Anvendelse af anlægsbevilling til bredere målgruppe på handicapområdet
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om Socialforvaltningen kan anvende anlægsmidler til ombygning af botilbud til en bredere defineret målgruppe end i den oprindelige bevilling. Anlægsbevillingen blev givet til borgere med erhvervet hjerneskade. Socialforvaltningen foreslår at udvide målgruppen til borgere med betydelige kognitive og fysiske funktionsnedsættelser, da der er usikkerhed om, hvilken præcis målgruppe inden for handicapområdet, hvor behovet er størst. Der er fortsat uændret behov for pladserne og dermed anlægsbevillingen. Forvaltningens ønske om at udvide målgruppen medfører ikke øgede udgifter, men det har forsinket projektet nogle måneder.
Indstilling
Indstilling om,
- at Socialforvaltningen kan omprioritere anlægsmidler givet til ombygning af Grøndalsvænges stueetage til en bredere defineret målgruppe end oprindeligt forudsat. Målgruppen udvides fra kun at omfatte borgere med erhvervet hjerneskade til i stedet at omfatte borgere med betydelige kognitive og fysiske funktionsnedsættelser,
- at rådighedsbevillingen på 5,7 mio. kr. frigives i en ny anlægsbevilling.
Det noteres, at formålet med anlægsbevillingen ændres til at omfatte borgere med betydelige kognitive og fysiske funktionsnedsættelser. Borgerrepræsentationen skal godkende ændringen i målgruppen for anlægsbevillingen, idet ændring eller annullering af anlægsprojekter og deraf uforbrugte midler som udgangspunkt tilbageføres til kassen med henblik på at indgå i den samlede politiske prioritering ved kommende politiske forhandlinger.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets ramme.
(Socialudvalget)
Problemstilling
I budgetaftalen for 2019 blev der afsat midler til etablering af et botilbud med 24 pladser til borgere med senhjerneskade. I budgetaftale for 2020 blev disse midler tilbageført, fordi Socialforvaltningen vurderede, at der var et reduceret behov for pladser, og at dette behov kunne imødekommes ved bedre udnyttelse af eksisterende kvadratmeter. Derfor blev der i budgetaftalen i stedet afsat midler til at tilpasse de fysiske rammer på stueetagen på botilbuddet Grøndalvænge med henblik på etablering af 12 pladser og et internt dagtilbud. Dette indebar samtidig en omlægning af målgruppen for stueetagen fra ældre borgere med udviklingshæmning og fysiske handicaps til borgere med erhvervet hjerneskade (SO58 er vedlagt som Bilag 1). Forvaltningen råder i forvejen over 145 pladser til målgruppen.
Siden beslutningen i Budget 2020 er der sket en stigning i behovet for kapacitet til ældre udviklingshæmmede med betydelig fysisk og kognitiv funktionsnedsættelse, som har brug for mere omfattende støtte. Samtidig er antallet af borgere med senhjerneskade faldet yderligere, og der er pt. ikke den forventede efterspørgsel efter ny kapacitet for denne målgruppe. Forvaltningen har ikke aktuelt nogen borgere med erhvervet hjerneskade på venteliste og har ledig kapacitet på to øvrige tilbud. Ændringen i efterspørgslen skyldes flere forskellige faktorer. Bl.a. har forvaltningens arbejde med tættere opfølgning på botilbud haft en væsentlig betydning for øget flow i tilbuddene, flere borgere har anmodet om frit valg til tilbud i andre kommuner, og flere borgere er desværre afgået ved døden.
Der er tale om målgrupper, hvor behovet til de fysiske faciliteter er ens. Arbejdet med at ombygge stueetagen på Grøndalsvænge er sat i bero pga. usikkerheden om den endelige målgruppe. Såfremt målgruppen fastholdes snævert til den aktuelle målgruppe, vil der være risiko for væsentlige tomgangsudgifter samt behov for køb af dyrere pladser til borgere i den bredere målgruppe, da forvaltningen er forpligtet til at stille botilbud til rådighed til borgere med behov herfor (forsyningsforpligtelsen).
Nærværende sag handler om, hvilken præcis målgruppe inden for handicapområdet, som pladserne skal målrettes til. Behovet for pladserne og anlægsbevillingen er uændret.
Løsning
Grøndalsvænge er et botilbud under Borgercenter Handicap til borgere over 40 år med udviklingshæmning og betydelige fysiske, kognitive eller psykiske funktionsnedsættelser. Tilbuddet har i alt 50 botilbudspladser (inkl. pladserne i stueetagen) efter almenboliglovens § 105 og et aktivitets- og samværstilbud efter servicelovens § 104. Stueetagen er godkendt af Socialtilsynet til 14 pladser. Det blev med Budget 2020 besluttet, at de 12 boliger skal indrettes som botilbudspladser, og at to boliger nedlægges og indrettes til dagtilbud.
