Mødedato: 24.08.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Udmøntning af uforbrugte anlægsmidler fra tidligere p-aftaler

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forslag til udmøntning af midler fra tidligere p-aftaler til de forpligtelser, der savner finansiering fra budget- og parkeringsaftale 2016.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at 30,5 mio. kr. i uforbrugte anlægsmidler omdisponeres fra vedtagne parkeringsinitiativer i tidligere p-aftaler, jf. bilag 2, og der på den baggrund overføres 6,2 mio. kr. fra Økonomiudvalgets bevilling Fælles anlægspuljer til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2018, jf. bilag 4,
  2. at parkeringsinitiativet ”45 mio. kr. til parkeringshus i konstruktion” fra Overførselssagen 2011-2012 annulleres, og 48,7 mio. kr. i uforbrugte anlægsmidler omdisponeres fra parkeringsinitiativet, jf. bilag 2,
  3. at der afsættes 27,7 mio. kr. som en rådighedsbevilling til ”Omdannelse af parkeringspladser i Indre By” på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. bilag 4. De 27,7 mio. kr. omdisponeres fra uforbrugte anlægsmidler fra tidligere p-aftaler, jf. bilag 3,
  4. at der omdisponeres og frigives 15,2 mio. kr. til ”Åbning af parkeringspladser ved kommunale institutioner”. De 15,2 mio. kr. omdisponeres fra uforbrugte anlægsmidler fra tidligere p-aftaler, jf. bilag 3 og frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. bilag 4,
  5. at der omdisponeres og frigives 11,0 mio. kr. til ”Ny gul betalingszone”. De 11,0 mio. kr. omdisponeres fra uforbrugte anlægsmidler fra tidligere p-aftaler, jf. bilag 3 og frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. bilag 4,
  6. at uforbrugte anlægsmidler fra tidligere p-aftaler på 25,3 mio. kr., som ikke udmøntes med denne indstilling, reserveres frem til regnskabslukning af de tre parkeringsinitiativer i at-punkt 3-5, hvorefter eventuelle uforbrugte anlægsmidler tilføres kommunekassen eller overskuds-/underskudsmodellen efter gældende retningslinjer.

Det bemærkes, at de udisponerede midler på 25,3 mio. kr. stammer fra mindreforbrug på anlægsprojekter og puljer vedtaget i tidligere p-aftaler. Når der foreligger anlægsregnskaber for anlægsprojekterne vil de uforbrugte midler blive tilbageført til overskuds/underskudsmodellen eller kassen efter de gældende retningslinjer.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Overførselssagen 2016-2017 (Borgerrepræsentationen (BR) 27. april 2017) besluttede en enig BR følgende: ”Parterne er enige om at uforbrugte midler fra tidligere p-aftaler udmøntes i Teknik- og Miljøudvalget til de forpligtelser, der savner finansiering fra budget- og parkeringsaftale 2016. Afledt drift fra 2018 og frem henvises til kommende budgetforhandlinger”. Der fremlægges hermed et forslag til udmøntning af de uforbrugte midler.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et overblik over de uforbrugte midler fra tidligere p-aftaler, som skal danne baggrund for Teknik- og Miljøudvalgets udmøntning af de uforbrugte anlægsmidler til initiativer fra budget- og parkeringsaftale 2016, som savner finansiering. Der er 79,2 mio. kr. i uforbrugte anlægsmidler, hvoraf 53,9 mio. kr. foreslås omdisponeret til tre parkeringsinitiativer og de resterende 25,3 mio. kr. reserveres frem til regnskabslukning af de tre parkeringsinitiativer, hvorefter eventuelle uforbrugte anlægsmidler tilføres kommunekassen eller overskuds-/underskudsmodellen efter gældende retningslinjer. De 25,3 mio. kr. reserveres, da anlægsøkonomien for de tre parkeringsinitiativer er usikker, og der derfor kan være behov for yderligere finansiering for at gennemføre forpligtelserne fra budget- og parkeringsaftale 2016.

Overblik over uforbrugte anlægsmidler fra tidligere p-aftaler

Forvaltningen har i bilag 2 opgjort aktivitet og mindreforbrug for vedtagne parkeringsinitiativer tilbage til 2011. Opgørelsen viser, at der i alt er 79,2 mio. kr. i uforbrugte anlægsmidler fra tidligere p-aftaler, som kan udmøntes til udestående forpligtelser i budget- og parkeringsaftale 2016.

