Mødedato: 23.08.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Citylogistik

Se alle bilag
Man skal godkende, at forvaltningen arbejder videre med Citylogistik i København frem mod igangsætningen af et egentligt demonstrationsprojekt i 2013, og Borgerrepræsentationen skal frigive midler hertil.

Indstilling

Indstilling om,

1.      at demonstrationsprojektet Citylogistik finansieres ved, at der frigives en anlægsbevilling på 1,5 mio. kr. (2012 p/l) i 2012 til arbejdet frem mod igangsætningen af demonstrationsprojektet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.22.01.3. Midlerne stammer fra den rådighedsbevilling, som blev afsat til miljøzoner i København i budget 2005.

Det bemærkes, at finansieringen til projektet kommer fra overskydende midler afsat i budget 2005 til miljøzoner i København. Disse midler har ikke tidligere fremgået af listerne over anlæg der kan annulleres, som udarbejdes i forbindelse med budgetforhandlinger og overførelsessager.

Endvidere bemærkes det, at der i sagen omdisponeres midler givet til at etablere miljøzone. I sagsfremstillingen er det angivet at midlerne omdisponeres indenfor det samme formål. Dette er i overensstemmelse med principperne i Borgerrepræsentationens beslutning i sagen ” Kollektiv trafik i København: Beslutning om udredning af metro til Ny Ellebjerg og letbane ad Frederikssundsvej” 20. juni 2012.

Teknik- og Miljøforvaltningen har oplyst, at efter udmøntningen af midlerne i denne sag er der 0,35 mio. kr. tilbage af miljøzonemidlerne, som ikke er udmøntet til konkrete projekter.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationens besluttede på BR-mødet den 5. maj 2011 at igangsætte konceptudviklingen af Citylogistik-projektet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Copenhagen Business School (CBS) og Transportens Innovations Netværk (TINV). Trafikstyrelsens Center for Grøn Transport medfinansierer konceptudviklingen.

Første fase af dette projekt er nu afsluttet, og der foreligger nu en business case på et konkret demonstrationsprojekt.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at der arbejdes videre med Citylogistik i København. Med denne indstilling frigives midler til udarbejdelse af udbudsmateriale, ansøgning om medfinansiering hos Trafikstyrelsen, Center for Grøn Transport, fortsat dialog med Staten om lovhjemmel og anden forberedelse af et konkret demonstrationsprojekt. Demonstrationsprojektet skal finansieres gennem budget 2013 og vil kunne startes medio 2013.

Ved at igangsætte et demonstrationsprojekt med Citylogistik i København, kan mange små leveringer og afhentninger i Indre By undgås. Trafiktællinger af godstransporten i Indre By i København viser at 1/3 af alle biler (varevogne og lastbiler) kun opholder sig i Indre By mellem 5 til 10 minutter. Dette betyder, at der foregår mange små enkelt leveringer/afhentninger i Indre By, hvor køretøjet ikke er udnyttet effektivt. Ved at samle flere leverancer til butikker i samme område og omlaste til færre og mere miljøvenlige biler, kan distributionen effektiviseres og antallet af tunge køretøjer i Indre By reduceres. Samtidig kan Citylogistik tilbyde butikkerne andre services som håndtering af returvarer, emballage og forsendelser. En nærmere beskrivelse af konceptet findes i bilag 1.

Citylogistik-konceptet vil være medvirkende til at fremme Københavns målsætninger på en lang række områder, såsom at reducere trængslen i Indre By, øge bylivet og bymiljøet, sænke støj- og luftforeningen lokalt, samt øge trafiksikkerheden i byen. Samlet set vil Københavns Indre By fremstå som et mere attraktivt sted for beboere og handlende. Samtidig vil Citylogistik bidrage til den grønne vækst ved at støtte en ny grøn distributionsmetode, samt ved at tilbyde virksomheder, der i forvejen har en grøn profil, en grøn varelevering.

Demonstrationsprojekt
CBS har beregnet, at et Citylogistik-konceptet er afhængig af tilskud i en 3-årig opstartsfase, men det forventes, at konceptet herefter vil kunne løbe økonomisk rundt ved tilmelding af 150 butikker. Dette stemmer overens med erfaringer med lignende koncepter fra Holland. Det forventes på nuværende tidspunkt, at støtten vil beløbe sig til 3,5 mio. kr. over tre år. Business casen er vedlagt i bilag 2.
CBS har beregnet business casen med støttebehovet for tre forskellige scenarier i bilag 2. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at Københavns Kommune efter et almindeligt udbud efter gældende regler indgår i et offentlig-privat partnerskab med en eksisterende transportør.

Effekter
DTU har udarbejdet en simuleringsmodel, der viser at 150 butikker tilmeldt konceptet svarer ca. til:

  • 10 % af godset til Indre by.
  • minimum 40-50.000 færre stop/afleveringer årligt. Hertil kommer afhentning af returemballage mv., der bidrager yderligere til en reduktion i antallet af køretøjer.
  • 5 % færre antal kørte kilometre i Indre by.
  • En total reduktion på 10 % i emissionerne (NOX og partikler) i Indre by samt en mindre CO2 reduktion.

Reduktionen i antal kørte kilometre samt særligt i antallet af stop/leveringer betyder markante lokale forbedringer i bylivet/bymiljøet. Hollandske erfaringer viser, at der ved indførslen af et lignende koncept blev skabt mere handel i formiddagstimerne, eftersom der ikke længere var så mange last- og varebiler i og omkring gågadenettet.

