Endelig vedtagelse af lokalplan "Vibenshus Runddel Metrostationsplads"
Indstilling
Indstilling om,
- at lokalplan ”Vibenshus Runddel Metrostationsplads” vedtages endeligt.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Forslaget til lokalplan ” Vibenshus Runddel Metrostationsplads” blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 3. november 2011 med henblik på offentliggørelse. Forslaget vedlægges som bilag 1.
Planen har været i offentlig høring fra den 7. december 2011 til den 7. februar 2012. Der er som led i dialogstrategien afholdt borgermøde den 24. januar 2012. Referat og evaluering fra mødet er vedlagt som bilag 4 og 5. I forbindelse med den offentlige høring er modtaget 8 henvendelser, som er oplistet i bilag 2.
Løsning
Lokalplanen gør det muligt at etablere stationsplads ved Vibenshus Runddel.
Generelt for alle fire lokalplaner
Ud over placering af de faste metroelementer fastlægges i lokalplanen de overordnede principper for, hvordan forskellige aktiviteter kan placeres i byrummet. Det gøres for at sikre en fleksibel plan, som ramme for den efterfølgende projektudvikling, hvor detaljer og den præcise udformning fastlægges, såsom detaljer omkring belægning, belysning og byrumsinventar udvikles med fokus på, at understøtte den lokale identitet.
Metroselskabet har i samarbejde med forvaltningerne udviklet dispositionsplanerne for Cityringens stationspladser. To elementer heri var de byrumsprogrammer, som Borgerrepræsentationen godkendte i 2010, og den omfattende borgerdialog ”Tal med landskabsarkitekterne”. I de nu foreliggende dispositionsplaner, fastlægges trafikløsningerne herunder bus/tog-skiftet og de omfattende cykelparkeringsarealer.
Konkret for denne lokalplan
Stationen er placeret inde i parken. For at understøtte dette indtryk bliver beplantningen mod Jagtvej reetableret. For at sikre både fysisk og visuel god kontakt med Jagtvej etableres tre store åbninger ind mod parken og forpladsen. Træplantningen fra parkbrynet vandrer ud på selve pladsen i en spredt træplantning, der giver et let og parkagtigt udtryk. Det tætte parkbryn mod Øster Allé bliver genetableret således, at Filosofgangen følger langs brynet i kanten af fælleden. Den eksisterende, diagonale sti, som løber gennem hele Klosterfælleden, bliver videreført ind på forpladsen.
Det eksisterende Øster Allé-stiprojekt fortsætter ud til Jagtvej, hvortil det nye Fælled Klubhus og metroforpladsen knytter sig. Lindealléen på Øster Allé bliver ligeledes ført igennem ud til Jagtvej.
Dispositionsplanerne, som Borgerrepræsentationen vedtog den 15. juni 2011, danner grundlag for lokalplanforslagene.
Der nedlægges ingen bilparkeringspladser til metroelementer og cykelparkering i forbindelse med etablering af metroforpladsen. I alt etableres 500 cykelparkeringspladser.
Der blev afholdt borgermøde den 24. januar 2012, hvor de centrale emner var: Cykelparkering og trafik, busstoppesteder, parkkarakteren, samt generelle adgangsforhold til stationen.
Høring
Der er indkommet 6 høringssvar fra offentlige myndigheder, lokaludvalg og institutioner, hvoraf 2 er dobbelt fremsendt samt 2 fra ejere, lejere og brugere. Af bilag 3 fremgår referat af henvendelser og forvaltningens bemærkninger.
Østerbro Lokaludvalg
Østerbro Lokaludvalg er kritisk over for indretningen af pladsen.
De mener, at indretningen muliggør en bred gennemkørsel (smutvej) for cyklister fra Øster Allé i retning mod Lyngbyvej, som vil være til gene for aktiviteterne ved det nye Fælledklubhus. De skal ledes udenom ad den nuværende cykelsti.
Herudover mener Lokaludvalget, at stationspladsen ikke skal åbnes til den fredede Fælledpark, men ud mod Jagtvej. En beskeden adgang fra Filosofgangen (stien der løber i kanten af parken) må være rigelig. Placeringen af elevator for enden af diagonalstien (stien der går på tværs af fælleden), finder lokaludvalget ærgerlig og som et fremmedelement i en fredet park.
Forvaltningens bemærkninger
Det er en generel hensigt at cyklisterne skal kunne komme så tæt på stationen som muligt. Så det bliver meget vanskeligt at adskille ”stations-cyklister” fra ”gennemfartscyklister”. Det er meningen, at gennemfartscyklister skal køre ud til Nørre Allé og videre over Runddelen. I driftssituationen vil man kunne lave ekstra trafikregulerende tiltag, hvis behovet opstår.
Det har været et ønske at fastholde Øster Allés historiske vejforløb i udformningen af stationspladsen fra før udmundingen af Øster Allé blev flyttet hen over for Egmont Kollegiet og genskabe det bryn som ligeledes traditionelt har defineret parken mod byen og Jagtvej. Det er forvaltningens faglige vurdering, at hensynet til den fredede park er sikret med den udformning af forpladsen, der er lagt op til i forslaget.
Øvrige høringssvar
De væsentligste synspunkter fra offentlighedsperioden er, at der er bekymring for placering af cykelparkeringen. Jo længere væk fra stationstrapperne den er placeret, jo mindre sandsynlighed er der for at den vil blive brugt og dermed er der risiko for at fejlparkerede cykler forekommer, samt at cykeltrafik fra Øster Allé til Runddelen vil komme i konflikt med gående på stationspladsen.
Forvaltningens bemærkninger
Placering af den omfattende cykelparkering er en generel udfordring på alle metrostationerne og er fremkommet på baggrund af VVM-redegørelsens behovsanalyse og ud fra en byrumsanalyse af de muligheder der findes i det eksisterende byrum og ud fra en vurdering af hvilke tilkørselsveje cyklisterne vil benytte. Det er forsøgt, at få cykelparkeringen til at ligge så tæt på trappenedgangen som muligt i cyklisternes naturlige ankomstveje, uden at gå på kompromis med tilgængeligheden til stationen.
Eventuelle uforudsete konflikter mellem gående og cyklende vil blive løst i projekteringen og trafikreguleringen af pladsen. På denne baggrund er der ikke fundet grundlag for at ændre lokalplanen.
I bilag 3 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger hertil.Økonomi
Indstillingen har umiddelbart ingen kommunaløkonomiske konsekvenser.Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Hjalte Aaberg
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at lokalplan ”Vibenshus Runddel Metrostationsplads” vedtages endeligt.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 14. maj 2012
Indstillingen blev udsat.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 4. juni 2012
Indstillingen blev anbefalet. Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen. Endvidere forudsættes det, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. august 2012
Indstillingen blev anbefalet.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.