Mødedato: 23.09.2021, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Revision af miljøkrav til anlæg og mindre byggerier

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til revision af krav i Miljø i Byggeri og Anlæg 2016 (MBA16) for anlægsprojekter og mindre byggerier. Dette sker i forlængelse af beslutningen fra juni 2020 om, at større byggerier skal DGNB-certificeres, Svanemærkes eller tilsvarende.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at revisionen af miljøkrav, Miljø i Byggeri og Anlæg (MBA16), til anlægsprojekter og mindre byggerier godkendes (se uddybning i bilag 2).

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommune har siden 1998 stillet miljøkrav til kommunens egne og støttede bygge- og anlægsprojekter. Kravene rækker ud over gældende lovgivning og bidrager til at opfylde kommunens miljø- og klimamål. Borgerrepræsentationen vedtog den 24. juni 2020, at der stilles miljøkrav ved certificering efter DGNB, Svanemærket eller tilsvarende til nybyggerier og omfattende renovering med en entreprisesum over 20 mio. kr. Det var en del af samme beslutning, at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle vende tilbage med en revision af kravene for de mindre byggerier og anlægsprojekter, da disse byggerier ikke blev omfattet af beslutningen om certificering, fordi miljøfordelene ved disse typer byggerier ikke vurderes at stå mål med udgifterne, og da certificering af anlægsprojekter endnu ikke er udbredt i Danmark.

Der skal derfor tages stilling til revision af MBA16-kravene for anlæg og mindre byggerier. Kravene tilpasses de enkelte projekters tekniske indhold, størrelse og økonomi.

Løsning

Mindre byggeri og renoveringer
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at krav til de mindre byggerier tager udgangspunkt i de 18 krav, som ligeledes er indarbejdet i beslutningen om certificering af de større byggerier. Kravene understøtter i særlig grad kommunens miljø- og klimamål. Kravene stilles indenfor følgende fire kategorier: El, vand og varme; Materialer og cirkulær økonomi; Regnvand og bynatur og Sortering til ressource. Teknik- og Miljøforvaltningen udgiver kravene i udspecificeret udgave på kommunens hjemmeside.

Krav til de mindre byggerier vil gælde for nybyggerier og renoveringer med entreprisesum under 20 mio. kr. Kravene gælder også for renoveringer med entreprisesum over 20 mio. kr., som ikke er egnet til certificering fx udskiftning af vinduer.

Herunder er en oversigt over andelen af projekter, som kravene til de mindre byggerier vil omfatte, samt den tilknyttede økonomi.

Vurderet på baggrund af data fra 2016-2019

Kravene stilles til brugergrupperne:

  • Kommunens egne byggerier
  • Kommunens håndværkerydelser (typisk vedligehold af bygninger)
  • Støttede almene byggerier
  • Støttede bygningsfornyelser.

Alle 18 krav er ikke relevante for samtlige brugergrupper. Derfor er der udarbejdet kravsæt tilpasset de enkelte brugergrupper (bilag 2).

Bygherren skal ved projektopstart gennemføre en screening, som sikrer, at der arbejdes med relevante krav. Herved tages der højde for, at projekterne kan variere i størrelse fra fx etablering af skure til opførelse af institutioner, og at relevansen af kravene kan variere i de konkrete projekter. Eksempelvis vil krav om biodiversitet være relevant ved etablering af en institution, men ikke ved en mindre reparation.

I særlige tilfælde som fx akutte renoveringer og projekter med entreprisesum under 5 mio. kr., kan krav udelades grundet tid og økonomi efter administrativ dispensation fra den MBA-ansvarlige enhed i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Anlæg
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller en opdatering af kravene for anlægsprojekter fra MBA16 (se bilag 2) med de tilføjelser, der fremgår herunder:

  1. Fossil- og emissionsfri arbejdsplads, som bidrager til klimaplanens mål om energibesparelser
  2. Natursten, som sikrer anvendelse af sten med ansvarlige oprindelser, hvad angår miljø- og arbejdsmiljøforhold
  3. Livscyklusanalyser, som skal understøtte arbejdet med CO2-reduktion fra materialer
  4. Indsatser for at øge genbrug og genanvendelse, som bidrager til mere cirkulær økonomi.

Ligesom i byggeprojekterne skal bygherre screene projektet, så det sikres, at der arbejdes med relevante krav. Herved tages højde for, at projekterne spænder bredt såvel teknisk som økonomisk. Teknik- og Miljøforvaltningen udgiver kravene i udspecificeret udgave på kommunens hjemmeside.

