktive mødesteder. Målsætningerne er defineret i et samarbejde ml. forvaltningen og den lokale arbejdsgruppe. Der er arbejdet med to scenarier henholdsvis en lukket gade (bilag4) og en åben gade (bilag 7). Af bilagene fremgår projektområder på de kommunale arealer. I scenariet ’åben gade’ vil der være ensrettet biltrafik samt en styrket cykelforbindelse over Krakas Plads. Dette scenarie vil kunne udvides til at omfatte hele Krakas Plads, hvis der kan opnås enighed med den almene boligorganisationer, der ejer en tredjedel af pladsen (jf. afsnit om politisk handlerum).

Forvaltningen anbefaler scenariet ’En lukket gade’, jf. dispositionsforslaget i bilag 4, som beskrives i det følgende I dette forslag bevares Krakas Plads lukket for gennemkørsel med en forbedret linjeføring for den dobbeltrettede cykelsti.

Ved dette scenarie etableres ved Krakas Plads øget begrønning og en ny indretning, der skaber et trygt og aktivt mødested for kvarterets borgere. Sigynsgade anlægges som et tryghedsskabende og bylivsfremmende løft med fokus på bedre forhold for børnefamilier og bløde trafikanter. Gaden opdeles i zoner af skiftevis leg- og opholdsareal og almindelig vej med dæmpet hastighed og gennemgående cykeltrafik, hvor cyklister kører sammen med langsomt kørende bilister på vejbanen. Der anlægges opholdsarealer i cirkler, hvor det skal være muligt for børn og voksne at mødes på tværs.

Hastigheden dæmpes fra 50 km/t i Sigynsgade til 15 km/t i leg- og opholdszonerne og 30 km/t for de mellemliggende vejstrækninger, hvor der er parkering.

Parkering
Der er 115 eksisterende bilparkeringspladser i Sigynsgade, som ligger i gul zone (bilag 3). Projektet nedlægger 41-42 parkeringspladser, jf. bilag 4. I budgetnotatet, jf. bilag 8, forventede forvaltningen, at der skulle nedlægges op til 40 parkeringspladser i projektområdet. For at kunne forbedre vækstforholdene for gadetræernes rodzoner i Sigynsgade, er det dog nødvendigt at nedlægge yderligere en til to bilparkeringspladser i nærområdet, jf. bilag 3. De erstattes i samme zone og medfører derfor ikke et provenutab. I projektet er der efter anlæg 73-74 bilparkeringspladser.

Den nyeste belægningsprocent blev målt i efteråret 2022 og var 43% belagt kl. 12, 58% kl. 17 og 88% kl. 22 (dog var ti spærret af pga. vejarbejde).

På Sigynsgade er der fire elkøretøjspladser med tilhørende ladestandere. Tilladelsen til ladestanderne udløber i 2025. Forvaltningen har mulighed for at opsige tilladelsen før tid, hvis arealet skal bruges til et andet vejformål. Elkøretøjspladserne kan ikke blive på samme lokation, dog vil forvaltning indgå i dialog med operatøren omkring evt. flytning af ladestanderne, men det er optil operatøren om de ønsker at benytte sig af muligheden

Antallet af cykelparkeringspladser øges fra 56 til 83 efter anlæg.

Træer
Løsningsforslaget med scenariet ’Lukket gade’ lægger op til, at der etableres op til 90 nye træer i projektområdet, jf. bilag 4.

I 2011 blev der etableret syv mindre parktræer (paradisæble) på Krakas Plads, heraf seks træer fordelt i tre højbede, jf. bilag 6. For at kunne opfylde kravene til indretning på pladsen, er det nødvendigt at udskifte kanterne på et af højbedene, så pladsen omkring øges og træerne i højbedet kan blive stående. Derudover er det nødvendigt at fælde fire mindre parktræer med forvaltningens løsningsforslag.

Høring og omverdensinddragelse

Projektet er tilknyttet Områdefornyelsen ved Skjold Plads. Forvaltningen har herigennem gennemført en omfattende inddragelse af interessenter og lokale, der startede i primo 2022 og stadig er i gang. Dispositionsforslaget er udarbejdet i dialog med den lokale arbejdsgruppe, som består af lokaludvalget og beboerrepræsentanter af de tilstødende boligorganisationer. Lokaludvalg, grundejere ved Sigynsgade og Krakas Plads samt andre udvalgte interessenter har været en del af høringen. Høringssvar fremgår af bilag 5.

Nørrebro Lokaludvalg giver udtryk for, at de er positive overfor projektet. De mener, at ’Lukket gade’ er den bedste løsning. Grundejerne har fået dispositionsforslagene til kommentering, og de er overvejende mest positive overfor scenariet ’Lukket gade’ med undtagelse af den boligorganisation, der ønsker et åbent scenarie, og samtidig foreslår en alternativ indretning af deres del af Krakas Plads.

Færdselsafdelingen i politiet har givet principgodkendelse til dispositionsforslagets scenarier og nærpolitiet anbefaler Krakas Plads lukket for biltrafik.

Forvaltningens bemærkninger

Samlet set har høringssvar og omverdensinddragelse givet anledning til at gå videre med dispositionsforslaget med scenariet ’Lukket gade’, hvilket er forvaltningens anbefalede løsning.  

