Medlemsforsalg om samarbejde med branchevirksomheder, der har ratificeret Modebranchens etiske charter
Medlemsforsalg om samarbejde med branchevirksomheder, der har ratificeret Modebranchens etiske charter
Borgerrepræsentationen
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra Ordinært møde torsdag den 24. januar 2008
Nr. 24 BR 50/08. Medlemsforsalg om samarbejde med branchevirksomheder, der har ratificeret Modebranchens etiske charter
Det foreslås,
1. at det pålægges Økonomiforvaltningen at undersøge, hvorvidt det er muligt at Københavns Kommune udelukkende samarbejder med virksomheder i modebranchen, der har ratificeret Modebranchens Etiske Charter, samt 2. at nærmere beskrivelse af retningslinier for identificering af relevante brancheerhverv blandt kommunens nuværende og fremtidige samarbejdsparter udarbejdes og forelægges for Borgerrepræsentationen. (Stillet af Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre) |
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet
den 24. januar 2008 Medlemsforslaget blev vedtaget uden
afstemning. |
MOTIVERING
Københavns Kommune har gennem de sidste år anvendt ressourcer (ca. 1,5 mio.) på at støtte udviklingen af modeindustrien i København, bl.a. i forbindelse med afholdelse af modeshows,
events og lign på Rådhuset og i det offentlige byrum. Formålet har bl.a. været at København skulle blive verdens 5. modeklynge. Dette engagement forpligtiger til, at Københavns Kommune medvirker til at tage ansvar for de udfordringer og problemstillinger, der er forbundet med modeindustrien, herunder modebranchens rolle i relation til spiseforstyrrelser og tynde modeller.
Der er i dag en uhyggelig udvikling blandt unge, der mistrives i forsøget på at leve op til de urealistisk tynde kropsidealer, de dagligt oplever på film, musikvideoer og i modenindustrien. Tusindvis af unge i Danmark lider af spiseforstyrrelser, f.eks. anoreksi, bulimi og overspisning.
I alt er der 75.000 mennesker i Danmark, der lider af forskellige former for spiseforstyrrelser.
Der er flere forskellige årsager til denne negative udvikling, men modeindustriens urealistisk tynde skønhedsideal påvirker oftest de unges selvværd og selvopfattelse i ekstrem negativ retning.
Danish Fashion Institute (DAFI) og Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) har i samarbejde udarbejdet "Modebranchens Etiske Charter", der skal give de danske modeller bedre trivsel og påvirke holdningerne til krop og idealer, både i modebranchen, medierne, og i samfundet generelt. Ved at sætte fokus på sund livsstil og idealer om et naturligt og sundt forhold til mad, krop og motion ønsker de at påvirke holdningerne i modebranchen og udviklingen af risikoadfærd og spiseforstyrrelser. Formålet med "Modebranchens Etiske Charter" er derudover at inddrage andre interessenter, der også medvirker til at skabe kropslige idealer, f.eks. medier, messer, detailhandlere, fotografagenturer, sportsverden, filmindustri og musikbranchen.
Kommunens engagement og investering i udviklingen af den danske modeindustri forpligtiger kommunen til også at tage ansvar for de modeskabte skønhedsidealers negative påvirkning. Københavns Kommunes forvaltninger bør derfor udelukkende indgå samarbejds- og købsaftaler etc. med branchevirksomheder, der tilslutter sig "Modebranchens Etiske Charter", f.eks. modeerhverv, fotografer, eventbureauer etc.
Københavns Kommune kan således gå forrest og inspirere andre virksomheder til at handle ansvarligt, og følgelig beslutte udelukkende at anvende modebranchevirksomheder som har tilsluttet sig det etiske charter.