Naturværksted Utterslev Mose
Naturværksted Utterslev Mose
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 24. august 2000
BR 333/2000
Naturværksted Utterslev Mose
Naturværksted Utterslev Mose
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives kapitalbevilling på 2,4 mio. kr. på konto 0.21.3 Parker og Legepladser til etablering af et naturværksted i tilknytning til Utterslev Mose ved Rådvadsvej
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2000
Anbefalet
Økonomiudvalgets behandling af sagen:
På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.
RESUME
I forlængelse af fraflytningen af naturværkstedet ved Skolebotanisk Have i Gladsaxe foreslås et nyt naturværksted opført inden for kommunegrænsen på et nedlagt planteskoleareal ved Utterslev Mose. Grundarealet forventes fredet i indeværende år, og et fremtidigt naturværksted vil indgå i den endelige fredningskendelse og plejeplan.
Projektet omfatter opførelse af en bygning i direkte tilknytning til Utterslev Mose. Stedet kan danne ramme om både inden- og udendørsaktiviteter i forbindelse med miljø- og naturformidling. Herudover tænkes etableret mulighed for interimistisk overnatning for max. 30 personer i forbindelse med arrangementer.
Opførelsen inkl. byggemodning anslås til 2,4 mio. kr. Projektet indgår på Vej & Parks investeringsplan for år 2000 og 2001 med i alt 2,1 mio. kr. De resterende 0,3 mio. kr. foreslås overført fra de ikke disponerede midler i 2001 på Vej & Parks investeringsplan (anlægskonto 0.21.3 Parker og Legepladser). Forundersøgelser og detailprojektering m.m. forventes udført i år 2000 og byggeriet i år 2001.
Istandsættelse af hele det gamle planteskoleareal, herunder Naturværkstedets udearealer, forventes udført med naturforvaltningsmidler i 2001.
Projektets gennemførelse forudsætter Fredningsnævnets dispensation fra gældende fredningsbestemmelser.
SAGSBESKRIVELSE
Det tidligere Stadsgartnerens Kontor indrettede i 1990/91 et naturværksted i det forhenværende Skolebotanisk Have ved Mørkhøjvej i Gladsaxe. Selve bygningen kunne rumme ca. 15 personer med stole/borde svarende til store børnehavebørn. De udendørs faciliteter bød på et rigt spektrum af udfordringer med natur for øje. Placeringen var dog aldrig specielt ideel, da vanskelighederne ved at få transport til stedet ofte overskyggede stedets muligheder.
Omkring 1996 blev en udflytterbørnehave placeret på området, hvilket begrænsede mulighederne for at anvende stedet. Efterfølgende kom der ønske om permanente børneinstitutioner på området. I relation til dette trak den daværende Parkafdeling sig ud af området samtidig med, at det blev gjort gældende overfor den daværende Skole- og Fritidsforvaltning, at man forventede en økonomisk kompensation, når man havde fundet en ny placering til et naturværksted. Dette spørgsmål er uafklaret.
Omkring 1998 blev området nordvest for Rådvadsvej ud for Bispebjerg Kirkegård frigivet til brug som parkareal, og stedet blev fundet egnet til placering af et nyt naturværksted. Det nye område er indarbejdet i et fredningsforslag for Utterslev Mose, hvor det nævnes, at den nordligste del af dette nye område forventes anvendt til placering af et naturværksted. Efterfølgende har det nuværende Vej & Park udarbejdet et byggeprogram, som skal danne grundlag for den fremtidige skitse- og detailprojektering i forbindelse med etableringen af det planlagte bygningskompleks m.m.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Det aktuelle grundareal - som bl.a. indbefatter et mindre skovbryn i et fremtidigt fredet område - er beliggende med nær tilknytning til Utterslev Mose og med få minutters gang til den kollektive bustrafik, og vil således være et optimalt udgangspunkt for opførelsen af et fremtidigt naturværksted med tilhørende udendørs aktiviteter.
Forventet brug af naturværksted m.v.
Et af naturværkstedets væsentligste formål bliver at gøre en indsats for, at børn fra institutioner med meget lidt friareal og få muligheder for naturoplevelser kan tilbydes et lidt længerevarende tilbud. Et sted som giver børnene en reel oplevelse af ikke alene at få fortalt, men også at opleve natur. Det forventes derfor, at fx børnehaver vil blive tilbudt at opholde sig på naturværkstedet ca. 3 dage om ugen det meste af året. Børnehaven får tilknyttet en naturvejleder i et mindre antal timer den første og sidste dag og er ellers "selvkørende". Naturvejlederne vil benytte naturværkstedet de øvrige dage samt aftener og weekender til andre grupper.
I relation til dette har der allerede været diverse forespørgsler fra andre beslægtede interessegrupper i forbindelse med benyttelsen af det planlagte naturværksted. Denne efterspørgsel vil det - helt eller delvist - være naturligt at efterkomme. Den supplerende benyttelse forudsætter dog, at området ikke overbelastes eller belaster andres brug, samt at det sker under hensyn til naboerne.