Udover ovenstående høring og omverdensinddragelse har boligorganisationen, der ejer ca. 1/3 af Krakas Plads, gjort indsigelse mod projektet den 6. juni 2023. Indsigelsen er vedlagt som bilag 9.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan vælge, at forvaltningen går videre med scenariet ’Åben gade’, hvor biltrafikken føres hen over Krakas Plads, jf. dispositionsforslaget i bilag 7. Dette scenarie indgår i forandringsplanen for Aldersrogade. Hvis dette scenarie vælges, vil det medføre justeringer af projektets videre forløb, der kan have konsekvenser for tidsplanen og den videre udvikling af projektet. Dette scenarie vil kunne omfatte hele Krakas Plads, hvilket vil forudsætte aftale med grunderejere, herunder for den tredjedel, der er ejet af den almene boligorganisation.

Færdselsafdelingen i politiet har givet principgodkendelse til dispositionsforslagets scenarie.

Økonomi

I Budget 2022 blev der afsat 22,5 mio. kr. (2022 p/l) til trygt, grønt og aktivt byrum på Sigynsgade og Krakas Plads. Heraf blev 2,7 mio. kr. (2022 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet ved budgetvedtagelsen. I forbindelse med 1. sag om bevillingsmæssige ændringer (BR 2. juni 2022) er budgettet til bygherreorganisationen opskrevet med 0,1 mio. kr. (2022 p/l). Med denne indstilling skal de resterende midler frigives. Det svarer til 20,3 mio. kr. (2023 p/l) jf. tabel 1.

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

 

 

Beløb i 1.000 kr. (2023 p/l)

 

2023

2024

2025

2026

I alt

TMU

 

2000 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

2.000

9.665

7.300

1.300

20.265

I alt

-

-

-

2.000

9.665

7.300

1.300

20.265

Bevillingen Ordinær anlæg er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens anlægsmåltal. I Budget 2022 er der givet anlægsmåltal til projektet til igangsættelse i 2022. Igangsatte anlægsprojekter færdiggøres uanset projektets varighed, og tildeles dermed automatisk anlægsmåltal i de kommende år (TMU 17. maj 2021).

Der er afsat 0,7 mio. kr. i 2025 og frem til afledt drift. Midlerne er placeret under Økonomiudvalget, og vil i forbindelse med ibrugtagningen blive overført til Teknik- og Miljøudvalget.

Der er desuden afsat 0,2 mio. kr. årligt i 2025 og frem til dækning af servicemåltallet for nedlæggelse af 40 p-pladser.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, igangsætter Teknik- og Miljøudvalget den videre projektering af dispositionsforslaget scenarie ’Lukket gade’ (bilag 4).

Det fysiske anlægsarbejde forventes igangsat sommeren 2024 og ibrugtaget primo 2026. Udførelsen af anlægget planlægges sammen med relaterede projekter i området.

Projektet indgår i Kvartersplanen af Områdefornyelsen ved Skjold Plads ’Krakas Plads og Nørrebroruten’, og midlerne er frigivet til det. Da det medfører ændringer af parkeringsforhold, bliver det forelagt Borgerrepræsentationen (forventes ultimo 2023). 

 

Søren Wille / Peter Højer

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at det udvidede dispositionsforslag med scenariet ’Lukket gade’, jf. bilag 4, danner grundlag for videre projektering og anlæg af Sigynsgade og Krakas Plads, som trygt, grønt og aktivt byrum.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

     2. at der frigives en anlægsbevilling på 20,3 mio. kr. til anlæg af trygt, grønt og aktivt byrum i                 Sigynsgade og på Krakas Plads på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf.                 økonomiafsnittet.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. juni 2023

 

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med 8 stemmer mod 2. 0 undlod at stemme.

For stemte: A, F, V, Ø og Å.

Imod stemte: C.

 

 

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 2. 0 undlod at stemme.

 

For stemte: A, F, V, Ø og Å.

Imod stemte: C.

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti kan ikke støtte et projekt, hvor der nedlægges så mange parkeringspladser, at det, jævnfører den parkeringstælling der er lavet, vil skabe en parkeringsbelægning på over 100%, og der derfor vil komme til at mangle parkeringspladser, dette er til unødige stor gene for de lokale beboere.”

 

 

Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne ønsker, at forvaltningen indgår i dialog med Bo-Vita om igangsætningen af projektet, således det kan koordineres med Bo-Vitas egne planer med fortætning af området.”

 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2023

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og V.

Imod stemte: C.

 

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. juni 2023:

”Det Konservative Folkeparti kan ikke støtte et projekt, hvor der nedlægges så mange parkeringspladser, at det, jævnfører den parkeringstælling der er lavet, vil skabe en parkeringsbelægning på over 100%, og der derfor vil komme til at mangle parkeringspladser, dette er til unødige stor gene for de lokale beboere.”

 

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten og Radikale Venstre videreførte Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra mødet den 19. juni 2023:

”Partierne ønsker, at forvaltningen indgår i dialog med Bo-Vita om igangsætningen af projektet, således det kan koordineres med Bo-Vitas egne planer med fortætning af området.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. august 2023

Indstillingen blev godkendt med 46 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, B, F, V, Å, I og O.

Imod stemte: C.

 

Et samlet Teknik- og Miljøudvalg videreførte følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker, at forvaltningen indgår i dialog med Bo-Vita om igangsætningen af projektet, således det kan koordineres med Bo-Vitas egne planer med fortætning af området.”

 

Det Konservative Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti kan ikke støtte et projekt, hvor der nedlægges så mange parkeringspladser, at det, jævnfører den parkeringstælling der er lavet, vil skabe en parkeringsbelægning på over 100%, og der derfor vil komme til at mangle parkeringspladser, dette er til unødige stor gene for de lokale beboere.”

Til top