Mødedato: 24.01.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Indtægtsbevilling i forbindelse med projekt Urb-Act. Skabe bedre byliv i udsatte byområder

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende, at Københavns Kommune skal deltage i EU-projektet ”USER – changes and conflicts in urban public spaces” om skabelsen af trygge byrum i udsatte byområder, samt modtage midler fra EU's URBACT-program.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,  

1.      at ansøgning om deltagelse i projektet ”USER- changes and conflicts in public urban spaces” med et samlet udgiftsbudget på 0,65 mio. kr., hvoraf EU finansierer 0,45 mio. kr. og Områdefornyelse Sundholmsvej finansierer 0,2 mio. kr. godkendes, samt

2.      at der som følge heraf gives en tillægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 0,45 mio. kr. og oppebære indtægter på 0,45 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.25.10.1. Bevilling skal fordeles med 0,18 mio. kr. i udgifter og indtægter i 2013, 0,20 mio. kr. i udgifter og indtægter i 2014 og 0,07 mio. kr. i udgifter og indtægter i 2015.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommune er blevet inviteret til at deltage i et EU projekt under Urb-Act programmet til at udvikle nye samarbejdsformer, nyt byrumsinventar og inddragelse af brugere af byrum. Projektet tilfører Sundholmskvarterets Områdeløft 0,45 mio kr, og gør det muligt at styrke forankringen af områdeløftets arbejde på Sundholm, samt give kommunen ny viden.

Københavns Kommunes understøtter, ved at deltage i projektet, n igangværende proces på Sundholm, som er en del af områdeløftet i Sundholmskvarteret. Sundholm står over for en udvikling i beboer- og brugersammensætning som følge af nye boliger, institutioner og aktiviteter. Med de nye og meget differentierede beboer- /brugergrupper, vil der komme en ny dynamik og risiko for nye konflikter i området. Områdeløftet arbejder allerede i dag med disse udfordringer, og USER vil styrke og ydereligere kvalificere dette arbejde, således at der fortsat er plads til udsatte borgere.

USER er et samarbejde mellem 9 byer i 6 lande og den franske forskningsinstitution Centre Scientifique et Technique du Bâtiment (CSBT),  som er eksperter i borgerdrevne byudviklingsprojekter, med en projektperiode fra februar 2013 til maj 2015.

Visionen er at skabe tryggere og bedre offentlige rum for alle. Fremgangsmåden er at eksperimentere med inddragelsesprocesser, møblering og udformning af byrum. Missionen for USER er at udvikle konkrete metoder og værktøjer til arbejdet med trygge og bedre byrum og løsninger af konflikter i udsatte byområder.

Løsning

Teknik- og miljøforvaltningen indstiller, at Københavns Kommune deltager i EU-projektet USER.

USER-projektets mål er at implementere helt konkrete eksempler på indretning og brug af offentlige rum, der skaber større tryghed og inklusion. Der tilstræbes, at de konkrete udformninger er eksemplariske og forankres og formidles til indsatsområder, der arbejder med lignende problemstillinger. 

De værktøjer, der skabes i USER, kan bruges i konkrete sammenhænge lokalt og kan samtidig forankres bredere og give eksempler til andre indsatssteder med lignende konflikter og problematikker.

 Projektet understøtter

  • Politik for Udsatte byområder, vedtaget i Borgerrepræsentationen 2011 ved at øge trygheden i et udsat byrum og styrke det tværkommunale samarbejde og ved at skabe stærkere partnerskaber mellem det offentlige og civilsamfundet
  • Metropol for mennesker, vision og mål for Københavns Byliv 2015, vedtaget i Borgerrepræsentationen 2009 ved at udvikle byrumsinventar og byrumsløsninger, som styrker bylivet
  • Arkitekturby København, vedtaget i Borgerrepræsentationen 2009 ved at sætte fokus på kvaliteten i byrum og ved at skabe byrum for alle.
  • Programme for engage in CPH 2011-2013, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som sætter fokus på inklusion af udsatte beboere i det offentlige rum.

 Den trygge by

USER på Sundholm er en konkret udmøntning af intentionerne i Politik for udsatte byområder, der har fokus på, at udsatte byområder skal være” lige så trygge at bo og færdes i som resten af byen”, blandt andet gennem samarbejder på tværs af forvaltningerne og gennem stærkere samarbejde med borgere og øvrige aktører i et lokalområde.