48,7 mio. kr. af de uforbrugte anlægsmidler vedrører etablering af et parkeringshus i konstruktion. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at parkeringsinitiativet ”45 mio. kr. til parkeringshus i konstruktion” fra tillæg til p-aftale 2011 bliver annulleret, da de afsatte midler ikke har været tilstrækkelige til at gennemføre et konkret projekt.

Forslag til udmøntning af uforbrugte anlægsmidler fra tidligere p-aftaler

Forvaltningen har udarbejdet to scenarier for udmøntning af de uforbrugte anlægsmidler, jf. bilag 1. Forvaltningen anbefaler scenarie 1, som foreslår udmøntning af i alt 53,9 mio. kr.

Scenarie 1 omfatter følgende parkeringsinitiativer:

  • ”Parkeringsaftale 2016 – Omdannelse af parkeringspladser i Indre By” (27,7 mio. kr.). Scenarier for omdannelse af 80 parkeringspladser til cykelparkering og byrum af høj kvalitet behandles i selvstændig indstilling, som forelægges Teknik- og Miljøudvalget sideløbende med denne indstilling. Den afledte driftsudgift i 2019 og frem henvises til forhandlingerne om Budget 2018.
  • ”Parkeringsaftale 2016 – Ny gul betalingszone” (11,0 mio. kr.).
  • ”Parkeringsaftale 2016 – Åbning af parkeringspladser ved kommunale institutioner” (15,2 mio. kr.). Den afledte driftsudgift på 1,0 mio. kr. i 2018 og 1,5 mio. kr. i 2019 og frem henvises til forhandlingerne om Budget 2018.

Det udestående behov for finansiering til de enkelte parkeringsinitiativer er uddybet i bilag 3.

Forventede merforbrug på parkeringsinitiativer i budget- og parkeringsaftale 2016

Der er to initiativer, hvor forvaltningen forventer et merforbrug i forbindelse med færdiggørelse, nemlig ny gul betalingszone og åbning af parkeringspladser ved kommunale institutioner.

Parkeringsaftale 2016 – Ny gul betalingszone

For gul betalingszone har det vindende tilbud i udbuddet af parkeringsautomater været dyrere end forventet, og udgiften til udskillelsen af overtagne vejarealer rummer fortsat en høj usikkerhed i forhold til det afsatte budget. Forvaltningen har endnu ikke gennemført udbud af opgaven vedrørende udskillelse af overtagne vejarealer i ny gul betalingszone. Der har været store prisudsving i tidligere udbud af sådanne opgaver, og derfor ønsker forvaltningen at reservere et større budget til færdiggørelse af matrikuleringsopgaven.

Parkeringsaftale 2016 – Åbning af parkeringspladser ved kommunale institutioner

Åbningen af 400 parkeringspladser ved kommunale institutioner vil blive dyrere end oprindelig estimeret, da det har vist sig vanskeligt at finde velegnede lokationer indenfor rød, grøn og blå betalingszone. Det har betydet, at parkeringspladser i blandt andet parkeringskældre under skoler er medtaget. Efterfølgende har en gennemgang hos Københavns Ejendomme og Indkøb af de fem udvalgte p-kældre vist, at de ikke lever op til kravene i bygningsreglementet for garageanlæg, og de vil derfor ville skulle opgraderes inden åbning. Åbningen af de første ca. 220 pladser har kostet ca. 3.240 kr. pr. plads, hvilket svarer til det oprindeligt afsatte budget på 0,7 mio. kr. til initiativet. Åbningen af de resterende 180 pladser vil koste ca. 0,09 mio. kr. pr. plads.

Udgifterne til parkeringskontrol på de allerede åbnede 220 pladser i 2017 og samtlige åbnede pladser i 2018 og frem vil indgå i indtægtsanalysen på parkeringsområdet.

Finansieringen til færdiggørelse af vedtagne initiativer fra P-aftale 2011, som fortsat er i gang og forventer et merforbrug, henvises til kommende budgetforhandlinger. Afsluttede initiativer fra P-aftale 2011 med merforbrug regnskabsforklares og håndteres via overskuds-/underskudsmodellen.

Økonomi

Der skal med denne indstilling omdisponeres 79,2 mio. kr. i uforbrugte anlægsmidler fra vedtagne parkeringsinitiativer i tidligere p-aftaler, jf. bilag 2. Omdisponeringen af 79,2 mio. kr. betyder, at der skal overføres 6,2 mio. kr. fra Økonomiudvalgets bevilling Fælles anlægspuljer til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2018, jf. bilag 4.

