Mindre forurenende diesel i busserne
Indstilling
Indstilling om,
- at notatet fra Movia vedrørende mulighed for anvendelse af mindre forurenende diesel på Københavns Kommunes buslinjer (bilag 1) tages til efterretning,
- at det godkendes, at budgetnotat om mindre forurenende diesel i busser (bilag 2) indgår i budgetforhandlingerne for 2019,
- at det godkendes, at der hermed er svaret på 5. at-punkt i medlemsforslag fra SF om forbud mod dieselbiler, jf. bilag 3.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede 12. oktober 2017 at pålægge Økonomiforvaltningen, med inddragelse af andre relevante forvaltninger, at udarbejde forslag til politisk behandling om, hvordan det i samarbejde med Movia kan sikres, at de busser i København, som fortsat kører på diesel, skal benytte mindre forurenende dieseltyper frem til, at alle busser overgår til de nye vedtagne miljøstandarder. Samtidig pålagde Borgerrepræsentationen, Teknik- og Miljøforvaltningen at svare på fire andre punkter om renere luft. Disse fire punkter forventes behandlet på Teknik- og Miljøudvalgsmødet den 18. juni 2018.
Overgangsløsning indtil elbusser indfases
Borgerrepræsentationen har med budget 2017 besluttet, at elbusser eller andre busser med tilsvarende miljø-, klima- og støjegenskaber, skal indfases på alle buslinjer i takt med, at Movia sender dem i udbud.
I december 2019 vil 15% af busdriften være baseret på elbusser eller lignende. I 2023 forventes 55% af busdriften at være baseret på el eller lignende og i 2027 vil 90% af busserne være baseret på el eller lignende. Senest i 2031 vil hele busdriften være omstillet.
Anvendelse af mindre forurenende diesel vil være en overgangsløsning, som, i en midlertidig periode indtil elbusserne er indfaset, kan reducere emissionerne fra busserne.
Københavns Kommunes emissionsmål
Busserne medvirker til luftforurening i København samt CO2-udledning. Jf. Klimaplanen skal busserne senest i 2025 være CO2-neutrale og jf. Ren Luft til Københavnerne skal udledningen fra busser med NOx og partikler reduceres med 60% i 2025 sammenlignet med 2011. I 2017 var NOx- og partikeludledningen reduceret med henholdsvis 74% og 17% sammenlignet med 2011. Målsætningen for NOx er således opfyldt og Økonomiforvaltningen forventer, at partikelmålsætningen opnås i 2020 med de allerede besluttede tiltag (elbusser eller lignende på linje 2A og 18 fra december 2019 og udbud af havnebusdriften med driftsstart i 2020).
Løsning
Ifølge Movia er det muligt at reducere luftforurening fra 48 busser ved at anvende syntetisk diesel. Desuden kan CO2-udledningen fra op til 261 busser mindskes, hvis der anvendes syntetisk biodiesel (HVO). Movia har udarbejdet vedlagte notat (bilag 1), som beskriver mulighederne og effekterne. På baggrund heraf har Økonomiforvaltningen udarbejdet vedlagte budgetnotat (bilag 2), som kan indgå i budgetforhandlingerne for budget 2019.
Notatet fra Movia og budgetnotatet beskriver tre modeller med forskellige effekter og omkostninger. Miljøeffekt og omkostninger ved de tre modeller fremgår af tabel 1.
Tabel 1: Miljøeffekt og omkostninger ved model 1-3, første år
|
Effekt, NOx |
Effekt, partikler |
Effekt, CO2 |
Pris (mio. kr/år) |
Model 1 |
Op til 87 kg/år (ca. 0%) |
Op til 11 kg/år (op til 8%) |
-85 ton/år (-1%) |
0,5 |
Model 2 |
Op til 87 kg/år (ca. 0%) |
Op til 11 kg/år (op til 8%) |
2.000 ton/år (ca. 15%) |
5,4 |
Model 3 |
Op til 87 kg/år (ca. 0%) |
Op til 11 kg/år (op til 8%) |
14.000 ton/år (100%) |
38,2 |
Effekten og omkostningerne aftager frem til og med 2028, da de ældre dieselbusser i denne periode udgår til fordel for elbusser eller andre busser med tilsvarende miljø-, klima- og støjeffekter. Den procentvise effekt er ift. emissioner fra hele den busdrift, som finansieres af Københavns Kommune i 2019. Havnebusserne indgår ikke.
Som det fremgår af tabel 1, øger model 1 CO2-udledningen mens model 3 gør busserne CO2-neutrale.
Effekter på luftforurening (NOx og partikler) er beregningsteknisk ens i alle tre modeller (samlet ca. 0% NOx-reduktion og ca. 8% partikelreduktion i forhold til emissionerne fra alle busserne i Københavns Kommune), men model 1 og 2 vil ifølge Movia (bilag 1) af tekniske årsager i praksis have mindre effekt. Det skyldes, at busserne vil dele tankanlæg med busser af højeste miljøstandard og med buslinjer, som kører udenfor Københavns Kommune. De beregnede NOx- og partikeleffekter er således det maksimalt opnåelige. I model 3 vil der fortsat være reduceret effekt, men da flere busser indgår, udnytter de en større andel af tankanlæggene og giver hermed i praksis bedre miljøeffekt end model 1 og 2. For CO2 er de beregnede effekter præcise.
Detaljerede beskrivelser af effekter og omkostninger fremgår af notat fra Movia (bilag 1) og af budgetnotat (bilag 2)
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser. Såfremt der tildeles midler i budget 2019 til mindre forurenende diesel i busserne, vil budgettet til busdrift blive øget tilsvarende jf. tabel 1 og bilag 2.
Videre proces
Budgetnotat om mindre forurenende diesel i busserne kan indgå i forhandlingerne om budget 2019. Mindre forurenende diesel i busserne forventes tidligst at kunne blive anvendt fra 2. halvår 2019 såfremt der i budget 2019 afsættes midler hertil. Det skyldes, at anvendelsen af GtL/HVO kræver, at Movia indgår aftaler med busoperatørerne om kompensation for merudgifter. Omkostninger og busantal er under forudsætning af, at der kan indgås aftaler med alle busoperatører indenfor den forventede omkostningsvurdering.
Peter Stensgaard Mørch /Søren Tegen Pedersen
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at notatet fra Movia vedrørende mulighed for anvendelse af mindre forurenende diesel på Københavns Kommunes buslinjer (bilag 1) tages til efterretning,
- at det godkendes, at budgetnotat om mindre forurenende diesel i busser (bilag 2) indgår i budgetforhandlingerne for 2019,
- at det godkendes, at der hermed er svaret på 5. at-punkt i medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti om forbud mod dieselbiler, jf. bilag 3.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. juni 2018
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. august 2018
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse af et nyt 4. at-punkt:
”at Borgerrepræsentationen pålægger forvaltningen at udarbejde et budgetnotat på en model, der sikrer, at alle busser i København på den mest priseffektive måde sikrer renere luft i København hurtigst muligt, dvs. en model 4 med mindre forurenede diesel; GTL til de 261 busser.”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt uden afstemning.