Med baggrund i denne forventede anvendelse har en arbejdsgruppe under Vej & Park udarbejdet et byggeprogram, der konkretiserer krav og ønsker til et egentligt naturværksted samt en efterfølgende supplering af diverse udendørsfaciliteter.
Fredning og lokalplan
Grundarealet for naturværkstedet er beliggende på et planteskoleareal, som tidligere tilhørte Bispebjerg Kirkegård. Arealet er under fredning og den endelige fredningskendelse forventes at foreligge i indeværende år. Den konkrete udstrækning af naturværkstedets grundareal er ikke endeligt fastlagt, men forventes at udgøre en placering og et maksimalt omfang svarende til markeringen på vedlagte bilag.
På samme tidligere planteskoleareal ønsker en forening at placere Bispebjerg Kirkegårds nu ikke længere fungerende Østre Kapel som et musikhus. Et lokalplanforslag for musikhuset omfatter også placeringen af naturværkstedet, uanset at opførelsen af naturværkstedet - på grund af sin ringe størrelse - ikke er lokalplanpligtigt.
Byggegrund - eksisterende forhold
Det aktuelle grundareal og byggefelt fremstår i dag som et plant terræn med en let ensidig hældning ned mod mosen med tydelige reminiscenser fra en tidligere hækplantning af henholdsvis taks og tuja.
Området er afgrænset mod det eksisterende stianlæg ved mosen og langs Rådvadsvej med en kombination af henholdsvis levende hegn og et forfaldent trådhegn. Den nordlige del af arealet udgør et mindre "skovområde", som ligeledes består af en systembeplantning bestående af diverse løv- og nåletræer. Mod Rådvadsvej - og ud for det foreslåede byggefelt - er der endvidere tydelige spor fra en tidligere, men nu nedlagt indkørsel til området.
Grundarealet er ikke byggemodnet med hensyn til el, vand og kloak m.m. og på grund af sin nære beliggenhed til moseområdet må det påregnes, at der skal udføres en supplerende ekstrafundering i forbindelse med opførelsen af naturværkstedet.
Grundareal - fremtidige forhold
Det aktuelle grundareal skal fremover fremstå som et selvgroet naturområde i tilknytning til moseområdet, og de nuværende rester af hækbeplantningen tænkes fjernet eller genanvendt andetsteds.
I tilknytning til det fremtidige naturværksted etableres der et ubefæstet kørespor samt en mindre p-plads for max. 3 biler med direkte adgang fra Rådvadsvej. Kørselsadgangen til området er således primært forbeholdt vare- og handicaptransport samt personale. Såfremt der er behov for yderligere supplerende parkering, kan denne etableres på selve Rådvadsvej uden gener for den øvrige trafik.
Bygningskompleks generelt
Naturskolen tænkes opført som en individuel bygning, der dog helt eller delvis kan bestå af præfabrikerede elementer, men hvor funktion og det arkitektoniske udtryk tager udgangspunkt i en fortolkning af naturbegrebet med størst mulig hensynstagen til det omliggende naturområde. Der vil således blive lagt stor vægt på, at både materialevalg og konstruktion vælges ud fra de kriterier, at slitage og ælde m.m. kan frembringe en patina, der beriger den valgte udtryksform uden at øge de samlede vedligeholdelsesomkostninger.
I tilknytning til naturværkstedet påtænkes der på sigt opført nogle mindre supplerende bebyggelser, der kan danne ramme om diverse udendørsaktiviteter - eksempelvis et brændeskur med hugge- og snitteplads, et mindre drivhus med tilhørende komposteringsmuligheder, et hønsehus m.m.
Naturværksted
Naturværkstedet dimensioneres med en samtidsfaktor på max. 30 personer med en aldersspredning fra børnehave til voksen og med mulighed for interimistisk indendørs overnatning. Bygningen skal overalt fremstå som handicapvenlig og med direkte adgang mellem uden- og indendørsaktiviteter.
Bygningens centrale rum - undervisningslokalet - skal fremstå som et ca. 100-120 m2 stort multirum, hvor aktiviteterne vil spænde fra traditionel undervisning til gruppearbejde med forsøg, fremstillingsteknik o.l. Endvidere skal rummet danne ramme om tilberedning af mad, spisning og andet socialt samvær. I relation hertil skal rummet være velbelyst med udsyn til såvel moseområde som øvrige udendørs aktivitetssteder samt være indrettet med fornødne akustiske- og AV-forhold samt have direkte adgang til en fremtidig udendørs overdækning, fordelingsrum og nærdepot.
I tilknytning til undervisningslokalet skal bygningen endvidere indeholde et større fordelingsrum med garderobe- og omklædningsplads, og hvor der er mulighed for direkte adgang til toilet- og badeforhold, teknik- og rengøringsrum, fjerndepot for stole- og redskabsopbevaring samt et mindre personalekontor med mødefaciliteter for max. fire personer.
