Mødedato: 24.06.2020, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Forslag til lokalplan ”Lygten II” med kommuneplantillæg, Bispebjerg

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan ”Lygten II i høring med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2019. Forslagene giver mulighed for at opføre boliger og erhverv i området mellem Lygten, Tagensvej og Frederikssundsvej, servering i Nørrebro Bycenter samt udlægger areal til Nordvestpassagen.

Indstilling

 Indstilling om,

  1. at godkende forslag til lokalplan Lygten II (bilag 2) med henblik på offentliggørelse og offentlig høring i otte uger, dog undtaget mulighed for udgang fra Bycentret direkte til Lygten,
  2. at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) med henblik på offentliggørelse og offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i otte uger.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Ejerne af Fyrbødervej 10 og Tagensvej 147 ønsker at opføre boliger og erhverv på deres ejendomme, hvilket kræver en ny lokalplan. Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget vedtog en startredegørelse for projektet hhv. 26. februar og 13. marts 2018 med et ændringsforslag om at stille krav om 25 % almene boliger. Et flertal (Ø, Å, B, F og O) afgav en protokolbemærkning om, at partierne ønsker et varieret udbud af boliger, så der sikres en blandet by, og opfordrede til, at der ved etablering af de almene boliger tænkes i forskellige boligformer som fx ungdomsboliger, seniorbofællesskaber mv. Lokalplanen muliggør dette. Derudover udlægges der areal til Nordvestpassagen.

Den gældende lokalplan fra 1993 fastlægger området til serviceerhverv med maks. 10 % boliger og offentlige tekniske anlæg. Efter vedtagelse af startredegørelsen har det vist sig, at der af hensyn til støj fra Lygten Varmecentral, udelukkende kan placeres erhverv i området tættest på varmecentralen. Løsningen af støjproblematikken har været en længere proces med dialog mellem bygherre, HOFOR, samt Erhvervs- og Miljøstyrelsen. 

Der foreslås et kommuneplantillæg for delområde II-V, som ophæver den parkeringsnorm, der i kommuneplanrammen er fastlagt i en særlig bemærkning for området, så parkeringsnormerne i området i stedet følger de generelle normer i Kommuneplan 2019.

Løsning

Lokalplanforslaget indeholder seks delområder, hvor der muliggøres nybyggeri i delområde III-V, som er et ubebygget område mellem Tagensvej og Nørrebro Bycenter. Nybyggeri i større omfang vil i de andre delområder kræve vedtagelse af et tillæg til lokalplanen.

Nybyggeriet i delområde III-V muliggøres i en højde på 13,5-29,5 meter (4-8 etager). Byggeriet er højest mod Tagensvej og S-banen mod nord og trapper ned mod de eksisterende bebyggelser mod syd og vest. De nye bygninger placeres forskudt af hinanden for at opnå de bedste dagslys- og boligforhold, samtidig med at bebyggelsen fungerer som støjskærm for vej-, jernbane- og virksomhedsstøj for boliger og opholdsarealer. Nybyggeriet vil primært kaste skygge på egne friarealer, hvilket fremgår af skyggediagrammerne i bilag 2. De eksisterende kollegieboliger i lokalplanområdet samt bebyggelse vest for området vil blive ramt af skygge i morgentimerne.

Nybyggeriet består af ca. 16.000 m2 boliger og ca. 8.000 m2 erhverv. Bygherre har fået udarbejdet støjmålinger som har vist, at delområde V udelukkende kan anvendes til erhverv. Bygherre har i den anledning opjusteret andelen af erhverv for at danne støjskærm mellem varmecentralen og de nye boliger, hvilket sikrer, at grænseværdierne for støj fra Lygten Varmecentral overholdes for støjfølsom anvendelse. Af boligerne kan op til 25 % være ungdomsboliger og 25 % af boligerne skal være almene. Der gives ligeledes mulighed for seniorbofællesskaber. Herved kan der opnås et blandet boligudbud. Lokalplanen muliggør, at bebyggelsesprocenten efter dispensation kan beregnes for delområde II-V under ét. Bebyggelsesprocenten vil derefter samlet være ca. 130 i delområde II-V (C2*-rammen).

