Medlemsforslag om grønne investeringer
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Københavns Kommune fastsætter en målsætning om at 15% af vores investeringer skal øremærkes til grøn omstilling, med sigte på at hæve målsætningen til 30%,
- at pålægge Økonomiforvaltningen at fremlægge et forslag til politisk behandling, der anviser hvordan kommunen kan leve op til denne målsætning samt en proces for eventuelt nyt udbud af opgaven,
- at Økonomiforvaltningen hvert år fremlægger status på, om andelen af grønne investeringer kan øges.
(Stillet af SF)
Motivering
Hele verden har brug for grønne investeringer. Alene EU’s klimaplan om klimaneutralitet i 2050 anslås at have brug for 260 mia. euro om året. Her kan København måske hjælpe. Vi har nemlig omkring 16 mia. kr. investeret i dag, som forvaltes af vores investeringsforening fordelt på fire forvaltere. Kun 1-3% af disse investeringer kan kategoriseres som grønne. Det kan vi gøre bedre.
Borgerrepræsentationen har tradition for at blande sig i investeringerne. Vi har tidligere vedtaget ikke at investere i tobak, fossile brændstoffer og våben. Dette forslag bygger ovenpå den tradition, og skriver os ind på listen over dem, der er med til at finansiere den grønne omstilling.
Hvorfor 15%? De danske pensionskasser lavede i 2019 en fælles udmelding om, at de vil investere 15% af deres beholdninger i grøn omstilling. Hvis de, der forvalter vores alles pensioner, kan nå op på 15%, kan Københavns Kommune også.
Hvad er investeringer i grøn omstilling? EU har vedtaget en taksonomi for grønne investeringer, som flere analyseinstitutter (Bloomberg, MSCI, ISS og ESG) benytter til at klassificere selskaber. Derudover meldte EU i september, at man som en del af sin genopretningsfond vil sælge grønne obligationer for 1.674 mia. kr.
Vi skal tage så meget klimaansvar som muligt i København. Derfor bør vi også bruge vores investeringer til at hjælpe den grønne omstilling på vej.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. juni 2021
Et forslag fra Socialdemokratiet om at udvalgshenvise forslaget til Økonomiudvalget blev vedtaget uden afstemning.
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi skal ikke spekulere i at investere københavnernes penge – hellere opkræve mindre i skat og lade københavnerne foretage deres egne investeringer”.