Med omdisponeringen afsættes en rådighedsbevilling på 27,7 til ”Omdannelse af p-pladser i Indre By” på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. bilag 4 og frigives 26,2 mio. kr. i anlæg til færdiggørelse af politisk vedtagne initiativer fordelt med hhv. 15,2 mio. kr. til ”Åbning af parkeringspladser ved kommunale institutioner” og 11,0 mio. kr. til ”Ny gul betalingszone”, jf. bilag 4. De resterende 25,3 mio. kr. fra tidligere p-aftaler, som ikke udmøntes med denne indstilling, reserveres frem til regnskabslukning af de tre parkeringsinitiativer, hvorefter eventuelle uforbrugte anlægsmidler tilføres kommunekassen eller overskuds-/underskudsmodellen efter gældende retningslinjer.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt ny rådighedsbevilling og frigivelse af anlægsmidler, færdiggør Teknik- og Miljøforvaltningen initiativerne fra budget- og parkeringsaftale 2016.

Det blev besluttet i Overførselssagen 2016-2017, at afledt drift fra 2018 og frem henvises til kommende budgetforhandlinger. Teknik- og Miljøforvaltningen vil derfor udarbejde budgetnotater om afledt drift til initiativerne til forhandlingerne om Budget 2018.

 

Pernille Andersen                         /Anne-Sofie Degn

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at 30,5 mio. kr. i uforbrugte anlægsmidler omdisponeres fra vedtagne parkeringsinitiativer i tidligere p-aftaler, jf. bilag 2, og der på den baggrund overføres 6,2 mio. kr. fra Økonomiudvalgets bevilling Fælles anlægspuljer til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2018, jf. bilag 4,
  2. at parkeringsinitiativet ”45 mio. kr. til parkeringshus i konstruktion” fra Overførselssagen 2011-2012 annulleres, og 48,7 mio. kr. i uforbrugte anlægsmidler omdisponeres fra parkeringsinitiativet, jf. bilag 2,
  3. at der afsættes 27,7 mio. kr. som en rådighedsbevilling til ”Omdannelse af parkeringspladser i Indre By” på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. bilag 4. De 27,7 mio. kr. omdisponeres fra uforbrugte anlægsmidler fra tidligere p-aftaler, jf. bilag 3,
  4. at der omdisponeres og frigives 15,2 mio. kr. til ”Åbning af parkeringspladser ved kommunale institutioner”. De 15,2 mio. kr. omdisponeres fra uforbrugte anlægsmidler fra tidligere p-aftaler, jf. bilag 3 og frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. bilag 4,
  5. at der omdisponeres og frigives 11,0 mio. kr. til ”Ny gul betalingszone”. De 11,0 mio. kr. omdisponeres fra uforbrugte anlægsmidler fra tidligere p-aftaler, jf. bilag 3 og frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. bilag 4,
  6. at uforbrugte anlægsmidler fra tidligere p-aftaler på 25,3 mio. kr., som ikke udmøntes med denne indstilling, reserveres frem til regnskabslukning af de tre parkeringsinitiativer i at-punkt 3-5, hvorefter eventuelle uforbrugte anlægsmidler tilføres kommunekassen eller overskuds-/underskudsmodellen efter gældende retningslinjer.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. juni 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi finder, at de 45 mio. kr. fortsat skal bruges til at øge kapaciteten i konstruktion i de områder, hvor belægningsprocenten er særlig høj.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at de udisponerede midler på 25,3 mio. kr. stammer fra mindreforbrug på anlægsprojekter og puljer vedtaget i tidligere p-aftaler. Når der foreligger anlægsregnskaber for anlægsprojekterne vil de uforbrugte midler blive tilbageført til overskuds/underskudsmodellen eller kassen efter de gældende retningslinjer.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Socialdemokratiet, Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. juni 2017:

”Vi finder, at de 45 mio. kr. fortsat skal bruges til at øge kapaciteten i konstruktion i de områder, hvor belægningsprocenten er særlig høj.”

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance tilsluttede sig protokolbemærkningen på mødet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. august 2017

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Socialdemokratiet, Venstre og Det Konservative Folkeparti videreføre deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som SF, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance tilsluttede sig:

 

”Vi finder, at de 45 mio. kr. fortsat skal bruges til at øge kapaciteten i konstruktion i de områder, hvor belægningsprocenten er særlig høj”.

Til top