Mødedato: 23.08.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlæg af 650 cykelparkeringspladser ved Metro Cityringen

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til et projektforslag om anlæg af cykelparkeringspladser og frigivelse af midler til anlæg for at skabe bedre cykelparkeringsforhold ved de kommende stationer på Metro Cityringen.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 3,1 mio. kr. til anlæg af 650 cykelparkeringspladser ved 10 stationer på Metro Cityringen. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Budget 2017 (Borgerrepræsentationen 6. oktober 2016) afsatte en enig Borgerrepræsentation 3,8 mio. kr. til anlæg af 600 cykelparkeringspladser i nærområdet til de kommende stationer på Metro Cityringen. Pladserne skal supplere de cykelparkeringspladser, som skal anlægges af Metroselskabet på metroforpladserne.

Projekteringen har vist, at der kun er plads til at anlægge supplerende cykelparkeringspladser ved 10 af de 14 kommende stationer på Metro Cityringen, der ligger i Københavns Kommune. Projekteringen har tillige vist, at det er muligt at indrette projektet, så der kan anlægges yderligere 50 cykelparkeringspladser ved de 10 stationer. Der skal derfor tages stilling til et projektforslag, hvor der ved 10 af de 14 kommende stationer i Københavns Kommune anlægges 650 cykelparkeringspladser, og til frigivelse af anlægsmidler, så den videre projektering og anlæg kan igangsættes.

Løsning

Metro Cityringen åbner i juli 2019 med 17 nye stationer, heraf 14 i Københavns Kommune, jf. bilag 2. Metroselskabet skal i henhold til lokalplanerne anlægge 6.750 cykelparkeringspladser på metroforpladserne. Da der forventes en stigning i cykeltrafikken i de kommende år blev det i Budget 2017 besluttet, at Københavns Kommune skal anlægge yderligere 600 cykelparkeringspladser i nærområdet til de kommende stationer. Projektet vil understøtte målet i Fællesskab København om, at 70 % af københavnerne skal være tilfredse med mulighederne for cykelparkering i 2025.

Forvaltningen har screenet nærområderne til de kommende metrostationer for at finde de arealer, der kan anvendes til cykelparkering, for at afklare, hvor der er plads og mulighed i forhold til lokalplansbestemmelser om ophold, brand- og redningsforhold. Der er i screeningen ligeledes taget højde for fx indkøbsmuligheder og rekreative områder. Forvaltningen har screenet områderne inden for en afstand af 150 meter til metronedgangene. På den baggrund er der udarbejdet et projektforslag om etablering af 650 cykelparkeringspladser ved 10 ud af de 14 stationer på Metro Cityringen, der er placeret i Københavns Kommune, jf. bilag 3.

Det er ikke muligt at anlægge yderligere cykelparkeringspladser ved og på Nørrebros Runddel, Gammel Strand, Nuuks Plads og Københavns Hovedbanegård, da størstedelen af arealerne på disse metroforpladser er eller vil blive fuldt udnyttet til cykelparkering og andre funktioner, fx lokalplanbestemte opholdsarealer, brand- og redningsveje og træer mv. Forvaltningen forventer, at der ved København H metrostation etableres 350 cykelparkeringspladser i projektet Cykelparkering i Reventlowsgade – indstilling herom fremlægges sideløbende med nærværende indstilling – som også kan anvendes af metrocityringbrugerne.

Forvaltningen har fundet plads til yderligere 50 cykelparkeringspladser ved de 10 stationer, dvs. der kan anlægges i alt 650 pladser. De 650 cykelparkeringspladser er fordelt på de 10 stationer som følger:

Metrostation

Antal pladser, som anlægges af Københavns Kommune

Antal pladser, som Metroselskabet skal anlægge i henhold til lokalplan

Enghave Plads (jf. bilag 3A)

65

650

Rådhuspladsen (jf. bilag 3B)

85

200

Kongens Nytorv (jf. bilag 3C)

85

200

Marmorkirken (jf. bilag 3D)

20

250

Østerport (jf. bilag 3E)

60

850

Trianglen (jf. bilag 3F)

65

650

Poul Henningsens Plads (jf. bilag 3G)

40

550

Vibenshus Runddel (jf. bilag 3H)

110

500

Skjolds Plads (jf. bilag 3I)

100

450

Nørrebro (jf. bilag 3J)

20

750

Da metroforpladserne ikke er færdiganlagte, og da der derfor fortsat udestår en detailprojektering af projektet, vil tallene i tabellen ovenfor kunne variere med en til tre pladser enkelte steder.

Cykelparkeringspladserne anlægges i de områder på metroforpladserne, hvor Metroselskabet også anlægger cykelparkeringspladser. Derved udnyttes pladsen bedst muligt og samtidig sikres tilgængeligheden for fodgængerne. I nærområderne til metrostationerne placeres cykelparkeringspladserne fortrinsvis på steder, hvor forvaltningen vurderer, at cyklister vil passere på vej til eller fra stationerne.

Effekter af forslaget
Behovet for cykelparkering kendes først endeligt efter Metro Cityringens åbning. Det er forvaltningens vurdering, at yderligere 650 cykelparkeringspladser ved Metro Cityringens forpladser vil bidrage til at skabe gode cykelparkeringsforhold ved stationerne.

