Mødedato: 23.08.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Kunstneriske interventioner i byrummet

Se alle bilag

Der skal tages stilling til tre initiativer, som vil være med til at fremme kunstneriske interventioner (midlertidige billedkunstneriske initiativer og happenings) på Vesterbro.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at det godkendes, at Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om ikke at fritage enkelte udvalgte kommunale bygninger, anlæg og byudstyr på Vesterbro for graffitiafrensning, når Vesterbro indlemmes i den fælles kommunale graffitiordning den 1. januar 2013, fastholdes. 

(Teknik- og Miljøudvalget)

(Initiativret)

Problemstilling

På baggrund af drøftelser mellem Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget, besluttede Teknik- og Miljøudvalget den 13. december 2010 at se positivt på mulighederne for fleksibel graffitiafrensning og kunstneriske interventioner på kommunens egne bygninger og anlæg. Forvaltningen har i forlængelse af beslutningen samarbejdet med  Kultur- og Fritidsforvaltningen om et etårigt videnindsamlingsprojekt, der har haft til formål at undersøge mulighederne for at fremme kunstneriske interventioner i byen. Kunstneriske interventioner skal forstås som midlertidige billedkunstneriske initiativer og happenings i byens rum (se eksempler i bilag 1), som kan bidrage positivt til oplevelsen af byen ved at bidrage til et mangfoldigt og unikt byrum.

Løsning

På baggrund af den indsamlede viden i forbindelse med projektet i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen, er det forvaltningens vurdering, at en differentieret tilgang til graffiti kan lade sig gøre uden forvaltningen går på kompromis med afrensning af hærværksgraffiti. En differentieret tilgang kan bidrage til at fremme kunstneriske interventioner på udvalgte steder i byen, hvor der findes lokal opbakning til det, samtidig med at der afrenses intensivt på kommunal ejendom de steder i byen, hvor graffititrykket er højt, og hvor graffiti ikke er ønskværdigt.

Forvaltningen foreslår på baggrund af samarbejdet med Kultur- og Fritidsudvalget og inddragelse af lokale kræfter på Vesterbro tre initiativer, implementeret på udvalgte steder på Vesterbro i en forsøgsperiode på 2 år. De tre initiativer imødekommer udvalgets beslutning om at se positivt på mulighederne for fleksibel graffitiafrensning og kunstneriske interventioner på kommunens egne bygninger og anlæg. Vesterbro er udvalgt fordi der i bydelen er lokal opbakning til gadekunst i byrummet – både via lokaludvalget og Områdefornyelsen Centrale Vesterbro, der består af både lokale og kommunale repræsentanter. Lokaludvalget har tidligere afholdt konkurrencer for at udvikle kunstneriske interventioner på Vestebro, og områdefornyelsens borgergruppe Kreativt Forum er bl.a. engageret i at udsmykke Byens Hegn, der er metroafskærmningen på Vestebro.

Vesterbro Lokaludvalg og Områdefornyelsen Centrale Vesterbros Styregruppe og Kreativt Forum, har været inddraget løbende af forvaltningen i arbejdet på at finde de 3 initiativer.

 

De tre initiativer, der foreslås for at fremme kunstneriske interventioner på Vesterbro er følgende:

  • På udvalgte  private facader mv på Vesterbro foreslås det, at forvaltningen går i dialog med grundejere og gadekunstnere for at fremme kunstneriske interventioner. Oplagte facader udvælges i samarbejde med Vesterbro Lokaludvalg, Områdefornyelsen Centrale Vesterbro og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Forvaltningen vil via Områdefornyelsen fungere som facilitator mellem lokale kunstnere og private grundejere for at fremme kunstneriske interventioner på privat ejendom,
  • For at give rum til at flere lovligt kan udtrykke kunstneriske interventioner i byens rum, foreslås det, at forvaltningen udvider rammerne for at få tilladelser til kunstneriske interventioner på Vesterbro, for eksempel ved at tillade midlertidige udsmykninger på fortove. Forvaltningen vil ikke udstede tilladelse til kunstneriske interventioner, der vurderes at være til fare for trafikken, miljøfarlige eller kan beskadige bygninger, anlæg eller byudstyr.
  • Da meget gadekunst opstår uden kommunal tilladelse og uden kontakt mellem kunstner og forvaltning, foreslår forvaltningen, at enkelte udvalgte kommunale bygninger og byudstyr på Vesterbro fritages for graffitiafrensning, når Vesterbro udbydes som en del af kommunens fælles graffitiordning pr. 1. januar 2013. Det drejer sig om 7 kommunale facader beskrevet i bilag 2.

De udvalgte facader mv. skal være på steder, forvaltningen vurderer, at kunstneriske interventioner kan bidrage positivt til byrummet. Ved udvælgelse af bygninger og byudstyr skal der tages hensyn til stedernes placering og bygningernes brugere.

Såkaldte hate tags og andre diskriminerende ytringer eller symboler på kommunal ejendom vil fortsat, i alle tilfælde, blive fjernet.

Økonomi

Indstillingen vil ikke have økonomiske konsekvenser, idet eventuelle udgifter i forbindelse med de foreslåede initiativer, vil blive afholdt inden for Teknik- og Miljøforvaltningens egen driftsramme.

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalget vil blive orienteret om initiativerne via et notat.
Initiativerne vil løbe i en periode på 2 år – frem til efteråret 2014, hvorefter de vil blive evalueret. Evalueringen vil herefter blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget.


         Hjalte Aaberg

                                                                  /Claus Robl

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1.  at Teknik- og Miljøforvaltningen går i dialog med grundejere og gadekunstnere på Vesterbro om udsmykninger på udvalgte private facader og mure.
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen udvider rammerne for kunstneriske interventioner på Vesterbro, for eksempel ved at tillade midlertidige udsmykninger på fortove. Dette under forudsætning af, at projekterne ikke er til fare for trafikken, miljøfarlige eller beskadiger bygninger, anlæg eller byudstyr.
  3. at enkelte udvalgte kommunale bygninger, anlæg og byudstyr på Vesterbro fritages for graffitiafrensning, når Vesterbro indlemmes i den fælles kommunale graffitiordning den 1. januar 2013.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. juni 2012

Der blev stemt om indstillingens 1. og 2. at-punkt:

For indstillingens 1. og 2. at-punkt stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, F, I, U2 og Ø.
Imod indstillingens 1. og 2. at-punkt stemte ingen udvalgsmedlemmer.
1 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: O.

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt.

Der blev stemt om indstillingens 3. at-punkt:

For indstillingens 3 at-punkt stemte 3 udvalgsmedlemmer: F, U2 og Ø.
Imod indstillingens 3. at-punkt stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, I og O.
3 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: A.

Indstillingens 3. at-punkt blev ikke vedtaget.

Indstillingen blev godkendt.

Morten Kabell (Ø) anvendte sin initiativret og indbragte indstillingens 3. at-punkt til behandling i Borgerrepræsentationen jf. KSL § 11.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. august 2012


Et forslag fra Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten om at tilbagevise indstillingen til fornyet behandling i Teknik- og Miljøudvalget blev vedtaget uden afstemning.

Til top