Endelig vedtagelse af lokalplan "Østerport Metrostationsplads"
Efter offentlig høring af forslag til lokalplan skal Borgerrepræsentationen endeligt behandle lokalplan ”Østerport Metrostationsplads”.
Indstilling
Indstilling om,
- at lokalplan ”Østerport Metrostationsplads” vedtages endeligt.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget besluttede på baggrund af en afgørelse fra Naturklagenævnet at udarbejde lokalplaner for de 14 stationspladser, der udgør den 4. etape i udvidelsen af den Københavnske Metro.
Forslaget til lokalplan ”Østerport Metrostationsplads” blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 3. november 2011 med henblik på offentliggørelse. Forslaget vedlægges som bilag 1.
Planen har været i offentlig høring fra den 7. december 2011 til den 7. februar 2012. Der er som led i dialogstrategien afholdt borgermøde den 18. januar 2012. Referat og evaluering fra mødet er vedlagt som bilag 4 og 5. I forbindelse med den offentlige høring er modtaget 13 henvendelser, som er oplistet i bilag 2.
Løsning
Lokalplanen gør det muligt at etablere stationsplads ved Østerport Station og Oslo Plads.
Generelt for alle fire lokalplaner
Metroselskabet har i samarbejde med forvaltningerne udviklet dispositionsplanerne for Cityringens stationspladser. To elementer heri var de byrumsprogrammer, som Borgerrepræsentationen godkendte i 2010, og den omfattende borgerdialog ”Tal med landskabsarkitekterne”. I de nu foreliggende dispositionsplaner, fastlægges trafikløsningerne herunder bus/tog-skiftet og de omfattende cykelparkeringsarealer.
Ud over placering af de faste metroelementer fastlægges i lokalplanen de overordnede principper for, hvordan forskellige aktiviteter kan placeres i byrummet. Det gøres for at sikre en fleksibel plan, som ramme for den efterfølgende projektudvikling, hvor detaljer og den præcise udformning fastlægges, såsom detaljer omkring belægning, belysning og byrumsinventar udvikles med fokus på, at understøtte den lokale identitet.
Konkret for denne lokalplan
Metrostationen er placeret på Oslo Plads parallelt med bebyggelsen mellem Kristianiagade og Østbanegade. I forbindelse med projektet bliver der opført en bygning ved gavlen af den eksisterende fredede stationsbygning som indeholder elevator og trapper til den underjordiske gangtunnel og giver adgang til stationen fra gadeniveau. Denne nye bygning bliver udført i materialer og med en proportionering, der indgår i en sammenhæng med stationsbygningen.
Dispositionsplanerne, som Borgerrepræsentationen vedtog den 15. juni 2011, danner grundlag for lokalplanforslagene.
I alt etableres 850 cykelparkeringspladser. Der nedlægges 50 bilparkeringspladser for at give plads til metroelementer og cykelparkering i forbindelse med etablering af metroforpladsen. Økonomiudvalget besluttede den 11. oktober 2011, at der udarbejdes en oversigt over permanente parkeringsnedlæggelser på samtlige metrocityrings stationer. Økonomiudvalget bemærkede dertil, at pladserne først nedlægges permanent i 2018, hvorfor man kan afvente at finde erstatningspladser. Behovet for erstatningspladser skal dog afklares før 2018. Opgørelse kan ses i bilag 6.
Der blev afholdt borgermøde den 18. januar 2012, hvor de centrale emner var: Cykelparkering, trafikale forhold på Østbanegade, samt generelle adgangsforhold til stationen.
Høring
Der er indkommet 4 høringssvar fra offentlige myndigheder, lokaludvalg og institutioner samt 9 fra ejere, lejere og brugere hvoraf to var dobbelt fremsendt. Af bilag 3 fremgår referat af henvendelser samt forvaltningens bemærkninger.
