Låneramme og vedtægtsændring på Amager Ressourcecenter (ARC)
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til optagelse af lån på ARC og kompetenceoverdragelse af behandlingen af bioaffald ved ændring af ARC’s vedtægt.
Indstilling
Indstilling om,
- at godkende ændring af ARC’s vedtægt, så ARC’s formål også omfatter bioforgasning og forbehandling af bioaffald, så behandlingen af bioaffald kompetenceoverdrages til ARC med virkning fra 1. januar 2021,
- at godkende, at ARC optager et lån på 250 mio. kr. til at gennemføre ARC’s plan for genanvendelse og CO2-reduktion: Etablering af forbehandlingsanlæg til bioaffald og sorteringsanlæg til restaffald,
- at godkende, at ARC optager et lån på 130 mio. kr. til at etablere faciliteter til parkering og opladning af el-skraldebiler samt personalefaciliteter som forberedelse til hjemtagning af affaldsindsamlingen i Københavns Kommune,
- at godkende, at ARC optager et lån på 14 mio. kr. til anlæg på Dragør Genbrugsplads.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Det fælleskommunale I/S Amager Ressourcecenter (ARC) planlægger en række investeringer for i alt 394 mio. kr., som ønskes lånefinansieret. ARC’s optagelse af lån skal ifølge ARC’s vedtægt § 11, stk. 5 godkendes i ARC’s fem ejerkommuner, Dragør, Frederiksberg, Hvidovre og Tårnby samt København. Sagen behandles sideløbende i de fem kommuner. Det er alene låntagningen, der skal træffes beslutning om i ejerkommunerne. Det er selskabets bestyrelse, som beslutter at igangsætte de enkelte projekter. På den baggrund skal Borgerrepræsentationen tage stilling til ARC’s optagelse af lån.
Borgerrepræsentationen godkendte den 21. november 2019 ARC’s biogas-løsning, så ARC fremover kan varetage bioforgasning af Københavns Kommunes bioaffald. Som følge af beslutningen har ARC nu udarbejdet et forslag til vedtægtsændring. På denne baggrund skal Borgerrepræsentationen tage stilling til kompetenceoverdragelse af opgaven og dermed til den tilføjelse til formålsparagraffen i ARC’s vedtægt, der er en forudsætning herfor.
Løsning
ARC løser en række opgaver for ejerkommunerne, herunder etablering og drift af genbrugsstationer, indsamling af affald, affaldsforbrænding mv. Etablering af nye anlæg lånefinansieres, betales af kassebeholdningen eller ved indskud fra ejerkommunerne ifølge ARC’s vedtægt. Anlægsomkostninger lånefinansieres som hovedregel.
Kompetenceoverdragelse af bioaffald og lån til behandlingsanlæg
I aftalen mellem ejerkommunerne om genopretning af ARC’s økonomi (ARC-aftalen), jf. bilag 2, som Borgerrepræsentationen godkendte den 21. juni 2018, er afsat en ramme på 250 mio. kr. til en plan for genanvendelse og CO2-reduktion, som ARC nu har udarbejdet. ARC’s er en forudsætning for, at ARC kan importere affald fra 2020.
ARC’s plan for genanvendelse og CO2-reduktion blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 21. juni 2018 og 21. november 2019 og omfatter et sorteringsanlæg til restaffald ved affaldsforbrændingsanlægget og et anlæg til forbehandling af bioaffald i Solrød.
Det var oprindeligt meningen, at sorteringsanlægget kun skulle udsortere plast og metal. Københavns Kommune har i Cirkulær København (Ressource- og Affaldsplan 2024) forudsat, at anlægget også skal udsortere andre fraktioner, fx pap, papir og fødevarekartoner for at understøtte målet om 70 % genanvendelse, hvilket imødekommes med det nu fremsendte oplæg fra ARC jf. bilag 3, hvor muligheden for at sortere pap, papir og fødevarekarton er indarbejdet. Anlægsomkostningerne til den udvidede sortering udgør ca. 10-15 mio. kr., og omkostningerne til drift og videre afsætning af de udsorterede papir-materialer forventes at være lavere end den alternative energiudnyttelse ved forbrænding. Med ARC’s anmodning af godkendelse af lån til de to anlæg, inkl. den udvidede sortering af pap, papir og fødevarekarton, udnyttes ARC-aftalens økonomiske ramme på 250 mio. kr. til ARC’s plan for genanvendelse og CO2-reduktion. Driftsøkonomien for de to anlæg forventes fortsat at ligge på 325 kr./ton bioaffald (BR 21. november 2019) og 170 kr./ton (BR 21. juni 2018).
Der tages forbehold for eventuelle kommende ændringer i rammebetingelser/lovgivning som følge af de igangværende forhandlinger i Folketinget om klimahandlingsplaner.
Kompetenceoverdragelse af bioaffaldet
Ved beslutningen om ARC’s løsning i kommunerne i november 2019 var der fokus på biogasløsningens størrelse, finansiering og placering, og det indgik, at der senere skulle ske en kompetenceoverdragelse samtidig med godkendelse af lånoptagelsen. ARC har derfor, jf. bilag 3, anmodet om, at kommunerne kompetenceoverdrager behandlingen af bioaffald og godkender vedtægtsændringen. Ankestyrelsen, som er den kompetente myndighed, har forhåndsgodkendt ændringen og skal formelt endeligt godkende ændringen, når ejerkommunerne har taget stilling.