Lokalplanen muliggør derudover servering i Nørrebro Bycenter, som et supplement til den anvendelse Bycentret har i dag. Størrelsen på Bycentret ændres ikke. Muligheden for servering kan medføre, at stueetagen vil ændre udtryk, da der kan etableres ind- og udgange fra Lyngsies Plads og Lygten til kommende restauranter og caféer, men det kan også være med til at skabe en større sammenhæng mellem indenfor og udenfor ift. nogle af Bycentrets i dag lukkede facader.

Den midterste del af lokalplanområdet, mellem nybyggeriet og Nørrebro Bycenter, bliver udlagt til Nordvestpassagen, som er en stiforbindelse for fodgængere og cyklister under S-banen, der blev givet midler til i Overførselssagen 2018 (BR 3. maj 2018) (A, F, O og Ø). Nordvestpassagen vil binde lokalplanområdet og Mimersparken sammen og forbinde de grønne cykelruter i området. Den eksisterende cykelsti langs banen udlægges til offentlig sti, som planlagt i Det Grønne Cykelrutenet, fastlagt i Kommuneplanen 2019. Byggeriet er tilpasset HOFOR’s ledningsforhold i området. Lokalplanen forudsætter, at der inden endelige vedtagelse er indgået en aftale med en af de tilstødende grundejere om brug af deres areal til anlæg af intern forbindelsesvej. Ejeren har oplyst, at de ser positivt på dette. 

Byliv

Der stilles krav om, at stueetagerne bliver etableret med en åbenhed, der sikrer kontakt mellem mennesker udenfor og indenfor. Det øger trygheden i byrummene. Gårdrummene giver muligheder for ophold og for at mødes. Reservation af areal til Nordvestpassagen vil skabe mulighed for bevægelse for fodgængere og cyklister mellem Bispebjerg og Nørrebro. Der skabes dermed både mulighed for at finde ro, fordybelse eller mulighed for anden aktivitet i byrummene, hvorved indsatsen i Fællesskab København om en bedre hverdag i byrummet understøttes.

Bæredygtighed og bynatur

Københavns Kommunes politikker, planer og strategier for bæredygtighed er bl.a. indarbejdet i lokalplanforslaget ved, at der stilles krav om stier gennem lokalplanområdet og sikres gode forhold for cyklister samt at området skybrudssikres ved, at der under et 100-års skybrud maksimalt står 10 cm vand på terræn. Der skal etableres render og bede til afledning af regnvand, ligesom der stilles krav om grønne tage og delvist grønne facader. Friarealerne etableres med flere grønne øer med varieret beplantning og træer. Der stilles krav om etablering af minimum 69 nye træer i delområde III-V. I lokalplanområdet udpeges 22 træer som bevaringsværdige, jf. bilag 5. Syv træer, som lever op til kriterierne for bevaringsværdige træer, udpeges ikke som bevaringsværdige, men kan fældes. Disse syv træer er placeret, hvor der skal etableres en ny vejadgang ind i området, hvilket er nødvendigt for at give plads til anlæg af Nordvestpassagen mod syd, hvorfra grundejerne i dag har adgangsvej.

Almene boliger

Da skoledistriktet har under 30 % almene boliger, og lokalplanen muliggør omdannelse fra erhvervsformål til boligformål, stilles krav om minimum 25 % almene boliger, jf. Kommuneplan 2019 og administrationsgrundlaget for anvendelse af kravet om 25 % almene boliger i lokalplaner. Vurderingen er uddybet i bilag 4.