Forvaltningen foreslår, at definitionen af målgruppen udvides fra borgere med erhvervet hjerneskade til borgere med betydelige kognitive og fysiske funktionsnedsættelser. Denne bredere definition af målgruppen inkluderer både borgere med erhvervet hjerneskade, men også f.eks. ældre udviklingshæmmede med betydelig fysisk og kognitiv funktionsnedsættelse. Behovet i forhold til de fysiske rammer er ens. Den bredere definition vil give forvaltningen mulighed for at tage endelig stilling til, hvilken præcis målgruppe der visiteres, når botilbuddet er tættere på indflytningsklar.
Det bemærkes, at der ikke bliver tale om at visitere både ældre udviklingshæmmede og borgere med erhvervet hjerneskade til de pågældende boliger. Det bliver den ene eller anden målgruppe.
Socialforvaltningen har siden vedtagelsen i Budget 2020 flyttet stueetagens daværende 11 borgere. De fleste er flyttet bolig internt og bor fortsat på botilbuddet Grøndalsvænge. Enkelte borgere er flyttet med anvendelse af servicelovens § 129, dvs. uden samtykke. Hvis målgruppen for tilbuddet bliver ældre udviklingshæmmede, kunne flytningen af borgerne måske være undgået. Stueetagen skulle dog under alle omstændigheder have undergået en vis istandsættelse. Socialforvaltningen har gjort en stor indsats for at finde gode løsninger for alle de omfattede borgere, og der udtrykkes tilfredshed med de nye boliger for borgere, der er fraflyttet stueetagen. Grøndalsvænges stueetage kan fremadrettet danne en endnu bedre ramme om indsatsen til den målgruppe, der anvises boligerne.
Sagen har været behandlet i HovedMED den 28. januar 2022. Referat er vedlagt som Bilag 2.
Økonomi
Beslutningen om udvidelse af målgruppen har ikke betydning for udgifterne til driften af tilbuddet. Der blev med Budget 2020 afsat 5,9 mio. kr. til ombygningen af stueetagen, hvoraf der på nuværende tidspunkt er anvendt 0,2 mio. kr. Det resterende budget på 5,7 mio. kr. ønskes anvendt i 2022 til istandsættelse og ombygning af stueetagen, herunder til etablering af et internt dagtilbud. Der vil være risiko for øgede omkostninger til tomgang og køb af pladser, såfremt målgruppedefinitionen fastholdes.
Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler
Udvalg |
Aktivitet/ |
Bevilling |
Funktion |
Beløb i 1.000 kr. |
(2022 p/l) |
||||
2022 |
||||
SUD |
Omlægning af botilbud Grøndalsvænge |
3641 – Byggeri og Modernisering |
5.38.50.3 |
5.700 |
I alt |
- |
- |
- |
5.700 |
SUD = Socialudvalget
Videre proces
Godkendes indstillingens at-punkt, forelægges sagen Økonomiudvalget den 15. marts 2022 og Borgerrepræsentationen den 24. marts 2022. Socialudvalget orienteres om den konkrete målgruppe, der anvises boligerne, når forvaltningen begynder at visitere til pladserne. Godkendes indstillingen ikke, forbliver målgruppen på stueetagen borgere med senhjerneskade, og ombygningen iværksættes fortsat. Pladserne vil i det tilfælde stå tomme, til de kan afsættes.
Forvaltningen forventer, at tilbuddet vil være indflytningsklart i juli/august 2022, hvor borgere vil kunne flytte ind, dog afhængig af sagsbehandlingstiden ifm. anvisninger samt byggetiden.
Mikkel Boje
/ Mette Boskov Vedsmand og Eva Stokbro Jensen
Oversigt over politisk behandling
Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Socialforvaltningen kan omprioritere anlægsmidler givet til ombygning af Grøndalsvænges stueetage til en bredere defineret målgruppe end oprindeligt forudsat. Målgruppen udvides fra kun at omfatte borgere med erhvervet hjerneskade til i stedet at omfatte borgere med betydelige kognitive og fysiske funktionsnedsættelser,
- at rådighedsbevillingen på 5,7 mio. kr. frigives i en ny anlægsbevilling.
Socialudvalgets beslutning i mødet den 10. februar 2022
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Vicedirektør Mette Boskov Vedsmand deltog under punktets behandling.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget noterer sig, at formålet med anlægsbevillingen ændres til at omfatte borgere med betydelige kognitive og fysiske funktionsnedsættelser. Borgerrepræsentationen skal godkende ændringen i målgruppen for anlægsbevillingen, idet ændring eller annullering af anlægsprojekter og deraf uforbrugte midler som udgangspunkt tilbageføres til kassen med henblik på at indgå i den samlede politiske prioritering ved kommende politiske forhandlinger.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets ramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. marts 2022
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. marts 2022
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.