Mødedato: 24.08.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Hastighedsdæmpende foranstaltninger i byrummet (Fortrolighed ophævet pr. 24. august 2017)

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til håndtering af hastighedsdæmpende foranstaltninger som terrorsikring i byrummene efter PET’s anbefalinger.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at forvaltningen forskønner de betonelementer, der er eller bliver sat op som midlertidige hastighedsdæmpende foranstaltninger jf. løsningsafsnittet og eksempelkataloget i bilag 3,
  2. at forvaltningen, hvor det er muligt, erstatter betonelementer med egnet almindelig kendt byrumsinventar, jf. løsningsafsnittet og eksempelkataloget i bilag 3,
  3. at forvaltningen udvikler nyt hastighedsdæmpende byrumsinventar med københavneridentitet, jf. løsningsafsnittet,
  4. at Teknik- og Miljøforvaltningen sikrer en dialogproces med offentlig involvering og høring af relevante parter i forbindelse med etablering af en permanent løsning, der eventuelt gør det muligt at lukke middelalderbyen for biltrafik,
  5. at der gennemføres analyser af behov for supplerende permanent sikring af byrum, jf. løsningsafsnittet,
  6. at de anbefalede aktiviteter fremrykkes til udførelse i 2017, forudsat der findes finansiering hertil. Alternativt udføres aktiviteterne i 2018 og finansieringen vil indgå i forhandlingerne om Budget 2018, jf. økonomiafsnittet.

Det forudsættes at eventuelle merudgifter som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

 

Problemstilling

På grund af den aktuelle situation med et trusselsniveau på niveau 4 ’Alvorlig’ er Politiets Efterretningstjeneste (PET) kommet med konkrete anbefalinger til hvor, der skal sættes hastighedsdæmpende foranstaltninger op i byen, jf. bilag 1og 2. Formålet er, at man i tilfælde af et terrorangreb med et tungt køretøj mod mennesker kan minimere ulykkens omfang, men ikke nødvendigvis forhindre den.

Der er på baggrund af anbefalingerne opstillet betonelementer, som har midlertidig karakter og skaber en ny situation i forhold til kendt københavnsk byinventar og byindretning. Der skal derfor tages stilling til initiativer til at forskønne de midlertidige tiltag og til mulighederne for at udvikle mere permanente, københavnske løsninger.

Som led i udvikling af permanente løsninger skal der tages stilling til et hovedgreb, som gør det muligt at lukke middelalderbyen for biltrafik.

PET har bedt om, at sagen holdes fortrolig til senest efter Borgerrepræsentations behandling af indstillingen, idet PET’s anbefalinger også vedrører andre grundejere end Københavns Kommune samt endnu ikke etablerede foranstaltninger.

Løsning

PET har ved Center for Terroranalyse (CTA) udarbejdet en vurdering af truslen mod større befærdede lokaliteter i Danmark. Det er vurderingen, at truslen fra angreb med tunge køretøjer mod større folkemængder er størst på centrale pladser og gågader, hvor der færdes mange mennesker, herunder også mange udenlandske turister. Det er endvidere vurderingen, at truslen fra denne type angreb er størst i de store danske byer, særligt i hovedstaden.

Forvaltningen har en god dialog og et godt samarbejde med PET og Københavns Politi omkring udvikling af nye løsninger og håndteringen af denne nye og særlige situation. Udgangspunktet er, at forvaltningen følger PET og Københavns Politis anbefalinger og sætter hastighedsdæmpende foranstaltninger op og herefter tilser dem i samarbejde med Københavns Politi. Københavns Kommune har ikke faglige kompetencer til at lave egne selvstændige trusselsvurderinger. Forvaltningen tager ansvaret for udvikling af løsninger, der både opfylder formålet med PET’s og Københavns Politis anbefalinger samt ligger inden for de politisk vedtagne rammer. Da der ikke eksisterer danske standarder eller paradigmer for hastighedsdæmpende foranstaltninger i den aktuelle kontekst, udvikler forvaltningen løsninger i tæt samspil med PET og Københavns Politi.

Til vurderingen af hvilke lokaliteter, der skal sikres, opereres der overordnet med følgende parametre; travlt befærdede steder hvor mange mennesker samles, tilgængelighed for køretøjer, mulige flugtveje for civile, internationalt kendte steder og oplagte turistmål samt særlige lokale forhold. Konkret i København har PET på nuværende tidspunkt anbefalet, at der laves vurderinger af zonerne omkring følgende steder udpeget i vilkårlig rækkefølge; Tivoli, Strøget, Rådhuspladsen, Nyhavn, Kongens Nytorv, Amalienborg Slotsplads, Langelinie, Hovedbanegården og Nørreport Station. Det er Københavns Politi, der foretager de konkrete sikkerhedsmæssige vurderinger, og forvaltningen bidrager i den forbindelse med den teknik- og miljøfaglige kompetence, således at vurderingerne skabes i et helhedsorienteret perspektiv.