Parkering

I Kommuneplan 2015 var parkeringsnormen for området 1 parkeringsplads pr. 100 m2 etageareal. Bygherrerne i delområde III-V ønskede parkeringsnormen ændret, og med startredegørelsen vedtog Økonomiudvalget, at der skulle udarbejdes et kommuneplantillæg med en ændret parkeringsnorm på 1 plads pr. 150 m2 for boliger og serviceerhverv. Denne parkeringsnorm blev med en særlig bemærkning indarbejdet i kommuneplanrammen for området, hvorved parkeringsnormen ifølge Kommuneplan 2019 skal være 1 plads pr. 150 m2 i lokalplanområdet. I Kommuneplan 2019 blev den generelle parkeringsnorm for ’Øvrig by’, som lokalplanområdet ligger i, fastsat til 1 plads pr. 214 m2 for boliger og 1 plads pr. 143 m2 for erhverv. Med et kommuneplantillæg ønskes denne norm også gjort gældende i lokalplanområdet, hvormed den særlige bemærkning i Kommuneplan 2019 til områdets kommuneplanramme om parkeringsnormen på 1 plads pr. 150 m2 bortfalder. I lokalplanområdet vil de generelle parkeringsnormer fra Kommuneplan 2019 svare til, at der skal etableres ca. 170 bilparkeringspladser, som primært placeres i konstruktion. Kommuneplanens krav til cykelparkering svarer i lokalplanen til, at der skal opføres ca. 1.370 parkeringspladser for nybyggeriet.

Kommuneplantillæg

Kommuneplantillægget ændrer bilparkeringsnormen for boliger og serviceerhverv fra 1 plads pr. 150 m2 til 1 plads pr. 214 m2 for boliger og 1 plads pr. 143 m2 for erhverv i C2*-området.

Borgerinddragelse

Der er foretaget intern høring af lokalplanforslaget, herunder af Bispebjerg Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Begge lokaludvalg er positive over for, at der reserveres et stort areal til Nordvestpassagen. Derudover glæder det Bispebjerg Lokaludvalg, at der muliggøres servering i Nørrebro Bycenter.

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Det skønnes, at gennemførsel af projektet vil give en kommunal skatteindtægt på ca. 6 mio. kr. årligt og mulighed for ca. 200 arbejdspladser.  

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen planforslagene i høring i otte uger (ekskl. juli). På baggrund af resultatet af høringen, vil forvaltningerne udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Tidsplanen for vedtagelse af lokalplanen er tæt relateret til tidsplanen for realisering af Nordvestpassagen. Indstillingen for endelig vedtagelse af lokalplanen forventes forelagt Borgerrepræsentationen ultimo 2020.

 

Søren Hartmann Hede        Søren Wille

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til lokalplan ”Lygten II” (bilag 2) med henblik på offentliggørelse og offentlig høring i otte uger.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) med henblik på offentliggørelse og offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i otte uger.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 25. maj 2020

 

Sagen blev udsat.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 2. juni 2020

 

 

Dansk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) om erstatning af 1. at-punkt:

”at godkende forslag til lokalplan Lygten II (bilag 2) med henblik på offentliggørelse og offentlig høring i otte uger, dog undtaget mulighed for udgang fra Bycentret direkte til Lygten.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev godkendt uden afstemning.

 

 

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag om tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF2):

”dog således at den maksimale etagehøjde sættes til 6. etager.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 9. Ingen udlod at stemme.

For stemte: Ø.

Imod stemte: A, B, C, F, O, V og Å.

 

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF3):

”at der ikke stilles krav om opførelse af almene boliger.”

 

Ændringsforslaget (ÆF3) blev ikke vedtaget med 3 stemmer mod 7. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, C og O.

Imod stemte: A, F, V, Ø og Å.

 

Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.

For stemte:  A, B, F, O, V, Ø og Å.

Imod stemte: C.

 

 

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Dansk Folkeparti har intet imod servering i Bycentret, men vi er modstander af, at der i den forbindelse åbnes mulighed for at åbne direkte fra centret ud til Lygten. Det vil medføre, at primært pensionisters nuværende tilholdssted elimineres og desuden skaber ulig konkurrence mellem Centrets eventuelle servering udenfor ved Lygten og nuværende restauratør. Dansk Folkeparti mener derfor, at det nuværende miljø og servering om sommeren bør fortsætte uændret.” 

