Mødedato: 23.08.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Københavns Kommunes strategi for udviklingen af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier (Strategi 2012-2014)

Se alle bilag

Man skal godkende den endelige reviderede strategi for udviklingen af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier (2012-2014) efter et udkast har været i høring hos interne og eksterne interessenter.

Indstilling

Indstilling om,

1.      at den reviderede strategi for udviklingen af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier (Strategi 2012-2014) godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Som led i revisionen af Københavns Kommunes strategi for udviklingen af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier godkendte Socialudvalget på et møde den 29. februar 2012 et høringsudkast af den reviderede strategi, hvorefter høringsudkastet blev sendt i høring hos samarbejdspartnere samt interne og eksterne interessenter på området for udsatte børn og unge. Socialforvaltningen har på baggrund af de indkomne høringssvar tilpasset høringsudkastet og ønsker nu Socialudvalgets godkendelse af den endelige reviderede strategi (endelig reviderede strategi er vedlagt som bilag A).

Løsning

Socialforvaltningen har modtaget i alt 27 høringssvar (skematisk oversigt over indkomne ændringsforslag og kommentarer findes i bilag 1, mens samtlige høringssvar findes i bilag 2). På baggrund af tilbagemeldingerne i høringssvarene er strategien blevet tilpasset med de elementer, som berører de mere overordnede linjer og prioriteringer på området, og hvor forvaltningen har fundet det relevant. Det drejer sig om følgende:

            Fokusområde: En mere vidensbaseret udvikling og praksis

·         Der er opstillet klarere krav til opsamlingen af viden fra egen organisation

            Fokusområde: Tidlig indsats i forhold til udsatte børn og unge

·         Samarbejdet med Psykiatrien er blevet indarbejdet, så der kan sikres sammenhængende og koordinerede forløb

·         Programmet omkring bedre samarbejdsflader mellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen er skrevet tyderligere frem – herunder det nye Aftaleforum

            Fokusområde: Kvalificerende skolegang for udsatte børn og unge

·         Der er indskrevet, hvad Socialforvaltningen mener med en kvalificerende skolegang

            Fokusområde: God overgang til voksenlivet for udsatte unge

·         Socialforvaltningens målsætning omkring uddannelse til udsatte unge og arbejdet med den tværkommunale Ungestrategi er blevet tydeliggjort

            Fokusområde: Bedre myndighedsarbejde

·         Overholdelse af børns rettigheder er blevet fremhævet som en elementær del af en god sagsbehandling

·         Der er tilføjet en ny aktivitet omkring en styrkelse af håndteringen af underretninger og tilbagemelding på underretninger til fagpersoner

·         Der er tilføjet en aktivitet omkring klarere sagsgange i sager om vold eller seksuelle overgreb

Udover de specifikke ændringer er der nogle overordnede tematikker, der er gået igen i høringssvarene. Tematikkerne og hvordan de er håndteret beskrives nedenfor :

