Medlemsforslag om brug af musikanlæg i det offentlige rum
Medlemsforslag
Det forslås,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder et forslag til politisk behandling om, hvordan man kan sikre, at det kun er muligt at bruge kraftige musikanlæg i byens offentlige rum, hvis man har særlig tilladelse,
- at der fastsættes en definition på kraftige musikanlæg ud fra deres ydeevne,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder oversigt over steder i byen, hvor det kan være tilladt at spille forstærket musik over 70 decibel indenfor bestemte tidsrum, som der kan tages politisk stilling til.
(Stillet af SF)
Motivering
SF ønsker mindre støj i det offentlige rum. De sidste år er der udviklet mobile musikanlæg med meget høj ydeevne, som er billige og som derfor fylder alt for meget i det offentlige rum. De er både til gene for byrummets andre brugere og naboer.
SF ønsker ikke, at byen fyldes med musikanlæg, der kan spille væsentlig over f.eks. 70 decibel.
København har ingen regulering af brug af musikanlæg i det offentlige rum ud over Teknik- og Miljøudvalgets beslutninger den 8/3-2021 om tre steder: Havneparken, dele af Fælledparken og dele af Nørrebroparken. Det er nødvendigt at regulere nu.
SF er klar over, at definition af en decibelgrænse for musikanlæg er kompliceret, da det afhænger af afstande til anlægget, men det må fagforvaltningerne i samarbejde med eksperter komme med bud på.
SF ønsker, at byen fortsat har mange koncerter og andre events, hvor der kan bruges musikanlæg i afgrænsede tidsrum, hvor naboer er oplyst om hvornår og hvor det finder sted. Dette skal ikke begrænses med dette forslag. Til regulering af dette har Borgerrepræsentationen fastsat “Forskrift for udendørs musikarrangementer.”
SF ønsker også, at der kan være steder i byen, hvor der kan gives en generel tilladelse til at spille forstærket musik over 70 decibel i afgrænsede tidsrum. Det er steder, hvor der ikke naboer og andre relevante, der bliver forstyrret af det. Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget kan udforme et forslag med steder, hvor der kan bruges musikanlæg, der kan spille højere end f.eks. 70 decibel.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. juni 2021
SF fremsatte følgende ændringsforslag om at ”Kultur- og Fritidsudvalget” udgår af medlemsforslaget.
Et forslag fra Socialdemokratiet, Venstre, Radiale Venstre og Dansk Folkeparti om at udvalgshenvise forslaget til Teknik- og Miljøudvalget blev vedtaget med 41 stemmer imod 11. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, V, Å, C, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen.
Imod stemte: Ø.
Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”En del af de ønskede indsatser kræver handling allerede nu og Radikale opfordrer derfor Teknik- og Miljøforvaltningen til at kigge på muligheden af at opgraderer en del af de indsatser vi ved virker, inden for egen ramme, som de med succes gjorde I sommeren 2020.”
Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Dansk Folkeparti mener, at der et stærkt behov for at regulere støj fra musikanlæg i det offentlige rum. Støj kan give stress og øge risikoen for en række forskellige sygdomme. Københavns Kommune bør i dialog med lokaludvalg udarbejde konkrete retningslinjer, planer og forskrifter for brugen af musikanlæg på konkrete lokationer i det offentlige rum. Vi mener, at et lydniveau med en grænseværdi på 70 decibel er for højt sat.”
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten stemmer imod medlemsforslaget, da politiet i forbindelse med Teknik- og Miljøudvalgets behandling af indstilling om reducering af støjgener ved skærpede ordensregler for udvalgte parker, pladser og havnearealer den 8. marts i år tilkendegav, at håndhævelse kræver en klar og entydig formulering, der omhandler et konkret afgrænset areal, dækker over veldefinerede aktiviteter og entydigt præciserer, hvordan de generende aktiviteter bliver reguleret. Politiet kan således ikke håndhæve ud fra størrelser på musikanlæg eller decibelgrænser, men ud fra et forbud mod brug af forstærket musik, som tidligere drøftet i Teknik- og Miljøudvalget.”