Mødedato: 24.06.2021, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Ansættelse af en stadsgartner

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til rammerne for etablering af en stadsgartnerfunktion i København.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at rammerne for etableringen af en stadsgartnerfunktion i København, som beskrevet i løsningsafsnittet, godkendes,
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslaget stillet af Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti på Borgerpræsentationens møde den 8. oktober 2020.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 (Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

På Borgerrepræsentationens møde den 8. oktober 2020 blev et ændret medlemsforslag fra Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti om ansættelse af en Stadsgartner i København godkendt. Borgerrepræsentationen besluttede, at Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med øvrige relevante forvaltninger skal udarbejde forslag til politisk behandling, der undersøger mulighederne og rammerne for ansættelse af en Stadsgartner på samme vilkår som Københavns Stadsarkitekt. I den vedtagne ændring fra Enhedslisten fremgår det, at stadsgartnerens beføjelser skal være lig stadsarkitektens beføjelser til at rådgive politikerne og til selvstændigt at rejse sager. Teknik- og Miljøforvaltningen forlægger hermed mulighederne og rammerne for ansættelse af en Stadsgartner, og har hermed gjort op med medlemsforslaget.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at stillingen som stadsgartner er en tværgående funktion, og at stadsgartnerens primære arbejdsopgaver er parallelle med stadsarkitektens og at snitfladen mellem de to funktioner kan justeres.

Stadsgartneren skal være et fagligt fyrtårn og opleves som hele Københavns Kommunes stadsgartner, der udvikler og understøtter strategier og politikker for biodiversitet, bynatur samt kvaliteten af byens grønne og blå rekreative områder. Stadsgartneren skal arbejde for en fælles forståelse af København som en grøn by via grønne og rekreative dagsordner i bl.a. kommuneplan, lokalplaner, strategier og politikker f.eks. Fællesskab København; Bynatur i København (2015); Træpolitik 2018-2025.

Rådgivning af Københavns Kommunes forvaltninger og udvalg. 
Stadsgartneren skal rådgive på teknik- og miljøområdet, i spørgsmål om udvikling af byens parker, kirkegårde og naturområder samt rekreative grønne og blå områder i nye bydele. Stadsgartneren skal særligt rådgive Teknik- og Miljøudvalget samt borgmesteren om udvikling af byens grønne områder, biodiversitet og rekreative oplevelser. Dette sker gennem deltagelse på udvalgsmøder og via forskellige tilrettelagte ture og ekskursioner med politikere og direktionen. Derudover skal stadsgartneren bidrage med rådgivning, viden, præsentationer og oplæg i konkrete og generelle projekter. Endelig er der en forventning om at stadsgartneren er med til at kvalificere debatten i kommunens øvrige forvaltninger ved spørgsmål og rådgivning om udvikling af byens grønne og blå områder.

Dialog og inddragelse af københavnere, interesseorganisationer mv. om udvikling af byens rekreative områder. 
En væsentlig opgave for stadsgartneren er, at sikre og forankre strategier for f.eks. klimaprojekter, biodiversitet, bynatur og begrønning samt at sørge for at disse kommunikeres til byens borgere og brugere - og opleves som værdiskabende for alle. Stadsgartneren skal bidrage til en kvalificeret debat om byens udvikling og give Københavns grønne og blå områder en stemme, bl.a. via den offentlige debat om Københavns rekreative områder.

Kompetenceudvikling af medarbejdere i Teknik- og Miljøforvaltningen.
Stadsgartneren skal medvirke til at udvikle de faglige kompetencer i primært Teknik- og Miljøforvaltningen, så forvaltningsmæssige behandling af bynatur, biodiversitet, rekreative områder, historiske parker og kirkegårde sker på et ensartet og fagligt højt niveau. Derudover kan stadsgartneren bidrage til at løfte hele organisationens faglige kapacitet via løbende kompetenceudvikling af medarbejderne i Teknik- og Miljøforvaltningen og andre relevante forvaltninger gennem faglige fora, tematiske workshops og konkrete kursusforløb.