  • Brugen af efterværn bør opprioriteres og der bør sikres stabil voksenkontakt i overgangen til voksenlivet og træning i at bo i egen bolig. Efterværn er allerede en del af strategiens fokusområde vedrørende God overgang til voksenlivet for udsatte unge, hvor det beskrives, at forskning har peget på, at efterværn har vist gode resultater i forhold til sikre den gode overgang efter den unge er blevet atten. Derfor har Socialforvaltningen også peget på tre nye efterværnsaktiviteter; efterværnskontaktpersoner, tilbud til unge med fokus på overgangen til voksenlivet samt ungepladser på to af vores døgninstitutioner. Socialforvaltningen satser dog i endnu højere grad på at skabe gode, velforberedte og helhedsorienterede overgange for de unge ved at skabe samarbejde med de instanser, der skal hjælpe den unge, når han fylder 18 år. Der er her snakke om Jobcenteret under Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Ungdommens Uddannelsesvejledning under Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialcenter København.
  • Civilsamfundet og de frivillige organisationer bør tænkes ind som en ressource i forhold til arbejdet med udsatte børn og unge. Socialforvaltningen anerkender og sætter rigtig stor pris på det samarbejde, vi lokalt har med forskellige aktører i civilsamfundet, hvor der bl.a. kan være tale om lektiecafeer, fodboldklubber, Natteravnene osv. Disse aktører gør et kæmpe stykke arbejde, som vi ikke kan undvære. Socialforvaltningen har dog vurderet, at der ikke skal laves en særskilt aktivitet i strategien, der går på at øge inddragelsen, da samarbejdet er i dag en integreret del af det sociale arbejde i kommunen. I det omfang det er relevant i forhold til konkrete enkeltsager, vil frivillige aktører inviteres med som en del af det private eller professionelle netværk omkring barnet og familien, så de bliver indtænkt som en ressource.
  • Forskellige kommentarer omkring Forandringskompasset manglende brugbarhed som dialogredskab. Socialforvaltningen har valgt ikke at medtage disse kommentarer i strategien af flere årsager. Først og fremmest er der truffet politisk beslutning om, at Forandringskompasset skal bruges som resultatmålingsværktøj i forhold til forvaltningens indsatser, og den kan derfor ikke skrives ud som element af strategien. Dernæst er Forandringskompasset først lige begyndt at blive anvendt, og dets gevinster derfor heller ikke fuldt høstet endnu. Det kræver større kendskab og fortrolighed med redskabet, før det fuldt implementeret. Kommentarerne vil dog blive taget videre til den arebejdsgruppe, der løbende følger op på implementeringen af Forandringskompasset.
  • Samarbejde på tværs af forvaltninger og en helhedsorienteret tænkning omkring børn og familier bør fremgå tydeligere. Socialforvaltningen er meget enig i vigtigheden af det tværforvaltningsmæssige arbejde med børn og familier, og at kommunen - uanset hvilken forvaltning - fremstår som en enhed. Det var også et klart fokus i det udkast af strategien, der blev sendt i høring. Det er dog blevet skrevet tydliggere frem i den endelige udgave af strategien.
  • De faglige organisationer ønsker, at der på børneområdet oprettes et Videnscenter, der skal producere og systematisere viden om egen praksis, fra andre kontekster samt sikre en løbende formidling og videndeling. Medarbejderne skal organiseres samlet, men med medarbejderne placeret i de enkelte udførerenheder og BFCK. Socialforvaltningen er helt enige i de faglige organisationers ønske om at have en mere systematiseret og organiseret opsamling af viden om vores egen praksis. Dette er også et klart mål i det tværgående fokusområde "En mere vidensbaseret udvikling og praksis". Her peges på at vi skal øge anvendelsen af vores egen viden samt forske i egen praksis. Bl.a. skal der laves en kortlægning af de vidensmiljøer, der er i forvaltningen og gøre den viden, der produceres internt tilgængelig. Dette skal gøres i regi af børneområdet Metodeenhed. Desuden skal der igangsættes et Ph.D. projekt på institutionsområdet. Socialforvaltningen har dog som følge af de faglige organisationers ønske valgt at opstille klarere krav til opsamlingen af viden fra egen organisation.

Generelle ændringer

·         Da pejlemærket omkring færre udsatte unge begår kriminalitet har fået tilføjet endnu en indikator, er denne indikator også tilføjet som målsætning under fokusområdet. Målsætningen lyder Færre unge begår kriminalitet

·         Opdatering af beskrivelser af aktiviteter, hvor der er sket en udvikling, bl.a. systematisk tværfaglig klassegennemgang i 4. klasse, programmet om bedre samarbejdsflader mellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen, udvikling af tilbud til unge med fokus på overgangen til voksenlivet, udvikling af tilbudsviften mv.

·         Mindre sproglige og indholdsmæssige justeringer eller præciseringer under alle fokusområder

Det, der ikke er medtaget i revideringen af strategien, er følgende elementer:

·         Kommentarer der vedrører økonomiske eller normeringsmæssige udfordringer

·         Detaljerede indholdsforslag til enkelte aktiviteter. De bliver i stedet sendt videre til de arbejdsgrupper, der skal konkretisere og implementere de enkelte aktiviteter

·         Forslag til tiltag, der ligger udenfor Socialforvaltningens ansvarsområde

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Ufinansierede aktiviteter i strategien vil indgå i budgetforhandlingerne 2013

Videre proces

Når strategien er endelig vedtaget vil der blive udarbejdet en implementeringsplan, og der vil blive nedsat projektgrupper, der skal arbejde videre med konkretiseringen og implementeringen af de enkelte aktiviteter. Derudover vil der bliver udarbejdet en kommunikationsplan, der skal sikre, at alle dele af organisationen løbende bliver informeret omkring udviklingen i strategiarbejdet. Som en del af denne kommunikationsplan vil der blive udarbejdet en pixi-udgave af strategien.

Anette Laigaard

                                                                                                  /Ane K. Christensen

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at den reviderede strategi for udviklingen af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier (Strategi 2012-2014) godkendes.



Socialudvalgets beslutning i mødet den 13. juni 2012

Kontorchef Ane K. Christensen overværede punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.


 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. august 2012
Indstillingen blev anbefalet.
 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. august 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top