Medlemsforslag om et gratis vegetarisk måltid til alle skolebørn
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger at foretage beregninger af, hvad det vil kræve af finansiering og antal årsværk at tilbyde alle københavnske skolebørn et gratis, vegetarisk frokostmåltid, samt hvilke sundhedsmæssige og klimamæssige gevinster, det skønnes at have. Beregningerne skal sammenholdes med lignende beregninger for den nuværende EAT-ordning, og resultaterne skal forelægges Borgerrepræsentationen senest i august 2021.
(Stillet af Alternativet)
Motivering
Med Mad- og måltidsstrategien har vi skabt en ambitiøs rettesnor for den mad, vi serverer i kommunens institutioner, herunder ikke mindst skolerne. I strategien har vi blandt andet vedtaget, at flest mulige børn skal have adgang til sund skolemad, og at omlægningen til mere klimavenlige måltider skal gennemføres med udgangspunkt i de officielle anbefalinger.
I starten af 2021 kom der nye kostråd, hvor det anbefales, at vi skærer markant ned på kødet. Det kalder på politisk handling, da en dansker i gennemsnit spiser tre gange mere kød end det anbefalede.
Derfor er der brug for, at vi fra politisk side træffer ambitiøse valg om den mad, vi serverer i kommunens institutioner. Der er brug for maddannelse af de kommende generationer, der skal lære, hvordan fremtidens tallerken kan se ud, og ikke mindst er der brug for at give børn gode erfaringer med velsmagende grøn mad, så de bliver inspirerede til at spise på en måde, der både gavner klimaet og deres sundhed.
I dag køber ca. 25% af de københavnske folkeskoleeleverne skolemad via EAT, og de kan hver dag vælge mellem to retter, hvoraf det ene er vegetarisk. Et måltid koster 24,50 kr., eller mindre hvis forældrene kan få tilskud pga. lav indkomst.
Vi ønsker at videreudvikle kommunens tilbud om skolemad, så det i højere grad flugter med Mad- og Måltidsstrategien, herunder målet om at styrke sociale fællesskaber, madkultur og maddannelse, og så tilbuddet støtter implementeringen af de nye officielle kostråd.
Vi vil styrke fællesskabet og sundheden ved at tilbyde alle skolebørn et gratis vegetarisk måltid. Det styrker fællesskabet, når vi spiser det samme, sammen. Ved at afskaffe egenbetaling ønsker vi at fjerne en barriere for den fælles madoplevelse og samtidig mindske de administrationsomkostninger, der i dag er forbundet med tilskudsordning og betaling. Ved at gøre det tilbudte måltid vegetarisk fremmer vi maddannelsen og gør det samtidig lettere for de københavnske familier at mindske deres samlede indtag af kød i overensstemmelse med de nye officielle kostråd og til gavn for klimaet.
Vi ønsker i første omgang at få undersøgt, hvad forslaget vil koste og hvilke sundheds- og klimamæssige gevinster, forslaget skønnes at have, sammenlignet med den nuværende EAT-ordning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. juni 2021
Medlemsforslaget blev forkastet med 48 stemmer imod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Å.
Imod stemte: A, Ø, B, F, V, C, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen.
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten støtter drømmen om gratis skolemad til alle byens skolebørn, men vi stemmer ikke desto mindre imod det fremsatte forslag, da det er vanskeligt at se, hvordan forvaltningerne midt i sommerferien skulle kunne levere tilstrækkeligt valide og gennemarbejdede beregninger af både, hvilke sundhedsmæssige og klimamæssige gevinster, en sådan ordning vil få, såvel som tilsvarende beregninger for den nuværende EAT-ordning, som skal være til forelæggelse for Borgerrepræsentationen allerede i august 2021. Vi deler til gengæld ønsket om at få belyst omkostningerne ved gratis skolemad, og vi har derfor nu bestilt et budgetnotat på dette forud for budgetforhandlingerne."
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning, som Radikale Venstre og Dansk Folkeparti tilsluttede sig:
”Børne- og Ungdomsudvalget har i årevis kæmpet med at finde finansiering til den nuværende EAT ordning, og resultatet er blevet en kombination af reduceret udbydelse og forhøjede brugerpriser. Det er sket for at sikre, at der er finansiering til de egentlige kerneopgaver på området, nemlig daginstitutioner og folkeskoler. Forslaget vil have endog meget store økonomiske konsekvenser, som vil kræve, at finansiering til kerneopgaverne vil blive alvorligt ramt.”