Mødedato: 23.09.2021, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Plan for fortsat drift

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til Københavns Kommunes "Plan for fortsat drift", vedlagt som bilag 1. Planens mål er, at Københavns Kommune i videst muligt omfang kan sikre fortsat drift af kommunens opgaver i tilfælde af, at kommunen rammes af en varslet eller uvarslet hændelse, der kræver kommunens beredskab.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Københavns Kommunes ”Plan for fortsat drift”, jf. bilag 1, godkendes.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Ifølge Beredskabslovens (lov nr. 314 af 3. april 2017) § 25, stk. 1, skal kommunalbestyrelsen udarbejde en samlet plan for kommunens beredskab. Af Beredskabslovens § 25, stk. 3, fremgår det, at den skal revideres mindst én gang i hver valgperiode.

Planen hedder i Københavns Kommune ”Plan for fortsat drift” (herefter planen). Planen skal gøre kommunen i stand til at opretholde eller hurtigst muligt reetablere drifts- og serviceniveauerne ved omfattende og alvorlige hændelser, der påvirker kommunens vedligeholdelse af serviceniveauer og varetagelse af samfundsvigtige opgaver. Planen skal effektueres under en eventuel krise såsom et terrorangreb, fødevaremangel, store ulykker eller lignende.

Planen er senest behandlet i Borgerrepræsentationen den 30. november 2017 og skal revideres inden udgangen af 2021.

Borgerrepræsentationen skal under et andet dagsordenspunkt på dette møde behandle den beredskabspolitik, der danner rammen for beredskabsarbejdet i Københavns Kommune.

Løsning

Plan for fortsat drift

Planen har som formål, at Københavns Kommune skal kunne håndtere omfattende og alvorlige hændelser i kommunen såsom problemer med forsyningsvirksomheden, naturkatastrofer eller lignende med egne ressourcer, uden at det får indflydelse på serviceniveauet i kommunen.

Formålet med planen er endvidere, at Københavns Kommune har en klar ansvarsfordeling for så vidt angår opretholdelsen af kommunens drift ved varslede eller uvarslede hændelser, der vil kunne påvirke serviceniveauet i kommunen.

Planen skal medvirke til:

  • At begrænse konsekvenserne af hændelsen.
  • At situationen håndteres på en effektiv og professionel måde.
  • At støtte kriseledelsesorganisationen i sine beslutninger og udførelsen af disse.
  • At borgere m.fl. modtager effektiv og relevant information.

Planen er opdelt i en orienterende og en operationel del, og er udarbejdet af Borgerrepræsentationens Sekretariat i samarbejde med Beredskabssamordningen i Københavns Kommune. Økonomiforvaltningen ved Borgerrepræsentationens Sekretariat er overordnet ansvarlig for udformning og indhold af planen. Alle dele af planen koordineres med Hovedstadens Beredskab.

Udover planen består plankomplekset af delplaner for hver af de syv forvaltninger og en kommunikationsplan. Dertil skal der udarbejdes specialplaner, indsatsplaner, action card instrukser (kort med beskrivelse af, hvordan en konkret opgave skal løses under alvorlige hændelser) m.m. af de ansvarlige forvaltninger.

Væsentligste opdateringer af Plan for fortsat drift

Planen er blevet opdateret med erfaringer fra arbejdet i Kriseledelsen og fra den tværgående evaluering af corona-indsatsen i foråret 2020.

I evalueringen er fremhævet følgende tre punkter:

  1. Kriseorganisationens muligheder for hurtigt at etablere underarbejdsgrupper
  2. Forvaltningernes muligheder for at orientere og inddrage de politiske udvalg under en længere krise.
  3. Kriseorganisationens muligheder for at sikre den nødvendige koordination med eksterne aktører i staten, regionen og de øvrige kommuner.

Der er taget højde for alle tre punkter i den justerede plan, således, at det fremgår 1) at Krisestabens opgave bl.a. er, at ”Træffe beslutning om etablering af arbejdsgrupper, til håndtering af specifikke opgaver på tværs af forvaltningerne”, og at Den Administrative Stabs vurderer behov for arbejdsgrupper. 2) Hvis en akut hændelse påvirker driften i flere forvaltninger, tager Økonomiforvaltningen initiativ til at koordinere et ensartet informationsflow til det politiske niveau. 3) Hovedstadens Beredskab skal etablere nødvendige kommunikative og operative forbindelser til den nationale krisestyringsorganisation, regionen, politiet og andre nationale myndigheder mv.

Derudover er de mest centrale ændringer i planen er følgende:

  • Alle ejerkommunerne i Hovedstadens Beredskab (Albertslund, Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Glostrup, Hvidovre, København og Rødovre) har hidtil både haft en fælles Plan for Fortsat Drift samt hver deres Plan for Fortsat Drift. Med vedtagelsen af Plan for Fortsat Drift eksisterer den fælles plan ikke længere. I den tidligere fælles plan var koordinationsberedskabet beskrevet, dvs. ejerkommunernes roller og opgaver i tilfælde af en hændelse, som berørte flere eller alle ejerkommuner. Der er nu i Plan for Fortsat Drift indføjet et for alle ejerkommunerne enslydende afsnit om koordinationsberedskabet.

     

  • Beskrivelse af de fire driftsniveauer med dertil stigende beredskab er udtaget. I stedet skelnes alene mellem dagligt beredskab, kommunalt stabsberedskab og koordinationsberedskab.
  • Der er tilføjet en beskrivelse af ”Øvrigt beredskab” for at tydeliggøre hvilke samarbejdspartnere, der er sandsynlige i forbindelse med en hændelse.
  • Krisestabens opgaver er justeret pba. erfaringerne fra COVID-19 håndteringen.
  • Beskrivelsen af Kriseledelsen og dennes sammensætning er ændret på baggrund af Borgerrepræsentations-beslutningen af den 4. juni 2020, hvor det blev besluttet at udvide kriseledelsen med gruppeformænd fra de ikke borgmesterbærende partier, såfremt krisens karakter og/eller varighed tilsiger dette.
  • Det er beskrevet, at kriseledelsen og/eller krisestaben kan koordinere en skriftlig orientering til Borgerrepræsentationen og/eller Økonomiudvalget om status på krisen/hændelsen med henblik på at sikre en ensartet orientering, samt at de respektive borgmestre og/eller forvaltninger skriftligt eller mundtligt kan orientere deres stående udvalg.

Økonomi

Der er ikke økonomiske konsekvenser forbundet med planen.

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen godkender planen, meddeler Økonomiforvaltningen dette til Beredskabsstyrelsen og Hovedstadens Beredskab.

 

Søren Hartmann Hede     / Mads Grønvall 

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommunes ”Plan for fortsat drift”, jf. bilag 1, godkendes.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. september 2021

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. september 2021

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Til top