Konsekvenser for bilparkeringspladser og træer
Projektforslaget har ikke konsekvenser for bilparkeringspladser eller fældning af træer. Da beslutningen i Budget 2017 ikke giver adgang til at nedlægge bilparkeringspladser i realiseringen projektet, har forvaltningen ikke undersøgt denne mulighed.

Høring
Forvaltningen har hørt lokaludvalgene på Vesterbro, i Indre By, på Nørrebro og Østerbro om den foreslåede placering af cykelparkeringspladserne. Derudover er Magasin, Det Kongelige Teater og Enigma Museum hørt, da enkelte placeringer ligger tæt op til deres indgange.

Vesterbro Lokaludvalg mener, at anlæg af flere cykelparkeringspladser vil ske på bekostning af plads til rekreative formål, og forvaltningen har på den baggrund planlagt 25 færre pladser på Enghave Plads.

Indre By Lokaludvalg mener, at pladserne på Rådhuspladsen er barriereskabende, og forvaltningen har på den baggrund planlagt 28 færre pladser. Lokaludvalget har desuden ønsket løsninger med cykelparkeringskældre, flexparkering og nedlæggelse af bilparkeringspladser. Da forslagene ligger uden for projektets ramme, har forvaltningen ikke arbejdet videre hermed.

Nørrebro Lokaludvalg ønsker flere cykelparkeringspladser på metrostationerne ved Nørrebro St. og Nørrebros Runddel. Dette har forvaltningen ikke kunnet imødekomme, da der ved disse stationer ikke er plads til flere cykelparkeringspladser. Lokaludvalget har desuden ønsket løsninger med overvågning og overdækket cykelparkering. Disse forslag ligger uden for projektets ramme, og forvaltningen har derfor ikke arbejdet videre hermed.

Magasin har spurgt, om den eksisterende cykelparkering ved Magasins facade på Kongens Nytorv nedlægges, og hvorfor der ikke etableres flere pladser tættere på den nye metrostation. Forvaltningen kan oplyse, at der nedlægges 15 eksisterende pladser foran Magasins facade for at skabe plads til 100 nye pladser samme sted. Arealet på pladsen forventes fuldt udnyttet til cykelparkeringspladser og andre funktioner, og forvaltningen har ikke fundet plads til yderligere pladser dette sted.

Det Kongelige Teater vil genåbne et billetsalg inde i bygningen med adgang fra en eksisterende indgang i teatrets nordøstlige hjørne ud mod August Bournonvilles Passage, som i en periode har været aflåst. For at sikre passage mellem teatrets billetsalg og den kommende metronedgang i August Bournonvilles Passage har Det Kongelige Teater ønsket, at et cykelstativ med 15 pladser ikke etableres på fortovet. Forvaltningen har imødekommet ønsket med et forbehold om, at forvaltningen vil revurdere beslutningen, hvis der opstår udfordringer med parkerede cykler, når Metro Cityringen åbner.

Enigma Museum og Østerbro Lokaludvalg har ikke fremsendt høringssvar.

Høringsbidragene fremgår af bilag 4. Politiet har givet sit samtykke til forslaget.

Økonomi

I Budget 2017 (Borgerrepræsentationen 6. oktober 2016) afsatte en enig Borgerrepræsentation 3,8 mio. kr. til anlæg af 600 nye cykelparkeringspladser i nærområdet til de kommende stationer på Metro Cityringen. 0,8 mio. kr. af bevillingen er stjernemarkeret og er dermed frigivet ved budgettets vedtagelse til projektering. Med denne indstilling skal de resterende 3,0 mio. kr. (2017 p/l) af anlægsmidlerne frigives. De 3,0 mio. kr. i 2017 p/l svarer til 3,1 mio. kr. i 2018 p/l.

Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling (nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr. (2018 p/l)

2018

2019

I alt

TMU

Anlæg af cykelparkering

3400 –

Ordinær anlæg

2.28.23.3

1.024

2.048

3.072

I alt

 

 

 

1.024

2.048

3.07

TMU = Teknik- og Miljøudvalget.

I Budget 2017 blev der til drift afsat 0,025 mio. kr. i 2018, 0,050 mio. kr. i 2019 og 0,100 mio. kr. i 2020 og frem. Forvaltningen vurderer, at udgiften til driften af de ekstra 50 cykelparkeringspladser kan afholdes inden for det afsatte driftsbudget.

Projektet kan senere blive sat i bero af forvaltningen, så anlægsmåltallet 2018 for Teknik- og Miljøforvaltningen ikke overskrides, jf. Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 29. januar 2018.

Videre proces

Anlæg igangsættes ultimo august 2018 og gennemføres i takt med overdragelsen af metroforpladserne til Københavns Kommune. Det samlede anlæg kan ibrugtages i medio 2019 samtidig med, at Metro Cityringen åbner.

 

Pernille Andersen                    Lone Byskov

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

 

1. at projektforslaget, jf. bilag 3, danner grundlag for anlæg af 650 cykelparkeringspladser ved 10 stationer på Metro Cityringen.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

2. at der frigives en anlægsbevilling på 3,1 mio. kr. til anlæg af 650 cykelparkeringspladser ved 10 stationer på Metro Cityringen. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. juni 2018

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. august 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. august 2018

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top