Mødedato: 24.01.2008, kl. 17:30

Medlemsforslag om at åbne grundlisterne for udpegning af nævninge og domsmænd

Medlemsforslag om at åbne grundlisterne for udpegning af nævninge og domsmænd

Borgerrepræsentationen

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra Ordinært møde torsdag den 24. januar 2008

 

Nr. 25           BR 55/08. Medlemsforslag om at åbne grundlisterne for udpegning af nævninge og domsmænd

 

 

MEDLEMSFORSLAG

Det foreslås,

 

1.                  at Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen at udarbejde forslag til politisk behandl ing om, at rekrutteringen af domsmænd og nævninge ikke blot sker gennem politiske partier,

 

2.                  at borgere i København skal kunne optegne sig på rekrutteringslisten til udpegning af nævninge og domsmænd,

 

3.                  at ordningen skal være gældende fra og med den næste funktionsperiode for nævninge- og domsmandsgrundlisten, der begynder 1. januar 2012, samt

 

4.                  at der i forslaget indgår en oplysnings- og rekrutteringskampagne med henblik på, at grundlisterne i højere grad afspejler mangfoldigheden i befolkningen, samt forslag til finansiering af denne.

 

(Stillet af Klaus Bondam, Tina Bostrup, Kasper Johansen, Bo Normander, Manu Sareen, Monica Thon, Margrethe Wivel (alle B))

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. januar 2008

Et forslag fra Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre om at henvise medlemsforslaget til Kultur- og Fritidsudvalget blev vedtaget uden afstemning.

 

 

MOTIVERING

 

København er en mangfoldig by, og den tid er forbi, hvor de politiske partier udgør et repræsentativt udsnit af befolkningen. Alligevel er det stadig sådan, at det kun er de politiske partier, som udpeger nævninge og domsmænd igennem grundlisteudvalgene. Det er et utidssvarende system. Der er i stedet behov for at skabe mulighed for en mere repræsentativ udvælgelse af personer til grundlisten, så den i højere grad afspejler befolkningen.

 

Det Radikale Venstre foreslår derfor, at der oprettes en rekrutteringsliste, som borgere kan melde sig til, hvorfra de to grundlisteudvalg kan udtage personer til grundlisterne. En sådan praksis ses allerede i dag i Vejle og Aarhus kommuner, hvor man har gode erfaringer, og det er naturligt, at vi også i København gør en indsats for sikre en mere repræsentativ udvælgelse. Muligheden for at  "almindelige" københavnere kan være nævninge og domsmænd er en naturlig del af vores demokrati, og det er derfor vigtigt, at grundlisterne i så høj grad som muligt afspejler befolkningen, hvad angår alder, køn og etnicitet.

 

 

 

 

 

 

 

Til top