Sundholm står over for en række forandringer, som USER adresserer. En ny børneinstitution, nye boliger og en større variation af lejere betyder nye brugere i området og nye ønsker til områdets brug. Historisk set har Sundholm været et særligt ”frirum” for udsatte grupper, der har søgt blandt andet dagtilbud eller natteherberg. Ved at flere forskellige grupper begynder at bruge Sundholm udfordres dette frirum og skærper behovet for samarbejde og fokus på inklusion i de offentlige rum i området.

Lokalt samarbejde

Der er 25 forskellige institutioner og aktører på Sundholm, både kommunale, virksomheder og NGO’er, der indtil områdeløftet begyndte det organisatorisk samarbejde ikke havde noget fælles forum. Mange aktører har ytret ønske om et sådant organisatorisk samarbejdsforum, som vil få tilført yderligere ressourcer i USER, og indgår dermed i den forankringsproces som områdeløftet er inde i. Sundholm rummer mange ressourcer, der med den rette indsats kan skabe større sammenhængskraft og mere tryghed i området.

Lokal forankring

USER-projektet er politisk forankret lokalt i Amager Vest Lokaludvalg og indgår i lokaludvalgets arbejde med trygge byrum på Amager. Det øgede samarbejde internt i kommunen og ønsket om at skabe lokale løsninger er ligeledes i fokus.

Der nedsættes en lokal følgegruppe, der skal sikre, at projektet er forankret hos de lokale aktører, og at borgerne, institutionerne og kommunen er repræsenteret i det konkrete arbejde.

USER-projektet arbejder eksperimenterende med inddragelse af de mange brugergrupper på Sundholm og skal skabe samarbejde mellem private borgere, kommunale institutioner og foreninger/erhverv i området. Fokusområderne for de 9 byer er: Konflikter som følge af differentieret brug af byens rum, Sikkerhed og tryghed i byens rum, og Renhold og vedligehold.

Konkrete eksempler

Det vurderes, at deltagelse i projektet og den skærpede opmærksomhed omkring Sundholms udfordringer kan skabe værdi for områdets beboere og hele kvarteret.

Partnere:

Grenoble Alpes Metropole, Grenoble Frankrig (ansvarlig for koordinering og styring)

Centre Scientifique et Technique du Bâtiment (CSBT) Paris, Frankrig

Lissabon, Portugal

Dresden, Tyskland

Krakow, Polen

Lublin, Polen

Riga, Letland

Pescara, Italien

Malaga, Spanien

Økonomi

Deltagelse i USER-projektet medfører udgifter for 0,65 mio. kr. USER støttes af EU's URBACT program med 70 %, svarende til 0,45 mio. kr. Den resterende udgift på 0,2 mio. kr. bliver dækket af Områdefornyelse Sundholmsvejs anlægsbevilling, hvor styregruppen har afsat 0,2 mio. kr. i den af Borgerrepræsentationen godkendte kvarterplan til aktiviteter på Sundholm.

Den ønskede tillægsbevilling på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.25.10.1, på 0,45 mio. kr. i udgifter og 0,45 mio. kr. i indtægter skal fordeles med 0,18 mio. kr. i udgifter og indtægter i 2013, 0,20 mio. kr. i udgifter og indtægter i 2014 og 0,07 mio. kr. i udgifter og indtægter i 2015

Videre proces

USER projektet påbegyndes februar 2013 og afsluttes april 2015.

 

 

Hjalte Aaberg                                     /Simon Kjær Hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at ansøgning om deltagelse i projektet ”USER- changes and conflicts in public urban spaces” med et samlet udgiftsbudget på 0,65 mio. kr., hvoraf EU finansierer 0,45 mio. kr. og Områdefornyelse Sundholmsvej finansierer 0,2 mio. kr. godkendes,

2.      at der som følge heraf gives en tillægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 0,45 mio. kr. og oppebære indtægter på 0,45 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.25.10.1. Bevilling skal fordeles med 0,18 mio. kr. i udgifter og indtægter i 2013, 0,20 mio. kr. i udgifter og indtægter i 2014 og 0,07 mio. kr. i udgifter og indtægter i 2015.



Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 3. december 2012

Indstillingen blev anbefalet.


 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. januar 2013
Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. januar 2013


Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top