Vindebrogade - cykelstier i gadens nordside
Vindebrogade - cykelstier i gadens nordside
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 24. august 2000
BR 332/2000
Vindebrogade - cykelstier i gadens nordside
Vindebrogade - cykelstier i gadens nordside
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives en kapitalbevilling på 1,4 mio. kr. på konto 2.22.3 til anlæg af en cykelsti langs Vindebrogades nordside i år 2000
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2000
Anbefalet
Økonomiudvalgets behandling af sagen:
På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.
RESUME
De eksisterende cykelbaner langs Vindebrogade medfører, at det som cyklist er utrygt at færdes i gaden, som er præget af tæt og blandet trafik. Uheldsoplysningerne over en femårig periode viser uheld med cyklister, som muligvis kunnet være undgået ved tilstedeværelsen af en cykelsti.
Det anbefales derfor af hensyn til cyklisternes sikkerhed, tryghed og fremkommelighed, at der anlægges en cykelsti langs nordsiden af Vindebrogade. I Vej & Parks investeringsplan er der afsat 1,3 mio. kr. til anlæg af cykelstier i Vindebrogade i 2000. Herudover forslås frigivet 0,1 mio. kr. af investeringsrammens ikke-disponerede midler til projektet.
Anlæg af cykelstier vil være i konflikt med forvaltningens ønsker om en promenade langs Slotsholmskanalen. Promenaden kan på grund af det eksisterende tværprofil alene anlægges på bekostning af den eksisterende cykelbane/planlagte cykelsti langs Vindebrogades nordlige side. Det kan derfor ikke anbefales, at der anlægges en promenade langs Vindebrogade. Anlæg af en cykelsti i nordsiden af gaden medfører ikke nedlæggelse af parkeringspladser.
Det vil være hensigtsmæssigt, at anlæg af cykelstien i gadens nordside gennemføres i forlængelse af den igangværende bolværksrenovering. Arbejdet med cykelstien kan gennemføres inden for det samme arbejdspladsareal og kræver ikke yderligere afspærring af kørebanen.
Det anbefales af hensyn til økonomien, at cykelstien langs sydsiden af Vindebrogade anlægges på et senere tidspunkt, da der ikke er afsat midler hertil på Vej & Parks investeringsplan. Anlæg af cykelstier i gadens nordside kan gennemføres uafhængigt af et evt. anlæg af cykelstier i sydsiden. Indstilling om anlæg af cykelstier i sydsiden forventes fremlagt for Bygge- og Teknikudvalget i løbet af de kommende år.
SAGSBESKRIVELSE
I Kommuneplanen fra 1997 fremhæves i planlægningsteamet om "Byens trafik", at Københavns gunstige trafikale situation blandt andet skyldes den københavnske cykeltradition, og at denne skal fastholdes.
Vindebrogade er i kommuneplanen anvist som en del af cykelstinettet i indre by, og det har i længere tid været anbefalet, at der bør anlægges cykelstier af hensyn til cyklisternes sikkerhed, tryghed og fremkommelighed.
Den 4. marts 1999 vedtog Borgerrepræsentationen de nødvendige økonomiske midler til renovering af kaj 128 langs Vindebrogade. I udvalgsindstillingen for projektet for bolværksrenoveringen blev der henvist til, at arbejdet skulle koordineres med en påtænkt etablering af en cykelsti i begge sider af Vindebrogade samt udskiftning af den nedslidte kørebanebelægning i Vindebrogade. Sidstnævnte arbejde iværksættes som almindeligt driftsarbejde på et senere tidspunkt, da det vil medføre trafikomlægninger, som kan få et uhensigtsmæssigt sammenfald med lukningen af Slutterigade i forbindelse med istandsættelsen af Domhuset.
Begrundelsen for en koordinering af bolværksrenoveringen og anlæg af cykelsti i gadens nordside er, at der kan opnås besparelser, idet en midlertidig belægning vil kunne undgås.
Koordineringen indebærer endvidere en ansvarsmæssig fordel, idet der ikke vil herske tvivl om entreprenørens ansvar for komprimeringen af underbygningen.
Bolværksrenoveringen er igangsat september 1999 og forventes afsluttet med udgangen af august 2000. Det anbefales derfor at arbejdet med cykelstier igangsættes umiddelbart herefter.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Trafik
Vindebrogade er tæt trafikeret med omkring 14.000 køretøjer (hverdags-døgntrafik målt i tidsrummet kl. 6-18), begge retninger tilsammen. Andelen af tung trafik er anslået til 12%. Cykeltrafikken er anslået til 5.000 cyklister/døgn.
En tælling gennemført i december 1997 i krydset ved Stormbroen viste, at der er relativt få venstresvingende biler i spidstimerne (5-15 køretøjer/time) fra Vindebrogade mod Frederiksholms Kanal.