Indre By Lokaludvalg
Lokaludvalget mener at fodgængerarealet omkring opgangen fra metrostationen er for lille og at der dermed er risiko for at fodgængere bliver presset ud på kørebanen. Lokaludvalget er bekymret for, om der er tilstrækkelig cykelparkering i umiddelbar nærhed af stationen og foreslår, at en del af kørebanearealet på en del af Oslo Plads ved stationen bliver indskrænket, så der kan etableres cykelparkering. Endvidere foreslås cykelstativer på det brede fortov på Dag Hammarskjölds Allé ud for Nykredits ejendom på hjørnet. Lokaludvalget tilslutter sig ønsket fra borgermødet om at flytte cykelparkering i Østbanegade til stationssiden.
Lokaludvalget er imod dobbeltrettede cykelstier og ønsker cykelsti i begge sider af Østbanegade ved at fjerne bilparkeringspladser.
En løsning kunne være at lukke Østbanegade og lave en fodgænger-cykelgade og flytte trafikken til Kristianiagade.
Forvaltningens bemærkninger
Det er forvaltningens faglige vurdering, at kørebanen på Oslo Plads er reduceret så meget som muligt og det vil derfor være vanskeligt at afvikle trafikken hvis den indskrænkes yderligere.
En omplacering af cykelparkering til det brede fortov ved Dag Hammarskjölds Allé i forlængelse af Oslo Plads vurderer forvaltningen ikke som optimal, da de fleste cyklister til stationen vil komme nordfra eller sydfra og derfor naturligt vil ”lande” ved Østerport eller østsiden af Kristianiagade.
Placeringen af den omfattende cykelparkering er fremkommet på baggrund af VVM-redegørelsens behovsanalyse og ud fra en byrumsanalyse af de muligheder der findes i det eksisterende byrum og ud fra de forudsætninger om opretholdelse af vejbaner og cykelstier der ligger til grund for projektet. På denne baggrund vurderes cykelparkeringen som tilstrækkelig og der er ikke fundet grundlag for at ændre lokalplanen.
Den fremtidige adgang til lokalområdet mellem Kristianiagade og Østbanegade fra Oslo Plads vil blive via højresving ned ad Østbanegade. En lukning af denne mulighed vil betyde en væsentlig omvejskørsel for at trafikbetjene lokalområdet. Den planlagte dobbeltrettede cykelsti forventes delt i 2 cykelstier på stykket fra Bergensgade og frem til Oslo Plads, idet ikke alle cyklister på strækningen er kunder til tog og metro.
Øvrige høringssvar
De væsentligste synspunkter fra offentlighedsperioden er, at der er bekymring for placering af cykelparkeringen. Jo længere væk fra stationstrapperne den er placeret, jo mindre sandsynlighed er der for at den vil blive brugt og flere indsigere foreslår alternative placeringer. En del høringssvar foreslår en anden udformning eller en fuldstændig lukning af Østbanegade.
Forvaltningens bemærkninger
Se under svaret til lokaludvalget, hvor de alternative forslag til cykleparkering er kommenteret samt i bilag 3, hvor alle henvendelserne er refereret med forvaltningens bemærkninger hertil.
Økonomi
Indstillingen har umiddelbart ingen kommunaløkonomiske konsekvenser.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Hjalte Aaberg /Simon Kjær Hansen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at lokalplan ”Østerport Metrostationsplads” vedtages endeligt.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 14. maj 2012
Indstillingen blev udsat.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 4. juni 2012
Indstillingen blev anbefalet.
Teknik- og Miljøudvalget afgav protokolbemærkning:
”Teknik- og Miljøudvalget ønsker, at Teknik- og Miljøforvaltningen indgår en dialog med DSB omkring etablering af øget cykelparkering langs banelegemet ved Østbanegade.”
Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti afgav protokolbemærkning:
”Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti finder det positivt, at der etableres 850 cykel P-pladser. Vi har bemærket, at 50 bilparkeringspladser først nedlægges i 2018, og at det forventes, at der findes erstatningspladser.” Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen. Endvidere forudsættes det, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. Indstillingen blev anbefalet. Carl Christian Ebbesen (O) og Mogens Lønborg (C) videreførte partiernes protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 4. juni 2012. Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. august 2012
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Dansk Folkeparti finder det positivt, at der etableres 850 cykel P-pladser. Vi har bemærket, at 50 bilparkeringspladser først nedlægges i 2018, og at det forventes, at der findes erstatningspladser.”