Faciliteter til indsamling af affald i Københavns Kommune
ARC planlægger at hjemtage affaldsindsamlingen i Københavns Kommune som besluttet i Borgerrepræsentationen den 20. september 2018. I forbindelse med vedtagelsen af Cirkulær København i Borgerrepræsentationen den 13. december 2018 er det besluttet, at ARC i forbindelse med hjemtagningen skal overgå til el-drevne skraldebiler. ARC har lejet et areal på Parkstien til parkering og opladning af skraldebiler og til mandskabsfaciliteter. Det forventes, at ARC desuden kan leje et areal på Kraftværksvej. Arealerne på Parkstien og Kraftværksvej kan tilsammen give plads til parkering af de 120 skraldebiler, der forventes at være behov for ved hjemtagning af affaldsindsamlingen med 2-holdskift. I en overgangsperiode vil der desuden være behov for at leje arealer midlertidigt. ARC har, jf. bilag 4, anmodet kommunerne om at godkende, at ARC optager et lån på 130 mio. kr. til anlægsomkostningerne på Parkstien samt ladefaciliteter på det midlertidige areal og Kraftværksvej. ARC forventer, at der bliver behov for at foretage ombygning og nyanlæg på Kraftværksvej og er i samarbejde med Københavns Kommune, der er ejer af arealet, ved at vurdere omfanget. Der vil blive fremlagt en indstilling om lånefinansiering af denne del, når projektet er afklaret. Københavns Kommunes betaling for ARC’s varetagelse af opgaven fastsættes i overensstemmelse med hvile-i-sig-selv-princippet, sådan at varetagelsen af opgaven er omkostningsneutral for ARC og de øvrige ejerkommuner. Investeringerne indgår i den økonomi for affaldsindsamlingen, der er aftalt mellem ARC og Københavns Kommune.
Lån til Dragør Genbrugsplads
ARC etablerer og driver ejerkommunernes genbrugsstationer i en fællesordning. Dragør Genbrugsplads blev etableret i 2005, og ARC har vurderet, at faciliteterne til at modtage olie- og kemikalieaffald, elektronikaffald samt mandskabshuset ikke er tidssvarende. Sorteringskravene er i de senere år udvidet og der er behov for areal til flere containere på pladsen, som ARC foreslår udvidet. ARC har, jf. bilag 5, anmodet ejerkommunerne om at godkende, at ARC optager et lån på 14 mio. kr. til ombygningerne på Dragør Genbrugsplads. Finansieringsomkostninger og afdrag kan rummes inden for ARC’s genbrugstakst og vil ikke i sig selv medføre stigninger i gebyret.
Økonomi
ARC’s optagelse af lån påvirker ikke Københavns Kommunes låneramme. Lånene optages i KommuneKredit. For god ordens skyld nævnes, at kommunerne ikke skal stille lånegarantier, idet ARC er et I/S, hvor der hæftes solidarisk. Indstillingens lånoptagelse er allerede indregnet i budgetterne for affaldsområdet i perioden fra 2021-2025, og forventes ikke at medføre gebyrstigninger udover det, der allerede er fremlagt i forbindelse med budget 2021.
Denne indstilling har dermed ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationens har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen give ARC besked.
Vedtægtsændringen bliver af ARC sendt til endelig godkendelse i Ankestyrelsen, så kompetenceoverdragelse af behandlingsopgaven for bioaffaldet kan få effekt fra den 1. januar 2021.
Søren Wille / Karsten Biering Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende ændring af ARC’s vedtægt, så ARC’s formål også omfatter bioforgasning og forbehandling af bioaffald, så behandlingen af bioaffald kompetenceoverdrages til ARC med virkning fra 1. januar 2021,
- at godkende, at ARC optager et lån på 250 mio. kr. til at gennemføre ARC’s plan for genanvendelse og CO2-reduktion: Etablering af forbehandlingsanlæg til bioaffald og sorteringsanlæg til restaffald,
- at godkende, at ARC optager et lån på 130 mio. kr. til at etablere faciliteter til parkering og opladning af el-skraldebiler samt personalefaciliteter som forberedelse til hjemtagning af affaldsindsamlingen i Københavns Kommune,
- at godkende, at ARC optager et lån på 14 mio. kr. til anlæg på Dragør Genbrugsplads.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 25. maj 2020
Sagen blev behandlet som en a-sag.
Indstillingens 3. at blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C.
Indstillingens. 1., 2. og 4. at blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partiet er imod, at det fælleskommunale selskab overtager affaldsindsamlingen fra private vognmænd. Vi kan derfor ikke støtte denne gældsætning.”
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. juni 2020
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 1. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.
Imod stemte: C
Undlod at stemme: V.
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Venstre vil - til sagens behandling i Borgerrepræsentationen - begære delt afstemning. Her vil vi stemme imod 1.-3. at-punkt og stemme for 4. at-punkt.”
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 2. juni 2020:
”Det Konservative Folkeparti er imod, at det fælleskommunale selskab overtager affaldsindsamlingen fra private vognmænd. Vi kan derfor ikke støtte denne gældsætning.”
Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen på mødet.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. juni 2020
Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt med 49 stemmer imod 5. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, Å, B, F, C, O og Niko Grünfeld (løsgænger).
Imod stemte: V.
Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt med 45 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, Å, B, F, O og Niko Grünfeld (løsgænger).
Imod stemte: V og C.
Indstillingens 4. at-punkt blev godkendt med 54 stemmer mod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, Å, B, F, V, C, O og Niko Grünfeld (løsgænger).
Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstre stemmer for indstillingen og forholder sig afventende i forhold til hvad den kommende betænkning for affaldsområdet måtte anvise af ændrede forudsætninger.”
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Venstre valgte at tilslutte sig:
”Partierne er imod, at det fælleskommunale selskab overtager affaldsindsamlingen fra private vognmænd. Vi kan derfor ikke støtte denne gældsætning.”