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti ønsker, at parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig, så parkering kan holdes på egen grund uden at belaste de offentlige vejarealer med parkering.”

 

 

Radikale Venstre og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”For partierne er det vigtigt, at vi udvikler en blandet-bolig by og ønsker at bruge de planmæssige greb, vi har til rådighed, for at sikre det. Vi beklager derfor, at der i dag ikke var opbakning til at undtage krav om opførelse af almene boliger, da byggeriet ligger op af Mjølnerparken med en høj koncentration af almene boliger.”

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. juni 2020

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 12 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, Å, B, F, V og O.

Imod stemte: C.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 2. juni 2020:

 

”Det Konservative Folkeparti ønsker, at parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig, så parkering kan holdes på egen grund uden at belaste de offentlige vejarealer med parkering.”

 

Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 2. juni 2020:

 

”Dansk Folkeparti har intet imod servering i Bycentret, men vi er modstander af, at der i den forbindelse åbnes mulighed for at åbne direkte fra centret ud til Lygten. Det vil medføre, at primært pensionisters nuværende tilholdssted elimineres og desuden skaber ulig konkurrence mellem Centrets eventuelle servering udenfor ved Lygten og nuværende restauratør. Dansk Folkeparti mener derfor, at det nuværende miljø og servering om sommeren bør fortsætte uændret.”

 

”For Dansk Folkeparti er det vigtigt, at vi udvikler en blandet-bolig by og ønsker at bruge de planmæssige greb, vi har til rådighed, for at sikre det. Vi beklager derfor, at der i dag ikke var opbakning til at undtage krav om opførelse af almene boliger, da byggeriet ligger op ad Mjølnerparken med en høj koncentration af almene boliger.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. juni 2020

Enhedslisten genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således at den maksimale etagehøjde sættes til 6. etager.”

 

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2-ÆF2) om:

ÆF1:

”at der ikke stilles krav om opførelse af almene boliger.

ÆF2:

”at parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig, så parkering kan holdes på egen grund uden at belaste de offentlige vejarealer med parkering.”   

 

 

Det af Enhedslisten genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 42 stemmer imod 12. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og Niko Grünfeld (løsgænger).

Imod stemte: A, Å, B, F, V, C og O.

 

Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 45 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: B og C.

Imod stemte: A, Ø, Å, F, V, O og Niko Grünfeld (løsgænger).

 

Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev forkastet med 45 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: B og C.

Imod stemte: A, Ø, Å, F, V, O og Niko Grünfeld (løsgænger).

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt med 50 stemmer imod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F, V, O og Niko Grünfeld (løsgænger)

Imod stemte: C.

 

 

Dansk Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Dansk Folkeparti har intet imod servering i Bycentret, men vi er modstandere af, at der i den forbindelse åbnes mulighed for at åbne direkte fra centret ud til Lygten. Det vil medføre, at primært pensionisters nuværende tilholdssted elimineres og desuden skaber ulig konkurrence mellem Centrets eventuelle servering udenfor ved Lygten og nuværende restauratør. Dansk Folkeparti mener derfor, at det nuværende miljø og servering om sommeren bør fortsætte uændret.”

 

 

Det Konservative Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Det Konservative Folkeparti ønsker, at parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig, så parkering kan holdes på egen grund uden at belaste de offentlige vejarealer med parkering.”

 

 

Radikale Venstre og Dansk Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”For partierne er det vigtigt, at vi udvikler en blandet-bolig by og ønsker at bruge de planmæssige greb, vi har til rådighed, for at sikre det. Vi beklager derfor, at der i dag ikke var opbakning til at undtage krav om opførelse af almene boliger, da byggeriet ligger op af Mjølnerparken med en høj koncentration af almene boliger.”

Til top