Tværprofil
I dag råder Vindebrogade over et kørebaneareal af varierende bredde, dog minimum 6,5 m ved det smalleste sted. På nordsiden af kørebanen er der afmærket en 2,1-2,2 m bred cykelbane. Langs sydsiden er der afmærket en 2,1-2,2 m bred cykelbane fra Porthusgade frem til det østlige hjørne af Thorvaldsens Museum. Der er fortov langs Vindebrogades sydside. Mod nord afgrænses cykelbanen af Slotsholmskanalen.
På sit smalleste sted er tværsnittet mellem bagkant fortov og kajkant på omkring 12,5 m, hvilket medfører, at der reelt skal vælges mellem cykelbane/-sti og promenade langs Slotsholmskanalen. Dette er baseret på følgende:
- Ét fortov langs Thorvaldsens Museum på 2,0 m
- Cykelbane/-sti på 2,2 m bredde på begge sider af Vindebrogade
- En kørebane på min. 6,0 m bredde (hastighedsklasse middel – 50 km/t)
På dette sted anbefaler forvaltningen, at en cykelsti prioriteres frem for en promenade.
Kryds
Strækningen Vindebrogade er afgrænset af to signalregulerede kryds ved henholdsvis Stormbroen og Højbroen. Vindebrogades tilfarter er i begge kryds udført med kanalisering af svingstrømmene.
I forbindelse med anlæg af cykelstier vil det være nødvendigt, at der i krydset ved Stormbroen bliver forbud mod venstresving. Det vil ikke være muligt at anlægge cykelstier og samtidigt opretholde venstresvingssporet fra Vindebrogade mod Frederiksholms Kanal. På baggrund af den gennemførte tælling vurderes det, at et forbud mod venstresving kan gennemføres uden større problemer for afviklingen af trafikken i området.
Opretholdes muligheden for venstresving, f.eks. ved etablering af et kombineret ligeud-/venstresvingsspor, vil det medføre en mærkbar forværring af krydsets afviklingsforhold.
I krydset ved Frederiksholms Kanal er der på begge sider af Vindebrogade anlagt busstoppesteder. Det forudsættes, at disse bevares også efter anlæg af cykelsti.
Uheld
I perioden 1994-1998 blev der i alt registreret 37 uheld på strækningen og i de to tilstødende kryds. I 12 af uheldene var der indblandet cyklister/knallerter, heraf 3 uheld med personskade.
Godt en tredjedel af uheldene, hvor der har været indblandet cyklister/knallerter, er bagendekollisioner fordelt med ét uheld på strækningen og tre uheld i de to kryds. Denne type uheld kunne med stor sandsynlighed være undgået ved tilstedeværelsen af en cykelsti.
De relativt store trafikmængder kombineret med cykelbanerne gør, at cyklister oplever færdslen langs Vindebrogade som utryg og forbundet med stor risiko for uheld.
Cykelsti i gadens nordside
Den igangsatte bolværksrenovering indebærer alene en retablering af kørebanen til eksisterende vejkote. Anlægges cykelstien langs nordsiden af Vindebrogade i umiddelbar forlængelse af bolværksrenoveringen, kan der opnås besparelser ved:
- udgifter til midlertidig belægning
- etableringen af afvandingssystemet, idet der under bolværksrenoveringen kan blive udført det nødvendige forarbejde. Dette kræver, at der snarest udarbejdes et detailprojekt med hensyn til nye koter og placeringen af brønde.
Cykelsti i gadens sydside
Af økonomiske årsager anbefales det, at cykelstien langs sydsiden af Vindebrogade anlægges på et senere tidspunkt. Der er ikke afsat midler til anlæg af cykelsti i sydsiden af Vindebrogade på Vej & Parks investeringsplan. Anlæg af cykelstier i gadens nordside kan gennemføres uafhængigt af evt. anlæg af cykelstier i sydsiden.
Det foreslås, at der i år 2000 afsættes 1,4 mio. kr. til anlæg af cykelsti langs nordsiden af Vindebrogade. Anlægsarbejderne udføres i umiddelbar forlængelse af bolværksrenoveringen og forventes afsluttet primo år 2001. Kassemæssig dækning for udgiften kan anvises på anlægskonto 2.22.3, Vejanlæg. I Vej & Parks investeringsplan er der afsat 1,3 mio. kr. til anlæg af cykelstier i Vindebrogade i 2000. Herudover forslås frigivet 0,1 mio. kr. af investeringsrammens ikke-disponerede midler til projektet.
Forvaltningen vil søge at afsætte yderligere 1,9 mio. kr. på Vej & Parks investeringsplan med henblik på anlæg af cykelstier på sydsiden af Vindebrogade samt fortovsarbejder ved Thorvaldsens Museum og Slotskirken. En selvstændig indstilling om anlæg af cykelstier i sydsiden kan forventes fremlagt for Bygge- og Teknikudvalget i løbet af de kommende år.
En renovering af kørebanen vil blive gennemført for driftsmidler på et senere tidspunkt, således at de nødvendige trafikomlægninger skaber så få problemer for trafikafviklingen som muligt.
Anlægsarbejderne vil blive koordineret med den igangværende bolværksrenovering langs Vindebrogade.
BILAG VEDLAGT
Planskitse af projektet
Ole Bach