Forslag til Beredskabspolitik 2021 for Hovedstadens Beredskab
Beredskabspolitik for ejerkommunerne i Hovedstadens Beredskab er senest godkendt af Borgerrepræsentationen den 21. juni 2018. Bestyrelsen for Hovedstadens Beredskab har den 23. juni 2021 godkendt forslag til Beredskabspolitik 2021, hvor de første erfaringer fra håndteringen af COVID-19 er indarbejdet og medfører en ændring i rammerne for kommunernes og Hovedstadens Beredskabs planer for fortsat drift. Forslag til Beredskabspolitik 2021 forelægges til godkendelse i Borgerrepræsentationen og kommunalbestyrelserne i de øvrige ejerkommuner.
Indstilling
Indstilling om,
- at forslag til beredskabspolitik 2021 for ejerkommunerne i Hovedstadens Beredskab (bilag 1) godkendes.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Hovedstadens Beredskab understøtter ejerkommunerne ift. at sikre befolkningen og virksomhederne tryghed i såvel hverdagen som i krisesituationer.
Beredskabspolitikken danner rammen for beredskabsarbejdet i Hovedstadens Beredskabs ejerkommuner og har som ambition at øge robustheden, opretholde trygheden, mindske sårbarhederne, og sikre en udvikling af kommunernes samlede beredskab.
Beredskabspolitikken fastlægger de overordnede rammer for den planlægnings- og krisestyringsmæssige organisering ift. fortsat drift efter en hændelse, herunder også Hovedstadens Beredskabs roller i forhold til ejerkommunernes krisestyring.
Beredskabspolitik for ejerkommunerne i Hovedstadens Beredskab er senest godkendt af Borgerrepræsentationen den 21. juni 2018.
Løsning
Bestyrelsen for Hovedstadens Beredskab har den 23. juni 2021 godkendt forslag til revideret beredskabspolitik for ejerkommunerne (bilag 1), der bringer planen ajour med den faktiske praksis.
I forbindelse med erfaringsopsamlingen fra håndteringen af COVID-19 lægges der op til implementering af læringspunkter, der har haft særlig betydning for krisestyringen under den konkrete hændelse.
COVID-19 situationen adskiller sig fra de fleste andre sandsynlige hændelser, beredskabspolitikken og planerne skal rettes imod, bl.a. ved at være meget langvarig, relativt langsomt udviklende, meget driftsorienteret og med helt særlige restriktioner i forhold til at kunne mødes fysisk.
Det er derfor Hovedstadens Beredskab vurdering, at erfaringerne med fordel kan indarbejdes i beredskabspolitikken, men at der samtidig skal fastholdes en fleksibilitet, der muliggør et valg baseret på den konkrete hændelse, dens karakteristika og koordinationsmæssige udfordringer.
Erfaringerne fra COVID-19 situationen peger bl.a. på, at det har haft en positiv effekt, at kommunerne har haft mulighed for at arbejde ”hjemme” i kommunerne. I den gældende beredskabspolitik indgår det i organiseringen, at der etableres en fælles tværgående og koordinerende stab hos Hovedstadens Beredskab, hvortil kommunerne afgiver medarbejdere.
Værdien af den mere decentrale organisering har vist sig i form af en positiv indvirkning på det aktuelle behov for minimering af smittespredning, transportomkostninger og muligheden for at være tættere på egen organisation og krisestyring.
Derudover har etableringen af - og arbejdet i ”den koordinerende stab” bestående af repræsentanter fra Hovedstadens Beredskabssamordning, samt relevante repræsentanter fra forvaltningsområderne, bidraget positivt med mulighed for sparring, synergi og inspiration til løsninger på tværs af kommunegrænser under en hændelse med omfattende begrænsninger af mulighederne for gennemførelse af fysiske møder.
Hertil kommer, at anvendelsen af de muligheder for at gennemføre virtuelle møder, der er udviklet betydeligt igennem det seneste år, har vist, at mange møde- og koordinationsaktiviteter kan gennemføres effektivt og med tilfredsstillende resultater.
Der er på denne baggrund indarbejdet forslag til ændring af Beredskabspolitik 2021 i form af følgende tilføjelser:
”Det er muligt for kommunerne at varetage krisestyring og koordination fra egen forvaltning, hvis der er ønske eller behov herfor og at det er i sammenhæng med kommunens øvrige krisestyring.”
og
”Ved hændelser der rammer flere kommuner, vil der hos Hovedstadens Beredskab kunne etableres en koordinerende stab, der erfaringsudveksler og opsamler problemer og udfordringer for kommunerne og etablerer kommunalt samspil om løsninger.”
Med den foreslåede ændring indarbejdes den ønskede fleksibilitet, der ikke fremgår eksplicit af den nuværende beredskabspolitik.
Hovedstadens Beredskab lægger til grund, at der i forbindelse med kommende hændelser sker en konkret overvejelse om, hvilken af de mulige organiseringsformer, der skal vælges ved krisehåndteringen.
Herudover er der foretaget mindre redaktionelle justeringer i beredskabspolitikken.
Justeringerne tydeliggør, at det er rammevilkårene for tryghed, som Hovedstadens Beredskabs i særlig grad har til formål at understøtte. Samtidigt lægges der tydeligere vægt på koordinering og vidensdeling i interessefællesskabet på tværs af ejerkommunerne.
Forslag til Beredskabspolitik 2021 fremgår af bilag 1. De indarbejdede ændringer fremgår eksplicit af bilag 2.
Økonomi
Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Videre proces
Beredskabspolitik 2021 vil være gældende, når forslag hertil er godkendt i alle otte ejerkommuner i Hovedstadens Beredskab.
Hovedstadens Beredskab vil arbejde videre med konkretisering af erfaringerne fra håndteringen af COVID-19 situationen og i en dialog med repræsentanterne i Hovedstadens Beredskabssammenslutning vurdere, om der er grundlag for yderligere justeringer af beredskabspolitikken.
Søren Hartmann Hede / Mads Grønvall
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslag til beredskabspolitik 2021 for ejerkommunerne i Hovedstadens Beredskab (bilag 1) godkendes.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. september 2021
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. september 2021
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.