PET og Københavns Politi er enige med forvaltningen om, at København skal være en levende og inviterende by. Forvaltningen mener ikke, at betonelementerne spiller positivt med på den ambition, og foreslår på den baggrund, at der gøres en indsats for at forskønne de midlertidige løsninger og for at sikre permanente løsninger, der i størst muligt opfang understøtter et levende og inviterende byrum.

I første omgang foreslås det at forskønne betonelementerne med maling og/eller beklædning, således at elementerne kan indgå på en mere afdæmpet og rolig måde i byrummene. Med henblik på forskønnelse vil forvaltningen derudover invitere børneinstitutioner til at udsmykke de opsatte betonelementer på udvalgte steder i byen i løbet af sommeren.

Forvaltningen foreslår derudover, at der i samarbejde med PET og Københavns Politi foretages en udskiftning af en stor del af betonelementerne med almindeligt byrumsinventar. Der findes flere eksempler på byrumsinventar, der almindeligvis er brugt i byen, som vurderes at kunne levere samme hastighedsdæmpning som betonelementerne og samtidig være et væsentligt mere positivt bidrag til byen, jf. bilag 3.

Det foreslås endvidere at igangsætte et arbejde med at designe hastighedsdæmpende foranstaltninger som fx cykelstativer, pullerter, siddemøbler og plantekummer. Fordelen ved at designe egne elementer er, at man får mulighed for både at kunne indbygge ekstra krav til sikkerhed, multifunktionalitet, driftshensyn mm. og samtidig fastholde en københavneridentitet, som kendes fra designmanualen.

Det foreslås desuden at lukke middelalderbyen for biltrafik ved at etablere en permanent perimeterløsning af hæve-sænke pullerter. Middelalderbyen er et samlet område af byen, der ligger højt i risikovurderingen, primært pga. tyngden af bløde trafikanter. En permanent perimeterløsning skal suppleres med hastighedsdæmpende foranstaltninger i middelalderbyen, men perimeterløsningen vil minimere antallet af disse inde i middelalderbyen. En lukning og dermed en fredeliggørelse af middelalderbyen vil, udover at bidrage til sikring af området, også være med til at udvikle bylivet og fremme ambitionerne om den levende og inviterende by.

Da en lukning af middelalderbyen har en stor indflydelse på mange aspekter af livet for beboere, brugere og erhverv i området, foreslås det at igangsætte en række analyser og dermed afdække opgavens kompleksitet, samt omfanget af de tilhørende borgerrettede processer. I henhold til nedenstående tidsplan forventer forvaltningen at kunne vende tilbage med to til tre gennemarbejdede mulige løsninger til beslutning i foråret 2018, jf. bilag 4.

Forvaltningen foreslår som et sidste initiativ, at der udføres en screening af alle de berørte byrum med det formål at afdække, hvor det er hensigtsmæssigt at etablere supplerende permanente løsninger. Der er flere af de berørte steder, der ligger udenfor middelalderbyen, der kan have samme grundlæggende behov for en permanent løsning.

Hastighedsdæmpende foranstaltninger indarbejdes løbende i kommende byrumsløsninger, hvor det er relevant, og vil fremgå af konkrete nye projekter i takt med, at de fremlægges til politisk beslutning.

Da denne situation ikke har et nutidigt og kendt dansk fortilfælde pågår en klarlægning af det juridiske grundlag, der skal danne grundlag for rette myndighedsmæssige håndtering, herunder afklaring af nødvendige borgerprocesser mv.

I de berørte zoner er det ikke nødvendigvis kun Københavns Kommune, der er grundejer. Derfor ser forvaltningen, at der kan være et behov for en øget dialog og samarbejde med øvrige berørte grundejere, hvilket forvaltningen indarbejder i de kommende processer.

På grund af opgavens kompleksitet foreslås opgaven opdelt i fire faser med sideløbende arbejder:

 


Økonomi

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at de anbefalede aktiviteter fremrykkes til udførelse i 2017, forudsat der findes finansiering hertil. Alternativt udføres aktiviteterne i 2018 og finansieringen vil indgå i forhandlingerne om Budget 2018.

Til implementering af fase 1 ønskes anvendt 6,55 mio. kr. i 2017, der skal gå til beklædning af betonelementerne, udskiftning af betonelementer til byrumsinventar, udvikling af nyt byrumsinventar, foranalyser af lukning af middelalderby samt foranalyser af byrumsløsninger. Se tabel.

at-pkt.

Oversigt over aktiviteter i Fase 1

Anlæg

(mio. kr.)

1

Beklædning og maling af betonklodser, 150 klodser á 5.000 kr. pr. stk.

