Mødedato: 23.08.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forbedret cykelparkering i Reventlowsgade, Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til projektforslag om etablering af cykelparkering i Reventlowsgade ved Hovedbanegården og til frigivelse af anlægsmidler, så etableringen kan igangsættes.

Indstilling

Indstilling om,   

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 7,5 mio. kr. til etablering af bedre cykelparkering i Reventlowsgade. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Budget 2018 (Borgerrepræsentationen 5. oktober) (A, F, O og Ø) blev der, som en del af Cykelpakken, afsat 9,0 mio. kr. til cykelparkering ved Reventlowsgade. Københavns Kommune og DSB gennemfører projektet i samarbejde, og DSB bidrager med 9,0 mio. kr. I Overførselssagen 2017-2018 (Borgerrepræsentationen 3. maj 2018) (A, F, O og Ø) er der afsat yderligere 2,7 mio. kr. til projektering og koordinering mellem metroprojektet og Københavns Kommunes og DSB’s samarbejdsprojekt i Reventlowsgade, jf. bilag 1.

Der skal tages stilling til projektforslag og frigivelse af anlægsmidler, så etableringen af cykelparkering i Reventlowsgade kan igangsættes.

Løsning

Reventlowsgades 156 cykelparkeringspladser har en belægningsprocent på mere end 200 %. Med Metro Cityringens åbning og DSB’s planer om en opgradering af adgangsforholdene med en ekstra indgang fra Reventlowsgade til Hovedbanegården forventes et væsentligt øget flow af gående og cyklister i området.

Med projektet udskiftes de 156 cykelparkeringspladser med nye stativer, da de eksisterende er udslidte, og arealerne optimeres for at skabe mere plads til cykelparkering. Samtidig tilføres yderligere 194 nye cykelparkeringspladser. I forbindelse med den kommende metrostation i Stampesgade etablerer Metroselskabet tillige 380 nye cykelparkeringspladser på pladsen. Dermed vil der samlet set blive etableret 730 cykelparkeringspladser, heraf 574 nye pladser. Der etableres ikke særskilte pladser til ladcykler, men der vil være mulighed for at låse ladcyklerne fast til enderne af stativrækkerne.

Skemaet illustrerer, hvad nettotilvæksten er for cykelparkeringspladser i Reventlowsgade:

Udskiftning af eksisterende cykel-parkeringspladser

Nye cykel-parkeringspladser jf. projektforslag

Nye cykel-parkeringspladser etableret af Metroselskabet

Cykel-parkeringspladser i alt

Nettotilvækst af cykel-parkeringspladser

156

194

380

730

574

Forvaltningen har udarbejdet projektforslaget i samarbejde med DSB og med inddragelse af Vesterbro Lokaludvalg, Banedanmark, Metroselskabet, Movia og Københavns Politi. Forslaget bygger på tidligere undersøgelser i form af et dispositionsforslag udarbejdet på baggrund af midler fra Absalon Fonden (2013) og et scenariekatalog over mulighederne for etablering af cykelparkering i området omkring Hovedbanegården (2015), jf. bilag 1. Undersøgelserne viser et behov for fornyelse af Reventlowsgade og mere cykelparkering. Forvaltningen har desuden været i kontakt med Narkopolitiet og gademedarbejdere, der har anbefalet, at der fokuseres på tryghed og sikkerhed ved, at der ikke etableres hjørner og gemmesteder i Reventlowsgade, hvilket er indarbejdet i projektforslaget.

Med projektforslaget bliver Reventlowsgade omdannet, så der skabes bedre forhold for cyklende og gående og kapaciteten for cykelparkering øges, jf. bilag 2, 3A og 3B. Det foreslås, at Reventlowsgade lukkes for gennemkørende trafik og ensrettes på strækningen fra Istedgade frem til Reverdilsgade. Det giver mulighed for at opstille cykelstativer med plads til flere cykler. Cykelstativerne placeres i seks øer belagt med genbrugsbrosten. Øerne hæves ca. seks cm for at markere en adskillelse mellem gangarealer og cykelparke­ringsarealer. På øerne placeres den cykelstativmodel, som er anvendt ved Nørreport Station, jf. bilag 5. Samtidig plantes 16 træer for at begrønne området, jf. bilag 4A og 4B.

Konsekvenser for tilgængelighed

For at sikre bedre adgangsforhold til Hovedbanegården og bagindgangen til metrostationen i Stampesgade er der med løsningen etableret mere plads til fodgængere. Det skyldes, at byrummet bliver et transitrum for de forventeligt flere fodgængere, der skifter mellem metro, tog og bus og cyklister, der parkerer for at skifte til tog og metro.

Der lægges et traditionelt københavnerfortov, som skaber en arkitektonisk sammenhæng med den øvrige belægning omkring Hovedbanegården og tilstødende gader. Der etableres ledelinjer, som andre steder på Hovedbanegården. For at sikre tilgængelighed etableres en tydelig adskillelse mellem cykelparkering, fortov, cykelsti og vejareal med forskellige belægninger.

Der flyttes to handicapparkeringspladser fra krydset Istedgade/Reventlowsgade til parkeringspladsen i syd mod Tietgensgade. På den nye lokalitet bliver der plads til at parkere en handicapbus. Handicapparkeringspladserne kommer tættere på metroen og den transfertunnel og elevator, som Metroselskabet etablerer som adgangsvej til Hovedbanegårdens perroner.