For anlægsprojekter er certificeringssystemet CEEQUAL ved at blive taget i brug i Danmark. Teknik- og Miljøforvaltningen vil vurdere om det på sigt er relevant for kommunen at anvende et certificeringssystem som ramme for miljøarbejdet på anlægsprojekter i lighed med beslutningen om at anvende DGNB, Svanemærket eller tilsvarende for byggerier.

Implementering
For at sikre implementering af kravene skal kommunens rådgivere og leverandører have kendskab til kravene. De reviderede krav vil fremgå af udbud og kontrakter på bygge- og anlægsprojekter, ligesom de nuværende har gjort. Teknik- og Miljøforvaltningen vil en gang årligt følge op på implementering af kravene i lighed med den opfølgning, som er besluttet for certificering af de større byggerier.

Høring
Udkast til krav har været i høring hos Københavns Kommunes forvaltninger samt interesse- og brancheorganisationen BL 1. kreds – de almene boliger i København, som omfattes af kravene. Hvidbog med Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering og anbefalinger ses i bilag 4.

Høringssvarene er generelt positive overfor revision af kravene og for sammenhængen mellem kravene til byggerier over og under 20 mio. kr. BL ønsker krav til de mindre renoveringer fjernet på grund af få projekter, hvilket Teknik- og Miljøforvaltning ikke mener bør imødekommes, da det vil være en forringelse af miljøindsatsen i forhold til MBA16.

Høringen viser generelt ønske om øget fokus på drift og opfølgning for at sikre, at kravene giver de ønskede miljøforbedringer. I flere høringssvar anføres, at fokus på drift og opfølgning forudsætter, at der afsættes tilstrækkelige ressourcer til implementering af kravene i kommunens organisation og til opkvalificering af medarbejdere til arbejdet med nye krav. Siden høringen er værktøjer til drift og kravopfølgning udbygget i kravdokumenterne.

Økonomi

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at revisionen ikke vil medføre merudgifter i forhold til MBA16.

Uddybning af den økonomiske vurdering ses i bilag 3. For de mindre byggerier er vurderingen udarbejdet i samarbejde med Økonomiforvaltningen.

I budgetnotat TM111 anbefales initiativer, som understøtter overgang til de nye krav internt i kommunen og i samarbejdet med bygge- og anlægsbranchen og den almene sektor.

Videre proces

Når Borgerrepræsentation har godkendt indstillingen, gælder kravene for Københavns Kommunens byggeprojekter, som opnår planlægningsbevilling i budget 2022 og fremefter, og anlægsprojekter, der opnår bevilling til konkrete anlæg fra budget 2022, for nye almene byggerier, der efterfølgende prækvalificeres til støtte med kommunal grundkapital, for almene renoveringsprojekter, der endnu ikke har opnået skema A, og for renoveringsprojekter under bygningsfornyelsen, som søger om midler. Det er frivilligt for projekter igangsat før de fastsatte tidspunkter, om de anvender de nye krav eller fortsætter med MBA16-kravene. Økonomiforvaltningen har taget højde for de nye krav i udbud af rammeaftale på byggerådgivning, som er igangsat hen over sommeren.

Borgerrepræsentationen får ultimo 2023 og herefter årligt en status over arbejdet med kravene, som koordineres med status for arbejdet med certificeringskrav til de større byggerier.

Under revisionsarbejdet er det konstateret, at København Kommune i stigende omfang benytter pavilloner og 3. mandslejemål, som på nuværende tidspunkt ikke er omfattet af kravene i denne indstilling. Teknik- og Miljøforvaltningen vil fremadrettet undersøge behov og mulighed for at stille krav til den type bygninger. Teknik- og Miljøudvalget inddrages, hvis Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der bør stilles krav.

Søren Wille   / Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at revisionen af miljøkrav, Miljø i Byggeri og Anlæg (MBA16), til anlægsprojekter og mindre byggerier godkendes (se uddybning i bilag 2).

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 30. august 2021

 

 Venstre stillede følgende ændringsforslag til 1. at:

“dog således at alle ikke lovbestemte krav i forbindelse med mindre projekter F.s.a. Pavilloner, afskaffes.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 1 stemme mod 10. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: V.

Imod stemte: A, B, C, F, O, Ø og Å.

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning. 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. september 2021

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. september 2021

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Til top