Mødedato: 24.08.2000, kl. 17:30

Ny- og omkloakeringer samt overtagelse af allerede udførte kloakker

Ny- og omkloakeringer samt overtagelse af allerede udførte kloakker

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 24. august 2000

 

BR 341/2000

Ny- og omkloakeringer samt overtagelse af allerede udførte kloakker

Ny- og omkloakeringer samt overtagelse af allerede udførte kloakker. (Miljø- og Forsyningsudvalget)

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at der til ny- og omkloakering samt overtagelse af regnvandskloakker i Ørestaden gives en kapitalbevilling på 22,0 mio. kr. samt

at sagen videresendes til høring i Økonomiudvalget og til godkendelse i Borgerrepræsentationen.

 

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 15. maj 2000

Tiltrådt.

ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form."

Økonomiudvalgets beslutning den 20. juni 2000

Anbefales.

 

 

RESUME

Der søges bevilling til den videre kloakering af Ørestaden, Havnestad (Soyakagegrunden), Tøjhusgrunden og Langelinie samt til et rådighedsbeløb til akut opståede behov for nykloakeringer. Endvidere skal bevillingen dække udgifterne til overtagelse af regnvandskloakker, som er etableret af Ørestadsselskabet I/S.

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen vedtog den 7. december 1995 "Spildevandsplan 95". Ifølge denne plan skal spildevandssystemet udbygges i takt med byudviklingen. Borgerrepræsentationen har senest den 28. oktober 1999 bevilget 10 mio. kr. til nykloakeringer i 2000.

Ny- og omkloakering

Til ny- og omkloakeringer i 2000 søges der nu om 14,2 mio. kr. Beløbet skal anvendes til:

  • sidste etape af kloakeringen på Langelinie, herunder 1 pumpestation
  • den fortsatte kloakering af Ørestad, herunder 3 pumpestationer
  • en fortsættelse af kloakering af Havnestad (Soyakagegrunden)
  • kloakering i forbindelse med Tøjhusgrunden, og
  • projekter, som der i dag ikke er taget stilling til, men hvor der, når bygherrerne findes, kan opstå behov for en hurtig udførelse af byggemodningen

Overtagelse af kloakanlæg

Til overtagelse af regnvandskloakker i Ørestad søges der om 7,8 mio. kr. Kloakkerne er udført af Ørestadsselskabet, men selskabet ønsker dem nu overtaget af den offentlige kloakforsyning.

Københavns Vand skal principielt sikre afløb fra nyudstykkede grunde ved at etablere de fornødne kloakker og føre stik frem til grundgrænsen. Ved byggemodningen af de første grunde i Ørestad ønskede Ørestadsselskabet I/S af tidsmæssige hensyn selv at forestå etableringen af regnvandskloakken, som derved bedre kunne koordineres med udførelsen af vejanlæggene. Det har hele tiden været Ørestadsselskabets ønske at kloakkerne senere skulle overgå til Københavns Vand som offentlige kloakker. Københavns Vand har derfor haft kloakprojekterne til udtalelse og fulgt arbejdets udførelse for at sikre, at de udførte anlæg ved en overtagelse ville have en for Københavns Vand tilfredsstillende kvalitetsmæssig stand, og at de er udført til en rimelig pris.

Efter Betalingsvedtægten for Københavns Kommunes offentlige spildevandsanlæg, som senest blev revideret i 1999, kan kloakforsyningen overtage private kloakanlæg mod at yde godtgørelse for anlæggets værdi.

Ørestadsselskabet har anlagt regnvandskloakker 3 steder. Ved Metroens klargøringsstation og i Arne Jacobsens Allé, hvor der begge steder tillige er anlagt en pumpestation, og i C.F. Møllers Allé.

Den samlede værdi af de dele af kloaksystemet, som Københavns Vand er indstillet på at yde godtgørelse for, beløber sig til 7,8 mio. kr., svarende til etableringsomkostningerne.

Efter Københavns Vands overtagelse af regnvandskloakkerne vil der kunne opkræves tilslutningbidrag for tilledning af overfladevand, der udgør 40% af det samlede bidrag.

Tilslutningsbidraget er afhængig af, om arealerne anvendes til erhvervs- eller boligejendomme. Det afhænger tillige af, hvilke grundstørrelser der udstykkes. Det samlede tilslutningsbidrag for overfladevand i de omhandlede områder er derfor vanskeligt at opgøre på forhånd, men det forventes at blive i samme størrelsesorden som kompensationsbeløbet. Tilslutningsbidragene betales i forbindelse med, at de tilstødende ejendomme tilsluttes, og vil derfor blive indtægtsført over de kommende år.

Den samlede udgift til bevillingen er på 22 mio. kr., fordelt på følgende projekter:

Ny- og omkloakering :

Langelinie: 5,0 mio. kr.

Ørestad: 4,2 mio. kr.

Havnestad: 1,0 mio. kr.

Tøjhusgrunden : 2,0 mio. kr.

Øvrige, efter behov: 2,0 mio. kr.

I alt: 14,2 mio. kr.

Overtagelse af kloakanlæg :

Ørestad: 7,8 mio. kr.

I alt: 22,0 mio. kr.

Udgifterne, der ligger ud over den tidligere bevilling på 10 mio. kr., forventes afholdt i 2000, således at der i alt forventes anvendt 32 mio. kr. til formålet i 2000.

Til de omtalte kloakeringsopgaver er der på konto 00.42.50.3.11 "Udførelse af nykloakeringer" på budget for 2000 optaget 10 mio. kr.

Merudgiften på 22,0 mio. kr. skyldes, at behovet for nykloakeringer især i Ørestadsområdet er væsentligt større end forventet, idet der stort set skal bygges i alle områder. Over en årrække vil udgiften blive modsvaret af merindtægter fra tilslutningsbidrag. For år 2000 anvises der imidlertid kassemæssig dækning ved følgende omprioriteringer i Københavns Vands øvrige investeringer, således at den samlede ramme for budget 2000 overholdes:

Konto nr. 00.42.50.3.32, Forbedring af vandkvaliteten i søer og vandløb, reduceres med 15,0 mio. kr. fra 30,0 mio. kr. til 15,0 mio. kr.

Konto nr. 00.42.50.33.3, Foranstaltninger jf. vandområdeplan for Københavns Havn og kyst, reduceres med 7,0 mio. kr. fra 24,0 mio. kr. til 17,0 mio. kr.

Overtagelsen af de allerede udførte kloakker er forhandlet med Ørestadsselskabet, og der er opnået enighed om, at Københavns Vand, Kloakforsyningen, overtager de udførte kloakanlæg i Arne Jacobsens Allé og C.F. Møllers Allé og betaler 7,8 mio. kr. i godtgørelse, svarende til etableringsomkostningerne.

Endvidere overtages kloakanlægget ved Metroens klargøringsstation uden godtgørelse. Anlægget anvendes primært til vejafvanding, men Ørestadsselskabet har desuden valgt at tilslutte de nærliggende metroanlæg. Derfor bør Kloakforsyningen eje og drive anlægget.

For ejendomme, der ikke tidligere har været inddraget under et offentligt spildevandsanlæg, skal der betales tilslutningsbidrag. Efterhånden som de nykloakerede områder tages i brug, vil der derfor fremkomme en indtægt fra tilslutningsbidrag. Disse forventede indtægter indgår i det på konto 00.42.50.3.2 optagne beløb. Denne bevilling gives årligt i forbindelse med budgetvedtagelsen og for 2000 er optaget en indtægt på 5 mio. kr.

 

Niels Juul Jensen

/ Jens Balslev

Til top