0,75

2

Udskiftning af beton med almindeligt byrumsinventar, hvor muligt

3,00

3

Udvikling af nyt forstærket byrumsudstyr, 4 prototyper

1,40

4-5

Foranalyser til lukning af middelalderbyen for biltrafik

0,90

6

Foranalyser af supplerende permanent sikring af byrum

0,50

 

I alt

6,55

 

Såfremt der findes finansiering til de 6,55 mio. kr. til fase 1 i de kommende budgetforhandlinger, skal de 6,55 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2017. Afledt drift til aktiviteterne i fase 1 vil også blive søgt i forbindelse med forhandlingerne til Budget 2018.

Finansiering af aktiviteterne i fase 2-4 indgår i de kommende budgetforhandlinger. Det anslås på et foreløbigt grundlag, at anlæg og tekniske installationer til perimeterløsning for trafikal lukning af Middelalderbyen vil være i størrelsesordenen 80-120 mio. kr. Hertil vil ligeledes komme afledt administration og drift.

Videre proces

Forvaltningen vil løbende reagere på PET og Københavns Politis anbefalinger.

Da aktiviteterne i fase 1 vurderes til med fordel at kunne igangsættes i 2017 vil forvaltningen senest på udvalgsmødet fremlægge en plan for finansiering, jf. bilag "Teknisk ændringsforslag". Hvis der ikke kan frigives midler i 2017, vil aktiviteterne i fase 1 blive indarbejdet i fase 2-4 og dermed indgå i forhandlingerne om budget 2018. Kommunens indsats i øvrigt fastsættes i forbindelse med budgetforhandlingerne budget 2018.

 

Pernille Andersen               /Anne-Sofie Degn 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forvaltningen forskønner de betonelementer, der er eller bliver sat op som midlertidige hastighedsdæmpende foranstaltninger jf. løsningsafsnittet og eksempelkataloget i bilag 3,
  2. at forvaltningen, hvor det er muligt, erstatter betonelementer med egnet almindelig kendt byrumsinventar, jf. løsningsafsnittet og eksempelkataloget i bilag 3,
  3. at forvaltningen udvikler nyt hastighedsdæmpende byrumsinventar med københavneridentitet, jf. løsningsafsnittet,
  4. at der etableres en permanent løsning, der gør det muligt at lukke middelalderbyen for biltrafik, jf. løsningsafsnittet samt bilag 4,
  5. at der gennemføres analyser af håndtering af lukning af middelalderbyen, jf. løsningsafsnittet samt bilag 4,
  6. at der gennemføres analyser af behov for supplerende permanent sikring af byrum, jf. løsningsafsnittet,
  7. at de anbefalede aktiviteter fremrykkes til udførelse i 2017, forudsat der findes finansiering hertil. Alternativt udføres aktiviteterne i 2018 og finansieringen vil indgå i forhandlingerne om Budget 2018, jf. økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. juni 2017

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 4. og 5. at-punkt:
”At Teknik- og Miljøforvaltningen sikrer en dialogproces med offentlig involvering og høring af relevante parter i forbindelse med etablering af en permanent løsning, der eventuelt gør det muligt at lukke middelalderbyen for biltrafik.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med syv stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C og V.

 

Den således ændrede indstilling blev med det tekniske ændringsforslag anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning med det tekniske ændringsforslag.

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker, at analysen af håndtering af en eventuel lukning af middelalderbyen skal fokusere på brugen af området som det fremgår af indstillingens bilag 4, herunder de byrumsmæssige, trafikale og parkeringsmæssige konsekvenser i og uden for middelalderbyen samt forhold for cyklister og gående og endelig ønsker og krav fra borgere, handelsliv og virksomheder. Derudover skal det undersøges, hvilke tiltag som kan minimere trafikale gener i middelalderbyens omkringliggende gader, og om der er behov for en ændret vejstruktur i middelalderbyen. Endelig skal analysen fokusere på hvilke funktioner, der skal have kørende adgang, og endelig portenes antal, placering, udformning og krav til sikkerhedssystem.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. august 2017

 

Indstillingens 1.-3. og 6. at-punkt blev godkendt med 50 stemmer imod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, B, V, F, O, C, I og Kasper Heumann Kristensen (løsgænger).

Imod stemte: 0 medlemmer

 

 

Indstillingens 4.-5. at-punkt blev godkendt med 35 stemmer imod 14. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, B og F.

Imod stemte: V, O, C, I og Kasper Heumann Kristensen (løsgænger).

 

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Partierne ønsker, at analysen af håndtering af en eventuel lukning af middelalderbyen skal fokusere på brugen af området som det fremgår af indstillingens bilag 4, herunder de byrumsmæssige, trafikale og parkeringsmæssige konsekvenser i og uden for middelalderbyen samt forhold for cyklister og gående endelig ønsker krav fra borgere, handelsliv og virksomheder. Derudover skal det undersøges, hvilke tiltag som kan minimere trafikale gener i middelalderbyens omkringliggende gader, og om der er behov for en ændret vejstruktur i middelalderbyen. Endelig skal analysen fokusere på hvilke funktioner, der skal have kørende adgang, og endelig portenes antal, placering, udformning og krav til sikkerhedssystem. ”

Til top