Konsekvenser for trafik og bilparkering
Vejstrækningen mellem Istedgade/Reverdilsgade ensrettes for at sikre adgang for varelevering til Hovedbanegården og butikkerne i området. For at give plads til cykelparkeringsøerne lukkes Reventlowsgade for gennemkørende trafik mellem Reverdilsgade og parkeringspladsen mod Tietgensgade, jf. bilag 4A og 4B.

Supercykelstien Carlsbergruten, der i Stampesgade bliver anlagt som en dobbeltrettet cykelsti af Metroselskabet (Lokalplan nr. 466 fra maj 2012), videreføres i Reventlowsgade som en dobbeltrettet cykelsti frem til det ensrettede vejforløb i Reventlowsgade, jf. bilag 4A og 4B.

I Reventlowsgade etableres en modstrømscykelsti af hensyn til cyklisternes sikkerhed og for, at der på det samlede areal, der er til rådighed, kan være plads til både cykelparkering, cykelsti, kørsel og varelevering, jf. bilag 4A.

Cyklister og fodgængere forventes i fremtiden at udgøre hovedparten af trafikken i gaden. Den samlede løsning tilgodeser trafiksikkerheden for cyklisterne, så der ikke opstår farlige mødesituationer mellem bilister i sydgående retning og cyklister i nordgående retning. For cyklister i sydgående retning vurderer forvaltningen, at det er mest trafiksikkert at bilister og cyklister deles om kørebanen på strækningen mellem Istedgade og Reverdilsgade. Det vil øge bilisternes opmærksomhed mod cyklisterne. Tilgængeligheds- og trafiksikkerhedsrevisorer (eksterne) har ikke haft bemærkninger til løsningen, jf. bilag 6.

Der nedlægges ikke bilparkeringspladser i projektet. Af hensyn til fremkommeligheden for lastbiler og varelevering til Hovedbanegården og butikker i området flyttes tre bilparkeringspladser i Reverdilsgade til parkeringspladsen i syd mod Tietgensgade, jf. bilag 7. I projektet tages højde for passagemulighed for redningskøretøjer, ambulancer og renovationsbiler.

Konsekvenser for træer – begrønning

Med projektet plantes 16 nye træer af sorterne robinie, røn, el og bærmispel i højden 3-5 m. Et eksisterende træ er blevet kraftigt beskåret i forbindelse med anlæggelsen af Metro Cityringen. Træet er i dag en stamme med en topkappet krone, hvor der er risiko for, at grene kan falde af træet. Forvaltningen vurderer, at træet ikke er bevaringsværdigt og anbefaler derfor, at dette træ fældes og erstattes med et nyt, jf. bilag 4A og 4B.

Høring

Forvaltningen, Vesterbro Lokaludvalg og DSB har sammen holdt et orienteringsmøde med de lokale borgere og interessenter 16. april 2018. Lokaludvalget og de fremmødte til orienteringsmødet forholder sig overordnet set positive til projektet, men har følgende bemærkninger: Der ønskes en klar placering af af- og pålæsningsområder og cykelvej mod Istedgade, og der ønskes en klarere markering af arealet til gående og cyklister ved Stampesgade, jf. bilag 8. Lokaludvalgets bemærkninger bliver indarbejdet i hovedprojektet.

Forvaltningen har modtaget politiets samtykke af projektforslaget.

Økonomi

Projektets samlede anlægsudgifter udgør i alt 18,0 mio. kr. (2018 p/l), hvoraf de 9,0 mio. kr. finansieres af DSB. Af de 9,0 mio. kr. (2018 p/l) fra Københavns Kommune blev 1,5 mio. kr. (2018 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet med budgetvedtagelsen. De 7,5 mio. kr. (2018 p/l) skal frigives med denne indstilling, jf. tabel 1:

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2018 p/l)

2019

TMU

Udførelse af bedre cykelparkering i Reventlowsgade

Ordinær anlæg

2.28.23.3

7.500

I alt

-

-

-

7.500

TMU = Teknik- og Miljøudvalget.

Omkostninger til henholdsvis projektering, udførelse, aftalte ekstraomkostninger og eventuelle uforudsete udgifter fordeles ligeligt mellem Teknik- og Miljøforvaltningen og DSB.

Den afledte drift forventes at udgøre 0,2 mio. kr. i 2019 og 0,3 mio. kr. årligt fra 2020 og frem. Budgettet til den afledte drift er afsat under Økonomiudvalget og overføres til Teknik- og Miljøudvalget, når anlægsprojektet er afsluttet og ibrugtaget.

I Overførselssagen 2017-2018 (Borgerrepræsentationen 3. maj 2018) (A, F, O og Ø) er der afsat yderligere 2,7 mio. kr., som alle er stjernemarkeret, til en forceret projektering og koordinering mellem metroprojektet og Københavns Kommunes og DSB’s samarbejdsprojekt i Reventlowsgade, jf. bilag 1.

Videre proces

Efter godkendelse af projektforslaget og frigivelse af anlægsmidlerne, vil der ske en yderligere kvalificering gennem en detaljeret projektering. Projektet forventes færdiganlagt ultimo 2019.

 

Pernille Andersen                    Lone Byskov

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget danner grundlag for den videre projektering, etablering af cykelparkering og omdannelse af Reventlowsgade, jf. bilag 4a og 4b, hvor Reventlowsgade afkortes, og der sker en ensretning for bilister i gaden.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 7,5 mio. kr. til etablering af bedre cykelparkering i Reventlowsgade. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. juni 2018

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. august 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. august 2018

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top