Mødedato: 24.06.2021, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Medlemsforslag om rekruttering på velfærdsområdet i Københavns Kommune

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen, i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen at fremlægge konkrete forslag på tværs af forvaltningerne til hvordan kommunen kan styrke rekruttering og fastholdelse af faguddannede medarbejdere til velfærdsområderne i Københavns Kommune.

(Stillet af Radikale Venstre)

 

Motivering

Radikale Venstre ser med stor bekymring på flere dele af regeringens udspil “Tættere på - Flere uddannelser og stærke lokalsamfund”. Hvis regeringen lykkes med at flytte 1.300 velfærdsuddannelsespladser ud af København, vil det vanskeliggøre Københavns Kommunes muligheder for at rekruttere faguddannede personale, som er en forudsætning for at sikre kvaliteten i vores velfærdstilbud.

Helt konkret mener vi, at der mangler et tværgående samarbejde mellem forvaltningerne i arbejdet med at rekruttering og fastholdelse af faguddannede medarbejdere til velfærdsområderne i Københavns Kommune. Derfor vil vi gerne bede forvaltningerne se på hvad der allerede eksisterer på tværs af forvaltningerne, som vi kan blive bedre til at implementere bredt – men også se på hvilke nye tiltag, der er brug for. Det kan fx være alt fra optimering af ruter, over implementering af systemer til tilrettelæggelse af praktikvejlederuddannelse, sprogstøtteprojekter samt kompetencesammensætning af medarbejdergrupper og kompetenceudvikling af den enkelte medarbejder. Her kan der fx kigges på, at fastlægge en medarbejderplan for kommunens faguddannede, så de har mulighed for videreuddannelse, efteruddannelse eller andet, der kan gavne både i det nuværende arbejde, men også i et evt. skift til en anden forvaltning.

Udgangspunktet i Københavns Kommune er desværre ikke godt. København ligger på en 12 plads på lister over kommuner med flest ikke-læreruddannede medarbejdere i lærerstillinger (26 %), mens kun 54,5 % af det pædagogiske personale i de københavnske dagtilbud har en pædagoguddannelse – et tal der på trods af en fælles ambition om minimum 66 % uddannede pædagoger i de københavnske dagtilbud har været støt faldende siden 2017.

I København oplever vi samtidigt store udfordringer med rekrutteringen af pædagoger, lærere, sygeplejersker og socialrådgivere og tendensen er den samme i resten af hovedstaden. Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (2020) viser at mellem 14-17 procent af samtlige rekrutteringerne i hovedstaden til lærer-, sygeplejerske- og pædagogstillingerne var forgæves. Rekrutteringssituation bliver kun forværret af at vi uddanner færre inden for velfærdsstillingerne. I perioden fra 2017-2021 er antallet af ansøgere til velfærdsuddannelserne faldet med hhv. 17 % til pædagoguddannelsen, 14 % til sygeplejestudiet, 11 % til socialrådgiveruddannelsen og 5 % til læreruddannelse på landsniveau.

Vi kan se, at de velfærdsuddannede oftest finder arbejde hvor de har taget deres uddannelse. Derfor vil der ske en yderligere forringelse af vores velfærdsområde, når 60 pct. af pladserne på de store velfærdsuddannelser, efter regeringens udspil, skal ligge uden for de store byer. Som parti kommer vi til at arbejde for at sikre, at vi forsat har studiepladser på velfærdsuddannelserne i København og resten af Hovedstaden, da vi mener, at der er behov for at øge optaget af nye studerende. Men da vi som kommune desværre ikke bestemmer, hvor uddannelserne skal ligge eller hvad studieoptaget skal være. Så mener vi, at det er endnu vigtigere, at vi får sat fokus på, hvordan vi styrker rekruttering og fastholdelse af faguddannet personale til velfærdsområderne yderligere, hvis vi i fremtiden skal kunne tilbyde velfærd af den kvalitet som københavnerne forventer og fortjener.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. juni 2021

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) som erstatning af medlemsforslaget:

”At Borgerrepræsentationen pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen frem mod budgetforhandlinger i september at komme med forslag til hvordan kommunen kan styrke rekruttering og fastholdelse af faguddannede medarbejdere til velfærdsområderne i Københavns Kommune.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 41 stemmer imod 12. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: F, C og O.

Imod stemte: A, Ø, B, V, Å, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen.

Medlemsforslaget blev herefter vedtaget med 48 stemmer imod 0. 5 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, V, Å, C, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen.

Undlod at stemme: F.

Til top