Da ovenstående byggeprogram lægger op til brug af et alternativt materialevalg og konstruktionsprincip samt miljø- og energivenlige installationer/løsninger, forventes det totale bruttoareal at ligge højere end ved normalt byggeri. Det samlede nettoareal ekskl. terrasseoverdækning forventes at udgøre ca. 220-230 m2 svarende til et bruttoareal på ca. 255 m2 ved brug af traditionelt materialevalg/byggeskik.
Forundersøgelser og projektering m.m.
Med baggrund i byggeprogrammet forventes forundersøgelser samt skitse- og detailprojektering overdraget til ekstern konsulent - alternativt egnet typehusproducent - som ligeledes forestår det fornødne tilsyn. Det overordnede bygherretilsyn forbliver dog i Vej & Parks regi.
Under forudsætning af, at der ikke kommer indsigelser til lokalplanforslaget til Musikhus ved Utterslev mose (redegørelse for lokalplanforslag fremlægges i samme møde), forventes byggemodningen af grundarealet igangsat i indeværende år.
De samlede anlægsudgifter til naturværksted (ekskl. udendørs overdækning samt udgifter til forundersøgelser, projektering, tilsyn og byggeledelse) udgør skønsmæssigt 2,4 mio. kr. Heraf udgør byggemodningen skønsmæssigt 0,2 mio. kr. Overslaget er ekskl. moms og baseret på prisniveau medio maj 2000. Udgifter til evt. ledningsomlægninger i offentligt vejareal forudsættes afholdt af de respektive ledningsejeres løbende bevillinger, jf. "gæsteprincippet".
På Vej & Parks investeringsplan for år 2000 og 2001 er der på anlægskonto 0.21.3, Parker og legepladser, i alt afsat 2,1 mio. kr. til nærværende projekt fordelt med 1,3 mio. kr. i år 2000 og 0,8 mio. kr. i år 2001. Da projektet nu er anslået til at blive dyrere end forventet, foreslås det, at der afsættes yderligere 0,3 mio. kr., som hentes i investeringsrammens ikke-disponerede midler i 2001. Af praktiske årsager (bl.a. under hensyn til fredningssagen, lokalplanen samt ønsket om en lokal borgerinddragelse) er det ikke realistisk at anvende midler på andet end byggemodning og projektering i 2000. Der kan således kun forventes anvendt 0,5 mio. kr. af de afsatte anlægsmidler i 2000. Det foreslås derfor enten, at der overføres 0,8 mio. kr. fra 2000 til 2001, eller at de ubrugte midler i 2000 anvendes til at fremskynde andre projekter, hvilket også vil medføre, at de nødvendige midler til dette projekt vil være til rådighed i 2001. Vej & Park vil i august 2000 fremlægge en revideret investeringsplan med disse og andre nødvendige forskydninger indarbejdet. Projektets finansiering fordeles således på følgende måde :
Udgiftspost |
kr. |
Byggemodning af grundareal |
200.000 |
Naturværksted ca. 250 m2 brutto |
1.900.000 |
Forundersøgelser, projektering, tilsyn og byggeledelse |
300.000 |
I alt ekskl. moms |
2.400.000 |
Oversigt over udgiftsfordeling på år 2000 og 2001, kr. ekskl. moms:
Naturværksted Utterslev Mose |
2000 |
2001 |
I alt |
Parker og legepladser, konto 0.21.3 (vedtaget projektramme) |
1.300.000 |
800.000 |
2.100.000 |
Parker og legepladser, konto 0.21.3 (forslag til ny projektramme) |
500.000 |
1.900.000 |
2.400.000 |
Tidsplan
Under forudsætning af Borgerrepræsentationens endelige vedtagelse af anlægsbevillingen medio august 2000, forventes forundersøgelser samt skitse- og detailprojektering med tilhørende myndighedsbehandling - og evt. byggemodning af grundareal - udført i indeværende år med henblik på, at opførelsen af naturværkstedet kan stå klar til indflytning ultimo 2001.
Høring
Byggeprogram
Byggeprogrammet er udarbejdet og godkendt af en arbejdsgruppe under Vej & Park med repræsentanter for bl.a. kommunens naturvejledere, som vil være de fremtidige brugere af naturværkstedet.
De lokale grundejerforeninger, skoler, organisationer og Kvarterløft Nordvest vil under projekteringsprocessen blive hørt.
Fredning
Det endelige forslag til naturværkstedets udformning skal forelægges Fredningsnævnet.
Lokalplanforslag
Yderligere uddybning af lokalplanforslag til Musikhus ved Utterslev Mose er beskrevet i samme møde i særskilt indstilling fra Plandirektoratet.
Andre konsekvenser
Ren- og vedligeholdelse af såvel naturværkstedet med tilhørende udeareal forventes at udgøre skønsmæssigt 200.000 kr. årligt, hvilket forventes finansieret over Vej & Parks naturforvaltningsmidler.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1A og B: Luftfoto over Utterslev Mose med markering af det aktuelle grundareal og byggefelt for opførelse af Naturværksted Utterslev Mose
Ole Bach