Forslag om udnyttelse af københavnske idrætsanlæg
Forslag om udnyttelse af københavnske idrætsanlæg
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 24. januar 2002
BR 26/02
Forslag om udnyttelse af københavnske idrætsanlæg
Forslag om udnyttelse af københavnske idrætsanlæg
(Stillet af Mona Heiberg, Finn Rudaizky og Lars Engberg (alle A)):
Socialdemokratiet stiller hermed forslag om, at der udarbejdes en samlet vision for forbedring og udnyttelse af hvert af de københavnske idrætsanlæg under Københavns Idrætsanlæg.
INDSTILLING
Medlemsforslag
Socialdemokratiet (v/Mona Heiberg, Finn Rudaizky og Lars Engberg) stiller hermed forslag om, at der udarbejdes en samlet vision for forbedring og udnyttelse af hvert af de københavnske idrætsanlæg under Københavns Idrætsanlæg.
I første omgang igangsættes udviklingsarbejdet inden for følgende hovedanlæg i byen: Sundby Idrætspark og Valby Idrætspark. I visionen for de to anlæg skal mulighederne for følgende indgå:
- Flere midler (kommunen, private, fonde evt. frasalg af ejendomme).
- Forbedret koordinering mellem bredde og elite (samarbejde mellem alle klubber indenfor hvert enkelt idrætsanlæg).
- Flere ideer (visioner for bedre og alternativ udnyttelse af eksisterende idrætsanlæg, eventuelt som bevægelsesklare områder).
- Mere end idræt (naturlig tilknytning af institutioner som idrætsbørnehaver, idrætsfritidshjem, idrætsefterskoler og idrætsklubber).
- Bedre udnyttelse af udendørsarealer (undersøgelse af mulighed for boligbyggeri, erhvervslokaler, hotel-, restaurations- og underholdningsvirksomhed, parkeringsanlæg).
- Bedre udnyttelse af eksisterende indendørsarealer på diverse tilstødende institutioner, fx skoler).
- En så bred brugerkreds skal kunne bruge anlægget (fx børn, unge, ældre, handicappede, firmaidræt, uorganiseret idræt).
Motivation:
Baggrunden for forslaget er, at mange klubber og brugere har stillet forslag til forbedringer af de idrætsanlæg, som de benytter. Forslagene til forbedringer går både i forhold til klubbernes folkelige og almennyttige idrætsarbejde og nogle klubbers professionelle engagement i idræt. På samme tid står Københavns Idrætsanlæg over for nogle store renoveringsarbejder på de forskellige idrætsanlæg i København. Endelig foregår der en bred debat om idræt i storbyen, herunder mulighederne for bedre udnyttelse af de eksisterende anlæg.
Proces
På baggrund af ovenstående foreslås det, at alle grupper indenfor hvert enkelt idrætsanlæg inviteres til at indgå i et samarbejde om udviklingen af det enkelte anlæg. Det vil sige idrætsforeningerne, flere af kommunens forvaltninger (primært Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen), Københavns Idrætsanlæg og private (fx fonde). Samarbejdet om hvert enkelt idrætsanlæg kan benævnes "partnerskab om idræt".
Udgangspunktet for arbejdet med "partnerskab om idræt" bliver udarbejdelsen af en vision for idrætsanlægget, som respekterer de enkelt idrætsklubbers særpræg. Visionen tager derfor udgangspunkt i den enighed, som der opnås mellem klubberne, KI og kommunen. I forlængelse heraf skal beslutningerne om øget selvbestemmelse på de enkelte anlæg naturligvis respekteres og efterleves.
Kultur- og Fritidsudvalget igangsætter arbejdet og fremlægger to delrapporter (et for hvert idrætsanlæg) inden sommeren 2002. Delrapporterne skal indeholde forslag til den konkrete videreudvikling af anlæggene, herunder finansieringsbehov- og forslag.
Kultur- og Fritidsudvalgets arbejde skal ske i forlængelse af Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning af 3. maj 2001 om udarbejdelse af en redegørelse af eliteidræt samt Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning den 25. oktober 2001 om udarbejdelse af en udviklingsplan for Københavns Kommunes idrætsfaciliteter.
"Partnerskab om idræt" udbredes, hvis det viser sig, at de første udviklingsarbejder giver det forventede løft til anlæggene, de enkelte idrætsgrene og – klubber.