Ansættelsesvilkår og betingelser. 
Løn- og ansættelsesvilkår skal behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen såfremt der ønskes, at stillingen besættes på åremål som stadsarkitekten. Forvaltningen erfarer, at stadsgartnere på Frederiksberg og Aalborg er fastansatte. Stadsgartner på Frederiksberg har en tilsvarende funktion som der lægges op til i indstillingen, mens stadsgartner i Aalborg Kommune er ansat med ledelsesansvar. Stillingen som stadsgartner i København involverer ikke økonomiansvar og personaleledelse.

Selvstændig initiativret
Forslag om at stadsgartner skal have en selvstændig initiativret fremgår af det vedtaget medlemsforslag. Det følger hverken af styrelsesvedtægten eller forretningsordenen for Teknik- og Miljøudvalget, at stadsarkitekten skulle være tillagt en kompetence til selvstændigt at rejse sager og være er tillagt en selvstændig initiativret. Stadsarkitekten i København har således ikke beføjelse til selvstændigt at rejse sager.

Forvaltningen indstiller til udvalg og Borgerrepræsentation, og alene medlemmer af Borgerrepræsentationen og udvalg har en initiativret. Der kan således ikke tillægges adgang til en initiativret for en særlig stilling eller funktion i forvaltningen.

Inddragelse af de øvrige relevante forvaltninger. 
Muligheder og rammer for etablering af stadsgartnerfunktionen har været i høring i de øvrige relevante forvaltninger fra den 8. marts til den 19. marts 2021. Der er modtaget svar fra Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Efterfølgende er indstillingen tilrettet på baggrund af høringssvarene. De modtagne høringssvar fra kommunens forvaltninger er positive over for stadsgartnerfunktionen, og der er generelt positive tilkendegivelser over for en stadsgartners rådgivende funktion for hele kommunen.

Økonomi

Udgifterne til stadsgartneren forventes at udgøre 1.500.000 kr. årligt inkl. administrative understøttelse. Ansættelsen af en stadsgartner kan kun ske, hvis der bevilges midler til det i de kommende budgetforhandlinger.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde et budgetnotat til de kommende budgetforhandlinger, med henblik på ansættelse af en stadsgartner i 2022.

 

Søren Wille                                                          / Nikolaj Hvingtoft Hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at rammerne for etableringen af en stadsgartnerfunktion i København, som beskrevet i løsningsafsnittet, godkendes.
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslaget stillet af Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti på Borgerpræsentationens møde den 8. oktober 2020.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 26. april 2021

 

Sagen blev udsat.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 10. maj 2021

 

Sagen blev udsat.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 17. maj 2021

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, Ø og Å.

Imod stemte: C, O og V.

 

 

Det Konservative Folkeparti, Venstre og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi er imod at ansætte yderligere en smagsdommer i forvaltningen. Vi mener, at den rådgivning vi som politikere har behov for, dækkes fint af forvaltningen og af private interessenter. Vi synes, at det er spild af penge at bruge yderligere 1,5 mio. kr. på rådgivning.”

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. juni 2021

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B og F.

Imod stemte: V, C og O.

 

 

Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 17. maj 2021:

”Vi er imod at ansætte yderligere en smagsdommer i forvaltningen. Vi mener, at den rådgivning vi som politikere har behov for, dækkes fint af forvaltningen og af private interessenter. Vi synes, at det er spild af penge at bruge yderligere 1,5 mio. kr. på rådgivning.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. juni 2021

Indstillingen blev godkendt med 48 stemmer imod 5. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, B, F, Å, C, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen.

Imod stemte: V.

 

Venstre og Dansk Folkeparti Venstre videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Vi er imod at ansætte yderligere en smagsdommer i forvaltningen. Vi mener, at den rådgivning vi som politikere har behov for, dækkes fint af forvaltningen og af private interessenter. Vi synes, at det er spild af penge at bruge yderligere 1,5 mio. kr. på rådgivning.”

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi er positive overfor at indføre en stadsgartner, men under forudsætning af, at der ikke er tale om yderligere årsværk til forvaltningen.”

Til top