Lovhjemmel
For at Kommunen kan støtte projektet i opstartsfasen, er det nødvendigt at etablere en lovhjemmel hertil. Forvaltningen er i skrivende stund i positiv og konstruktiv dialog med såvel Transportministeriet som Miljøstyrelsen for at få etableret det fornødne lovgrundlag. Lovhjemmelen forventes vedtaget ultimo 2012.

Økonomi

Der skal frigives 1,5 mio. kr. til forberedelse af demonstrationsprojekt. Midlerne fordeles således:

  1. Projektledelse af det samlede konsortium og ansøgning til samt samarbejde med Trafikstyrelsen 0,5 mio. kr.
  2. Samarbejde med transportbranchen, transportkøberne og butikkerne samt forberedelse af udbud til demonstrationsprojektet 0,5 mio. kr.
  3. Juridisk bistand i forbindelse med det lovforberedende arbejde, de organisatoriske forhold samt udbudsmaterialet 0,5 mio. kr.

Midlerne frigives fra den rådighedsbevilling, der oprindeligt blev afsat til indførelse af miljøzoner i København i budget 2005 (Æ73). Tidligere indsatser for tung trafik og det hidtidige arbejde med Citylogistik er finansieret fra samme rådighedsbevilling.

Københavns Kommune har udtømt mulighederne i den eksisterende miljøzonelovgivning, men ser Citylogistik-konceptet som et tiltag, der potentielt kan forbedre trængsel, det generelle bymiljø, trafiksikkerhed og tryghed samt støj- og luftforureningen.

Forvaltningen har til Teknik- og Miljøudvalgets budgetseminar udarbejdet et budgetnotat til budget 2013 til et demonstrationsprojekt. Den netop færdiggjorde business case fra CBS viser, at Københavns Kommune skal give i alt 3,5 mio. kr. i støtte de første tre år, under forudsætning af, at der som forventet opnås 40 % medfinansiering fra staten.  På den baggrund nedjusteres budgetnotat som grundlag for de kommende budgetforhandlinger.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen vil i samarbejde med projektets parter (DTU, CBS, TINV) udarbejde en ansøgning til Trafikstyrelsen om medfinansiering til demonstrationsprojektet Citylogistik – grøn varelevering med ansøgningsfrist ultimo august 2012. Der ansøges om medfinansiering til en demonstrationsfase over 3 år. Københavns Kommune kan opnå en medfinansieringsgrad fra Trafikstyrelsen på 40 %.

Forvaltningen forventer, at den fornødne lovhjemmel til Citylogistik-projektet vedtages ultimo 2012, og vil herefter fremsende en indstilling om opstart af demonstrationsprojektet, forudsat at midlerne hertil er fundet i budget 2013. Selve demonstrationsprojektet igangsættes efter et udbud medio 2013.

Det skal nævnes at forvaltningen i arbejdet omkring Citylogistik er blevet kontaktet af Dansk Byggeri med henblik på at se nærmere på, hvordan også byggematerialer kan konsolideres på en dertil indrettet konsolideringscentral efter udenlandske forbilleder. Forvaltningen afholder et mini-seminar om dette d. 19. juni 2012 med byggeriets parter og private aktører. Såfremt der er opbakning hertil, skrives en konceptudvikling af dette ind i ansøgningen til Trafikstyrelsen. Forvaltningen vender tilbage med en orientering om dette til Teknik- og Miljøudvalget primo august 2012.

   Hjalte Aaberg
                                        /Niels Tørsløv

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1.      at forvaltningen fortsætter arbejdet med Citylogistik frem mod igangsætning af et demonstrationsprojekt medio 2013, herunder udarbejder udbudsmateriale,

2.      at der udarbejdes en projektansøgning til Trafikstyrelsen, Center for Grøn Transport til medfinansiering af et demonstrationsprojekt af Citylogistik - Grøn varelevering.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

3.      at demonstrationsprojektet Citylogistik finansieres ved, at der frigives en anlægsbevilling på 1,5 mio. kr. (2012 p/l) i 2012 til arbejdet frem mod igangsætningen af demonstrationsprojektet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.22.01.3. Midlerne stammer fra den rådighedsbevilling, som blev afsat til miljøzoner i København i budget 2005.



Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. juni 2012

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 6 udvalgsmedlemmer: A, F, U2 og Ø.

Imod indstillingen stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, I og O.

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingens 1. og 2. at blev godkendt.

Indstillingens 3. at blev anbefalet.

Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning:

”Det er i strid med budgetforliget for 2005, idet alle forligspartierne (S, SF, B, C, CD) ikke er enig i anvendelse af beløbet til Citylogistik.”


 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Det bemærkes, at finansieringen til projektet kommer fra overskydende midler afsat i budget 2005 til miljøzoner i København. Disse midler har ikke tidligere fremgået af listerne over anlæg der kan annulleres, som udarbejdes i forbindelse med budgetforhandlinger og overførelsessager.

Endvidere bemærkes det, at der i sagen omdisponeres midler givet til at etablere miljøzone. I sagsfremstillingen er det angivet at midlerne omdisponeres indenfor det samme formål. Dette er i overensstemmelse med principperne i Borgerrepræsentationens beslutning i sagen ” Kollektiv trafik i København: Beslutning om udredning af metro til Ny Ellebjerg og letbane ad Frederikssundsvej” 20. juni 2012.

Teknik- og Miljøforvaltningen har oplyst, at efter udmøntningen af midlerne i denne sag er der 0,35 mio. kr. tilbage af miljøzonemidlerne, som ikke er udmøntet til konkrete projekter.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. august 2012

 

 

 

Indstillingen blev anbefalet.

 

Carl Christian Ebbesen (O) og Mogens Lønborg (C) videreførte partiernes protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 18. juni 2012.

Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. august 2012


Indstillingen blev ved mødets start taget af dagsordenen.

 

 

Til top